Bygg din webbplatskarta med dessa 9 bästa verktyg

Spread the love

Webbplatskartor är den strukturella kartan för en webbplats. Det är en fil som ger information om olika webbsidor på webbplatsen.

När en sökmotors bots genomsöker en webbplats, tjänar en sitemap-fil till att indexera de olika sidorna på en webbplats mer effektivt. Det erbjuder webbplatsägare ett sätt att få sökmotorer som Google att förstå vilka sidor som är viktiga för webbplatsen.

Utöver detta ger en webbplatskarta andra detaljer såsom tillgängliga språkversioner, senaste uppdateringar etc. En webbplatskarta kan skapas med hjälp av lämpliga webbplatskartor som vi kommer att diskutera vidare.

En webbplatskarta är en ritning av din webbplats strukturerad i ett trädliknande format. Den definierar den tydliga kopplingen mellan webbplatssidorna, webbsidesträden och det andra innehållet som finns på webbplatsen. En webbplatskarta ger detaljer om det specifika innehåll som finns på sidorna som bilder, videor, nyheter etc. Till exempel:

  • En bildpost på webbplatskartan inkluderar platsen för bilderna som finns på en webbsida.
  • En videopost på webbplatskartan inkluderar videons speltid, åldersklassificering osv.
  • Ett nyhetsinlägg på webbplatskartan inkluderar nyhetstiteln och publiceringsdatumet.

Varför behöver din webbplats en webbplatskarta?

Låt oss nu utforska de främsta anledningarna till att en webbplatskarta är ett måste för varje webbplats.

Förebyggande av kopierat innehåll

Problemet med kopierat innehåll är det mest frustrerande problemet som din webbplats kan möta. Även om du publicerar unikt och originellt innehåll, kommer du att förlora sökmotorrankning om dina konkurrenter använder det för sin egen webbplats och presenterar det som sin egen.

Sökmotorer kan dock avgöra vilket innehåll som är original och vilket som kopieras genom att ta hänsyn till publiceringsdatumet på webbplatskartan. För detta kan du ange det ursprungliga publiceringsdatumet för vilken sida som helst på webbplatskartan. Detta eliminerar risken för att din webbsida anses vara kopierat innehåll.

Stöd i SEO-insatser

När din webbplats väl är igång är det nödvändigt med SEO-ansträngningar för att öka dess synlighet. En webbplatskarta hjälper till att erbjuda uppdaterad information om publicerade sidor till sökmotorer. Det hjälper sökmotorer att indexera de senaste ändringarna på din webbplats.

SEO-proffs skickar in XML-webbplatskartor för webbplatser till Bing webmaster och Google Search Console. Denna inlämning startar genomsökningsprocessen. Genom att lägga till en webbplatskarta på webbplatsen kan du dessutom säkerställa att alla dina viktiga sidor indexeras så snart de publiceras.

Även om vi inte skickar in webbplatskartan till Googles sökkonsol eller Bing-webbansvarig, letar de efter webbplatskartan på vissa vanliga webbadresser. Några exempel på webbplatskartor som visar platsen för XML-webbplatskartan på webbplatserna är:

  • abc.com/sitemap.xml
  • xyz.com/sitemap_index.xml

Förbättrade rankningar för bilder och videor

Med en webbplatskarta kan du förbättra rankingen av olika bilder och videor som finns på webbplatsen. Eftersom en webbplatskarta består av metadata om bilderna och videorna, gör metadatan det möjligt för sökmotorer att förstå innehållet i videorna och bilderna och rangordna för relevanta sökfrågor.

Det är en bra idé att skapa en separat webbplatskarta för videorna som finns på webbplatsen. Lägg också till metadata med dem, såsom beskrivning, titel, plats, antal visningar, kategori, betyg, etc.

Information om genomsökningsfel

När du skickar in en webbplatskarta till Google Search Console eller Bing Webmaster Tools ger de dig information om genomsökning. En rapport genereras om genomsökningen av olika webbadresser på webbplatsen. Om sökrobotar inte kan genomsöka någon av dina webbadresser innehåller rapporten även denna information. Verktyg för webbansvariga erbjuder också förslag för att åtgärda dessa fel. Därför kan du se till att alla dina webbadresser besöks och indexeras korrekt av sökmotorerna.

Här är några av de bästa skaparna av webbplatskartor som du kan använda för att skapa en webbplatskarta.

XML-webbplatskartor

Oavsett om du vill skapa en XML-webbplatskarta, en textwebbplatskarta eller en HTML-webbplatskarta, XML-Sitemaps.com är det bästa alternativet.

För att skapa en webbplatskarta, använd det här verktyget online gratis eller installera ett XML sitemap-plugin för WordPress-plattformen. Det bästa med detta verktyg är att det automatiskt varnar stora sökmotorer om de senaste webbsidorna. Så indexeringen av de senaste sidversionerna har blivit enklare.

Utöver det kostnadsfria verktyget för att generera webbplatskartor finns även en proversion av webbplatskartor tillgänglig. Det tillåter webbplatsägare att skicka in en webbplatskarta från sin egen server. Du kan också uppdatera din webbplatskarta i en proversion utan att ladda upp den på nytt till webbplatsen. Antalet sidor som kan indexeras i proversionen är också fler.

Lucidchart

Lucidchart är en annan innovativ webbplatskartor som hjälper till att lyfta fram de strukturella aspekterna av din webbplats. Med en visuell webbplatskarta kan du enkelt visa upp dina användares sidhierarki och förenkla webbplatsnavigeringen. Det finns flera funktioner som erbjuds, till exempel användningen av snabbtangenter för att lägga till webbplatskartor, siddjup och mer.

Den består också av ett formbibliotek för webbplatskartor där du kan välja de mallar för webbplatskartor som du väljer. Med en mall kan du börja rama in din webbplatskarta schematiskt. Det här verktyget hävdar att det erbjuder en metod för att skapa webbplatskartor som kan påverka webbplatsens prestanda i stor utsträckning.

Bläckfisk

Bläckfisk är ett annat bra alternativ som låter dig skapa visuella webbplatskartor för dina webbplatser. Med den här webbplatskartan kan du hjälpa dina besökare att förstå hierarkin för webbsidorna på din webbplats.

Dess funktioner inkluderar ett low-fidelity wireframe-kit som låter dig visualisera strukturen på din webbplats. Du kan exportera din webbplatskarta till en vektor-PDF av hög kvalitet som kan skrivas ut för offlinemöten och mer.

SureOak

SureOak är ett annat välrenommerat gratis verktyg för att skapa webbplatskartor som hjälper dig att skapa en XML-webbplatskarta för din webbplats. Processen involverad i skapandet av en webbplatskarta är ganska enkel. Du behöver bara infoga länken till din webbplats i det obligatoriska fältet.

Det här verktyget börjar genomsöka dina webbsidor med bara ett enda klick. När genomsökningen är klar kommer en XML-fil att vara klar som du kan ladda ner och ladda upp till webbplatsen.

MySitemapGenerator

MySitemapGenerator är ett gratis designverktyg för webbplatskartor som hjälper dig att skapa två typer av webbplatskartor. Dessa är en XML-webbplatskarta och en HTML-webbplatskarta.

Med hjälp av detta kan du till och med skapa RSS-flöden, produktflöden, bildwebbplatskartor, onlinepodcasts, Googles produktflöden, etc. MySitemapGenerator gör det möjligt för oss att ha fullständiga nödvändiga anpassningar. De hävdar att de flesta sökmotorer genomsöker webbplatskartorna som de genererar.

Flödeskarta

Flödeskarta är ett annat verktyg som är ganska användbart för olika webbutvecklingsprojekt. Detta verktyg kan effektivt skapa visuella webbplatskartor och stödja planering och ledning av utvecklingsprojekt. Det erbjuder ett dra-och-släpp gränssnitt för att bygga webbplatskartor. Detta gör det mycket bekvämt att bygga webbplatsens struktur och därmed underlätta navigeringen på webbplatsen.

Detta verktyg kommer med funktionen att lagra filer och kontextuella data. Detta eliminerar behovet av att använda fler verktyg och programvara samtidigt som kommunikationen blir enklare.

PowerMapper

PowerMapper är ett verktyg för att skapa webbplatskartor med ett klick som gör att du kan skapa tre typer av webbplatskartor:

  • XML-webbplatskarta
  • Visuell webbplatskarta
  • HTML-webbplatskarta

Det här onlineverktyget kan också lyfta fram kompatibilitetsproblem och på så sätt ge förslag om hur du kan förbättra användbarheten av webbplatskartorna.

För visuella webbplatskartor kan du ha flera stilar här, men anpassningsalternativen är inte så stora. Två utdataalternativ finns i det här verktyget, ett är XML och det andra är CSV. Det är ganska bekvämt att integrera dessa två alternativ i alla stora sökmotorer.

Kreativt

Kreativt är ett visuellt verktyg för att skapa webbplatskartor som kan skapa en webbplatskarta av valfri storlek utan ansträngning. Den levereras med smarta funktioner för att generera webbplatskartor som smarta former, programmeringsgenvägar, kontakter, etc. Dessa funktioner gör processen problemfri.

Det finns cirka 1000 gratis webbplatskartor av hög kvalitet tillgängliga. Dessa verktyg skapar effektivt visuella webbplatskartor som tydligt kan representera webbsideshierarkin. Dess spännande funktioner inkluderar en anpassad databas, uppgiftshantering, visuell arbetsyta, samarbete med flera spelare, etc.

SEOSpider

SEOSpider använder ett kostnadsfritt verktyg för att skapa webbplatskartor som kan genomsöka 500 webbadresser åt gången. Du kan till och med ladda ner appen för det här verktyget och använda alla dess funktioner. Det är i grunden en gratis app som är ytterligare tillgänglig i betalversion med utökade funktioner.

I SEOSpiders onlinewebbportal förses premiummedlemmar med alla avancerade funktioner.

Med det här verktyget kan du hitta trasiga länkar, granska omdirigeringar, analysera sidrubriker och beskrivningar, upptäcka duplicerat innehåll, etc.

Slutsats

En webbplatskarta kan effektivt kommunicera om din webbplats till sökmotorer och användare, beroende på dess typ. Så din webbplats måste ha en uppdaterad version av webbplatskartan närvarande. Detta kommer att eliminera alla möjligheter att missa någon av dina webbsidor från indexering. Du kan bekvämt använda något av de ovan listade verktygen för att skapa webbplatskartor och ha en välstrukturerad webbplatskarta för din webbplats.

Du kanske också är intresserad av Yoast Sitemap Creator.

  Din nästa SSD kan bli långsammare (tack vare QLC Flash)