Bloggandet ökar i popularitet och blir allt vanligare i våra samtal.
Enligt en rapport från Ahrefs, fanns det år 2021 över 600 miljoner bloggar bland 1,9 miljarder webbplatser på internet.
Oavsett om du driver ett företag eller en personlig sida, kanske tanken på att skapa en egen blogg har slagit dig.
Säger du ja till det?
Då är du välkommen!
Även om du saknar erfarenhet av bloggande, fortsätt läsa för att lära dig mer.
För att återgå till bloggandet,
Vem som helst med grundläggande färdigheter kan starta en blogg.
Det stämmer!
Det är så enkelt, och det finns många möjligheter, från intäkter till berömmelse.
För att börja behöver du en publiceringsplattform där du kan dela med dig av dina tankar, åsikter och visa din expertis.
WordPress och Blogger är två av de mest populära plattformarna. Var och en har sina fördelar och nackdelar.
Om du tvekar att välja mellan dem, kommer jag att hjälpa dig att göra ett val i slutet av denna artikel.
Låt oss jämföra dem för att avgöra vilket som är bäst för dig.
Översikt: Blogger vs WordPress
Lär känna WordPress
WordPress, som lanserades 2003, är en programvara med öppen källkod som du kan använda för att skapa din blogg, webbplats eller applikation. Det är ett innehållshanteringssystem (CMS) som förenklar skapandet, redigeringen och publiceringen av ditt innehåll online.
Idag driver den ungefär 38 % av hela webben och används av både stora webbplatser och hobbybloggar. Den har kraftfulla funktioner, snygg design och ger dig friheten att skapa imponerande webbprodukter, vilket skapar en ”ovärderlig” upplevelse.
För att starta en WordPress-blogg behöver du ett domännamn och webbhotell. Ett domännamn är den adress som folk skriver in på internet för att nå din blogg, till exempel adminvista.com. Det kan jämföras med din fysiska adress som folk använder för att besöka ditt hem.
Ett webbhotell, till exempel Bluehost, är där din blogg finns och visas för dina besökare. Tänk på det som en lägenhet som du kan anpassa efter dina behov. Du kan välja att bo kvar eller leta efter något som passar dig bättre.
Lär känna Blogger
Blogger är en ren bloggplattform som du kan använda GRATIS för att publicera dina bloggar. Plattformen hette tidigare Blogspot när den lanserades 1999 av företaget Pyra Labs. Google köpte plattformen 2003 och omvandlade Blogspot till Blogger, som vi känner den idag.
De erbjuder också en gratis underdomän, där din bloggadress ser ut som name.blogspot.com.
Om du vill ha en anpassad domän kan du registrera dig genom att betala en avgift till en domänregistrator från tredje part och sedan koppla den till din blogg på Blogger. Din adress kommer då att se ut ungefär så här: name.com.
Användarvänlighet: Blogger vs WordPress
Vad händer om du inte har några kunskaper om kodning, men ändå vill starta en blogg själv?
Oroa dig inte, du är inte ensam!
Du kan förmedla dina tankar genom din blogg utan att kunna koda. Det är därför dessa bloggplattformar har skapats.
WordPress
Att skapa en blogg i WordPress är snabbt och enkelt. Du behöver bara grundläggande datorkunskaper för att ladda ner, installera och konfigurera din blogg.
När du har gjort det, välj ett WordPress-tema för din blogg som passar din nisch. Det är viktigt för din bloggs utseende. Du kan också installera WordPress-plugins för att utöka funktionerna i din blogg.
När det gäller att lägga till innehåll kan det inte bli enklare!
Skapa innehåll, lägg till media som videor eller bilder och publicera direkt utan problem. Du kan anpassa din blogg som du vill med hjälp av en dra-och-släpp-funktion.
Blogger
Det är ännu enklare att konfigurera din blogg på Blogger, som redan är hostad av Google, så du behöver inte köpa ett domännamn eller webbhotell.
Du behöver bara ett Google-konto, så är du redo.
Skapa en blogg genom att välja ett visningsnamn, ange bloggens titel och adress, välj ett tema, så är konfigureringen klar. Konfigurera sedan blogginställningarna, hantera layouten och börja lägga till innehåll.
Även om installationsprocessen är enkel, kan det vara svårt att anpassa temat eller bloggens design, eftersom det kräver HTML-kunskaper.
Vinnare – oavgjort.
Ägande och kontroll: Blogger vs WordPress
Vem som äger din blogg är en avgörande fråga, eftersom det ger dig fullständig frihet över din blogg. Du kan bestämma hur du ska driva, hantera, tjäna pengar på eller stänga bloggen om det behövs.
WordPress
När du hostar din blogg på en egen WordPress-plattform, äger du din blogg och har fullständig frihet över den. Du har rätt att hantera den som du vill, bestämma hur länge du vill ha den igång, och den kommer inte att stängas av utan förvarning.
Eftersom du inte är bunden till ett webbhotell kan du byta värd när du vill om du inte är nöjd med deras tjänster. Du kan kopiera din data var du vill, kontrollera vilken data du delar och flytta hela bloggen om du vill.
När det gäller kontroll och flexibilitet kan du enkelt utöka funktionerna med tredjepartsintegrationer och plugins, eftersom det finns tusentals tillgängliga, både gratis och betalda, för att förbättra din upplevelse.
Blogger
Eftersom Blogger finns på Googles plattform, äger du inte din blogg. Om Google planerar att stänga ner plattformen imorgon eller begränsa din åtkomst, kan du tyvärr inte göra något åt det.
Det är som med Facebook, LinkedIn eller Instagram, som kan stänga av ett konto eller blockera användare om de misstänker att någon bryter mot deras regler.
Om Google stänger ner plattformen av någon anledning är det enda du kan göra att planera en migrering, vilket kan bli kostsamt.
Kontrollen och flexibiliteten är begränsad, eftersom Blogger bara är en enkel bloggplattform. De erbjuder en uppsättning verktyg som låter dig lägga till vissa funktioner, som annonser, länkar, prenumerationer, kontaktformulär och så vidare.
Funktionerna är dock begränsade, till skillnad från WordPress.
Vinnare: Klart WordPress.
Funktioner: Blogger vs WordPress
WordPress
WordPress erbjuder tusentals högkvalitativa teman och över 55 000 plugins, vilket gör det till ett perfekt val för alla som har olika behov.
Du kan välja mellan gratis eller betalda alternativ. Alla kan enkelt anpassas för att matcha utseendet på din blogg. Om du vill kan du välja en tredjepartsleverantör av WordPress-teman som Astra-teman.
För att göra designen enklare har WordPress en dra-och-släpp-funktion.
Har du ingen kunskap om SEO?
Hur planerar du att förbättra din webbplatsranking då?
Oroa dig inte, WordPress har gjort SEO enklare. Du kommer att gilla hur du kan hantera SEO på din blogg utan förkunskaper.
Det är inte bara tomma ord; jag talar utifrån egen erfarenhet. För några år sedan, när jag började skriva, visste jag ingenting om SEO.
Sedan fick jag hjälp av Yoast SEO, ett WordPress-plugin för att optimera bloggens SEO på sidan. Det var en game-changer för mig, eftersom det ger förslag för att skapa läsbar text, låter dig optimera metabeskrivningar, använda nyckelord, bildalternativ, interna länkar, rubriker och underrubriker, anpassade webbadresser med mera.
Du kan också prova andra plugins för att optimera bilder, ändra XML-webbplatskartor eller generera dem, integrera din blogg med Google Analytics med mera, för att förbättra bloggens SEO.
Om du använder WordPress är du fri att flytta din webbplats var du vill på webben. Det innebär att du kan byta webbhotell, domännamn eller innehållshanteringssystem.
WordPress är dessutom känt för att leverera hög prestanda, kraftfull mediehantering och responsivitet på olika enheter. Den driver redan några av de största webbplatserna som The New York Times, den officiella Star Wars-bloggen, MTV News med mera.
Blogger
Blogger har ett begränsat antal mallar som du kan använda på din blogg. Dessa mallar har använts på många bloggar och är ganska enkla. Dessutom är det svårt att hitta bra mallar; om du vill ha det får du betala extra.
Du kan ändra layouter och färger på mallar med hjälp av de inbyggda verktygen i Blogger. Däremot saknar Blogger möjligheten att skapa mallar eller göra förändringar.
Det är också en besvikelse när det gäller plugins. Men det finns ett alternativ att infoga ett tredjepartsskript för att lägga till några grundläggande funktioner. Du kan till exempel inkludera ett skript för att lägga till kontaktformulär. Tredjepartsskript har också begränsningar om du inte använder premiumtjänster.
Eftersom Blogger inte erbjuder några plugins, kan du inte automatisera SEO-aspekter som du kan göra med WordPress. Blogger passar bäst för dem som redan är bekanta med SEO-metoder eller är redo att lära sig dem.
Du kan dock optimera ditt innehåll genom att anpassa permalänkar, sidtitlar, rubriker, bildalternativ, lägga till nyckelord och dölja vissa sidor från sökningar.
Om du behöver flytta din blogg från Blogger är det en komplex uppgift. Det finns en betydande risk att du förlorar din SEO, följare eller prenumeranter under flytten.
Vinnare: När man tittar på designalternativ, SEO och andra funktioner, framstår WordPress återigen som den bättre plattformen.
Kostnad: Blogger vs WordPress
Du vill inte att din blogg ska kosta mer än du har råd att spendera. Om det bara är en hobby kan gratisalternativ hjälpa dig en bit på vägen, men om du är en beslutsam bloggare som vill tjäna pengar kan det vara svårt att få din blogg att växa.
Därför måste det finnas en balans mellan hur mycket du bör spendera på din blogg.
WordPress
WordPress är en GRATIS programvara, men du måste spendera pengar på att köpa ett domännamn och webbhotell, som jag har förklarat tidigare.
Vissa webbhotell som Bluehost erbjuder till och med ett gratis domännamn när du köper deras webbhotelltjänster för bara $2,75/månad. Välj ett webbhotell som passar din budget.
Om du vill ha premiumplugins och teman ökar kostnaden. Oroa dig inte, om du vill tjäna pengar på din blogg kommer dessa investeringar att löna sig i längden.
Blogger
Det är helt GRATIS och har även en underdomän. Du kan alltså börja publicera ditt innehåll utan att investera något.
Om du vill ha en anpassad domän, premiumteman och plugins, var beredd att betala!
Vinnare: Blogger.
Intäktsgenerering: Blogger vs WordPress
WordPress
WordPress är utan tvekan det bästa alternativet om du vill tjäna pengar på din blogg. Du kan enkelt lägga till affiliate-länkar, Google Adsense, Google Analytics, annonsbanners med mera.
Dessutom kan du bygga en e-handelssida på din webbplats och börja sälja produkter för att generera mer inkomst. Använd ett bra e-handelsplugin för att driva din onlinebutik.
Blogger
Det är möjligt att tjäna pengar på din blogg på Blogger genom att lägga till affiliate-länkar och Google Adsense. Bra, Adsense är förinstallerat i Blogger.
Men haken är att många annonsörer inte uppskattar en blogg på Blogger eftersom den är gratis. Det kan bli svårare att sälja direktannonser utan en tredjepartstjänst. Blogger erbjuder inte heller någon färdig e-handelsintegration.
Vinnare: WordPress har övertaget över Blogger.
Säkerhet: Blogger vs WordPress
Med ökande oro för cybersäkerhet har det blivit viktigt att skydda din webbplats eller blogg.
WordPress
Webbhotellet du väljer måste tillhandahålla en bra säkerhetslösning, och du kan lägga till ett extra lager av säkerhet genom att installera ett effektivt WordPress-säkerhetsplugin och webbapplikationsbrandväggar.
Även om ditt webbhotell kan göra regelbundna säkerhetskopior, kan du även hantera detta själv genom ett backup-plugin. Det är bra att vara beredd om något går fel.
Blogger
Tack vare Googles robusta och säkra plattform behöver du inte oroa dig för bloggens säkerhet. Du kan lita på Google när det gäller att hantera dina serverresurser och skapa säkerhetskopior.
Men om plattformen går ner, kommer din blogg också att göra det. Du kan inte göra något för att återställa den. Fördelen är att du slipper extra plugins eller säkerhetsbekymmer; Google tar hand om det.
Vinnare: Blogger.
Support: Blogger vs WordPress
Kvaliteten på supporten som du får är också viktig, eftersom problem kan uppstå när som helst. Om du inte har teknisk expertis, kan det skapa problem för din blogg och dess intäktspotential.
WordPress
WordPress-communityt är stort och hjälper alla användare runt om i världen genom att bidra till programvaran, förbättra den och dela kunskap. Det finns forum för frågor, svar och dokumentation.
Det finns även tusentals online-tutorials skapade av WordPress-utvecklare och communitymedlemmar.
Blogger
Supportalternativen är mycket begränsade på Blogger. De erbjuder ett grundläggande användarforum och dokumentation. Om du vill ha support, klicka på ”Hjälp” i adminpanelen där du hittar information om supportguider.
Vinnare: WordPress.
För- och nackdelar: Blogger vs WordPress
Nu när du har sett jämförelsen mellan båda plattformarna baserat på olika aspekter, ska vi jämföra deras för- och nackdelar för att sammanfatta saker och ting.
WordPress
Fördelar
+ Det krävs lite arbete för att hitta ett bra webbhotell och en domännamnsleverantör. Men när du väl har gjort det kan du låta webbhotellet göra inställningarna för din blogg
+ Användarvänlig och bra möjligheter att lära sig mer
+ Många designalternativ för teman och plugins
+ Stöder flera integrationer för att lägga till fler funktioner för en förbättrad användarupplevelse
Nackdelar
– Ekonomiska investeringar
– Säkerhetsproblem
Blogger
Fördelar
+ Väldigt enkelt och snabbt att starta
+ Superlätt att skapa och publicera bloggar
+ Helt GRATIS
+ Robust säkerhet från Google
Nackdelar
– Mycket grundläggande funktioner
– Begränsade möjligheter att anpassa bloggens utseende och funktioner
– Du äger inte din blogg och den kan stängas ner när som helst
Slutsats: Vad är bättre, WordPress eller Blogger?
Jag är säker på att du nu har en bild av båda plattformarna. WordPress och Blogger är bra på olika sätt, men valet av plattform för din blogg beror på dina behov, budget och långsiktiga mål.
Om du bara vill skapa en personlig blogg för att dela med dig av dina erfarenheter, berättelser och tankar, är Blogger ett bra alternativ. Du behöver inte fokusera på snygg design eller göra extra investeringar. Om du vill kan du alltid betala extra för att lägga till något extra.
Men om målet är att skapa en professionell blogg som du vill driva under en lång tid och tjäna pengar på, då behöver du en skalbar, högpresterande och flexibel plattform. I det här fallet är det WordPress. Det utökar din intjäningspotential genom att du kan lägga till en e-handelsbutik, medlemssida och annat för att tjäna mer pengar.
Tänk därför på dina mål och din budget för att välja den plattform som passar dig bäst.
Jag hoppas att det hjälper! 🙂