Drömmer du om att leda spännande projekt med ett innovativt perspektiv och få betydande belöningar med minimal risk? Då kan du blomstra som intraprenör i din organisation!
Ett företag som strävar efter hållbarhet och tillväxt behöver ständigt nya idéer inom sina produkter, tjänster, marknadsföring, försäljning, drift och personalhantering. Men varifrån kommer dessa nyskapande idéer egentligen?
Svaret är enkelt: från de anställda. Det finns medarbetare som är fast beslutna att lyfta verksamheten till nya höjder. De bidrar till framgång genom att utveckla banbrytande strategier, lansera revolutionerande produkter som stärker varumärket, och mycket mer.
Detta är kärnan i en intraprenörs roll. Om du också vill avancera, ta ledningen och styra företagets riktning, läs vidare för att lära dig hur du kan bli en framgångsrik intraprenör.
Vad innebär det att vara en intraprenör?
En intraprenör är en anställd som tänker och agerar som en entreprenör inom ramen för ett företag. Du drivs av innovation, tar kalkylerade risker för att utveckla nya koncept, produkter eller strategier.
Intraprenörer är avgörande för ett företags framgång, eftersom de identifierar möjligheter, löser problem och utnyttjar fördelar i en affärsvärld i ständig förändring. Du visar en proaktiv inställning, utmanar ofta det rådande och strävar efter positiv utveckling inom organisationen.
Du nöjer dig inte med att bara följa direktiv; du tar initiativ, visar ledarskap och bidrar betydligt till företagets framgång genom att främja en kultur av innovation och anpassningsförmåga.
Slutligen är målet för en intraprenör att generera nya idéer för verksamhetsutveckling som leder till tillväxt och expansion, utan att äventyra det befintliga varumärkets värde och intäkter.
Intraprenörens roller och ansvarsområden
Så här kan en entreprenörs arbetsliv se ut på insidan av en organisation:
- Du är en idéskapare som hittar lösningar på verkliga affärsproblem. Om ditt företag kämpar med att öka försäljningen i sina butiker kan du till exempel övertyga företagsledningen att låta dig öppna försäljning online via plattformar som Amazon och Shopify.
- Du är en initiativtagare. Du ser potential i utmaningar och utvecklar strategier som gör det möjligt för din organisation att dra nytta av sina verksamheter eller produkter.
- Du är även en expert på riskhantering. Du är skicklig på att bedöma och hantera risker i samband med nya projekt och initiativ.
- Som en teamspelare samarbetar du effektivt med kollegor och olika avdelningar.
- Du är också en ledare. Du leder genom att visa gott exempel i både arbete och prestation. Du är beredd att ta ansvar för svåra projekt och guida dem mot framgång.
- Resurshantering är en annan viktig roll för en intraprenör. Du vet hur man fördelar och hanterar resurser effektivt för intraprenöriella projekt.
- Du är en inspiratör inom din avdelning och organisation. Du kan övertyga andra att delta i hackathons och brainstorming-sessioner för att lämna in nyskapande idéer.
- Du tvekar inte att främja en innovations- och intraprenörskultur i hela företaget.
Färdigheter och egenskaper hos en framgångsrik intraprenör
Här är de förmågor du behöver ha eller utveckla för att bli en framstående intraprenör:
- Du kan generera kreativa idéer och lösningar genom innovativt tänkande.
- Du har problemlösningsförmåga som gör att du kan identifiera och hantera utmaningar i tid och på ett effektivt sätt.
- Du kan inspirera och motivera andra att stödja innovativa initiativ genom ditt ledarskap.
- Du kan kommunicera tydligt och effektivt med intressenter, investerare, partners och samarbetspartners.
- Du har anpassningsförmåga, vilket gör att du kan hantera förändringar och utmaningar utan att projektet misslyckas.
- Du har förmåga att hantera risker, förutse dem och mildra deras effekter så att projekten hålls på rätt kurs.
- Tekniska färdigheter, som produktdesign, testning och marknadsföring, är också avgörande.
- Du har ekonomisk förståelse för att förstå ROI, budgetering med mera.
Dessutom behöver du god tidshanteringsförmåga så att du kan prioritera rätt uppgifter och hålla deadlines. Med allt detta på plats är du redo att ta dig an utmaningen!
Fördelarna med intraprenörskap
Intraprenörskap gynnar både anställda och arbetsgivare på flera sätt.
Fördelar för anställda
Om du är anställd i en organisation men har en ny idé som kan omvandlas till en produkt eller tjänst kan ett intraprenörskapsprogram i din nuvarande organisation hjälpa dig att förverkliga din vision.
- Du kan leda eller vara delaktig i innovativ teknikutveckling eller andra nya produktutvecklingsprojekt utan att ta de risker som en entreprenör tar.
- Du kan snabbt avancera i karriären och potentiellt nå ledande positioner inom specifika produkt-, tjänste- eller affärsområden.
- Du utvecklar ditt ledarskap och dina entreprenöriella färdigheter samtidigt som du hjälper andra teammedlemmar att innovera nya produkter och tjänster.
- Du får en känsla av ägarskap i din roll inom organisationen.
- Du kan vara med och skapa nyskapande teknik och konsumentprodukter utan att riskera dina egna pengar och tid.
- Du får betalt för att arbeta med forsknings- och utvecklingsprojekt som finansieras av organisationen.
Dessutom kan du tjäna stora bonusar om de tekniker eller produkter du hjälper till att utveckla får ett starkt marknadsmottagande. På sikt kan du stärka din position och trygga din roll inom organisationen.
Fördelar för arbetsgivare
Om du är en företagsledare som har svårt att konkurrera på en ständigt föränderlig marknad kan intraprenörer i ditt företag vara en tillgång.
- Intraprenörer hjälper dig att ligga steget före konkurrenterna genom att kontinuerligt innovera nya produkter och tekniker.
- Olika intraprenörskapsprogram hjälper dig att ständigt förbättra befintliga produkter och tjänster, vilket ökar kundnöjdheten.
- Intraprenöriella möjligheter hjälper dig att locka till dig och behålla de bästa talangerna, eftersom medarbetare är mer benägna att stanna när de kan använda sin kreativa energi för att bidra till företagets framgång.
- Intraprenöriella initiativ motiverar anställda att arbeta effektivare genom att öka moralen, ta ansvar för projekt och proaktivt söka lösningar på problem.
- Genom intraprenörskap kan ditt företag identifiera och implementera kostnadseffektiva processer och förbättringar, vilket leder till betydande besparingar och effektivitet.
- Det skapar möjligheter att diversifiera företagets portfölj, utforska nya marknader och intäktsströmmar samtidigt som man minskar beroendet av en enskild produkt eller tjänst.
Dessutom stärker intraprenörskap ditt företags anseende som en innovatör i branschen bland kunder, konkurrenter och partners.
Kända exempel på intraprenörer
Här är några inspirerande exempel som kan motivera dig på din intraprenöriella resa:
Richard Montañez
Richard Montañez från Frito-Lay skapade Flamin’ Hot!-smaken för Cheetos medan han arbetade som vaktmästare i företaget. Detta blev möjligt tack vare att VD:n Roger Enrico lanserade ett initiativ kallat ”Act Like an Owner”, vilket i praktiken var en intraprenörskapsrörelse.
Steve Jobs och Team
Steve Jobs och 20 andra ingenjörer på Apple delades ut för att skapa en ny produktlinje som blev Apple Macintosh-datorerna. Den här datorn är föregångaren till Apples kraftfulla datorsystem som Macbook och iMac.
Silver och Fry
Spencer Silver och Art Fry på 3M uppfann det välkända varumärket Post-It Note. Dessa klisterlappar genererar miljarder dollar i intäkter för företaget 3M.
Greg Greeley och team
Idén med Amazons Prime-medlemskap kom från ett team av Amazon-anställda under ledning av Amazons VP Greg Greeley. De föreställde sig att kunderna skulle vara villiga att betala extra för att få tillgång till ett exklusivt medlemskap med lyxen att få leveranser inom två dagar.
Idag genererar Prime-abonnemang miljarder dollar i intäkter för Amazon. Det var 25,21 miljarder dollar år 2023 enligt denna rapport från Search Logistics.
Hur man blir en intraprenör
Ofta finns det i produkt- och teknikdrivna företag anställda med innovativ talang som kan generera idéer som kan bli till en ny produkt eller tjänst.
Om du är en sådan medarbetare i din befintliga organisation, här är hur du kan bli en intraprenör som Steve Wozniak på Apple, Sheryl Sandberg på Meta, Marissa Mayer på Yahoo, Reid Hoffman på LinkedIn, och andra:
#1. Gör efterforskningar innan du presenterar en idé
Gör inledande undersökningar om hur din idé kan bli en produkt eller operationell innovation som verksamheten kan dra nytta av.
Kolla sedan upp organisationens entreprenörskapspolicyer för att förstå hur företaget kommer att dela eventuell vinst med dig om din idé skulle bli en framgång.
Om du är nöjd med villkoren, fortsätt med att presentera idén för en företagsledare, VD eller ägare.
#2. Hitta en plattform där du kan presentera din idé
Sök efter möjligheter till idéspridning, brainstorming och hackathon-evenemang i din organisation och delta aktivt. Föreslå logiska och innovativa idéer som kan förverkligas om du får tillräckligt med stöd från företaget.
#3. Var en lagspelare
Du måste också vara en lagspelare. Om din företagsledare eller ägare väljer att gå vidare med din idé kommer de att tilldela ett team av analytiker, utvecklare, designers, ekonomiexperter och andra, för att du ska kunna utveckla en prototyp.
Det krävs en erfaren samarbetspartner för att styra projektet genom att ta tillvara på varje enskild talang.
#4. Ta kalkylerade och datadrivna risker
Även om du inte satsar dina egna besparingar på det intraprenöriella projektet, så ta ansvaret för att undvika stora förluster för organisationen. Kom ihåg att om verksamheten växer så växer din karriär och din ersättning.
Hur du kan främja intraprenörskap i din verksamhet
Att stödja intraprenörskap i din verksamhet innebär att främja en kultur av ansvar och innovation bland anställda. Det kräver också ett ramverk som gör det möjligt för medarbetare att agera som entreprenörer inom organisationen. Här är några sätt att göra det:
- Uppmuntra ett innovationsinriktat tänkande där medarbetarna känner sig bekväma med att föreslå nya idéer. Gör innovation till ett av företagets kärnvärden.
- Anordna regelbundet utbildnings- och utvecklingsevenemang för anställda.
- Sponsra brainstorming-sessioner och hackathons för att lösa problem och utmaningar inom de produkter och tjänster som ditt företag erbjuder.
- Du behöver också avsätta tid, budget och resurser för intraprenöriella projekt. Se till att medarbetarna har de verktyg och det stöd de behöver för att förverkliga sina idéer.
- Ge anställda frihet att driva sina projekt med en viss grad av självständighet. Låt dem ta ansvar och undvik mikrohantering i intraprenöriella projekt.
- Uppmärksamma och belöna framgångsrika intraprenörer med befordran, bonusar eller uppmärksamhet i företaget. Detta motiverar andra att följa efter.
- Samarbete mellan olika avdelningar är en nyckelfaktor för att främja en intraprenöriell kultur inom organisationen.
- Kommunicera företagets engagemang för intraprenörskap tydligt, så att de anställda vet att deras idéer värderas.
- Företag måste skapa återkopplingsslingor genom medarbetarundersökningar för att kontinuerligt utvärdera och förbättra intraprenöriella program.
- Fira framgångar inom intraprenörskap för att inspirera andra och förstärka betydelsen av innovation inom organisationen.
Entreprenör vs. Intraprenör: En jämförelse i tabellform
Entreprenörer är självständiga risktagare. De skapar sina egna företag från grunden och tar fullt ansvar för sin framgång eller sitt misslyckande. Intraprenörer arbetar däremot inom en befintlig organisation, där de förnyar och driver förändring inifrån. Under intraprenörskapsprojektet utnyttjar de också de resurser och det stöd som deras arbetsgivare tillhandahåller.
Egenskaper | Entreprenör | Intraprenör |
Ägarskap | Äger och driver sin egen verksamhet | Arbetar inom en befintlig organisation som innovatör eller forskare |
Risk | Tar fullt finansiellt och operativt ansvar | Tar lägre personlig ekonomisk risk |
Självständighet | Har full autonomi och fattar egna beslut | Verkar inom organisationens struktur |
Resurstillgång | Måste skaffa resurser på egen hand | Har tillgång till befintliga företagsresurser |
Innovation | Introducerar banbrytande innovation utanför organisationens ramar | Utvecklar innovation inom organisationens ramar |
Belöningar | Behåller vinster men står även för förluster | Kan få belöningar och erkännande inom organisationen endast om den innovativa produkten eller tjänsten får positiv respons från marknaden |
Ansvar | Är ensam ansvarig för framgång eller misslyckande | Delar ansvar med organisationen |
Exempel | Steve Jobs (Apple), Elon Musk (Tesla) | Steve Wozniak (inom Apple), Sergey Brin (inom Google) |
Läs även: De bästa startup-nätverken där entreprenörer trivs
Nackdelarna med intraprenörskap
Här är några potentiella nackdelar och utmaningar med intraprenörskap:
- Intraprenöriella projekt kan ta resurser och uppmärksamhet från kärnverksamheten, vilket kan påverka lönsamheten.
- Inte alla intraprenöriella initiativ lyckas, och misslyckade projekt kan leda till slöseri med tid, pengar och minskad moral.
- Befintliga medarbetare eller ledning kan motsätta sig intraprenöriella idéer eller försvåra processen på grund av rädsla för förändring eller osäkerhet om jobbet.
- Att balansera intraprenörernas mål med organisationens övergripande mål kan leda till konflikter och spänningar.
- Intraprenörskap kräver tid och ansträngning för att främja innovativa projekt, vilket kan belasta befintliga arbetsuppgifter.
- Att bedöma framgången och avkastningen på investeringar (ROI) för intraprenöriella initiativ kan vara svårt, vilket gör det svårt att motivera fortsatt stöd.
På sikt kan skyddet av immateriella rättigheter och känslig information relaterad till intraprenöriella projekt också vara en utmaning.
Omfamna den intraprenöriella andan!
Intraprenörer är en viktig drivkraft bakom företagens framgång. De ger organisationer nya idéer, innovation och en stark vilja att utmärka sig. De har förmågan att tänka utanför ramarna och lösa problem kreativt även när företaget kan stå inför svåra utmaningar.
Genom att främja en kultur som uppmuntrar anställda att vara intraprenörer kan företag utnyttja denna ovärderliga resurs. Det handlar om att inse att entreprenörsandan inte är begränsad till startups utan kan utvecklas även inom etablerade organisationer.
Härnäst, hur man använder säljintelligens för att öka lönsamheten i verksamheten.