En guide till IoT i bank och fintech

By rik

Internet of Things (IoT) inom bank- och finanssektorn

Sakernas internet, eller IoT, möjliggör en mer intelligent tillvaro och arbetsmetod för individer inom en mängd olika branscher, inklusive fintech och bankverksamhet. Tekniken har blivit oumbärlig för organisationer då den möjliggör insamling av information från system och enheter, vilket ger djupare insikt i centrala aspekter som maskinprestanda, hantering av leveranskedjan och kunddata.

Denna moderna teknik bidrar till att förbättra serviceleveransen, accelerera affärsprocesser och öka kundnöjdheten. Det är en av anledningarna till att IoT har blivit allt mer populärt under de senaste åren.

Enligt en rapport förväntas den globala marknaden för IoT inom bank- och finanssektorn (BFSI) öka från 249,4 miljoner USD år 2018 till 2 030 miljoner USD år 2023.

Låt oss undersöka hur IoT fungerar inom BFSI-marknaden.

Vad är IoT?

Internet of Things (IoT) refererar till en modern teknik som beskriver fysiska objekt eller saker utrustade med mjukvara, sensorer och andra tekniska lösningar. Dessa enheter kan kommunicera och dela data med andra enheter via internet.

Exempel på IoT-enheter inkluderar aktivitetsarmband, smarta lås, termostater och smarta lampor.

Tänk dig en klocka som kan spåra din rörelse, som till exempel din tillryggalagda sträcka, antal steg och hjärtfrekvens. Det är inte längre bara en fantasi; det är en realitet som är tillgänglig för en stor del av världens befolkning.

Det finns i dagsläget cirka sju miljarder uppkopplade enheter, och experter förutser att detta antal kommer att öka ytterligare framöver.

Genom att använda IoT kan data utbytas mellan fysiska objekt och analyseras med hjälp av big data, molntjänster med mera, med minimala investeringar och mänsklig inblandning. Tekniker som anslutningsmöjligheter, lågenergisensorer, AI och maskininlärning gör IoT möjligt.

IoT används inom olika branscher för smart tillverkning, smarta digitala leveranskedjor, uppkopplad logistik, smarta städer, smarta elnät och anslutna tillgångar. Användningen av IoT har spridit sig över den globala marknaden, även inom bank- och fintechsektorn för cybersäkerhet och andra lösningar.

Hur fungerar IoT?

Föreställ dig att du kör bil och får ett meddelande på din mobiltelefon om att bränslenivån är låg. Tänk om det fanns ett system som kunde ge dig information om närmaste bensinstationer? Detta är möjligt med IoT.

Men hur fungerar det?

För att förstå hur IoT fungerar, behöver du känna till de komponenter som ingår. Ett IoT-ekosystem består av fyra huvudkomponenter:

1. Sensorer/enheter: Dessa enheter eller sensorer samlar in data från omgivningen, som till exempel temperaturavläsningar, geografisk position eller videoövervakning. En sensor registrerar förändringar i miljön och noterar dessa. Sensorer och enheter är mycket användbara i många olika tillämpningar.

Det finns en mängd olika tillämpningar runtomkring oss.

Exempelvis kan sensorer i en mobiltelefon som GPS spåra din position och ge dig vägbeskrivningar. Kameror kan också detektera rörelser för att ta bilder.

2. Anslutning: När data har samlats in av sensorer eller enheter, bearbetas den av molnservrar via olika plattformar. Anslutning handlar alltså om kommunikationen mellan alla IoT-enheter i ett ekosystem, inklusive sensorer, gateways, användarapplikationer, plattformar och routrar.

Du kan styra hela IoT-systemet och välja den anslutningsmetod som passar bäst. Mobilnätverk som 5G eller LTE, Bluetooth, Wifi och Zigbee möjliggör kommunikation med stora mängder data.

3. Databehandling: När data har tagits emot, genomgår den bearbetning för att skicka ut relevant information. Databearbetning är en kritisk del av IoT-tekniken för att förstå vilken typ av data som samlats in. Data analyseras snabbt för att ge bättre resultat.

4. Användargränssnitt: När data har analyserats, visas den på en skärm så att slutanvändarna enkelt kan ta del av den. Varje IoT-enhet har sitt eget gränssnitt som är anpassat efter dess specifika syfte och funktion.

IoT spelar en central roll i olika branscher, där den fungerar tyst och effektivt. Inom bank- och fintechsektorn kan tekniken användas för att förenkla inkassoprocesser genom nätverk och sensorer, förbättra säkerhetssystemen och upptäcka bedrägerier samt optimera kundupplevelsen genom att känna av och anpassa anslutningar.

Användningsområden för IoT

IoT har en rad olika användningsområden i den moderna världen, från hälsovård till bank- och finanssektorn. Låt oss titta närmare på några av dessa tillämpningar:

Bank och Fintech

IoT har revolutionerat fintechsektorn när det gäller betalningshantering och säkerhet. Här fungerar IoT som ett verktyg för cybersäkerhet eller som ett mobilt kassasystem som säkert kan kryptera betalningsinformation.

Bankverksamhet inom detaljhandeln har använt sig av IoT i flera årtionden. Bankomaten (ATM) är ett av de främsta exemplen på en IoT-enhet. Den möjliggör transaktioner i realtid och visar kontosaldon på skärmen utan att någon personal behöver vara inblandad.

Fintech kombinerar AI med industriell IoT för att analysera hur bankerna kan förbättra sin kundservice. Fintechföretag erbjuder numera snabb kundsupport i realtid med hjälp av IoT-system. Eftersom köande är ett stort problem i alla banker, kan IoT-system hantera köer elektroniskt så att kunderna får kontakt med rätt representant.

  • Trådlösa betalningar och transaktioner är mycket vanliga i dagens samhälle.
  • Bärbara enheter ersätter traditionella kreditkort och smartphones vid betalningar.
  • Automatisering är en annan metod som används av bank- och fintechsektorn för att förbättra sina resultat.

CPG, Fordonsteknik, Hälsovård

IoT har oändliga användningsområden i alla sektorer, från fordonsteknik till hälsovård. Hälsovårdsbranschen använder sensorer för att övervaka patienternas tillstånd i realtid, både på och utanför sjukhuset. IoT hjälper alltså hälsovården att ge bättre vård, även när det är bråttom.

Sjukhusen använder också smarta sängar utrustade med sensorer som kan samla in data om vitala funktioner, syremättnad, kroppstemperatur och blodtryck. IoT är även användbart för att hantera trafik i städer med hjälp av konceptet smarta städer.

Inom CPG-företag fungerar IoT med hjälp av smarta hyllor. Detta sparar tid och pengar genom att meddela vilka produkter som finns i lagret. Det hjälper också till att koppla rätt produkt till rätt kund i realtid. CPG-företag använder IoT i sina verksamheter för att gynna både företagen själva och konsumenterna.

IoT har en viktig roll att spela inom fordonsindustrin. En bil kan se ut som en vanlig bil från utsidan, men inuti är den full av automatiska system. Du får till exempel notifikationer om lågt tryck, växling efter en viss hastighet eller inkommande samtal.

Fordon integreras med IoT-system för att minimera mänskliga fel och göra körupplevelsen säkrare och smidigare. Lösningar för fleet management spelar en viktig roll inom konsumentsektorn i dag. Från underhåll till logistik hjälper IoT-enheter föraren att prestera bra. Den främsta fördelen med IoT är att det bidrar till att uppfylla säkerhets- och miljökrav.

Konkreta exempel på IoT inom bank- och fintech

Bärbara enheter – Wallet of Things

Det finns ett stort antal bärbara enheter på marknaden, från klockor, träningsarmband och smycken till smarta kläder, som alla kan användas för betalningar. Du behöver bara trycka din bärbara enhet, där kortet är sparat, mot betalterminalen för att genomföra köpet.

Den avancerade tekniken gör det möjligt för bärbara enheter att göra snabba betalningar, vilket sparar dig tid och köande. Världen utvecklas hela tiden, och det öppnar upp för allt mer innovativa lösningar. Allt från sjukvård till betalningar är nu möjligt med hjälp av bärbar teknik.

Smarta betalningskontrakt

Smarta betalningskontrakt är en annan smart lösning som används av många säljare och företag. Det är i grunden ett avtal som själv körs och är inskrivet i koden. Här lagras avtalen och koderna i ett decentraliserat blockkedjenätverk. Koden hanterar själva genomförandet och transaktionen, som är irreversibla och spårbara.

Smarta betalningskontrakt möjliggör bindande avtal och transaktioner mellan anonyma parter utan att behöva ett rättssystem, en extern verkställighetsmekanism eller en central myndighet. Syftet är att bygga upp förtroende mellan parterna för att undvika bedrägerier, ändringar och missförstånd.

Säkerhetssystem

Att hålla säkerheten på en hög nivå är av största vikt, vilket är anledningen till att säkerhetssystem har blivit så viktiga.

Säkerhetssystem baseras på samma princip överallt, oavsett om det handlar om en enhet eller en applikation. När ett system använder flera enheter och komponenter för att säkra något, klassificeras det som ett säkerhetssystem.

Säkerhetskameror och rörelsesensorer är viktiga säkerhetsanordningar som används i många hushåll och företag. Glaskrossdetektorer och sirener används främst inom bank- och fintechsektorn samt relaterade verksamheter.

Bank- och fintechsektorn använder säkerhetssystem för att upprätthålla effektiva säkerhetsstrategier.

Fördelar med IoT inom bank- och fintech

Dataanalys

Dataanalys är viktigt eftersom det kan ge värdefulla insikter som bidrar till att förbättra olika aspekter av ett företag eller en organisation.

IoT kan hjälpa banker och finansinstitut att samla in data i realtid och analysera dem. De kan exempelvis analysera hur bankomaterna används i olika städer och förorter. Baserat på statistiken kan organisationer besluta om de ska minska eller utöka antalet bankomater i dessa områden.

Dessutom kan IoT hjälpa banker och finansinstitut att introducera tjänster on-demand, till exempel genom att sätta upp bankomater i närheten av användarna för att öka tillgängligheten.

Dataanalys hjälper även till att förstå värdekedjan, från distributörer och leverantörer till återförsäljare. Man kan också få ekonomiska insikter från data, vilket kan bidra till att förbättra omsättningshastigheten genom bättre strategier.

Hantering av kundrelationer

Att upprätthålla goda relationer med sina kunder är viktigt för ett företags långsiktiga framgång. Det försäkrar kunderna att du bryr dig om dem, och det gör att de stannar kvar längre.

Genom att samla in kunddata kan banker och finansinstitut identifiera kundernas behov och problem. Den informationen kan användas för att hantera problemen och bättre tillgodose kundernas behov. På så sätt kan du förbättra relationen med dina kunder och få dem att känna sig uppskattade.

Cybersäkerhet

Cybersäkerhetsriskerna ökar hela tiden, och bank- och finansinstitut är ett av de främsta målen. Angripare använder avancerade hot för att hacka sig in i system och nätverk, i syfte att stjäla data och pengar.

Genom att använda IoT kan finansinstitut verifiera användarnas identitet på ett säkrare och enklare sätt. Det bidrar till att skydda informationen och minskar risken för fel eller läckor.

Till exempel är Nymi ett smart armband som kan registrera användarnas hjärtslag för att få tillgång till en enhet. Allt du behöver göra är att röra vid enheten medan du bär armbandet. IoT-enheter med artificiell intelligens kan dessutom upptäcka försök till intrång i systemet, vilket gör att bankerna snabbt kan bli varnade och förhindra potentiella problem.

Personanpassad marknadsföring

Personanpassning är av största vikt i dagens marknadsföringsdynamik. Kunder älskar personliga tjänster och produkter som uppfyller deras specifika behov.

Med IoT kan du samla in värdefull information om dina kunder och inrikta dina marknadsföringsinsatser på ett sätt som är fördelaktigt för dem. Du kan erbjuda användbara produkter, tjänster och guider som kan hjälpa till att lösa kundernas problem och förbättra deras upplevelse.

Produktplanering och hantering

Chansen att din produkt ska bli framgångsrik beror på hur dina kunder upplever den. Det är därför produktplanering och hantering är så viktigt.

Genom att använda data som samlats in av IoT-system, kan du skapa effektiva strategier för att hantera dina produkter. Det hjälper dig att förstå om dina kunder gillar produkten eller inte, vilka delar de gillar och vilka delar som kan förbättras, lagerhantering, orderhantering och annat. Allt detta bidrar till att tillfredsställa dina kunder och öka din verksamhets framgång.

Förbättrat beslutsfattande

Det är viktigt att fatta korrekta beslut inom olika delar av verksamheten, oavsett om det gäller produktplanering, lansering, marknadsföring, försäljning eller något annat.

Genom att analysera stora mängder data kan IoT-system generera betydelsefulla insikter som kan användas för att fatta välgrundade beslut. Det bidrar till att öka lönsamheten, skydda organisationens information, säkerställa att du uppfyller kundernas krav i tid och aldrig sviker en kund.

Smarta interaktioner

Finansinstitut kan använda smarta interaktiva lösningar som chatbots på sin webbplats eller i sina applikationer för att hjälpa kunder när som helst och var som helst. Det ger kunden omedelbar tillgång till support, utan att behöva vänta på att en supportrepresentant ska bli tillgänglig.

Detta är några av de många fördelarna med IoT, men tekniken medför även vissa utmaningar för banker och andra fintechorganisationer.

Utmaningar med IoT inom bank- och fintech

Här är några av de största utmaningarna med IoT inom fintech och bank:

Inga fasta/gemensamma underhållsstandarder

Det saknas gemensamma standarder för kompatibilitet, hantering och underhåll av IoT-enheter. Detta försvårar för användare som har enheter och system från olika tillverkare att kommunicera med varandra.

Bank- och fintechsektorn hanterar stora mängder data som är lagrade på flera olika IoT-enheter, vilket även det är en utmaning.

Dataintrång

Inom IoT samlas data om användarnas dagliga rutiner in för att kunna erbjuda förbättrade tjänster. Detta gäller särskilt för konsument-IT.

Denna data skickas via olika noder i ett nätverk, inklusive enheter, tjänster och lösningar. Det innebär att lagringsenheten blir sårbar för risker och policyöverträdelser.

Cyberattacker som distribuerade denial of service (DDoS), denial of service (DoS), datastöld och liknande är vanliga inom IoT-system. Sådana risker är mycket farliga för banker och fintechorganisationer där viktig information som personuppgifter, kredit- och betalkortsdata samt pengar lagras på enheterna.

Om denna viktiga information hackas eller läcker kan det leda till bedrägeri och penningstölder.

Arbetslöshet

I dagens tekniska samhälle verkar maskiner göra väldigt mycket.

Vad ska de människor göra som ersätts av dessa maskiner?

En organisation kan till exempel välja att använda en chatbot som är tillgänglig dygnet runt istället för att ha personal anställd för kundsupport. Det är ett kostnadseffektivt, felfritt och ständigt tillgängligt alternativ.

Detta innebär att arbetslösheten ökar i takt med att maskiner introduceras i flera delar av bank- och fintechsektorn. Detta är ett orosmoment, särskilt i dagens läge efter COVID-19, där många människor redan har förlorat sina arbeten och sin försörjning.

Framtiden för IoT

IoT har blivit allt mer populärt under de senaste åren inom olika områden, inklusive bank- och fintechsektorn. Det är till fördel för både organisationer och kunder, och därför används intelligenta tekniker som bärbara enheter, smarta betalningar och smarta säkerhetssystem i stor utsträckning.

IoT är fortfarande under utveckling, men framtiden ser ljus ut tack vare den ökande användningen av kunder och organisationer.