Är du tveksam kring om ditt företag ska satsa på Confluence, Jira, eller kanske båda? Denna utförliga jämförelse mellan Confluence och Jira ger dig vägledning för framgångsrik projekt- och innehållshantering!
Både Confluence och Jira ingår i Atlassians produktfamilj. Confluence är dock avsett för samarbete kring innehåll och idéer, medan Jira fokuserar på ärendehantering och projektledning (med vissa anpassningar).
I den här artikeln går vi igenom en djupgående analys av båda verktygen, där vi granskar deras styrkor och svagheter. Denna analys hjälper dig att avgöra om ditt företag behöver Confluence, Jira eller en kombination av de två.
Confluence: En översikt
Samla ditt arbete, samarbete och organisation på en central plats med Confluence. Det förenar kunskap och teamarbete i en lättillgänglig arbetsyta. De flexibla sidorna ger en utmärkt miljö för att skapa, fånga och samarbeta kring projekt och idéer.
Genom att använda så kallade ”utrymmen” kan ditt team strukturera, organisera och dela sitt arbete. Detta säkerställer att alla i teamet har insyn i viktig information och den kunskap som behövs för att prestera på topp.
Confluence är ett verktyg för innehållssamarbete som passar team av alla storlekar och typer. Det är särskilt användbart för de som arbetar med viktiga projekt som kräver att man följer strikta rutiner. Även team som vill ha en plattform för att främja teamkultur och öppen kommunikation bör använda Confluence.
Med Confluence får ditt team möjlighet att snabbt fatta informerade beslut, uppnå samsyn och öka produktiviteten genom samarbete.
Hur fungerar Confluence?
För att förstå hur Confluence fungerar behöver du veta var verktyget är placerat och vilka nyckelelement som finns.
Confluence Hosting
Om du önskar privat molndrift kan du hosta Confluence i ett Confluence-datacenter baserat på Azure eller AWS. Om du föredrar det publika molnet kan du enkelt registrera dig för den molnbaserade lösningen av Confluence.
Om ditt innehåll är mycket känsligt och du vill ha en lösning utan internetanslutning, kan du hosta Confluence på en lokal server med intranätstillgång.
Nyckelelement i Confluence
#1. Sidor
I Confluence skapas innehåll på flexibla sidor. Dessa fungerar som levande dokument på din Confluence-webbplats och kan användas för en mängd olika syften, som projektplaner, mötesanteckningar, felsökningsguider och policyer.
Confluence erbjuder flera mallar för att göra det enkelt att skapa visuellt tilltalande sidor. Skulle det saknas en mall som passar ditt specifika behov kan du alltid börja med en tom sida och anpassa den efter eget önskemål.
#2. Utrymmen
Sidor i Confluence organiseras och lagras i ”utrymmen”. Dessa fungerar som arbetsytor för samarbete. Genom att använda utrymmen kan du hålla ditt innehåll strukturerat och lätt att hitta. Det rekommenderas att samla relaterat innehåll inom samma utrymme, men du kan skapa så många eller så få utrymmen som du behöver för ditt team.
Till exempel kan ett marknadsföringsteam välja att samla allt sitt arbete i ett enda utrymme med separata sidor för varje kampanj. Ett annat team kan föredra att skapa separata utrymmen för varje kampanj. Varje utrymme i Confluence har en översikt eller hemsida samt en blogg, vilket gör det enkelt att dela uppdateringar och meddelanden med hela teamet.
#3. Sidträd
Sidträdet i Confluence ger en översikt över alla utrymmen och sidor i ett projekt. Att hantera blogginlägg, bilder och länkar för ett mindre projekt kan vara enkelt, men för stora företag med många webbplatser kan innehållshanteringen snabbt bli rörig. Confluence, och i synnerhet sidträdet, gör den uppgiften smidigare.
Till exempel kan Acme Media, som publicerar 10 olika webbplatser om teknik, spel, mode och resor, skapa ett Acme-sidträd. Under det kan de sedan organisera allt innehåll för olika avdelningar i utrymmen och olika bloggar på dedikerade sidor.
Användning av Confluence
- Fungerar som en arbetsyta för team för att skapa, samarbeta och godkänna innehåll.
- Erbjuder en flexibel arbetsyta för att skapa innehåll där skaparen kan göra ändringar och hela teamet har tillgång till den senaste versionen.
- Du kan skapa en standardprocedur för produkt- eller mjukvaruutveckling i Confluence och uppdatera den regelbundet. På så sätt levererar dina produkt- och utvecklingsteam konsekvent arbete.
- Du kan integrera Confluence med andra Atlassian-produkter som Jira för att förbättra teamets möjligheter att spåra problem.
- Verktyget är bäst lämpat för samarbete kring brainstorming och idéer.
Skäl för företag att använda Confluence
- Det främsta användningsområdet för Confluence är att skapa en tillgänglig kunskapsbas.
- Det hjälper också team att samarbeta smidigt under skapandet av innehåll.
- Confluence erbjuder extra säkerhet för digital data på internet och intranät.
- Det är enkelt att uppdatera mjukvaru- eller mobilappsinnehåll med Confluence tack vare dess versionshanteringssystem.
- Företag som använder Jira Software använder ofta Confluence eftersom det är det inbyggda CMS:et för alla Atlassian-appar.
Begränsningar med Confluence
- Det är inte en professionell projektledningsprogramvara.
- Samarbetsfunktionerna fungerar endast över internet eller intranät. Det finns inga offlinefunktioner.
- Sidformatering kan vara utmanande.
- Mobilappen har färre funktioner än webbversionen.
Jira: En översikt
Jira Software är ett ledande verktyg för agil projektledning och ärendehantering. Mjukvaru- och produktutvecklingsteam runt om i världen använder det för att planera, spåra, släppa och stödja utvecklingen av produkter, tjänster och mjukvara.
Jira Software fungerar som en central resurs för hela utvecklingslivscykeln och ger teamen de insikter de behöver för att snabbt gå framåt. Det hjälper också teamen att hålla sig informerade om övergripande affärsmål.
Oavsett om det används för att hantera enkla projekt eller för att förstärka DevOps-rutiner förenklar Jira Software processen att få saker gjorda, främjar samarbete och underlättar kommunikation inom teamen.
Hur fungerar Jira?
Jira Software stöder en mängd olika agila projektledningsmetoder som är viktiga för mjukvaruutveckling. Oavsett om du behöver smidig planering eller anpassningsbara Kanban- och Scrum-tavlor ger Jira dig de verktyg du behöver för att uppskatta, rapportera och mäta hastighet.
Jira erbjuder arbetsflöden som är utformade för att passa dina ramverk, vilket säkerställer sömlös integration och anpassningsförmåga.
De huvudsakliga elementen du kommer att använda när du skapar, spårar och hanterar ärenden är:
- Tavlor: Agile, Scrum och Kanban-tavlor för ärenden och uppgifter.
- Tidslinje: Övervaka arbetets framsteg och kommande flaskhalsar eller beroenden med en Gantt-liknande tidslinje för hela projektet.
- Insikter: Skapa rapporter i Jira för att vidta åtgärder som påskyndar projekt som halkar efter schemat.
- Integrationer: Synkronisera affärsappar från tredje part med Jira för att få tillgång till innehåll, designelement, kod, diagram, dataanalys och annat i Jira Software.
Användning av Jira
- Jira används av olika team för Scrum- och Kanban-tavlor baserade på den agila metoden för mjukvara eller produktutveckling.
- Team kan konfigurera Jira för att hantera alla typer av projekt, uppgifter och arbete.
- Jira CI/CD-integrationer är lämpliga för hantering av mjukvarans livscykel.
- Jira Software är kärnsystemet i Atlassians öppna källkod och integrerade verktygskedja, även kallad Open DevOps.
- Kundsupport, försäljnings- och marknadsföringsteam kan använda Jira för sina respektive funktioner.
Skäl för företag att använda Jira
Mjukvaruutvecklingsteam använder Jira främst eftersom denna Atlassian-produkt har visat sig vara överlägsen andra liknande applikationer. Jira är standarden för ärendehantering, servicehantering, programfelsökning, CI/CD och annat. Andra viktiga skäl till Jiras breda acceptans är:
- Jira Software levereras med mallar för ärendehantering och projektledning i realtid. Det gör det enkelt för små och medelstora företag att komma igång och hantera projekt i Jira.
- Med den här applikationen kan ett företag hantera flera avdelningar som produktutveckling, kundtjänst, produkthantering, HR, marknadsföring, ekonomi, drift, försäljning, juridik och faciliteter.
- Jira Software växer och utvecklas med företagen. Den kan stödja små team som arbetar med enskilda projekt såväl som stora företag som hanterar komplexa portföljer.
- Jira erbjuder kraftfulla rapporterings- och analysfunktioner som gör det möjligt för företag att få insikter i projektstatusen. Dessa insikter hjälper till att fatta datadrivna beslut och identifiera områden för förbättring.
- Jira Software integreras med över 3 000 affärs- och kreativa appar, inklusive verktyg för utveckling och samarbete, versionskontrollsystem och plattformar för kontinuerlig integration/leverans. Detta effektiviserar arbetsflöden och förbättrar projektproduktiviteten.
Begränsningar med Jira
- Nykomlingar kan behöva en till två veckor för att lära sig Jira innan de kan använda verktyget effektivt.
- Om du redan använder ett annat verktyg för projektledning kan det vara svårt att migrera till Jira. Det kan vara svårt att integrera alla projektportföljer för agil utveckling, felsökning och servicehantering i Jira.
- Enligt många experter saknas några viktiga integrationer.
- Experter inom icke-IT-branscher anser att Jira behöver en omfattande översyn om de ska hantera produktutvecklingsprojekt som inte är IT-relaterade.
- Jiras mobilapp saknar många viktiga funktioner för att övervaka ärendehanteringsprojekt från smartphones eller surfplattor.
- Om du inte använder en relaterad Jira Software-mall för att sätta upp ett projekt kan det ta veckor att skapa en fungerande projekttavla i Jira.
- Jira Cloud Enterprise och Data Center-versionerna är dyrare än andra lösningar.
Confluence vs. Jira: Likheterna
Här är en överblick över likheterna mellan Confluence och Jira:
Funktioner | Confluence | Jira |
Utvecklare | Atlassian | Atlassian |
Värdalternativ | Moln, datacenter och lokalt | Datacenter och moln |
Användargränssnitt och upplevelse | Liknar alla Atlassian-appar | Samma som andra Atlassian-appar |
Appversioner | Moln, smartphone och surfplatta | Moln, surfplatta och smartphones |
Uppgiftstilldelning | Tillgänglig | Tillgänglig |
Lagring | Obegränsad | 2 GB, 250 GB och Obegränsad |
Mallar | Tillgängliga | Tillgängliga |
Confluence vs. Jira: Skillnaderna
Här är en enkel tabell som pekar ut de grundläggande skillnaderna mellan Confluence och Jira:
Funktioner | Confluence | Jira |
Större element | Du kan inte skapa programvarudokument i Jira, men du kan bifoga dem från Confluence eller andra appar. | Tavlor, Tidslinje, Insikter, Integrationer |
Uppgifter | Inga | Uppgifter är ”ärenden” som Epic, Task, Story, Bug och Sub-task |
Samarbete | Omfattande samarbetsmöjligheter | Endast Jira Software-licensägare eller användare av gratisplanen kan samarbeta i dina Jira-projekt. |
CMS-funktionalitet | Ja | Nej |
Programvarudokumentation | Ja | Du kan inte skapa programvarudokument i Jira men du kan bifoga dem från Confluence eller andra appar. |
Tidslinjevy för innehåll eller projekt | Nej | Ja |
Samarbete i realtid om objekt | Omfattande | Begränsat |
Dataanalys och rapporter | Begränsat till innehåll | Omfattande dataanalys och rapportering |
Åtkomstkontroll | Omfattande alternativ | Aktiva, begränsade supportalternativ |
Katalogintegration | Ingen | Tillgänglig |
Redigera dokument, text etc. | Möjligt | Ej möjligt utan integrationer |
Kalenderhantering | Tillgänglig | Ej tillgänglig utan integrationer |
Automatiserat arbetsflöde | Ej möjligt | Möjligt i stor utsträckning med kodning och utan kodning |
Författarens anmärkning
Vid det här laget bör det vara tydligt att Jira Software och Confluence tjänar två helt olika syften. Du kan använda Jira för att spåra programvarurelaterade problem och projekt.
Confluence är å andra sidan en app där du skapar innehåll i samarbete med ditt team. Du kan även lägga till företagspolicyer och riktlinjer på en Confluence-sida så att dina teammedlemmar kan följa dem.
Om du har tillgång till både Jira och Confluence kan du kombinera dem för att utöka deras funktioner. Om du bara har Jira och ditt företag inte skapar så mycket innehåll är Jiras filhanteringssystem tillräckligt för dig.
Men om du har Confluence och behöver hantera projekt professionellt behöver du Jira Software eller Jira Work Management-appen.
Atlassian är ett ledande programvaruföretag för affärsappar som gör arbetet enklare, roligare och mer lönsamt. Jira och Confluence är de mest använda affärsapparna från Atlassian.
Många DevOps-, Agile- och Scrum-team använder Jiras programvara för ärendehantering och servicehantering för att hantera serviceförfrågningar i ett arbetsflöde för transparent spårning. Dessa team använder också Confluence för ovanstående och andra projekt för att samarbeta kring dokument och filer.
Letar du efter ett projektledningsverktyg som erbjuder allt du behöver för att arbeta effektivt på en och samma skärm? Kolla in den här artikeln om monday.com vs Jira och gör ditt val.