Teknikinvesteringar och vikten av VPN
Inom teknikvärlden spenderas det betydande summor, och vissa beslut är enklare än andra. Att en smartphone är en nödvändighet idag är ett faktum, och att investera upp till 1000 kronor i månaden eller mer för den senaste modellen är sällan något man ångrar.
Vi satsar på snabbt internet, kraftfulla bärbara datorer, avancerade hörlurar, röststyrda högtalare, spegellösa kameror, upplysta tangentbord, VR-headset och mycket mer. Teknikentusiaster vill alltid ha det snabbaste och mest funktionella alternativet, och därför är en bra VPN (Virtual Private Network) nästan en självklarhet om man värdesätter integritet, säkerhet och anonymitet.
Till skillnad från många andra tekniska produkter är kostnaden för en VPN sällan oöverkomlig, även om man väljer de kommersiella premiumalternativen med alla tillhörande fördelar. Att använda en VPN medför inte heller någon betydande extrakostnad (cirka 10-15% ökad dataanvändning), och ger i gengäld ett lager av kryptering för all din internettrafik.
En genomgång av kostnaderna
Om du inte är helt övertygad om att en VPN är en bra investering, är det klokt att väga för- och nackdelar. En objektiv bedömning visar att en VPN, i likhet med ett antivirusprogram, ger ett viktigt skydd mot dataintrång och oetisk hacking online.
För att förstå de faktiska kostnaderna kan man undersöka de olika servicenivåerna som erbjuds. Exempelvis tillhandahåller Hotspot Shield en gratis VPN med en datagräns på 500 MB per dag. Det fungerar väl för enklare aktiviteter som att surfa och kolla e-post, men räcker inte långt om du börjar titta på video eller skicka stora bilagor.
Kostnaderna stiger dock inte nämnvärt om man väljer ett betalalternativ. ExpressVPN, som rankas högt bland VPN-leverantörer, kostar till exempel bara drygt 50 kronor i månaden för obegränsad tillgång med högre hastigheter, och ger tillgång till över 3 000 servrar globalt.
För mer avancerade användare, som företag, kan lösningar från exempelvis Cisco eller Microsoft vara aktuella, men dessa medför en högre kostnad. I gengäld får man då mer omfattande serviceavtal, teknisk support, krypteringsnivå och driftsäkerhet.
Slutsatsen är att beslutet ofta inte handlar om *ifall* man ska använda en VPN (eftersom det finns många gratis och billiga alternativ), utan snarare *hur mycket* man ska betala. Detta beror på vilken skyddsnivå man behöver och vad man gör online.
Skyddsnivå och tjänst
Om man kan motivera den låga kostnaden för en VPN, är nästa steg att fundera över vilken skyddsnivå man behöver. En VPN är ett smart val för de som vill ha extra säkerhet, integritet och anonymitet online. Man vill inte vara en bricka för annonsörer, man vill inte bli hackad och man vill skydda sin identitet. Detta innebär inte att man sysslar med olagligheter. En VPN är en försvarbar säkerhetsåtgärd för alla som använder internet.
En gratis VPN-tjänst erbjuder vanligtvis kryptering för en enhet och ofta bara för ett visst land. Hastigheten är oftast också begränsad, så det kan ta lång tid att ladda ner 4K-filmer.
Det är också viktigt att notera att en VPN inte är en ”quick fix”. Internetleverantören (ISP) har fortfarande vetskap om din identitet och plats, eftersom VPN skapar en tunnel från din befintliga anslutning.
Ett exempel: Anta att du ansluter hemma via ett kabelmodem. När du ansluter till Wi-Fi eller direkt till modemet ger din ISP dig en IP-adress som är kopplad till din plats och identitet. Denna IP-adress kan spåras av ISP. Själva anslutningen, möjligheten att surfa eller ladda ner filer, kan alltså spåras.
En VPN skapar en säker anslutning via det befintliga internetflödet. När den är aktiv kan din internetleverantör inte se vilka webbplatser du besöker eller vad du laddar ner, men de kan se hur mycket bandbredd du använder och de vet fortfarande att du använder en IP-adress som de tillhandahållit. En bra analogi är att köra bil. En internetleverantör vet vilken bil du kör och i vilken hastighet, men inte vart du är på väg eller vad du har i bilen.
När man ska bedöma om en VPN är värd pengarna bör man åtminstone ta med i beräkningen att ISP fortfarande vet att du är ansluten och har fått en IP-adress.
Identitet och plats
Det finns även andra sätt att fastställa din identitet och plats. Din internettrafik är visserligen krypterad och din plats är dold, men detta gäller bara om du aldrig anger någon plats- eller personlig information. Om du fyller i ett formulär online och anger namn, adress, telefonnummer och kreditkort avslöjar du din identitet.
En VPN skyddar dina internetaktiviteter, men du bör också vara medveten om att det finns andra sätt att fastställa din plats och identitet online. Det är till exempel möjligt att avslöja din position baserat på GPS-data, och Wi-Fi-signaler kan användas för att triangulera din position. En VPN ger ett robust skydd för internettrafik, men inte för andra signaler som sänds omedvetet från din telefon eller dator.
Detta ska inte avskräcka från att använda en VPN, utan snarare uppmuntra till det. En VPN skyddar din onlineaktivitet. Kostnaderna är låga i jämförelse med andra tjänster vi vet är viktiga och värdefulla, och skyddsnivån ger mer integritet, bra skydd och sinnesro, även för gratisanvändare.
Vilken VPN rekommenderar vi?
Av alla VPN-tjänster på marknaden rekommenderar vi ExpressVPN. Det beror på att de erbjuder utmärkt kryptering, stabila anslutningar, bra integritetsfunktioner, är otroligt enkla att använda och har appar för många olika enheter.
Om du planerar att streama Netflix utomlands eller letar efter en VPN för torrents, fungerar ExpressVPN mycket bra. Om du skulle stöta på problem finns en förstklassig support via livechatt dygnet runt. Om du vill testa ExpressVPN omfattas du av en 30-dagars pengarna-tillbaka-garanti.