En detaljerad jämförelse av populära Bi-verktyg: Cognos vs. Tablå

Vill du ligga före dina konkurrenter? Oavsett din organisations storlek hjälper BI-verktyg dig att fatta välgrundade affärsbeslut för ett blomstrande företag.

Endast handlingsbara och datadrivna beslut kan säkerställa effektiv ledning och affärstillväxt idag. Intuition och samlade erfarenheter räcker inte för att fatta sådana beslut.

Tvärtemot förr i tiden när organisationer inte hade tillräcklig data, nu drunknar de i det. Om du dessutom är överväldigad med en enorm mängd data men ändå vill komma fram till rätt beslut av dessa, är det dags att välja en business intelligence-lösning.

Med så många BI-verktyg på marknaden kan det vara svårt att välja rätt. Kolla in den här jämförelsen ansikte mot ansikte mellan Cognos och Tableau – två välkända BI-verktyg som åtnjuter global popularitet.

BI-programvara och skäl till dess popularitet

Business intelligence-verktyg är applikationer som samlar in och bearbetar stora mängder data för att ge en tydlig och heltäckande representation av situationen. För att göra det behandlar dessa applikationer ostrukturerad data från olika interna och externa källor, såsom dokument, journaler, hälsojournaler, filer, bilder, videor och e-postmeddelanden.

Syftet med ett BI-verktyg är att erbjuda en tydlig och anpassad visualisering av data så att de kan fatta datadrivna beslut. Med hjälp av den kan organisationer hitta den information som krävs, främst med hjälp av frågor. BI-applikationer använder datautvinning och analys för att förbereda data som du kan använda på instrumentpaneler, rapporter och presentationer.

BI-verktyg gör dataanalysprocessen mycket enklare eftersom applikationerna inte behöver experter för att köra dem. Plattformarna genererar resultat som både chefer och chefer kan använda för att fatta bättre beslut.

Samtidigt förbättrar dessa verktyg den operativa effektiviteten, identifierar nya möjligheter för intäkter, känner igen marknadstrender, dokumenterar äkta nyckeltal och pekar ut nya affärspotentialer.

Låt oss ta en titt på en inledande diskussion om Cognos och Tableau.

Vad är Cognos Analytics?

Cognos rapporteringsverktyget sysslar främst med analys och dataövervakning. Den här robusta BI-plattformen drivs av IBM och levereras med olika instrumentpaneler och rapporter för att visa datainsikter.

Det erbjuder en smart och självbetjänande analytisk lösning för användarna som kan fråga, spåra och bearbeta analytisk data. På grund av de attraktiva instrumentpanelerna, visualiseringarna, användarvänligheten och prognosfunktionerna är Cognos BI mycket populärt bland användare.

Funktioner

  • Pålitlig och skalbar plattform med brandvägg för datasäkerhet.
  • Omedelbar övervakning, scenariomodellering och prediktiv analys.
  • Händelser, varningar och aviseringar i realtid.
  • Kompatibel med big data-plattformar, såsom AWS, Cloudera och Hortonworks.
  • Interaktiva diagram och kartor för en fängslande presentation.
  • Flexibel dataimport, datauppsättningshantering och rapportering.
  • Hjälper till att förbättra modulens prestanda.
  • Tillåter användare att redigera befintliga data.

Fördelar

  • Erbjuder flera BI-funktioner som rapportering och sökning, analys och poängkort med en enda arkitektur.
  • Automatiska realtidsmeddelanden och arbetsflöden för bättre produktivitet.
  • Stöd för populära RDBMS-verktyg för innehållshantering och rapportering.
  • Dataanalys för implementering av strategier.
  • Dela insikter med kollegor för kollaborativt beslutsfattande och kollektiv intelligens.

Nackdelar

  • Funktioner som avdelningsdistributioner och multidimensionell analys är inte tillgängliga.
  • Kommer med en brant inlärningskurva och är inte idealisk för icke-tekniska användare.
  • Stöder inte MacOS och inga kostnadsfria testversioner är tillgängliga.

Toppföretag som använder Cognos

Några av de främsta företagen som använder Cognos-analys är Troy Corporation, Michigan State University, BMW Financial Services, Mueller Inc., Coates Hire, Quinte Health Care, GKN Land System, Becker Underwood och så vidare.

Vad är Tableau?

Å andra sidan, Tablå programvara är ett populärt visualiseringsverktyg som också kan utföra affärsinformation. Det förenklar data och visar dem i ett lättbegripligt format.

Plattformen kan generera resultat från alla typer av data – strukturerad, ostrukturerad eller semistrukturerad. Dessutom kan Tableau online skapa komplexa visualiseringar och växla mellan olika representationer. Den använder naturligt språk för att svara på användarnas frågor.

Funktioner

  • Det går att redigera verktygstips från webbläsaren.
  • Tillåter att inkludera olika lager i de informativa kartorna.
  • Kraftfullt säkerhetssystem för att säkra användarinformation och affärsdata.
  • Kontextsökning, Växla vy, benchmarking och dra och släpp.
  • Snabba dataförutsägelser och analyser med trendlinjer och prognoser.
  • Importerar data på ett säkert sätt från källor som Google Analytics, SQL Server, Dropbox, Presto, etc.
  • Möjlighet att använda Gantt-diagram, histogram, rörelsediagram och bubbeldiagram för datavisualisering.
  • Datablandning, text, filter och visuella objekt för att skapa en informativ instrumentpanel.

Fördelar

  • Dra-och-släpp-gränssnitt för sömlös interaktiv visualisering.
  • Lättanvänt gränssnitt för alla användare, inklusive de icke-tekniska.
  • Skräddarsydd instrumentpanel är tillgänglig för bärbara datorer och mobiltelefoner.
  • Möjlighet att bearbeta en enorm mängd data utan att påverka instrumentpanelens prestanda.
  • Datavisualiseringsfunktion för instrumentpanelsdatablandning.

Nackdelar

  • En dyr lösning vad gäller uppskalning.
  • Inget alternativ för schemaläggning eller automatisk rapportuppdatering.
  • Erbjuder ett begränsat antal kolumner som standard.
  • Kräver SQL-kunskap för att skapa komplexa datauppsättningar från flera dataresurser.

Toppföretag som använder Tableau

Företag som använder Tableau inkluderar namn som US Air Force, Google, Adobe, Citrix, Skype, Accenture, Amazon, Deloitte, HP, Citigroup, Bank of America, Johns Hopkins Hospital, Pandora och The New York Times.

Cognos vs. Tablå: Funktioner

Titta nu på hur Cognos och Tableau presterar när vi sätter dem head-to-head i olika parametrar.

#1. Integration

Cognos rapportverktyg låter sina användare importera data från en mängd olika källor, inklusive Microsoft Excel, Google Sheets, Redshift och dataanslutningar från tredje part. Om din affärsverksamhet är beroende av arbetsytor och affärsverktyg från IBM kan du förvänta dig fler funktioner från Cognos BI-verktyg. Applikationens moduler synkroniseras enkelt med olika IBM-utvecklade mjukvaror.

Tvärtom är Tableau ett välkänt verktyg inom affärsbröderskapet för sina robusta integrationer med Salesforce. Här är den ultimata planen för Salesforce att centralisera alla funktioner i Tableau och Salesforces inbyggda affärsintelligensverktyg, Einstein Analytics, i ett lättanvänt gränssnitt.

Tills den förvandlingen sker kan du uppleva fragmenterade känslor när du använder både Einstein Analytics och Tableau på Salesforce-plattformen.

#2. Betalning

IBMs Cognos Analytics är ett mycket skalbart BI-verktyg som kommer med flexibla prenumerationsalternativ för mikroföretag, småföretag, nystartade, medelstora och stora företag. Verktyget är lämpligt för dig som erbjuder kontraktuella eller frilansande BI-tjänster till kommersiella kunder. Den tillhandahåller följande planer:

  • On-Demand molnapplikationen är bra för upp till 200 användare. Du kommer att få funktioner som instrumentpaneler, samarbete, storytelling, Cognos mobil, etc., för bara $10,00 per användare och månad.
  • Alternativt kan du få Premium-planen ($40,00 per användare och månad) som är tillgänglig för både molnvärd och lokal Cognos-rapporteringsprogramvara. Du får tillgång till avancerade dataanalysfunktioner som företagsrapportering, AI-utforskning, Watson Insights, etc.

Tvärtom erbjuder Tableau tre olika nivåer av prenumerationsnivåer. Dessutom kan du spara lite pengar om du är värd för verktyget på ditt företags IT-infrastruktur. Här är en glimt av detta BI-verktygs betalningsplaner:

  • Tableau Viewer kostar 15,00 USD/användare/månad och 12,00 USD när den är värd.
  • Tableau Explorer är tillgänglig för $42,00/användare/månad och $35,00 när du får den lokala lösningen.
  • Tableau Creator kommer att kosta dig $70,00 för molnet och den lokala BI-lösningen.

Alla Tableau-prenumerationer är tillgängliga på årsbasis.

#3. Visualiseringar

När du använder Cognos för visualisering av affärsdata konverterar du granulär data till metadata. Cognos metadata ger dig mer information om motsvarande data; därför blir mönster- eller relationsidentifiering enkel.

Därför är Cognos för dem som är mycket experter på dataanalys, datastrukturering och datavisualisering. Genomsnittliga användare kan tycka att det är en utmanande uppgift att använda detta BI-verktyg.

Eftersom Cognos-visualiseringar helt tar bort den ursprungliga strukturen eller formatet för dina indata. Därför måste du förstå grunderna och konceptet för datavisualisering innan du kan få handlingskraftig insikt från denna programvara.

Å andra sidan är Tableau lämplig för både dataanalysexperter, genomsnittliga användare och elever. Eftersom BI-verktyget kan importera och visualisera stora datamängder är det också idealiskt för big data-analys eftersom konventionella kalkylbladsappar inte kan hantera stora datamängder.

Om du går igenom den rekommenderade inlärningskurvan för Tableau bör du kunna göra databasfrågor och drill ner data för att upptäcka lönsamma insikter.

#4. Support för operativsystem

Cognos stöder olika operativsystem. Dessa är:

  • IBM Cognos Analytics for Mobile and Reports kräver Android 10 och senare; iOS 14 och senare; iPad OS 14 och senare.
  • Den senaste Cognos Analytics-programvaran på plats kräver Windows 8 eller senare; Windows Server 2012 och nyare, Ubuntu 16.04 och senare, Red Hat Enterprise Linux (RHEL) 8, Red Hat Enterprise Linux (RHEL) Server 7 och IBM AIX 7.1 och senare versioner.

Å andra sidan är Tableau endast kompatibel med Windows- och Mac-miljöer. Du kan köra det lokala programmet på Windows 8 och senare, macOS 10.14 och senare. Oavsett om det är Mac eller Windows, bör CPU:n stödja POPCNT-instruktionsuppsättningar och SSE4.2. Tableau är inte kompatibel med RHEL OS.

#5. Moln kontra lokalt

Cognos kommer med molnhosting, lokala lösningar och hybridlösningar (moln och lokalt). Dess molninstans kan vara värd för tusentals användare i IBM Cloud-miljön. Onlinelösningen har funktioner som VPN, licensdelning, produktiva instanser, icke-produktiva instanser, etc.

Cognos är dock populär som en lokal lösning eftersom den låter dig använda Red Hat OpenShift, IBM Cloud Pak, AWS, Google och Azure-infrastrukturer för BI.

Tvärtom är Tableau Online mer robust och skalbar. Det erbjuder helt onlinesystem för fullständig dataanalys för alla typer av företag. Enligt Tableaus rekommendationer är dock molnlösningen lämplig för ensamanvändare, medan det serverbaserade systemet är lämpligt för företag.

#6. Affärsstöd/Målgrupp

Cognos är ett specialiserat BI-verktyg anpassat för stora företag eller företag. Eftersom det behöver andra stödapplikationer för olika databearbetningsprocesser som lagring, formatering, extrahering, transformering, laddning (ETL), SQL-förfrågningar och dataintegration. Du kommer också att behöva skickliga BI-operatörer för att producera meningsfulla datamönster från Cognos.

Å andra sidan är Tableau Online den bästa passformen för solo-, team-, mikro-, små och medelstora företag. Det är också lämpligt för företag. På Tableau kan vem som helst producera något meningsfullt om de kan grunderna i dataanalys. Dessutom behöver du inte ett IT-supportteam bara för detta verktyg.

#7. Analysfunktioner

Du kan enkelt gå med Cognos om du är en erfaren dataanalys- och BI-expert. Det kan hjälpa dig att utveckla instrumentpaneler, dynamiska instrumentpaneler, etc. Det erbjuder också några inbyggda visualiseringar för vanliga affärsscenarier. Dessutom kan dess AI-assistentverktyg hjälpa dig med datarensning, formatering och visualisering.

Å andra sidan är Tableau mer intuitivt. Dess funktioner låter dig ansluta verktyget till databaser i realtid eller i minnet och hämta direkta affärsinsikter. Den använder sin specialiserade VizQL-motor och R-språk för dataanalys. Du behöver inte gå igenom mycket träning för att använda Tableau.

#8. CRM

Cognos kommer inte med ett inbyggt CRM-system. Du kan dock enkelt integrera det med populära CRM:er som de flesta företag använder.

Ur CRM-synpunkt är Tableau en klar vinnare. Om din affärsverksamhet är på Salesforce kan du använda Tableaus CRM/BI-paket. Eftersom BI- och CRM-verktyg fungerar med andras hjälp, är Tableaus tjänster därför mer lönsamma för ditt företag.

#9. Kundsupportsystem

IBM är en känd leverantör av affärsprogramvara; därefter är dess kundservice och support mer robust än konkurrenten. För det första hjälper det företag att utbilda och certifiera sina anställda för Cognos Analytics. För det andra kan tekniska supportteam på distans hjälpa dig med programvaruproblem under affärsverksamheten.

Tableau fokuserar tvärtom mer på slutanvändarstöd. Den har fyra nivåer av stödsystem för olika abonnemang. Den bästa supporten du kan få är genom Elite-programmet, som kommer med en dedikerad teknisk kontoansvarig. OEM-kunderna får dock dedikerade supportingenjörer för verktygsintegrationer.

Cognos vs. Tablå: Vilket är bättre?

BI-verktyg hjälper dig att fatta smarta och smidiga beslut för att uppnå betydande affärsmål. Det är uppenbart från diskussionen ovan att både Cognos Analytics och Tableau programvara kommer med avancerade funktioner och kommer att erbjuda stora fördelar för din organisation.

Om du letar efter ett lättanvänt BI-verktyg som alla kan använda direkt, borde Tableau vara ditt val. Å andra sidan, om du redan använder andra IBM-produkter och har tekniska proffs i ditt team, kan du välja Cognos.

Dessutom kan du också kolla in andra business intelligence-plattformar om du vill lära dig om andra BI-verktyg.