Är Mac Pro för dyrt jämfört med en PC?

By rik

Apples Mac Pro tillverkas i USA och har en startkostnad på $6 000. För det priset får du en kraftfull maskin, men hur nära dess kapacitet kan du komma om du försöker bygga en likvärdig dator med Windows?

Att bygga en liknande dator med egen hand kan vara ekonomiskt

Det kommer inte som en överraskning att en dator med liknande komponenter kan byggas till ett lägre pris, även om det fortfarande kommer att innebära en betydande utgift. Vi har inte skapat en identisk kopia av Mac Pro, men vårt bygge har några fördelar som basmodellen av Mac Pro saknar. Vi fick dock kompromissa med vissa funktioner.

Denna artikel fokuserar på basmodellen eftersom det är den enda versionen med ett känt pris just nu. Priserna på de mer avancerade modellerna är ännu inte offentliggjorda, vilket gör jämförelser omöjliga. Om du är intresserad av en kraftfull Windows-dator som konkurrerar med den bästa Mac Pro, rekommenderas du att kolla in Linus Tech Tips video.

Innan vi går in på vår konfiguration, en viktig notering: vi har inte byggt den här datorn fysiskt. Detta är mer ett teoretiskt experiment än en praktisk byggguide. Låt oss nu dyka in i detaljerna.

Processor och moderkort

Vi har valt ett Asus WS C422 Sage/10G moderkort.

Apple preciserar inte exakt vilken Xeon W-processor som används i basmodellen av Mac Pro, men vi vet att den har åtta kärnor, 16 trådar och en turboboost på 4 GHz. Genom att konsultera Intels specifikationer, verkar det som om processorn liknar en Xeon W-3223, även om Mac Pros variant har lite större cache. W-3223 har ett rekommenderat pris på $749, men är svår att få tag på hos stora återförsäljare.

Därför har vi valt en likvärdig processor i specifikationerna, en Xeon W-2145. Den här Skylake-processorn från slutet av 2017 har också åtta kärnor och 16 trådar, men en högre boost-hastighet på 4,5 GHz. Den är dock tillgänglig, om än i begränsad utsträckning, som en OEM-produkt. Det innebär att den levereras utan kylare och med en kortare garantiperiod. Det är kanske inte det bästa alternativet för ett faktiskt bygge, men för vårt teoretiska experiment duger det.

Här uppstår nästa utmaning: Apples Mac Pro-moderkort är en specialdesignad produkt med kapacitet för åtta PCIe-banor, två Thunderbolt 3-portar på baksidan och två 10G LAN-portar.

För att komma så nära som möjligt har vi valt Asus WS C422 Sage/10G. Detta moderkort erbjuder sju fullstora PCIe-platser, två dubbla 10G LAN-portar och en M.2-plats.

Med utgångspunkt i de bästa priserna vi har hittat, kostade processorn $1 290 hos B&H Photo. Vi kunde ha hittat lägre priser på Amazon, men de erbjöds av tredjepartssäljare utan Amazons uppfyllelse. Detta innebär att du är beroende av säljarens kundservice, inte Amazons, om problem uppstår. Enligt vår åsikt är det bäst att välja en pålitlig källa när man handlar online.

Moderkortet kunde vi köpa för $749,76 från Newegg.

Eftersom vår Xeon levererades utan kylare, behövde vi också en sådan. Valet föll på Noctua NH-D15 för $89,95.

Hittills har vi spenderat totalt: $2 129,71

Redan nu ser vi hur kostnaderna stiger. Vi hade kunnat spara pengar genom att välja en annan Intel Xeon-processor, men målet var att komma så nära Mac Pro som möjligt. Därför kan vi inte använda en Intel Core i-processor, eftersom de inte stödjer lika många PCIe-banor som Xeon-chip, vilket är en viktig aspekt för en arbetsstation.

Grafikkort

Sapphire Radeon Nitro+ RX 590.

Denna komponent är enkel. Basmodellen av Mac Pro har ett AMD Radeon Pro 580X med 36 beräkningsenheter, 2304 strömprocessorer och 8 GB GDDR5-minne. Vi bestämde oss för att frångå det professionella grafikkortet och valde istället Sapphire Radeon Nitro+ RX 590 för $216. Detta kort har också 8 GB GDDR5, 2304 strömprocessorer och 36 beräkningsenheter. Mac Pro har sex utgångar (två HDMI och fyra DisplayPort), medan Nitro+ har två HDMI, två DisplayPort och en DVI. Vi saknar alltså en port (eller två om man inte gillar DVI), men det är tillräckligt nära.

Men varför inte använda dubbla grafikkort? Apples Mac Pro har det magiska Afterburner Pro Res-kortet, så vi använder detta som en anledning till att dubbla upp och utnyttja fler av våra PCIe-platser.

Hittills har vi spenderat totalt: $2 561,71

Thunderbolt 3

Thunderbolt 3 är en knepig del. Apple är en stor anhängare av Thunderbolt och integrerar det i många av sina produkter. Men utanför Mac-världen är Thunderbolt 3 inte lika vanligt på stationära datorer. C422 Sage har endast en Thunderbolt 3-header på moderkortet, vilket begränsar oss till ett enda Asus ThunderboltEX 3-tilläggskort, och det har naturligtvis endast en Thunderbolt-port. Det är möjligt att ansluta flera enheter till den porten, men drömmen om dubbla Thunderbolt 3-portar går inte i uppfyllelse.

Vi skulle kunna testa ett annat kort, men Thunderbolt är inte det enklaste att hantera, så vi tar inte den risken. Kortet kostar $79,04 och levereras med en Thunderbolt-port, en USB 3.1-port och en DisplayPort.

Hittills har vi spenderat totalt: $2 631,71

RAM-minne, nätaggregat, lagring, kylning och chassi

Corsair Crystal Series 680X RGB High Airflow PC-fodral.

Nu börjar vi närma oss slutet. Crucial erbjuder 8 GB 2666 MHz ECC RAM-minne som är kompatibelt med C422. 8 GB-modulerna kostar $62, vilket ger en total RAM-kostnad på $248.

När det gäller lagring har Mac Pro en 250 GB SSD. Vi har lite spelrum i priset, och vi vill ha en riktigt bra SSD för den här datorn. Vi valde en NVMe 512 GB Samsung 970 Pro, som var på rea för $150 när vi skrev den här artikeln på Newegg.

Apple har valt ett 1,4 kilowatt nätaggregat i Mac Pro, så vi följer deras exempel och väljer det helt modulära EVGA Supernova 1600 T2 80+ Titanium nätaggregat för $400. Det är ett mycket kraftigare nätaggregat än vad Mac Pro har, men eftersom vi har lite utrymme i budgeten kör vi på det.

Slutligen behöver vi ett chassi. C422 har en CEB-formfaktor, vilket betyder att den har samma monteringspunkter som ett ATX-moderkort. Så länge chassit stöder E-ATX och ATX bör det fungera. Vi kommer givetvis inte att få ett chassi som ser ut som Mac Pros ”ostrivjärn”, men när det gäller datorchassin finns det ett enormt utbud att välja bland.

Vårt val föll på Corsair Crystal Series 680X RGB High Airflow chassi för $260. Det är ett snyggt, stort chassi med fyra fläktar. RGB-fläktarna kanske inte passar alla, men du kan enkelt stänga av lysdioderna om du vill. Mac Pro har ingen dedikerad CPU-kylare utan förlitar sig på sina tre fläktar och luftflödeskylning. I detta teoretiska experiment antar vi att chassit med högt luftflöde och dess fläktar kommer att räcka (vilket de förmodligen inte kommer att göra).

Total kostnad: $3 689,71

Slutsats

Sammanfattningsvis landar vår totala kostnad på cirka $3 700, vilket är betydligt mindre än de $6 000 som basmodellen av Mac Pro kostar. Är detta ett tydligt exempel på ”Apple-skatt”? Jo, men låt oss lyfta fram några viktiga aspekter. För det första blir det nästan alltid billigare att bygga en dator själv. Vi behöver inte heller ta hänsyn till kostnaderna för anpassad design som Apple har haft för sitt moderkort, de proprietära kontakterna och de MPX-moduler.

Vi saknar också funktioner som de extra Thunderbolt 3-portarna och en ”pro”-beteckning på våra grafikkort. Men vi har några fördelar, som dubbla grafikkort, mer lagringsutrymme för nästan inga pengar extra och ett snyggt chassi.

Är det då relevant med ”Apple-skatt”? För vanliga konsumenter är det absolut relevant, men detta är inte en vanlig konsumentdator. På arbetsstationsmarknaden spelar det inte lika stor roll. Om du är en Mac-användare är det Mac-datorer du vill ha. Det kan bero på att programvaran du använder fungerar bättre på Mac-datorer, eller att ditt arbetsflöde är anpassat till Apples ekosystem. Och om du har väntat på att Mac Pros ”papperskorg” ska försvinna innan du uppdaterar dina maskiner, är de nya Mac Pro-datorerna en välkommen nyhet.

Ändå råder det inget tvivel om att Mac Pro är extremt dyr, och endast Apple kan komma undan med den här typen av prissättning.