Sedan Gartner introducerade konceptet med molnbaserade applikationsskyddsplattformar år 2021, har branschen upplevt en anmärkningsvärd tillväxt.
Enligt en marknadsrapport från Zion Market Research, förväntas marknadens storlek öka från 5,9 miljarder dollar (2021) till 23,1 miljarder dollar år 2030. Denna prognos understryker företagens ökade oro för att säkra och skydda sina molnbaserade applikationer genom hela deras livscykel, från utveckling till produktion.
Oberoende av hur automatiserad eller dynamisk din molnmiljö är, sammanför och integrerar en CNAPP (Cloud Native Application Protection Platform) olika säkerhetsverktyg och efterlevnadsfunktioner i en säkerhetsdesign som effektivt motverkar cyberattacker.
I takt med att företag anammar DevOps och DevSecOps är det viktigt att använda mjukvara som minskar komplexiteten genom hela CI/CD-applikationslivscykeln, säkerställer utvecklingen, ökar synligheten och kvantifierar risker. För många organisationer representerar detta ett viktigt steg framåt från ett reaktivt till ett proaktivt säkerhetssätt.
Molnteknik spelar en betydande roll i många företag och revolutionerar dataflödet i applikationers arbetsbelastningar. Detta kräver i sin tur ett nytt perspektiv på det ständigt föränderliga hotlandskapet, där säkerhetslösningar måste vara kompatibla med dynamiska infrastrukturer. Det är här CNAPP kommer in i bilden.
I den här artikeln ska vi gå djupare in på molnbaserade applikationsskyddsplattformar, undersöka vad de är, deras fördelar och varför de bör betraktas som en strategisk investering för ditt företag. Låt oss börja med att utforska konceptet.
Vad är CNAPP?
CNAPP är en plattform som täcker säkerhets- och efterlevnadsaspekter och ger ett ramverk för hur man förebygger, upptäcker och reagerar på hot mot molnsäkerheten. Enkelt uttryckt kombinerar CNAPP flera molnsäkerhetslösningar, ofta tidigare uppdelade på olika användargränssnitt, för att underlätta hur företag skyddar sina molnapplikationer. För att förstå varför CNAPP:er finns, låt oss dela upp termen i dess komponenter: moln-native och applikationsskydd.
Övergången till molnteknik har inlett en ny era av strömlinjeformade affärsprocesser. Med uppkomsten av dynamiska miljöer sker dock en motsvarande ökning av komplexa och oförutsägbara interaktioner. Traditionella, platsbaserade säkerhetsmetoder har svårt att anpassa sig till ny teknik som containeriserade och serverlösa miljöer.
När det gäller applikationssäkerhet fokuserar molnsäkerhetsverktyg på att hjälpa IT-team att förstå säkerhetsnivåerna för deras infrastruktur. Men räcker detta? Svaret är oftast nej. För det första finns det många potentiella risker för applikationer i molnet, från alltför generösa behörigheter till exponering mot det offentliga internet.
För det andra fokuserar individuella säkerhetslösningar ofta på smala områden och saknar den nödvändiga integrationen med molnlösningar för att effektivt korrelera signaler. En annan utmaning är att många prioriterar irrelevanta larm, vilket försvårar det effektiva säkerhetsarbetet.
Varför behöver du en CNAPP?
Gartner publicerade en rapport som beskriver deras innovation, molnbaserade applikationsskyddsplattformar. CNAPP:er är dock inte bara trendiga säkerhetsverktyg. Sådan programvara syftar till att ersätta flera oberoende verktyg med en enda, holistisk säkerhetsstruktur utformad för moderna molnmiljöer. Med fokus på att konsolidera verktyg och säkerhet hanterar en CNAPP efterlevnad och säkerhet som en kontinuerlig process. Det är en logisk utveckling av DevOps och säkerhet som ”växlar vänster”.
Även om flera separata lösningar kan fylla samma funktion som en CNAPP, uppstår ofta problem med synlighet och integrationskomplexitet. Detta resulterar i mer arbete för DevOps-teamen och minskad översyn av organisationens arbetsbelastning.
Fördelarna med att använda en CNAPP inkluderar:
- Molnbaserad säkerhet: Traditionella säkerhetsmetoder är utformade för väldefinierade nätverksparametrar och fungerar sämre för molnbaserade applikationer. CNAPP:er är däremot konstruerade för att ge säkerhet kring containrar och serverlösa miljöer genom att integrera CI/CD-pipelineskydd, oavsett om arbetsbelastningen är lokal, i privata eller offentliga moln.
- Förbättrad synlighet: Det finns ett stort antal verktyg för säkerhetsskanning och övervakning. CNAPP utmärker sig genom att kontextualisera information och ge synlighet i hela din molninfrastruktur. Ett relevant exempel är när du behöver undersöka ett molnsystem på detaljerad nivå eller identifiera specifika identiteter och samla in insikter om tekniska arkitekturer. En CNAPP prioriterar de mest akuta riskerna för ditt företag.
- Effektivare kontroll: Felaktiga konfigurationer av hemligheter, molnarbetsflöden, Kubernetes-kluster eller containrar utgör en risk för företagets applikationer. Med en CNAPP kan du aktivt skanna, upptäcka och snabbt åtgärda säkerhets- och efterlevnadskonfigurationer.
Dessutom automatiserar en CNAPP säkerhetsuppgifter för att minska mänskliga fel, vilket förbättrar tillförlitligheten. Detta leder också till ökad effektivitet och produktivitet inom DevOps. Automatisering möjliggör identifiering av felkonfigurationer och eliminerar behovet av att underhålla flera komplexa säkerhetsverktyg.
Nyckelkomponenter i CNAPP
Marknaden erbjuder en mängd olika CNAPP:er, var och en med sina unika egenskaper. Det finns dock flera centrala funktioner som är gemensamma för alla CNAPP:er som ger ett robust skydd för din molninfrastruktur och applikationer. Den lösning du väljer bör omfatta följande funktioner:
Cloud Security Posture Management (CSPM)
CSPM (Cloud Security Posture Management) fokuserar på visualisering och säkerhetsbedömning. Det är en viktig del för att konfigurera molnresurser och övervaka dem kontinuerligt. Genom att kontrollera att moln- och hybridmiljöer följer konfigurationsregler, upptäcker CSPM felaktiga konfigurationer och varnar säkerhetsteam. Systemet överensstämmer med inbyggda anpassade standarder och ramverk och åtgärdar icke-kompatibla aspekter.
Förutom att analysera säkerhetsrisker är CSPM även användbart för incidenthantering i händelse av framgångsrika attacker. CSPM hjälper dig också att klassificera lagertillgångar över IaaS (Infrastructure as a Service), SaaS (Software as a Service) och PaaS (Platform as a Service) -arkitekturer.
Detta automatiserar i sin tur upptäckten och åtgärdandet av säkerhetshot som kan leda till dataintrång. Kort sagt säkerställer CSPM att felaktiga konfigurationer inte passerar från utvecklingsstadiet till produktion.
Cloud Workload Protection Platform (CWPP)
CWPP (Cloud Workload Protection Platform) skyddar arbetsbelastningar som distribueras i privata, offentliga och hybridmoln. Genom CWPP kan DevOps-team integrera säkerhetsmetoder enligt ”Shift Left”-principen. Detta innebär att säkerhetslösningar och bästa praxis integreras tidigt och kontinuerligt under hela applikationsutvecklingens livscykel.
Lösningar inom detta område hjälper dig att se och minska risker i virtuella maskiner (VM), containrar, Kubernetes, databaser (SQL och NoSQL), applikationsprogrammeringsgränssnitt (API) och serverlös infrastruktur utan att vara beroende av agenter.
Dessutom skannar CWPP arbetsbelastningar, upptäcker säkerhetsbrister och ger vägledning om hur man åtgärdar sårbarheter. Detta gör det möjligt för team att genomföra snabba undersökningar av runtime-funktioner, nätverkssegmentering, upptäcka skadlig programvara i arbetsflöden (i CI/CD-pipeline) och berika data genom agentfri synlighet.
Cloud Infrastructure Entitlement Management (CIEM)
CIEM (Cloud Infrastructure Entitlement Management) hanterar behörigheter i molnmiljöer och optimerar åtkomst och rättigheter. Det främsta målet är att förhindra skadligt eller oavsiktligt missbruk av behörigheter.
Genom att tillämpa principen om minsta privilegium och skanna infrastrukturkonfigurationen kontrollerar CIEM om det finns onödig åtkomst till resurser och rapporterar dessa. Systemet analyserar behörighetspolicyer för att upptäcka potentiella läckor av autentiseringsuppgifter och hemliga nycklar som kan äventyra dina molntillgångar.
Ett bra exempel på användning av CIEM är när du behöver identifiera en användare med fullständig åtkomst till resursåtgärder, medan den avsedda behörigheten är skrivskyddad. För praktisk användning kan du överväga Just-in-Time-åtkomst för att återkalla tillfälliga privilegier efter användning. Genom att kontinuerligt övervaka identitetsbehörigheter och användaraktivitet kan du minska risken för potentiella dataintrång i offentliga molnarbetsflöden.
Data Security Posture Management (DSPM)
DSPM (Data Security Posture Management) skyddar känslig data i dina molnmiljöer. Den identifierar känslig data och ger insyn i dess katalog, oavsett om du använder datavolymer, lagring, operativsystemsmiljöer, icke-operativsystemsmiljöer eller värdbaserade och hanterade databaser.
Genom att interagera med din känsliga data och dess underliggande molnarkitektur övervakar DSPM vem som har tillgång till den, hur den används och dess riskfaktorer. Detta innebär att utvärdera datasäkerhetsläget, identifiera systemets sårbarheter, införa säkerhetskontroller för att motverka risker och regelbunden övervakning för att säkerställa dess effektivitet.
När DSPM integreras i dina molnlösningar avslöjar det potentiella angreppsvägar, vilket gör det möjligt för dig att prioritera förebyggande av intrång.
Cloud Detection and Response (CDR)
Molndetektion och -svar (CDR) i en CNAPP upptäcker avancerade hot, genomför undersökningar och hanterar incidenter genom att kontinuerligt övervaka dina molnmiljöer. Genom att utnyttja andra tekniker, som skyddsplattformar för molnarbete och verktyg för hantering av molnsäkerhet, får du en överblick över dina molntillgångar, konfigurationer och aktiviteter.
CDR övervakar och analyserar molnloggar, nätverkstrafik och användarbeteende för att identifiera indikatorer på kompromiss (IoC), misstänkt aktivitet och anomalier i syfte att identifiera intrång.
Vid ett dataintrång eller en attack initierar CDR snabba incidentåtgärder genom en automatiserad eller stegvis strategi för att svara på incidenten. Genom att innesluta, åtgärda och undersöka säkerhetshot hjälper CDR företag att minimera risker.
När CDR integreras i CNAPP omfattar det sårbarhetshantering, proaktiva molnsäkerhetskontroller, bästa kodningsmetoder, konstant övervakning och svarsmöjligheter. Detta säkerställer att molnapplikationer är skyddade under hela sin livscykel, från utveckling till produktion, och bibehåller en stabil säkerhetsnivå.
Cloud Service Network Security (CSNS)
En CSNS-lösning (Cloud Service Network Security) förstärker CWPP genom att tillhandahålla realtidsskydd för molninfrastruktur. Även om den inte definieras som en del av CNAPP, är den inriktad på de dynamiska parametrarna för molnbaserade arbetsbelastningar.
Genom att införa detaljerad segmentering omfattar CSNS många verktyg, inklusive lastbalanserare, nästa generations brandvägg (NGFW), DDOS-skydd, webbapplikationer och API-skydd (WAAP) samt SSL/TLS-inspektion.
Bonus: Multipipeline DevOps Security och Infrastructure-as-Code Scanning
Det molnbaserade applikationsekosystemet automatiserar alla komponenter som en applikation behöver för att fungera: Kubernetes, docker-filer, mallar för CloudFormation eller Terraform-planer. Det är viktigt att skydda dessa resurser eftersom de samverkar för att hålla din applikation igång.
DevOps-säkerhetshantering gör det möjligt för utvecklare och IT-team att hantera säkerhetsåtgärder över CI/CD-pipelines från en central konsol. Detta ger ökad kontroll genom att minimera felkonfigurationer och skanna nya kodbaser när de skickas till produktion.
När infrastruktur-som-kod (IaC) implementeras i DevOps, kan du bygga din molnarkitektur med hjälp av kod och konfigurationsfiler. Med IaC-skanning är syftet att identifiera säkerhetsbrister i ditt molnarbetsflöde innan de når produktionen.
Det fungerar på samma sätt som kodgranskning och säkerställer en jämn kodkvalitet genom att skanna program i CI/CD-pipelinefasen, vilket bekräftar säkerheten för nya kodbaser. Du kan använda IaC-skanningar för att säkerställa att dina konfigurationsfiler (t.ex. Terraform HCL-filer) är fria från sårbarheter.
Dessutom kan du använda verktygen för att upptäcka känsliga brott mot nätverksexponering och bekräfta principen om minsta privilegium när du hanterar resurstillgångar.
Hur fungerar en CNAPP?
En CNAPP fungerar i fyra huvudroller. Här är en översikt:
#1. Fullständig synlighet i molnmiljöer
En CNAPP ger synlighet i alla dina molnarbetsbelastningar, oavsett om de finns i Azure, AWS, Google Cloud eller någon annan lösning. När det gäller resurser ger en CNAPP översikt över alla dina miljöer, inklusive containrar, databaser, virtuella maskiner, serverlösa funktioner, hanterade tjänster och alla andra molntjänster.
Vid bedömning av riskfaktorer använder en CNAPP en samordnad synlighet av skadlig programvara, identiteter och sårbarheter för att ge en tydlig bild av säkerhetsläget. Slutligen eliminerar en CNAPP blindfläckar genom att skanna igenom resurser, arbetsbelastningar och molntjänsteleverantörers API:er för att säkerställa smidigt underhåll och konfiguration.
#2. Enande, oberoende säkerhetslösning
En CNAPP använder en plattform för att samordna processer och säkerställa enhetlig kontroll över alla miljöer. Detta innebär att alla komponenter är fullt integrerade, till skillnad från att använda separata moduler. Alla viktiga CNAPP-komponenter (de som behandlas i föregående avsnitt) är samlade i en enda riskbedömningsmotor.
När det gäller försvarsstrategi omfattar en omfattande CNAPP förebyggande åtgärder, övervakningstjänster och detektionslösningar för att tillhandahålla en effektiv helhetsstrategi för säkerhet.
Dessutom har en CNAPP-lösning en enda frontend-konsol som körs på en enhetlig backend, vilket eliminerar behovet av att växla mellan flera konsoler.
#3. Prioritering av kontextualiserade risker
När CNAPP identifierar ett hot i din arkitektur, ger det dig relevant kontextinformation. Det innebär att identifiera attackvägar och förstå allvarlighetsgraden av den specifika risken.
Med hjälp av en säkerhetsgraf kan du via CNAPP förstå relationerna mellan olika element i din molnmiljö. Genom att utvärdera hur kritiska hoten är, prioriterar en CNAPP risker, så att du kan fokusera på att åtgärda de viktigaste problemen istället för att slösa tid på irrelevanta frågor.
#4. Överbrygga utvecklings- och säkerhetsteam
En CNAPP tillhandahåller säkerhetskontroller under hela mjukvaruutvecklingslivscykeln när den integreras i utvecklingsprocessen. Utvecklare kan använda CNAPP-insikter för att prioritera och åtgärda säkerhetsbrister baserat på deras sammanhang, utan att behöva ytterligare vägledning eller extern hjälp. Detta ger utvecklare möjlighet att leverera säkra digitala produkter snabbare.
Framtiden är ljus
Trots komplexiteten i molnsäkerhet, förenklar molnbaserade applikationsskyddsplattformar den genom att introducera nya metoder som effektiviserar arbetsflödet för DevOps-team. Utvecklingsteam kan leverera säkra produkter genom att identifiera säkerhetsrisker och potentiella hot i dina dynamiska molnmiljöer.
I takt med att området växer och ständigt utvecklas, och du söker efter pålitliga lösningar, bör du överväga att använda heltäckande plattformar som kombinerar alla de identifierade säkerhetskomponenterna.
Den tjänst du väljer bör vara dynamisk, mycket skalbar och tillhandahålla heltäckande säkerhet för alla arbetsbelastningar över populära molntjänster som Google Cloud, Amazon Web Services och Azure Cloud-tjänster.
Se till att ditt val bygger på branschledande globala insikter för att identifiera nya hot när ny teknik växer fram och utvecklas.
Därefter rekommenderar vi att du undersöker de bästa CNAPP-plattformarna för att uppnå en förbättrad molnsäkerhet.