Begränsa öppna flikar i Chrome och döda ytterligare med xTab

Google Chrome anses allmänt vara den bästa webbläsaren i världen men flikhantering anses ofta vara ett besvärligt område i Chrome eftersom ju fler flikar du öppnar desto mindre blir fliken längst upp tills den kommer till en punkt där du inte kan se så ungefär som den första bokstaven i sidtiteln. Firefox hanterar detta genom att begränsa hur liten storleken på fliken kan bli. Tyvärr måste du klicka dig fram för att se alla dina flikar och det kan vara obekvämt. Ett sätt att hantera detta nu är att medvetet hantera flikar bättre så att du inte hamnar i röran, men om du har försökt och misslyckats med denna gamla självbehärskning, kan du istället använda ett tillägg för att hjälpa dig att hantera surfning . xTab är ett Chrome-tillägg som låter dig sätta en maxgräns på antalet öppna flikar och automatiskt börjar stänga dem när du träffar det numret.

xTabs övergripande design är mycket enkel och användarvänlig. När den är installerad lägger den till en ikon på Omnibar där du kan komma åt tilläggens inställningar. Klicka på den och ange antalet maximala flikar du vill hålla öppna från rullgardinsmenyn. Du kan välja ett tal som är en multipel av 5 upp till 50, eller så kan du ange valfritt antal. Detta värde anger gränsen efter vilken xTab automatiskt börjar förstöra gamla flikar. Detta nummer kan variera från 10 till 20, beroende på din skärmfastighet. Jag upptäckte att 20 är den söta punkten på min 23” Full HD-skärm, även om din körsträcka kan variera.

Du kan ställa in den till 15 så att när 15 flikar öppnas kommer xTab att börja stänga av de senast använda flikarna på egen hand. Du kan antingen välja en av de tillgängliga gränserna i rullgardinsmenyn eller klicka på Andra och ange en anpassad. Du kan också justera hur flikar dödas också, till exempel senast använda, minst tillgängliga eller äldsta.

Tillägget är ganska bra för att automatiskt ta bort flikar från Chrome, men jag skulle inte ha något emot att ha fler alternativ via en framtida uppdatering som möjligheten att ange vilken sida flikarna ska börja stängas av och/eller möjligheten att vitlista vissa flikar så att de är aldrig borttagen. Dessutom skulle ett alternativ att bara öppna ytterligare flikar som har passerat tröskeln du har angett i ett nytt fönster vara till hjälp eftersom vi trots allt fortfarande behöver våra flikar. Du kan hävda att vissa människor kan bry sig mindre om hur många flikar som är öppna i ett webbläsarfönster eftersom det inte kommer att belasta deras systems resurser, men förnuftig användning av öppna flikar handlar inte om hur många du har öppnat, utan hur många du faktiskt kan se samtidigt på flikfältet.

Allt som allt, om du är en flikmissbrukare kan xTab hjälpa dig att få ditt problem under kontroll. Du kan hämta den gratis från Chrome Web Store via länken nedan.

Installera xTab från Chrome Web Store

[via Lifehacker]