En guide till din Chromebooks tillgänglighetsfunktioner

Om du upplever svårigheter med att läsa text, urskilja specifika färger eller se detaljer på skärmen, erbjuder Chrome OS en rad tillgänglighetsfunktioner som kan underlätta din användning. Du kan enkelt hantera dessa inställningar individuellt antingen via systemmenyn eller i appen Inställningar, vilket gör vardagliga uppgifter mer tillgängliga.

Aktivera tillgänglighetsfunktionerna

Det smidigaste sättet att snabbt aktivera eller inaktivera tillgänglighetsfunktioner, utan att behöva gå in i appen Inställningar varje gång, är direkt via systemmenyn. Denna funktion är inledningsvis avaktiverad och behöver först aktiveras.

Börja med att klicka på klockan för att öppna systemmenyn och notiscentret, och därefter på ikonen för Inställningar.

Skrolla ner till botten och tryck på ”Avancerat”.

Skrolla lite längre ned tills du ser sektionen för Tillgänglighet. Aktivera sedan alternativet ”Visa alltid tillgänglighetsalternativ i systemmenyn”.

Nästa gång du öppnar systemmenyn kommer knappen för Tillgänglighet att vara synlig. Genom att klicka på den expanderas vyn.

Du kan nu aktivera enskilda funktioner direkt från denna meny. Om du är osäker på vad en specifik funktion gör, fortsätt läsa för att få en fullständig beskrivning av var och en.

Funktioner för Text-till-Tal

De två funktionerna i detta avsnitt använder Googles text-till-tal-motor (TTS) för att konvertera text från det aktiva fönstret till tal. Chromebooks har en inbyggd skärmläsare som gratis läser upp texten på skärmen.

ChromeVox: Skärmläsare för Chrome OS

ChromeVox är en kostnadsfri skärmläsare som finns i alla Chromebooks. Den är utformad för att hjälpa personer med nedsatt syn att använda Chrome OS. Genom att bygga på webbteknik (HTML5, CSS och JavaScript) erbjuder ChromeVox ett snabbt och flexibelt sätt att navigera i Chrome OS. Den är förinstallerad i alla aktuella versioner av Chrome OS, så allt du behöver göra är att aktivera den.

ChromeVox kan aktiveras när som helst genom att trycka på Ctrl + Alt + z. Du kommer då att höra en röst som läser upp texten från markörens nuvarande position. Om du använder en Chrome OS-surfplatta, tryck och håll in knapparna Volym upp + Volym ner i fem sekunder. Du kommer att höra ett ljud och ChromeVox-panelen visas högst upp på skärmen, vilket bekräftar att den är aktiverad.

Här är några vanliga kortkommandon:

Tab: Nästa fokuserbara element
Skift+Tab: Föregående fokuserbara element
Sök+H: Nästa rubrik
Sök+Skift+H: Föregående rubrik
Sök+Nedåtpil: Nästa rad
Sök+Uppåtpil: Föregående rad
Sök+L: Nästa länk
Sök+Skift+L: Föregående länk
Sök+Ctrl+Skift+Högerpil: Nästa ord
Sök+Ctrl+Skift+Vänsterpil: Föregående ord
Sök+Ctrl+Vänsterpil: Gå till sidans början
Sök+Ctrl+Högerpil: Gå till sidans slut

En komplett lista med genvägar hittar du på Chromebooks hjälpsida för ChromeVox, eller genom att trycka på Sök + . (punkt) när ChromeVox är aktiverat.

För att stänga av ChromeVox, upprepa samma tangentbordskommando. Du hör då en ljudsignal som bekräftar att den är avstängd.

Välj text som ska läsas upp med ”Markera för att tala”

Funktionen ”Markera för att tala” fungerar liknande ChromeVox, men istället för att läsa hela sidor läser den endast den text som du själv väljer. När den är aktiverad (Systemmeny > Tillgänglighet > ”Markera för att tala”), visas en ikon i systemfältet.

När funktionen är aktiv, finns det flera sätt att välja text som ska läsas upp:

Tryck och håll nere Söktangenten + välj en textrad.
Tryck och håll nere Söktangenten + dra pekaren över ett område på skärmen.
Markera texten och tryck på Sök+S.
Klicka på ikonen ”Markera för att tala” i aktivitetsfältet och välj sedan en textrad eller dra pekaren över ett område.
På en pekskärm: Tryck på ”Markera för att tala”. Tryck sedan på en textrad eller dra fingret över ett område.

Den markerade texten kommer att visas med en rosa ram, och det ord som läses upp kommer att vara markerat så att det är enkelt att följa med i uppläsningen.

Du kan avbryta uppläsningen när som helst genom att antingen trycka på Söktangenten eller Ctrl.

Ändra språk- eller röstinställningar

Om du inte är nöjd med hur TTS-funktionen läser upp texten, är det enkelt att anpassa den. Du kan ändra röst, tonhöjd eller språk. Gå till Inställningar > Hantera tillgänglighetsfunktioner och klicka på ”Text-till-tal-röstinställningar” under avsnittet Text-till-tal.

Här hittar du många alternativ för att anpassa rösten efter dina preferenser. Du kan även ändra vilken talmotor som används.

Funktioner för Display

För de som har svårt att se innehållet på skärmen erbjuder Google en rad verktyg för att förbättra synligheten. Oavsett om du behöver högkontrastläge för att göra texten tydligare eller ett förstoringsverktyg för att förstora allt, har din Chromebook verktygen du behöver.

Gör text lättare att läsa med högkontrastläge

Högkontrastläget inverterar färgerna på skärmen, vilket gör texten mer lättläst. När det är aktiverat blir vitt svart, svart blir vitt, blått blir orange och så vidare.

Du kan aktivera högkontrastläget via Systemmenyn > Tillgänglighet > Högkontrastläge, eller genom att trycka på Ctrl+Sök+H på tangentbordet, följt av ”Fortsätt”.

Öka storleken med en skärmförstorare

Skärmförstoraren i Chrome OS erbjuder två alternativ: helskärmsförstoring eller en dockad förstoringsruta. Helskärmsförstoring ökar storleken på hela skärmen, medan den dockade versionen endast förstorar området runt muspekaren. Båda lägena kan förstora mellan 2X och 20X. Du hittar båda alternativen under Systemmeny > Tillgänglighet.

Här ser du den dockade förstoringsrutan med 2X zoom:

Obs! 20X förstoring är mycket. Om du råkar välja det av misstag kan du minska förstoringen med Ctrl+Alt+Ljusstyrka ner (F6) eller Ctrl+Alt+skrolla ner med två fingrar på pekplattan.

Justera ytterligare skärminställningar

Det finns ytterligare visningsalternativ i tillgänglighetsmenyn som låter dig justera skärmupplösningen för att göra allt på skärmen större och bekvämare att se. Du kan också justera det blå ljuset som kan vara påfrestande för ögonen på kvällen med hjälp av några extra enhetsinställningar.

Gå till tillgänglighetsinställningarna genom att klicka på Systemmenyn > Tillgänglighet > sedan på kugghjulet för Inställningar. Därifrån klickar du på ”Hantera tillgänglighetsfunktioner”.

Under Display-sektionen klickar du på ”Öppna inställningar för bildskärmsenhet”.

Här kan du ställa in skärmupplösning, orientering eller aktivera nattlampa för att minska blått ljus och göra skärmen mer behaglig för ögonen på kvällen.

Om texten på skärmen är svår att läsa eller anstränger ögonen kan du justera storlek och stil på teckensnittet i Chrome OS. Gå till tillgänglighetsinställningarna och klicka på ”Öppna utseendeinställningar” under Display-sektionen.

Du kommer att omdirigeras till avsnittet Utseende i appen Inställningar. Längst ner i avsnittet kan du justera teckensnittsstorlek, anpassa teckensnittet eller öka sidzoomningen för att göra allt lättare att se.

Tangentbord och Textinmatning

Funktioner för tangentbord och textinmatning inkluderar ”Klistriga tangenter” (en funktion som tillåter tangentbordsgenvägar med sekventiella tryckningar), ett skärmtangentbord och textdiktering (tal-till-text). Om du använder tangentbordet för att navigera i Chrome OS och på webben kan du också aktivera markeringar som visar navigationsfokus på skärmen.

Använd sekventiell inmatning för kortkommandon

”Klistriga tangenter” är idealiskt för personer som har svårt att trycka på flera tangenter samtidigt. Funktionen minns varje tangent du trycker på, så att du kan släppa fingret innan du trycker på nästa tangent i ett kommando. Detta underlättar om du har svårt att trycka ner flera tangenter samtidigt, och istället kan trycka dem sekventiellt med ett finger. Till exempel, om du vill ta en skärmdump istället för att trycka på Ctrl + []]] samtidigt, kan du trycka dem i följd – först Ctrl och sedan []]].

När funktionen är aktiverad visas en ruta i övre vänstra hörnet som visar den senast intryckta tangenten och en lista över tillgängliga tangenter. Om du trycker på en tangent en andra gång låses den, vilket gör att du kan ange flera kommandon utan att behöva trycka på den igen. Detta indikeras av ett understreck. Tryck på tangenten en tredje gång för att avbryta låsningen.

Ersätt det fysiska tangentbordet med ett skärmtangentbord

När det är aktiverat visas en tangentbordsikon bredvid meddelandefältet och klockan. Klicka på den för att öppna tangentbordet, eller klicka i ett textfält för att tangentbordet ska visas.

Några praktiska funktioner i skärmtangentbordet inkluderar handskriven textinmatning, fönsterläge (som låter dig lossa tangentbordet från botten av skärmen), och tal-till-text.

Om du inte ser dessa alternativ, klicka på pilikonen till vänster om tangentbordet så visas de i fältet intill.

Diktera text i valfritt textfält med Tal-till-text

Om du inte vill aktivera skärmtangentbordet för att använda tal-till-text, har Chrome OS en separat tillgänglighetsfunktion för diktering. När du har aktiverat Tal-till-text via tillgänglighetsavsnittet i systemfältet, visas en mikrofonikon på hyllan bredvid klockan.

Klicka på ikonen för att aktivera diktering och allt du säger kommer att skrivas in i ett textfält.

Obs: Allt du säger när dikteringsfunktionen är aktiverad skickas till Google för att fungera korrekt. Om du inte vill att Google ska ha tillgång till det du säger, ska du inte använda dikteringsfunktionen.

Markera objekt när du navigerar med tangentbordet

När du använder tangentbordet för att navigera i Chrome OS eller på internet kan det vara svårt att se var fokus ligger, utan den lilla prickade linjen som omger varje element. För att lösa detta, aktivera ”Markera objektet med tangentbordsfokus när det ändras”. Då kommer en orange kontur att visas runt det element som är i fokus. Nu behöver du inte längre skanna hela sidan när du trycker på Tab för att hoppa mellan länkar, utan du kommer enkelt att se var fokus ligger.

Markera textmarkören när dess position ändras

Denna funktion liknar den ovan, men istället för tangentbordsfokus markerar den textmarkören – den blinkande vertikala linjen som visas när du klickar i en textruta – när den visas eller flyttar position. Varje gång du klickar eller börjar skriva i ett textfält, visas en blå aura runt fältet.

Ändra inställningar för tangentbordet

Under avsnittet Tangentbord och textinmatning i Tillgänglighetsinställningarna finns en undermeny där du kan ändra tangenternas beteende och funktionen för tangenterna på den översta raden.

Under Inställningar > Hantera tillgänglighetsfunktioner klickar du på ”Öppna inställningar för tangentbordsenhet” för att visa en lista över tillgängliga funktioner.

Här kan du ändra den översta raden av tangenter till Windows-stil ”Funktionstangenter” och ange om tangenterna ska upprepas om du fortsätter att hålla dem nere. Du kan också ställa in fördröjningen och upprepningshastigheten mellan utmatningen av varje tecken på skärmen.

Mus och Pekplatta

Tillgänglighetsinställningarna för mus och pekplatta fokuserar på markörens synlighet och hur du interagerar med musen eller pekplattan. Dessa funktioner hjälper dig att göra pekaren enklare att se, minska behovet av fysiska musklick och markera markören när den rör sig.

Minska fysiska musklick med automatiska klick

Denna funktion eliminerar behovet av att faktiskt klicka med musen/pekplattan. När du stannar markören startar en timer och utför klicket automatiskt om markören inte rör sig. Du kan ställa in timern på olika intervall från ”Extremt kort (0,6s)” till ”Mycket lång (4s)”.

Hitta enkelt muspekaren med större storlek

Standardmuspekaren i Chrome OS kan vara svår att se, även för någon med bra syn. Tack vare den här tillgänglighetsfunktionen kan du ändra storleken på pekaren, vilket gör den betydligt mer synlig.

Markera muspekaren när dess position ändras

Hur många gånger har du försökt hitta muspekaren på skärmen? Vi har alla gjort det. Med den här funktionen behöver du bara flytta pekaren så omges den av en röd cirkel, vilket gör den mycket lättare att se.

Ytterligare inställningar för mus och pekplatta

Det finns ytterligare inställningar för mus och pekplatta som du når via en undermeny där du kan anpassa funktionerna ytterligare.

Från Inställningar > Hantera tillgänglighetsfunktioner och under avsnittet Mus och pekplatta, klickar du på ”Öppna enhetsinställningar för mus och pekplatta” för att öppna inställningarna.

Här kan du byta musknapp, omvänd rullningsriktning, ändra mushastighet för musen. För pekplattan kan du ändra pekplattans hastighet, aktivera ”tryck-för-klicka”, ”tryck-dra”, dubbeltryck (och dra runt fönster) samt rullningsriktningen.

Ljud

Chrome OS erbjuder ett par ljudrelaterade tillgänglighetsfunktioner. Du kan aktivera monoläge för att alla högtalare ska spela samma ljud, och du kan låta Chrome OS spela upp ett ljud när det startar.

Spela samma ljud genom alla högtalare

De flesta enheter använder stereoläge för att spela upp ljud från högtalare eller hörlurar med mer än en kanal (vänster och höger). Om du har svårt att höra på ett öra eller bara lyssnar med en öronsnäcka eller högtalare kan du enkelt ställa in din Chromebook på monoläge så att samma ljud kommer från alla högtalare.

Spela upp ett ljud när Chrome OS startar

Precis som rubriken antyder: när du startar Chrome OS spelas ett ljud för att signalera att det är redo för inloggning. Du kan aktivera denna funktion under Inställningar > Tillgänglighet > Hantera tillgänglighetsfunktioner.

Chrome OS gör ett bra jobb med att inkludera alla, oavsett om de har erfarenhet av att använda en dator eller inte. Med denna omfattande lista av tillgänglighetsfunktioner är det enkelt att anpassa datorn efter just dina unika behov.