Är Remix Framework framtiden för webbutveckling?

By rik

JavaScript fortsätter att dominera som ett av de mest frekvent använda programmeringsspråken. Denna popularitet har lett till en mängd olika bibliotek och ramverk. Bland dessa utmärker sig React som ett av de mest omtyckta JavaScript-biblioteken.

React erbjuder i sin tur en mängd ramverk och bibliotek, designade för att utföra en rad funktioner. Ett webbramverk ger en strukturerad metod för att skapa webbapplikationer. Istället för att utveckla allt från grunden, erbjuder ramverk återanvändbar kod som utvecklare kan integrera i sina applikationer.

Remix är ett av de senaste React-baserade webbramverken som har fått stor uppmärksamhet nyligen. Denna artikel kommer att utforska vad Remix-ramverket är, dess funktioner, installationsprocessen, användningsområden och begränsningar.

Vad är Remix Framework?

Remix är ett fullstack webbutvecklingsramverk som bygger på React. Med en Remix-app kan du hantera både backend och frontend av din applikation. Remix gör det möjligt för dig att koncentrera dig på användargränssnittet, vilket resulterar i en responsiv och snabb användarupplevelse.

Ramverket kan beskrivas med fyra grundläggande komponenter: en kompilator, ett webbläsarramverk, ett serverramverk och en HTTP-hanterare.

Remix var ursprungligen en kommersiell tjänst men blev öppen källkod i slutet av 2021. Det förvärvades även av Shopify 2022.

Remix Framework-funktioner

  • Remix-stackar: Denna funktion i Remix CLI underlättar snabbt skapande av Remix-applikationer. Det finns förinstallerade stackar, men du har också möjlighet att bygga en applikation från början. De officiella, förinstallerade stackarna inkluderar funktioner som automatiserade distributionspipelines, databaser, testning, autentisering och linting. Exempel på stackar är populära Blues Stack, Indie Stack och Grunge Stack.
  • Server-Side Rendering (SSR): Ramverket stöder serversidig rendering av React-komponenter. Den första renderingen i Remix sker på servern och skickar ett fullständigt renderat HTML-dokument till klienten. Serversidig rendering medför flera fördelar, inklusive förbättrad tillgänglighet, möjligheten för sökmotorer att indexera innehållet och ökad laddningshastighet.
  • Routning med kapslade rutter: Remix utnyttjar React Router 6. I detta ramverk behöver du bara placera filerna i ruttmappen, och Remix routningsmodul omvandlar dem till navigerbara vägar. En kapslad rutt är en rutt som definieras inuti en annan rutt.
  • Stöd för TypeScript och JavaScript: Oavsett om du föredrar JavaScript eller TypeScript kan du använda Remix. TypeScript ger fördelen med att deklarera variabler och tidig felupptäckt.
  • Inbyggd dataladdning och cachelagring: Utvecklare kan definiera laddare för att hämta data från olika källor. Remix hanterar datahämtning både på klient- och serversidan. Den inbyggda cachemekanismen underlättar minskning av onödig datahämtning och optimering av påföljande förfrågningar.
  • Koddelning och förhämtning: Remix möjliggör uppdelning av koden i applikationen i mindre, dynamiskt laddade delar. Detta minskar den initiala paketstorleken och ger möjlighet att i förväg ladda in data och kod i bakgrunden.

Fördelar med Remix Framework

  • Full-stack: Vanligtvis använder utvecklare olika språk eller ramverk för frontend och backend. Exempelvis kan React användas för frontend och ett Node.js-ramverk som ExpressJS för backend. Alternativt kan ett Python-ramverk som Django användas för backend. Remix är ett fullstackramverk, vilket innebär att både frontend och backend är del av samma applikation.
  • Effektiv datahantering: Remix använder webbläsarens inbyggda funktioner och konventioner. Det optimerade dataflödet underlättar smidig dataöverföring mellan frontend och backend i din applikation.
  • Enkel tillståndshantering: Tillståndshantering i React-applikationer kan vara komplext, och många utvecklare använder tredjepartsbibliotek som Redux. Remix använder loaders för att hantera tillstånd på serversidan. Attributet ’useLoaderData’ kan användas i vilken komponent som helst i den aktuella rutten.
  • Felgränser: Om ett fel uppstår i en kapslad rutt eller komponent i en Remix-app, kommer felet att begränsas till just den komponenten. Detta förhindrar att hela applikationen kollapsar, vilket kan hända i andra ramverk. Även om felgränser kan implementeras i vissa React-ramverk som Next.js, är denna funktion inbyggd i Remix.

Förutsättningar för att ställa in en Remix-applikation

För att sätta upp en Remix-app behöver du följande:

  • Node.js version 14.17.0 eller senare.
  • En pakethanterare, t.ex. npm (version 7 eller senare).
  • En textredigerare.
  • Grundläggande förståelse för hur React-appar fungerar.

Så här ställer du in ”Hello, World!” på Remix

Vi skapar ett enkelt projekt som heter ”Remix-app”. Följ dessa steg:

  • Navigera till den plats där du vill skapa din applikation, öppna terminalen och kör följande kommando:
npx create-remix@latest remix-app

Terminalen kommer att ställa ett antal frågor som krävs för att ställa in din applikation. Vi väljer de grundläggande alternativen och väljer TypeScript som språk.

  • Navigera till den nyskapade applikationen (Remix-app) och öppna den i din valda textredigerare. Mappstrukturen bör se ut ungefär så här:

  • Bygg appen med följande kommando:
npm run build
  • Starta utvecklingsservern med detta kommando:
npm start

Nu kan du öppna webbläsaren på http://localhost:3000. Du bör se standardvyn i webbläsaren.

  • Ändra innehållet i filen app/root.tsx med följande kod:
import { LiveReload } from "@remix-run/react";

export default function App() {
  return (
    <html lang="en">
      <head>
        <meta charSet="utf-8" />
        <meta
          name="viewport"
          content="width=device-width,initial-scale=1"
        />
        <title>Remix Demo</title>
      </head>
      <body>
        Hello world
        <LiveReload />
      </body>
    </html>
  );
}

Den renderade sidan kommer nu att visa ”Hello world” i webbläsaren:

Var används Remix Framework?

Liksom Next.js och React kan Remix användas för att bygga olika typer av applikationer. Här är några av de vanligaste användningsområdena:

  • Ensidiga applikationer: All kod i en Remix-app laddas en gång. Det serversidiga renderingssättet möjliggör snabba initiala laddningar, medan klienten smidigt hanterar efterföljande förfrågningar.
  • SEO-vänliga webbplatser: Remix använder förrenderingsfunktionen för att generera statiska HTML-sidor. Detta gör att webbplatserna kan indexeras, även vid dynamiskt innehåll.
  • Dynamiska webbplatser: Remix använder serversidig rendering i sina applikationer. SSR laddar sidorna på servern innan HTML-sidan skickas till klienten. Detta gör Remix till ett utmärkt val för webbplatser med dynamiskt genererat innehåll.

Hur Remix-ramverket fungerar på serversidan och klientsidan

Rendering på serversidan

Remix renderar koden i standard-HTML på serversidan. Detta minskar mängden JavaScript, vilket ökar laddningshastigheten. Remix använder i grunden de inbyggda funktionerna ”action” och ”loader”. Servern kommer att utföra alla server-side-åtgärder du tillhandahåller, göra React-koden ren, omvandla den till HTML och sedan skicka den till klientens webbläsare.

Rendering på klientsidan

Remix, likt Next.js, erbjuder ”prefetching” som ger smidig navigering för användarna.

I Next.js låter komponenten <Link> vår webbplats att förinläsa en sida som <link> omdirigerar till, och behöver inte vänta på att sidan ska laddas ned. Detta fungerar dock bäst med statiska webbplatser.

Remix använder funktionen <link rel=”prefetch”>, vilket underlättar hämtning av <links> och andra sidor. Detta gör det snabbt att ladda sidor där innehållet ständigt förändras baserat på användarnas input.

Remix begränsningar

  • Liten gemenskap: Remix var ursprungligen ett betalt ramverk. Efter att det blev öppen källkod 2021 är det fortfarande relativt nytt. Det betyder att det finns begränsade resurser och verktyg.
  • Brant inlärningskurva: Remix introducerar konceptet med kapslade rutter, vilket kan vara förvirrande om du kommer från React eller ramverk som Next.js. Men när du väl behärskar konceptet blir ramverket enkelt att använda.

Vad är framtiden för Remix?

  • Ökad användning förväntas: Remix är fortfarande ett ungt ramverk. Många utvecklare kanske ännu inte har insett dess fulla potential, och det är troligt att fler företag och utvecklare kommer att använda det i framtiden.
  • Ekosystemet kommer att växa: Remix saknar fortfarande många verktyg och bibliotek. Med växande användning kan vi förvänta oss att fler verktyg och bibliotek kommer att utvecklas.
  • Gemenskapen kommer att växa: En aktiv gemenskap är avgörande för tillväxten av ett ramverk eller programmeringsspråk. Vi förväntar oss att gemenskapen kommer att expandera i takt med att fler utvecklare upptäcker Remix fördelar.

Är Remix bättre än Next.js?

Svaret beror på vilken typ av applikation du utvecklar. Om du vill bygga en fullstack-app med ett enda ramverk kan Remix vara ett bättre val än Next.js. Men om du föredrar ett välutvecklat ramverk med många resurser och en stor användarbas är Next.js ett bättre val.

Är Remix ett bra ramverk?

Ja. Det är ett bra ramverk för att bygga hela din fullstack-applikation. Det är också ett utmärkt val om du vill ha inbyggd felhantering. Remix är inte rätt val om du letar efter ett ramverk med en stor gemenskap och gott om resurser.

Är Remix JS produktionsredo?

Ja. Om du har erfarenhet av att distribuera Node.js-applikationer kommer det att vara enkelt att arbeta med och distribuera Remix-appar.

Ska jag lära mig Remix eller React?

Remix är ett ramverk byggt på React. Du måste därför förstå React innan du börjar lära dig Remix. Men om du har begränsad tid och bara vill lära dig ett ramverk, beror valet på dina specifika mål.
Remix låter dig bygga fullstack-applikationer. Det är även möjligt att lära sig Remix utan att förstå React, men inlärningskurvan blir brantare.
Om du däremot använder React måste du använda ett backend-ramverk som Django eller Ruby on Rails om du vill bygga en fullstack-applikation. Väljer du React kan du dra nytta av den stora mängd resurser och den aktiva gemenskapen.

Slutsats

Det är för tidigt att avgöra om Remix är framtiden för webbutveckling. Dess imponerande funktioner, som flexibel routning, rendering på serversidan, koddelning och fokus på utvecklarupplevelse, gör det till ett lovande webbramverk.

Remix är dock fortfarande ungt och resurserna är begränsade. Dessutom har det en relativt liten gemenskap. Verktyg och bibliotek för Remix JS-ramverket är få, då de flesta ramverk med öppen källkod bygger på stöd från gemenskapen och tredjepartsverktyg.

Du kan också utforska andra ramverk och bibliotek för att utveckla dina kunskaper som fullstackutvecklare.