Dör din dator? Guide för att kontrollera din dators hårdvara

Spread the love

Du vet förmodligen redan att någon gång kommer dina PC-hårdvarukomponenter att slitas ut. Men när kommer det att hända, och hur är deras tillstånd just nu?

Du måste spåra din dators hälsa för att undvika obehagliga överraskningar. Din dator kan plötsligt sluta fungera när du behöver använda den, eller ännu värre, du förlorar viktig data om lagringsenheten skadas. För att undvika en sådan upplevelse bör du hålla koll på din dators hårdvarukomponenters hälsa.

Naturligtvis kan du inte spåra alla, en PC är gjord av många olika komponenter. Även om du kan spåra de viktigaste som direkt påverkar datorns prestanda och dina data i den. Detta inkluderar din PC:s RAM, GPU, HDD/SSD och CPU.

Nedan har jag listat alla möjliga ledtrådar och verktyg som du kan använda för att identifiera hälsotillståndet för dessa hårdvarukomponenter för att vidta lämpliga åtgärder.

Kontrollera RAM Health

Om din PC RAM är skadad, kommer din PC helt enkelt inte att slås på. På de flesta datorer ger den 3 pip och stängs sedan av. Eftersom RAM inte lagrar någon data är det ingen stor sak om det skadas, eftersom du alltid kan byta ut det. Men innan det skadas kan det ha en negativ inverkan på din PC-upplevelse.

Nedan finns några ledtrådar som kan tala om att ditt RAM-minne är korrupt, och du bör planera för att skaffa ett nytt:

 • Mus och tangentbord fryser ett ögonblick.
 • Det tar för lång tid att starta appar. De kanske fungerar långsamt också, men kraftigt ökad lanseringstid är en stor ledtråd.
 • PC fungerar bra när du startar den men saktar ner kraftigt när du fortsätter använda den. En omstart brukar fixa detta.
 • PC stängs slumpmässigt av eller startar om.
 • Blue Screen of Death kan visas, men du kan se fel på den för att kontrollera online om det är relaterat till RAM. Även om det ibland kanske inte varar tillräckligt länge för att kopiera felet.
 • Appen Systeminformation kan visa mindre RAM installerat än det faktiska värdet. Du kan söka efter ”Systeminformation” i Windows Search för att öppna appen.
 • Filerna som du ofta använder kan börja bli skadade. Detta inkluderar både appfiler och media.

Använd Windows Memory Diagnostic

Om du börjar märka några av ovanstående symtom kan du använda Windows Memory Diagnostic-verktyget för att bekräfta om det är ett RAM-problem. Det är ett inbyggt Windows-verktyg för att kontrollera RAM-minnet för eventuella fel eller korruption. Det kommer att starta om din dator och kontrollera RAM-minnet utanför operativsystemet för att säkerställa exakta resultat. Så här använder du det:

Tryck på tangenterna Fönster+R och skriv mdsched i dialogrutan Kör för att öppna verktyget. Den kommer att be dig starta om datorn nu eller skanna den vid nästa uppstart. Välj det alternativ du föredrar, så skannar den din dator när den startar om nästa gång.

Skanningen kan ta några minuter, och när den är klar kommer den att visa resultaten på skrivbordet när du loggar in. Du kan också kontrollera resultaten i Windows Event Viewer ifall de inte dyker upp i början.

Alternativt kan du också använda MemTest86, som är ett tredjepartsverktyg som körs från en USB-enhet för att testa RAM-minnet, och det behövs inget operativsystem. Dess tester är utan tvekan mer kraftfulla, och resultaten är heltäckande.

  Hur man fjärröppnar en GUI-applikation med PuTTY

Verktyget kommer som en zip-fil, och du kan köra den körbara filen imageUSB för att börja skapa en USB-bild. Även om det har en massa alternativ behöver du bara skapa en MemTest86 USB, välj sedan den bifogade USB-enheten och klicka på knappen Skriv.

Starta bara datorn från denna USB-enhet, så kör den testet och visar resultat som Godkänt, Underkänd, Ofullständigt godkänd och Ofullständig underkänd.

Vad ska man göra vid dålig RAM-hälsa?

Om det finns tecken som säger att ditt RAM-minne håller på att dö, är den bästa lösningen att byta ut det. Men du kan också prova att ta ut RAM-minnen och rengöra dem och skårorna med en mjuk borste. Flera gånger har detta fixat mina RAM-problem, speciellt när det gav fel när jag slog på datorn.

Om du inte omedelbart kan ersätta den kan du fortsätta använda den med dålig hälsa om problemen inte är alltför vanliga. Ett PC-moderkort är smart nog att inte låta dåligt RAM-minne skada det och bryter omedelbart strömmen när det finner det farligt.

Om du har flera RAM-minnen, kontrollera en efter en för att se vilken som är skadad och byt bara ut den. Du kan också ta ut den dåliga och använda datorn på lägre RAM tills du kan få en ny.

Kontrollera HDD eller SSD Health

Dålig HDD (Hårddisk) eller SSD (Solid-State Drive) hälsa är definitivt alarmerande eftersom den innehåller all din data. Om enheten blir skadad kan all din data gå förlorad. De flesta av ledtrådarna för dålig hälsa som gäller för RAM gäller också för lagringsenheter eftersom båda lagrar data. Även om nedan listar jag bara de ledtrådar som är unika för SSD eller HDD:

 • Tickande eller klickljud i händelse av hårddiskar eftersom de har fysiska delar inuti som kan vara skadade.
 • Det går inte att skriva data på specifika platser på grund av dåliga sektorer.
 • Överhettad lagringsenhet efter lite användning. Du måste öppna datorn för att kontrollera detta och se till att det inte beror på den totala överhettningen av datorn.
 • BSOD, men fel relaterat till lagring.
 • Program startar långsammare men fungerar bra när de är helt öppnade.
 • Att flytta data från en mapp till en annan tar för mycket tid.
 • Filer och mappar blir plötsligt otillgängliga eller till och med försvinner.
 • Enheten blir skrivskyddad; du kan inte skriva någon data till den.
 • Kraschar ofta under uppstart, så du måste försöka flera gånger för att slå på datorn.

Använd en app från tredje part

SMART (Self-Monitoring, Analysis, and Reporting Technology) är ett inbyggt övervakningssystem i Windows som spårar tillståndet och användningen av lagringsenheter. Det kan dock vara svårt att tyda informationen den ger, så du behöver ett verktyg från tredje part för att göra det lätt att läsa.

Jag rekommenderar CrystalDiskInfo för enkel användning, men du kan också prova HWiNFO om du vill ha ett allt-i-ett-verktyg. CrystalDiskInfo kommer att berätta för dig tillståndet för din lagringsenhet, temperatur (i realtid), läs-/skrivcykler, total effekt i tid och mycket mer.

För SSD-enheter berättar den till och med hur mycket av dess totala förväntade livslängd som har förbrukats i procent. För lagringsenheter med fel kommer den att visa varning eller dålig status baserat på tillstånd. Du kan också se felen den mötte längst ner eller genom att föra muspekaren över statusen.

Vad ska man göra vid dålig HDD/SSD-hälsa?

Först och främst, säkerhetskopiera dina viktiga data omedelbart. Du kan ha en lokal eller moln backup, beroende på ditt behov. Jag rekommenderar att du använder en säkerhetskopieringsapp från tredje part eftersom de har bättre alternativ för att spara data utanför din skadade lagringsenhet. Du kan till och med prova kloningsprogramvara om du vill migrera till en ny lagringsenhet.

  De bästa Siri-genvägarna för att komma igång

Om en del av dina data eller lagringsutrymme skadades kan det fortfarande gå att återställa med verktyg som CHKDSK. Sammantaget är det bäst att ha regelbundna säkerhetskopior och byta ut lagringsenheten så snart som möjligt, eftersom det kan skada viktiga filer/appar, som till och med kan kopieras till säkerhetskopian.

Kontrollera GPU Health

Eftersom GPU kör grafikintensiva spel/appar har de oftast en kortare livslängd jämfört med andra komponenter och kräver dessutom mer skötsel. Det finns en god chans att du kommer att börja se problem med din GPU före dessa andra komponenter.

Nedan har jag listat några tecken på att din GPU inte fungerar bra:

 • Grafiska fel är det första tecknet på att GPU dör. Detta inkluderar dåliga strukturer, sönderrivning av skärmen, slumpmässiga artefakter, pixelering i fel färg, textförvrängning, etc. Vanligtvis händer detta när du spelar spel eller andra resurskrävande uppgifter, men det kan också hända vid normal användning.
 • Lägre prestanda än tidigare. Om du vet din max FPS i dina favoritspel, så är en nedgång i FPS ett gott tecken om inga andra ändringar görs.
 • Överhettning av GPU är också ett tecken på att din GPU har problem med att köra dina nödvändiga uppgifter. Detta åtföljs av högt fläktljud.
 • Felet ”Display drivrutin stoppad” kan dyka upp ofta.
 • Skärmen slocknar eller fryser, speciellt när du gör något tyngre.
 • BSOD som dyker upp när du startar något tungt är vanligtvis relaterat till GPU.
 • Du kanske märker en brännande lukt efter användning. Du kommer förmodligen (och förhoppningsvis) att behöva ta ut GPU:n för att märka det.

Använd DirectX Diagnostic Tool

Du har förmodligen hört talas om kommandot dxdiag Run som låter dig snabbt se information om DirectX-komponenter och drivrutiner. Det här verktyget har ett särskilt avsnitt som visar information om din GPU, som kan användas för att kontrollera dess hälsa.

Tryck på Windows+R-tangenterna och skriv dxdiag i dialogrutan Kör för att öppna DirectX Diagnostic Tool. Gå här till fliken Display, och du kommer att se all information relaterad till din GPU. Om verktyget inte kan visa information här eller om det är felaktigt kan det betyda att din GPU inte fungerar. Dessutom kommer avsnittet Anteckningar också att lista problem om de upptäcks.

Stresstest GPU

En defekt GPU kommer förmodligen inte att överleva stresstestet, så det borde vara en tydlig giveaway för en felaktig GPU. Annars kan du jämföra resultaten med samma GPU online för att se till att den fungerar med optimal effekt.

För detta ändamål är FurMark ett fantastiskt verktyg med öppen källkod som är enkelt att använda och låter dig jämföra resultat. Öppna bara verktyget och välj ett av de förinställda riktmärkena för att jämföra din GPU. Om stresstestet slutförs kan du klicka på knappen Jämför din poäng för att jämföra betyget online.

Vad ska man göra vid dålig GPU-hälsa?

I många fall är problem med GPU vanligtvis relaterat till drivrutiner eller överhettning snarare än en döende GPU. Det första du bör göra är att se till att dina GPU-drivrutiner är uppdaterade. Efteråt, se till att den är ren, särskilt dess fläktar. Du kan använda en mjuk borste för att rengöra den.

Se också till att alla fläktar fungerar. Om en av fläktarna inte fungerar även när datorn startar kan du prova att få den reparerad istället för att köpa en ny GPU. Vanligtvis är fläktarna reparerbara.

  Virtuella datarum: fördelar, användningar och verktyg

Och, naturligtvis, överklocka inte GPU:n. Även om det verkar som att GPU:n fungerar bra, kommer den att försämras snabbare och stöta på problem oftare. Om inget fungerar måste du byta ut det.

Kontrollera CPU Health

CPU:er är mycket robusta; om du inte överklockar eller använder den i ett överhettat tillstånd, finns det en god chans att din CPU inte dör före alla andra huvudkomponenter. Ändå kan det fortfarande hända, och du bör vara redo för det.

Du kommer att möta liknande problem som du möter när andra komponenter inte fungerar, men det är vanligare och mer intensivt när processorn håller på att dö. Kolla in listan nedan för att få en idé:

 • Datorn fryser/kraschar även när du gör grundläggande uppgifter.
 • BSOD dyker ofta upp, vanligtvis efter frysningen.
 • PC kan ge ett felmeddelande vid start eller göra andra pip än vanligt.
 • Toppar i CPU-användning utan att något annat program är öppet. Du kan se det i Aktivitetshanteraren (Ctrl+Skift+Esc).
 • Minnesfel kan också vara relaterade till processorn när den hanterar den.
 • Överhettad CPU.
 • När du slår på datorn kan fläktarna gå på maxhastighet, vilket gör mycket ljud. Om du väntar ett tag kan datorn slå på, men det betyder fortfarande att det finns ett CPU-problem.

Använd Intel Processor Diagnostic Tool

Om du har Intel CPU kan du använda Intel Processor Diagnostic Tool för att automatiskt söka efter problem. Det kommer att köra testet vid lansering som kommer att ta några minuter att slutföra. Efteråt kan du se vilka prov den klarar eller misslyckas med.

Det finns också ett kraftfullt test som testar CPU:n med alla funktioner i 2 timmar och sedan ger resultat. Om du vill köra det, gå sedan till Verktyg > Konfiguration > Förinställningar > Inbränningstest.

Om du har AMD Ryzen CPU kan du ge AMD Ryzen Master ett försök. Den kan också övervaka och skanna efter problem.

Vad ska man göra vid dålig CPU-hälsa?

Som jag sa tidigare är överklockning och överhettning de främsta orsakerna till CPU-problem. Överklockning är något som du har kontroll över. För överhettning, se till att din dator är ren, inklusive moderkort, fläkt och CPU. Jag rekommenderar att du använder en dedikerad luftfläkt för detta, eftersom den väl kan rengöra CPU och fläkt. Använd dock inte en lövblåsare, eftersom det kan skada komponenterna.

Se till att fläkten fungerar. Om det fortfarande överhettas, kanske du måste applicera den termiska pastan igen. En skadad/bränd CPU bör ha synliga märken; du måste skaffa en ny CPU om det händer.

Bonus 😎

För användare av bärbara datorer är batteriet en mycket viktig komponent. Även om det inte är raketvetenskap att veta att ditt batteri försämras, kan du märka att den totala batteritiden minskar. Det är dock fortfarande bra att veta exakt hur mycket den har slitits och hur mycket mer du kan förvänta dig av den.

För detta är BatteryInfoView av Nirsoft och BatteryMon kraftfulla verktyg för att se batteriets hälsa och förväntade livslängd. BatteryInfoView är bättre för att få detaljerad information om ditt batteri, men BatteryMon låter dig dessutom ställa in varningar för att meddelas om batteriladdning, temperatur och mer.

Avslutande tankar

Bortsett från att ta hand om komponenterna, är det också mycket viktigt att hålla operativsystemet igång i ett optimalt tillstånd för att hålla komponenterna friska. Du kan använda en PC-optimeringsapp som IObit Advanced System Care för att hålla datorn i ett optimalt tillstånd utan att offra prestanda.

Innan du byter ut en död komponent ska du dessutom se till att dess anslutna kablar/enheter inte är ansvariga för problemet. Du kan också använda komponenten i en annan dator för att säkerställa att den är död.