Användaracceptanstestning (UAT): Vad är det?

By rik

Användaracceptanstestning (UAT) utgör en kritisk fas i utvecklings- och testprocessen av programvara. Denna fas involverar direkt de tilltänkta användarna eller klienterna av mjukvaran.

Det är dessa personer som faktiskt kommer att använda programvaran, vilket understryker vikten av att den motsvarar deras förväntningar.

Genom att genomföra användaracceptanstestning kan man säkerställa detta.

Denna typ av testning hjälper till att bekräfta att programvaran fungerar enligt de specificerade kraven, samtidigt som eventuella brister identifieras. UAT bidrar dessutom till att skapa positiva användarupplevelser.

Om du vill fördjupa dig i ämnet UAT, fortsätt läsa.

Vad är innebörden av UAT?

Användaracceptanstestning (UAT) definieras som en del av mjukvaruutvecklingslivscykeln där klienten eller användaren testar programvaran för att verifiera att den fungerar, beter sig och är konstruerad i enlighet med deras specifikationer.

UAT är den sista testfasen som utförs efter att system-, funktions- och regressionstester har genomförts.

Varje programvara skapas med specifika behov och krav som grund. UAT:s syfte är att verifiera att dessa krav uppfylls. Denna testfas validerar programvarusystemet mot dessa affärsmässiga krav. Eftersom det är den sista testningen innan produkten lanseras, är det den sista chansen för användaren eller klienten att testa och avgöra om programvaran kan utföra de uppgifter den är avsedd för i verkliga förhållanden, effektivt och felfritt.

UAT är också värdefullt för testteamet eftersom användaren eller klienten kan testa programvaran och ge feedback som kan användas för förbättringar. Det garanterar att produkten inte bara är av hög kvalitet, utan också relevant för användarnas behov.

Vilka olika typer av UAT finns?

Det finns olika typer av användaracceptanstestning:

Alfatestning

Alfatestning genomförs på ett programvarusystem för att upptäcka potentiella buggar och fel innan programvaran lanseras på marknaden för allmänt bruk.

Det utförs av QA-teamet i utvecklingsmiljön. Målet är att testa produkten genom att utföra uppgifter som en typisk användare skulle göra. Om problem upptäcks, meddelas utvecklingsteamet som åtgärdar dem, och processen fortsätter till nästa steg i UAT.

Betatestning

I betatestning distribueras programvaran till en begränsad grupp av riktiga användare. De använder betaversionen i en verklig miljö och letar efter problem, buggar, fel samt kontrollerar funktionaliteten och användbarheten utifrån programmets avsedda syfte. Användarna lämnar sedan feedback till utvecklingsteamet som använder den för att förbättra programvaran.

Betatestning är den sista testfasen innan programvaran lanseras till allmänheten. Genom att släppa programvaran direkt till en utvald grupp av användare, erhålls autentisk feedback. Detta leder inte bara till förbättrad kvalitet, utan också ökad kundnöjdhet och engagemang, samtidigt som riskerna minskar.

Black box-testning

Black box-testning innebär att en slutanvändare testar en specifik funktion av programvaran utan att titta på den interna koden. Användaren som testar programvaran är endast medveten om affärskraven och syftet med programvaran och ger feedback baserat på det.

Operationell acceptanstestning

Denna form av UAT kontrollerar programvarans beredskap för drift med avseende på stabilitet, tillförlitlighet och kompatibilitet. Det säkerställer att fördefinierade arbetsflöden finns på plats för att programvaran ska kunna användas. Denna testning, även kallad produktionsacceptanstestning, verifierar backupplaner, utbildningsalgoritmer, säkerhetskontroller och underhållsprocesser.

Kontraktsacceptanstestning

Kontraktsacceptanstestning innebär att programvaran kontrolleras utifrån specifika krav och kriterier som definieras i kontraktet mellan kunden och projektgruppen.

Kort sagt granskar testteamet de villkor för godkännande som beskrivs i serviceavtalet (SLA) och kontrollerar att programvaran uppfyller dessa kriterier.

Förordningsacceptanstestning

Denna typ av UAT kontrollerar att programvaran uppfyller gällande lagar och bestämmelser för den specifika regionen eller landet.

Det inkluderar tester av datasäkerhet och skydd, vilket säkerställer att högsta möjliga säkerhet upprätthålls för programvaran och den data som finns i den. Denna testning garanterar att kund- och affärsdata skyddas och inte säljs eller missbrukas.

Fabriksacceptanstestning

Fabriksacceptanstestning utförs av testteamet innan betatestning påbörjas. Det kan genomföras under hela livscykeln av mjukvaruutveckling och kan validera både mjuk- och hårdvarukomponenter i produkten. Det möjliggör också att defekter i systemet identifieras och åtgärdas snabbare.

Varför är UAT viktig?

Användaracceptanstestning genomförs för att validera att programvaran lever upp till kundens eller användarens krav. Därför placeras UAT i slutet av mjukvaruutvecklingslivscykeln, efter att alla andra tester såsom enhetstester, systemtester och integrationstester har slutförts.

Testare och utvecklare kan verifiera produkten baserat på de nödvändiga funktionsspecifikationerna med hjälp av sin domänkunskap och erfarenhet. Även om programvaran kan verka färdig, kan den ändå missa slutanvändarnas behov. Detta kan uppstå om kraven inte är tydligt definierade för utvecklarna, om det finns förbättringspotential eller ändringar i projektets omfattning.

Det slutgiltiga beslutet om huruvida programvaran ska accepteras eller inte vilar hos slutanvändarna eller kunden. Detta baseras på deras specifika krav och användbarhet. Därför är användaracceptanstestning viktigt för att säkerställa att kraven uppfylls. Det förhindrar också att ofärdiga, ineffektiva eller felaktiga programvaror lanseras på marknaden.

Att genomföra en grundlig UAT baserat på användarnas behov är därför avgörande för att upptäcka och åtgärda problem i tid.

Här följer några av fördelarna med UAT:

Matchar det avsedda syftet

Att implementera ett system som inte fyller sitt syfte är ett slöseri med tid och resurser. I slutändan kan din klient eller slutanvändare avvisa eller helt enkelt inte använda det. Detta gör att alla ansträngningar att skapa, testa och distribuera programvaran blir förgäves.

Därför är det viktigt att utveckla programvara som uppfyller användarnas krav. Det är också anledningen till att ett serviceavtal upprättas mellan kunden och produktteamet. Genom UAT säkerställs att kraven uppfylls så att programvaran är lämplig för det avsedda användningsområdet.

Säkerställer högre produktkvalitet

Om du inte genomför UAT, skulle du inte få reda på de problem som de faktiska användarna kan stöta på när de använder programvaran. Även om du har bekräftat dess kvalitet funktionsmässigt, kommer känslan hos användaren fortfarande vara okänd. När du har distribuerat programvaran, kan användaren visa sig vara missnöjd.

I det fallet måste du lägga ner extra arbete för att förbättra programvaran. Men i detta skede blir det svårare att samla in feedback, och dessutom riskerar programvaran redan att få ett dåligt rykte.

Genom att genomföra UAT och distribuera en betaversion, kan en grupp av användare prova produkten och ge feedback. Detta gör det enklare och billigare att göra ändringar och förbättra programvaran.

Användarnöjdhet

Programvaran är byggd för användarna, därför är det de som avgör om den lever upp till deras förväntningar. Genom UAT får du värdefull information om problem och svårigheter som användare upplever när de använder applikationen, så att du kan åtgärda dem. Det ger möjlighet att leverera en exceptionell användarupplevelse och säkerställa tillfredsställelse med produkten.

Vem genomför UAT och när?

UAT genomförs vanligtvis i slutskedet av mjukvaruutvecklingen, innan produkten lanseras för allmänheten eller levereras till kunden. Det sker efter att produkten har genomgått noggranna tester och kan utföras av:

  • Slutanvändare/klient: Om programvaran släpps för kommersiellt bruk, kan klienten som köper programvaran utföra UAT. Det kan också vara någon som har beställt en specialanpassad programvara från en mjukvaruleverantör. Om programvaran är avsedd för allmänheten, kan en testversion släppas till en utvald grupp som ger feedback för att förbättra programvaran.
  • Testteam: Det interna teamet bestående av testare och experter kan också delta i UAT. De hjälper till att utforma UAT-cykeln, samt hantera och utföra tester. Experterna kan dessutom analysera resultaten så att utvecklarna kan arbeta med dem.

Hur genomförs UAT?

Användaracceptanstestning kan variera beroende på organisation, baserat på deras mål och affärskrav.

De grundläggande stegen är dock oftast desamma. UAT utförs vanligen av användare på plats, som i fallet med betatestning.

När programvaran är redo för UAT är det viktigt att säkerställa att följande förutsättningar är uppfyllda:

Fastställ acceptanskriterier: Det är viktigt att veta vilka punkter som programvaran kommer att utvärderas utifrån. Det kan innefatta aspekter som inte är kontraktsbundna, affärsrelaterade eller applikationsfunktionsrelaterade aspekter. Det ursprungliga kontraktet för projektet måste gås igenom innan SDLC (Software Development Life Cycle) påbörjas. Det hjälper till att säkerställa att alla leveranser täcks. Dessutom behöver affärsfunktionaliteten valideras.

Definiera QA-engagemang: Innan testningen startar måste det klargöras hur många personer som kommer att ingå i testteamet. De kommer att hjälpa till med testningen, utbilda UAT-användare i applikationsanvändning och säkerställa att de inte upplever några svårigheter. De kan även dela feedback när testet är avslutat.

QA-teamet kan även utföra UAT baserat på vilken del av programvaran som användarna vill testa. De kommer även analysera resultaten och presentera dem för kunden eller utvecklingsteamet för vidare förbättringar.

Dessutom ska man säkerställa att:

  • Appkoden är fullständigt utvecklad
  • Det inte finns några betydande brister i systemet
  • Systemtestning, enhetstestning, integrationstestning och regressionstestning har utförts
  • UAT-miljön är redo
  • Alla teammedlemmar är informerade och redo för testet

Nedan följer de steg som måste tas för att initiera och genomföra UAT:

Steg 1: Testplanering

UAT-planeringen måste baseras på affärskrav, bästa praxis och tidsram. Den ska även inkludera budgetuppskattningar och en beskrivning av ansvar för varje medlem i processen. Det är även viktigt att fastställa riktmärken i förväg för att mäta processeffektivitet tillsammans med kriterier för start och avslut av testningen.

Steg 2: Designa testfall

När testfall utformas, måste de vara tydliga för varje team och baseras på faktiska användarberättelser. De ska täcka alla funktionella aspekter av programvaran. Ställ in tydliga steg i en sekvens så att testarbetet blir effektivt. Om möjligt, automatisera UAT-processen för att öka produktivitet och effektivitet.

Steg 3: Skapa en testmiljö och förbered data

UAT-testningen måste helst vara åtskild från den funktionella testningen. Anledningen till detta är att viktiga användarscenarier i realtid annars kan ignoreras. Därför ska en separat testmiljö skapas.

Därefter kan data från produktionsfasen användas för testdata. Det är dock viktigt att se till att inga personuppgifter inkluderas.

Steg 4: Genomför UAT

Genomför UAT-testfallen. Stöd slutanvändare som genomför UAT av programvaran att komma igång och följ upp deras användningsfall. Om de upplever några problem, ska du finnas tillgänglig för att hjälpa dem.

För att genomföra UAT använder många team verktyg som Usersnap eller JIRA. Du kan också välja en testkörningsmetod i förväg, såsom publiktester.

Steg 5: Iteration och felkorrigering

Om fel uppstår under testfasen, kan testet upprepas. Om buggar eller defekter identifieras, kan de åtgärdas, och testet kan upprepas för att kontrollera att de är lösta.

När alla buggar har åtgärdats, kan det loggas som att programvaran är godkänd. Det innebär att programvaran är redo för användning och att alla affärskrav är uppfyllda.

De bästa UAT-verktygen

Att använda de rätta verktygen för användaracceptanstestning (UAT) underlättar testprocessen, hjälper dig att samla in feedback från användare och förbättra din programvara. Här är några av de bästa UAT-verktygen att överväga.

#1. Usersnap

Usersnap är ett lättanvänt verktyg som låter dig samla in användarfeedback via kommentarer på skärmen, skärmdumpar, röstfeedback och skärminspelningar så att du kan avsluta projekt snabbare. Detta verktyg är värdefullt för SaaS-, e-handels-, webbyråer och mjukvaruföretag för att förbättra sina programvaror genom exakta tester och resultat.

Usersnap möjliggör kontextuell felrapportering där testare enkelt kan kommentera, rita och markera direkt på skärmen, utan att behöva kommunicera fram och tillbaka. Dessutom samlas viktig metadata, såsom webbläsarinformation, operativsystem, skärmupplösning och plats, tillsammans med den visuella feedbacken. Det är möjligt att integrera Usersnap med Jira och få meddelanden när någon lämnar feedback eller rapporterar ett fel.

#2. Userback

Med Userback utförs varje UAT mer effektivt med tydlig kommunikation via visuell webbplatsfeedback. Med videoinspelning kan testpersoner testa och dela med sig av sin genuina erfarenhet av webbplatsen eller applikationen.

Feedbacken kan vidarebefordras till utvecklarna för att de ska förstå problemen och hitta lämpliga lösningar snabbare och förbättra applikationen. Att hantera UAT och felrapportering med samma verktyg hjälper till att spara tid och håller ordning med notifikationer, kategorier och taggar.

#3. Opkey

Opkey är ett utmärkt alternativ om du letar efter ett testautomatiseringsverktyg för din paketerade applikation. Det identifierar snabbt befintliga testscenarier. Skapa anpassade tester enkelt, även utan kodning.

Opkey använder artificiell intelligens för att självläka trasiga tester och processutvinning för att snabbt identifiera affärsprocesser, vilket genererar 100 % av de testfall som krävs. Få även proaktiva varningar om förändringarnas påverkan i produktionsfasen och analysera dem noggrant.

#4. TestMonitor

Hantera UAT-tester med TestMonitor som erbjuder ett enkelt och intuitivt sätt att testa. Oavsett hur komplexa testkraven är, kan varje test organiseras effektivt – från planering, definition och design till genomförande av tester och spårning av resultat.

Få kontroll över planeringen, få tydlig insikt i programvarans kvalitet och följ utvecklingen. Detta verktyg låter användarna snabbt rapportera buggar och problem i programvaran, samt dela med sig av åsikter genom ett lättanvänt gränssnitt. Rapporteringsfunktionen är kraftfull och hjälper dig att hålla dig uppdaterad med alla framsteg och resultat.

TestMonitors testfallsredigerare är designad för att fungera direkt och kan hantera ett stort antal tester. Du kan också prioritera tester och förstå risker. Verktyget har även en robust integrerad problemspårare med funktioner som filter, historik, kommentarer, tidshantering och hantering av bilagor.

Sammanfattning

Genom att utföra en UAT-test säkerställs att det inte finns några defekter eller fel i programvaran och att den har utvecklats enligt klientens eller slutanvändarens avsedda användning.

Följ ovanstående förutsättningar och steg när du genomför användaracceptanstestning. Du kan också använda de ovanstående UAT-verktygen för att automatisera testerna och göra dem mer effektiva.

Nu kan du läsa om de olika typerna av applikationstester.