De här 5 filtyperna används ofta för att dölja virus

By rik

Känner du igen misstänkta filer?

Har du någonsin kommit över en fil som väckte din misstanke? Kanske var det en PDF-bilaga i ett e-postmeddelande och du var osäker på dess säkerhet. I den digitala eran vi lever i är det viktigt att vara vaksam på de potentiella hot som lurar i de filer vi hanterar dagligen. Virus och skadlig programvara kan finnas nästan överallt, och filer är en vanlig inkörsport. De döljer sig ofta bakom vanliga filändelser. I den här artikeln går vi igenom fem filtyper som ofta används för att gömma virus och hur du kan skydda dig mot dem.

1. Körbara filer (EXE)

En EXE-fil är en typ av körbar fil som främst används i Windows. När du öppnar en sådan fil startar ett datorprogram på din dator, antingen programmet självt eller ett installationsprogram. Tänk på webbläsaren Chrome, som är en EXE-fil. När du dubbelklickar på ikonen aktiveras koden som driver Chrome och öppnar webbläsaren.

På samma sätt kommer koden i alla körbara filer att aktiveras när du dubbelklickar på den. En legitim EXE-fil utför sin avsedda funktion, men en skadlig EXE-fil kan installera skadlig programvara på ditt system, dold bakom en oskyldig fasad. Alla EXE-filer är inte virus, men det är klokt att skanna och kontrollera dem innan du kör dem. Undvik att klicka på slumpmässiga EXE-filer.

En utmaning är att skadeprogramsutvecklare är medvetna om att du kanske inte klickar på en slumpmässig körbar fil. Därför kamoufleras skadliga EXE-filer med andra filändelser, som några av de alternativ vi går igenom nedan.

2. Komprimerade filer: ZIP/RAR

En ZIP- eller RAR-fil fungerar som en mapp som innehåller flera filer. När du extraherar dessa filer kan du se olika filtyper, som skript, körbara filer och mer – beroende på filerna i arkivet.

Till exempel kan en webbplatsmall för den här artikeln innehålla HTML, CSS, JavaScript, mediefiler (bilder/videor) och mer. Sådana mallar delas enklast komprimerade, som ZIP eller RAR, för att hålla filstorleken nere. Men när du packar upp filerna kan även skadliga filer packas upp med dem.

Detta betyder inte att det garanterat finns ett virus i dessa filer, men komprimerade filer är en vanlig metod för att sprida skadlig kod som väntar på att aktiveras.

3. PDF-filer

Sannolikheten att du har en PDF-fil på din dator är hög – PDF-filer finns överallt. De används istället för pappersböcker, för att lagra affärsinformation och mycket mer. På grund av deras frekventa användning är de en populär angreppspunkt för virus.

I allmänhet är PDF-filer säkra, men de kan innehålla inbäddad kod. Ännu värre är att själva PDF-läsaren kan innehålla ett säkerhetshål, vilket utgör ytterligare en risk. Det är bäst att undvika att ladda ner slumpmässiga PDF-filer från nätet.

4. Skriptfiler

Skriptfiler har filändelser som JS, PY, SH och fler. De kan inte göra något på egen hand, utan måste köras i sina respektive miljöer. För en .js-fil skulle det vara en JavaScript-miljö, främst i en webbläsare.

Risken för virusinstallation från en sådan fil kommer från användaren. Du måste interagera med filen för att koden ska köras. Om du någonsin har öppnat utvecklarverktygen i webbläsaren på Facebook, ser du ett varningsmeddelande:

På liknande sätt måste .py- och .sh-skript köras av en användare. Om du kör dessa filer utan att veta vad de gör, kan oönskade konsekvenser uppstå.

5. Microsoft-applikationsfiler

Excel, PowerPoint och Microsoft Word-filer är kända för att potentiellt innehålla virus och skadliga skript. Dessa program tillåter användare att skapa ”makron”, skript för att automatisera uppgifter. Dessa skript kan skada ditt system.

Precis som PDF-filer kan ett Word-dokument (eller andra Office 365-program) innehålla inbäddad kod. Koden kan vara ofarlig, men det finns alltid en risk att du laddar ner en slumpmässig DOCX-fil, öppnar den och får en varning från ditt antivirusprogram om risk. Nästan alla filändelser i Office 365-program, som DOC, DOCX, XLS, XLSX med flera, kan potentiellt innehålla skadlig kod. Alternativt kan skadlig programvara vara förklädd till en Office 365-fil, men i själva verket vara en körbar fil som väntar på att installera skadlig kod på ditt system.

De fem filtyperna som nämns ovan är allmänt kända för att vara potentiella bärare av virus. Men i princip kan alla filtyper innehålla skadlig funktionalitet. Till och med bildfiler som JPG, PNG och GIF kan vara en risk. För att skydda dig är det viktigt att använda gott omdöme innan du laddar ner eller öppnar okända filer. Om en slumpmässig EXE-fil dyker upp på ditt skrivbord är risken hög att den är farlig. Klicka inte på den (även om det kan finnas större problem att oroa sig för)! Ditt sunda förnuft är ditt första försvar.

Sammanfattning: Att vara medveten om de filtyper som ofta används för att dölja virus är viktigt för din digitala säkerhet. Genom att känna till riskerna med körbara filer, komprimerade filer, PDF-filer, skriptfiler och Microsoft-applikationsfiler, kan du bättre skydda dig mot potentiella hot. Var alltid försiktig och tveka inte att skanna filer innan du öppnar dem, särskilt om de kommer från osäkra källor.