Det bästa verktyget för lösenordshanterare för dig

By rik

Lösenordshanterare revolutionerar sättet vi lagrar och hanterar våra lösenord. I en digital era där vi jonglerar med otaliga onlinekonton på en mängd olika enheter, blir de ett oumbärligt verktyg.

Denna artikel gör en djupdykning i en jämförelse av två framstående aktörer på marknaden: 1Password och LastPass.

Funktion 1Password LastPass
Säkerhet End-to-end-kryptering under dataöverföring. Byggd efter Microsoft Security Development Lifecycle (SDL). 256-bitars AES-kryptering för data i vila. Manuella kodgranskningar, hotmodellering, statisk kodanalys, dynamisk analys och systemhärdning. 128-bitars hemlig nyckel kombinerat med ett lösenord för extra skydd. Bug Bounty Program för säkerhetsforskare. Inga säkerhetsintrång i protokollet. 256-bitars AES-kryptering för data i vila. Erfarna säkerhetsincidenter, inklusive smurfattacker (2021) och dataintrång (2022).
Samarbete Delade valv för familjer, team och gäster. Synkronisering för teamsamarbete. Medmanagerbehörigheter för valvhantering. Flexibel organisation av valv för företagsarbetsflöden. Integration med befintlig teknik (Enterprise). Delade mappar med anpassningsbara behörigheter. Gästkonton för delning med externa parter. Översikts- och hanteringsalternativ för delade konton.
Autentisering Tvåfaktorsautentisering (2FA). Multifaktorautentisering (MFA) med mobila push-meddelanden och biometri. Autofyll av användarnamn, lösenord och engångslösenkoder. Avancerade MFA-funktioner som kontextuell autentisering, lösenordslös inloggning och mer.

Varför är lösenordshanterare viktiga?

I takt med att företag växer och blir mer teknikdrivna, är det vanligt att dela inloggningsuppgifter mellan anställda, ofta i syfte att optimera kostnaderna. Programvaruutvecklare och säkerhetsexperter har därför skapat lösenordshanterare för att underlätta säker delning av unika och komplexa lösenord.

Att dela lösenord via osäkra metoder, som att skriva ner dem eller lagra dem i kalkylblad eller e-post, ökar risken för att de hamnar i fel händer.

Som ett exempel, kostade en dataintrång i USA 2019 företag i genomsnitt 8,19 miljoner dollar, vilket potentiellt kunde ha undvikits med hjälp av en lösenordshanterare. Med en lösenordshanterare behöver du inte längre memorera lösenord. Programvaran lagrar dem tryggt åt dig och kan hjälpa dig att skapa nya, fylla i inloggningsformulär och hantera äldre lösenord.

Utöver lösenord kan lösenordshanterare lagra känslig information som kreditkortsnummer, anteckningar och ID-nummer. Dessutom förbättrar de din totala säkerhet, särskilt för team som arbetar på distans, genom att implementera säkerhetsåtgärder som liknar de hos banker.

Vad är lösenordshanterare?

Lösenordshanterare finns i både betal- och gratisversioner, även om gratisalternativen kan ha vissa begränsningar. En bra lösenordshanterare förbättrar din inloggningsupplevelse och varnar dig om dina lösenord har komprometterats.

Och framför allt, den ska skydda din digitala identitet. Låt oss ta en närmare titt på två av de främsta alternativen, 1Password och LastPass.

Vad är 1Password?

Sedan lanseringen 2005 har 1Password vuxit till ett företag med över 500 anställda globalt. Deras filosofi bygger på tron att alla ska ha tillgång till onlinesäkerhet, och de utvecklar tillgängliga appar med modern teknik, med fokus på integritet och säkerhet.

I dagsläget förlitar sig över 100 000 företag på 1Password för sin säkerhet. Genom att kombinera branschledande säkerhetstekniker med användarvänlig design erbjuder 1Password en smidig lösenordshanteringsupplevelse.

1Password är kompatibelt med alla stora operativsystem, inklusive Mac, Linux, Windows och kommandoraden, vilket gör det idealiskt för företag. Oavsett om du har en individuell plan eller en företagsplan, stöder 1Password mobilapplikationer för Android och iOS, som synkroniseras med skrivbordsversionen, vilket gör att du kan komma åt dina lösenord även när du är på språng.

1Passwords robusta funktioner och detaljerade inställningar gör det lämpligt för företag, team och mindre företag. Familjeplanen är ett bra alternativ för mindre verksamheter. Företagsversionen ger dig 5 GB lagringsutrymme, obegränsad lösenordshistorik, aktivitetsloggning, rollbaserad åtkomst och prioriterad kundsupport.

Vad är LastPass?

LastPass är ett molnbaserat verktyg för identitets- och säkerhetshantering med fokus på innovation inom molnsäkerhet. LastPass-familjen består av över 800 globalt anställda, 100 000 företagskonton och över 33 miljoner användare.

LastPass Business-designen förenklar lösenordshanteringen för personalen och ger administratörer enkel översikt och kontroll. LastPass finns tillgängligt som webbläsartillägg och erbjuder ett lösenordsvalv som underlättar åtkomst till dina applikationer. LastPass blev utnämnt till ”årets lösenordshanteringslösning” i 2021 CyberSecurity Breakthrough Awards Program.

Till skillnad från vissa andra lösenordshanterare är LastPass molnbaserat, vilket innebär att du inte behöver installera någon programvara. LastPass är kompatibelt med Mac, Linux och Windows, och har tillägg för populära webbläsare som Chrome, Safari, Internet Explorer, Microsoft Edge och Opera. Dessa tillägg är valfria, men de förbättrar användarupplevelsen.

LastPass erbjuder flera versioner. Du kan välja mellan gratis-, premium- och familjeversioner för mindre behov, multifaktorautentisering (MFA), Teams och Enterprise för företagsanvändning. Dessutom finns en identitetsnivå som kombinerar MFA och Enterprise.

1Password vs LastPass

Oavsett vilket verktyg du väljer kan du komma igång på bara några minuter och påbörja en strömlinjeformad lösenordshanteringsprocess med förbättrad digital integritet.

Säkerhet

En grundläggande egenskap hos en lösenordshanterare är dess säkerhetsåtgärder för att skydda ditt lösenordsvalv. Vanliga säkerhetsmekanismer inkluderar tvåfaktorsautentisering (2FA), noll-kunskapsarkitektur och end-to-end-kryptering.

1Password

1Passwords datakryptering säkerställer att ingen annan än du kan läsa din data, inte ens utvecklarna. Flera mekanismer skyddar din data. End-to-end-kryptering skyddar din data under överföring till och från AgileBit, vilket förhindrar att angripare kan avlyssna och få tillgång till den. 256-bitars AES-kryptering gör det omöjligt att dekryptera dina data när de lagras på 1Passwords servrar. Alla krypteringsnycklar genereras kryptografiskt med hjälp av säkra slumptal.

Dessutom skyddas dina data med en 128-bitars hemlig nyckel i kombination med ditt lösenord som en extra säkerhetsåtgärd. Programvaran använder PBKDF2-standarder för att härleda nycklar, vilket gör det oerhört svårt att gissa ditt lösenord. Det skulle ta enormt lång tid att knäcka det. Lösenordet för ditt 1Password-konto lagras separat från dina data, vilket gör programvaran säkrare.

LastPass

LastPass-applikationen är utvecklad enligt Microsoft Security Development Lifecycle (SDL) för att säkerställa hög säkerhet. Kärnelementen i denna metod är manuell kodgranskning, hotmodellering, statisk kodanalys, dynamisk analys och systemhärdning.

Manuella kodgranskningar innebär att utvecklare undersöker koden efter eventuella sårbarheter som missats av automatiserade tester. Hotmodellering hjälper till att identifiera potentiella attacker och hot, vilket gör att utvecklare kan implementera skyddsåtgärder i programvaran.

Med statisk kodanalys skannas koden med specialverktyg för att identifiera sårbarheter och osäkra kodmönster. Därefter genomförs dynamisk analys, där utvecklarna övervakar programvaran under körning. Slutligen innebär systemhärdning att komponenter konfigureras för att minimera attackytan. Dessutom finns ett Bug Bounty-program som uppmuntrar externa säkerhetsforskare att aktivt leta efter och rapportera sårbarheter. Om de hittar en säkerhetsbrist belönas de.

Båda applikationerna har robusta säkerhetsprotokoll, men det är värt att notera att LastPass har upplevt säkerhetsincidenter, inklusive en smurfattack 2021 och en dataintrång 2022. Även om användarlösenord inte läcktes, kom angripare över viss kundinformation. 1Password har inte haft några registrerade dataintrång.

Samarbete

Oavsett storleken på ditt företag behöver du flexibla samarbetsfunktioner. Detta innebär att du behöver smidiga sätt för anställda eller team att dela och komma åt hemligheter samtidigt som de håller sig synkroniserade. Du vill undvika manuella lösningar som Excel-filer som snabbt blir röriga och är osäkra.

1Password

1Passwords samarbetsfunktion är organiserad via delade valv. Det ger dig möjlighet att dela inloggningsuppgifter på familje-, team- och gästnivå. När du har skapat ett valv uppdateras det automatiskt på alla dina enheter, vilket gör att du kan redigera det från vilken enhet som helst.

För att dela ett valv med familjemedlemmar måste du uppgradera till 1Password Families. Nya medlemmar måste acceptera en inbjudan innan de kan komma åt valvet. När inbjudan är bekräftad kan medlemmar omedelbart komma åt och redigera valvobjekt.

Med rätt behörighet kan alla som har tillgång till valvet visa, skriva ut, kopiera och redigera valvobjekt. Om du ger en användare medförvaltningsbehörighet kan de ändra valvs unika egenskaper, som namn, beskrivning och även ta bort valvet. Medförvaltningsbehörigheter är oberoende av visnings- och redigeringsbehörigheterna.

Om du arbetar med ett team eller ett företag kan du använda delade valv eller grupper för att ge åtkomst till alla medlemmar. Med delade valv kan du separera företagets data från dina medarbetares personliga lösenord. 1Password erbjuder flexibilitet i skapandet, organisationen och märkningen av valv, så att det passar ditt företags arbetsflöde.

När du behöver samarbeta med externa parter kan du använda gästkonton för att dela information med personer utanför företaget, som entreprenörer, partners och konsulter. Teams-versionen ger dig fem gästkonton och Business-versionen ger dig tio. Dessutom kan du använda samlingar för att skapa anpassade grupper av valv.

LastPass

LastPass löser samarbete genom att möjliggöra synkronisering, vilket håller alla i ditt team uppdaterade med de senaste ändringarna. Det ger även möjlighet att dela inloggningsuppgifter och en översikt för administratörer så att de kan se vilka konton som delas. Det är enkelt att dra tillbaka lösenord när det behövs.

Med LastPass delade mappar kan du dela inloggningsuppgifter på ett säkert sätt. Om en mapp har många medlemmar kan du hantera behörigheterna för varje person individuellt. Du kan också ta bort eller lägga till nya personer i systemet och synkronisera ändringar snabbt till delade inloggningar.

Du har också full kontroll över delad åtkomst med hjälp av översikts- och hanteringsfunktioner för att spåra delade konton. Med anpassningsbara behörigheter kan du dela konton utan att dela lösenorden. Du kan också ange regler baserade på en policydriven metod. Reglerna kan anpassas efter behov, till exempel kan du kräva att alla delade lösenord är starka och unika för att hålla obehöriga ute.

Administratörer har också förmågan att behålla kontrollen och spåra enskilda användares aktiviteter. Detta gör att du kan generera rapporter och granskningsloggar med tidsstämplar, ändringar, information om användaren som kommer åt webbplatsen och deras plats.

Du kan även automatisera tilldelningen och hanteringen av dina fördefinierade användargrupper med hjälp av befintliga Active Directory Groups (ADG). När du uppdaterar ADG:erna, implementeras ändringarna omedelbart för användarnas konton, inklusive raderingar. Dessutom integreras LastPass Business for Enterprise med befintlig teknik i hela din organisation.

Autentisering

Alla digitala produkter behöver ett sätt att verifiera att en person är den som den utger sig för att vara. Autentiseringssystem ger åtkomstkontroll genom att bekräfta att användaruppgifterna stämmer överens med de i databasen eller autentiseringsservern. På så sätt skyddas system, processer och din företagsinformation. En bra lösenordshanterare erbjuder säkerhet, men en utmärkt sådan skyddar dig från cyberbrott med hjälp av avancerade tekniker som tvåfaktorsautentisering (2FA).

1Password

1Passwords autentiseringsmodell följer en process som börjar med tvåfaktorsautentisering, där du sparar din QR-kod och använder ett engångslösenord.

Men innan du använder 1Password för autentisering måste du aktivera 2FA på webbplatsen som du ska använda den på. När det är integrerat med webbplatsen, fyller 1Password också automatiskt i ditt användarnamn, lösenord och engångslösenord.

LastPass

LastPass förbättrar säkerheten genom att implementera multifaktorautentisering (MFA). MFA ökar säkerheten med hjälp av mobila push-meddelanden och biometrisk verifiering. När det gäller att hantera MFA för en arbetsstyrka på distans, ger LastPass enkel autentisering som förbättrar efterlevnaden av åtkomstpunkter via lösenordsvalv, enkel inloggning till molnappar, MFA för arbetsstationer, identitetsleverantörer och LDAP/RADIUS för lokala appar.

Med LastPass MFA kan du hantera alla autentiseringsfaktorer från en enda administratörspanel. Du kan verifiera användare med hjälp av adaptiva funktioner baserade på olika scenarier, biometrisk autentisering (fingeravtryck och ansiktsigenkänning), kontextuell autentisering (verifiera användaridentitet i bakgrunden med hjälp av telefonposition och IP-adresser), lösenordsfri inloggning och enkel implementering.

Användarrecensioner från Reddit

Reddit-communityn är full av diskussioner om vilket av dessa två verktyg som är bäst. Här är några av de mest intressanta.

➡️ En användare hyllar hur enkelt det är att arbeta med 1Password.

➡️ Denna recension inleds med en viss skepsis mot 1Password, men i kommentarsfältet hittar du värdefulla insikter om både 1Password och LastPass.

➡️ Denna tråd täcker både 1Password och LastPass, men den ger dig också en inblick i andra lösenordshanterare och deras egenskaper.

Slutgiltiga tankar

Nu när du har insett hur 1Password och LastPass kan förbättra din säkerhet, både på ett personligt och affärsmässigt plan, handlar det om att välja rätt verktyg för dina behov. I slutändan måste du göra ett logiskt val utifrån dina egna krav.

Om du prioriterar enkelhet är 1Password ett utmärkt val. Om du däremot söker precision i autentisering och identitetshantering, är LastPass ett bra alternativ tack vare sina många alternativ inom multifaktorautentisering.

LastPass kan vara ett bättre val om du ofta samarbetar med externa parter tack vare gästkontona. Å andra sidan är LastPass ett bra val om du behöver generera loggrapporter om ditt samarbete, då det erbjuder administrativa rättigheter för aktivitetsövervakning.

Även om du nu har fått en översiktlig inblick i säkerhet, samarbete och autentisering, så ger det en bra grund för ditt beslut. Nu förstår du båda verktygen tillräckligt bra för att kunna välja det som bäst passar just dina behov.

Nästa steg är att ta en titt på de bästa lösenordshanterarna för personligt bruk för att öka din onlinesäkerhet.