Allt du ville veta om sökvolym för sökord för SEO 2022

Om du någonsin har kommit till sökordsforskning eller sökordsanalys, måste du ha snubblat över begreppet sökvolym för sökord.

Detta är en av de viktigaste måtten inom sökmotoroptimering (SEO). Det fortsätter i princip att dyka upp i nästan allt du gör – att skapa en ny webbplats eller lansera en PPC-annonskampanj eller någon annan marknadsföringskampanj som har med Google Ads att göra. Det är också ett utmärkt sätt att bedöma användarnas behov och intresse för vissa ämnen, tjänster och produkter – och använda tunn information för att informera din marknadsföring eller till och med produktstrategi.

Det här inlägget går igenom de viktigaste aspekterna av att hantera sökvolymer för sökord och hjälper dig att hitta det bästa verktyget för detta.

Vad är sökvolym för sökord?

I ett nötskal är en sökvolym för nyckelord ett tal som återspeglar antalet gånger människor söker efter en viss fråga under en viss tidsram. Vanligtvis gillar SEO:are att fokusera på månatliga sökvolymer.

Detta nummer hjälper till att förstå hur populär vilken sökfråga än är. Och det är viktigt eftersom du inte kan bygga din SEO-strategi utan att veta vilka sökord du bör optimera för för att få maximal effekt och trafik.

Vissa studier hävdar det 93% av alla onliinga resor börja på sökmotorer, vilket innebär att om du vill ta itu med detta användarintresse måste du dyka upp för det sökordet.

Men värdet av att känna till sökvolymerna för sökord slutar inte där. Utöver rena trafikskäl kan du använda den här typen av sökordsdata för att:

  • Ta reda på hur konkurrenskraftigt varje sökord är;
  • Prioritera dina ansträngningar för webbplatsoptimering genom att fokusera på sökord som kan ge ditt företag mest värde.
  • Hitta mönster som pekar på säsongsvariationer i konsumenternas efterfrågan.

En perfekt sökvolym för sökord – finns den?

Vissa saker inom SEO är strikt definierade, som det optimala antalet tecken i en titel (så att Google inte trunkerar det i SERP) eller metabeskrivningar.

Men det mesta är det förstås inte. Så det finns inget som heter optimal sökvolym – för en bransch och ett sökord är en månatlig sökvolym på 50 000-100 000 det absoluta minimum, medan du för andra inte kan förvänta dig så höga siffror.

Föreställ dig bara ett sökord ”offert för sjukförsäkring” kontra något som ”peruker för minigrisar”. Den senare kommer aldrig att ha samma sökvolym som den förra.

Men om ett sökord har färre än 100 sökningar i månaden kanske det inte är värt dina ansträngningar.

Eftersom det inte finns något som heter bra eller dåligt när det gäller antalet sökordssökningar, finns det några faktorer du bör ta hänsyn till när du tittar på sökordsstatistik:

  • Tänk på din bransch
  • Tänk på konkurrensen (sökord med extremt höga sökningar är vanligtvis utomordentligt konkurrenskraftiga och du kan ha svårt att ranka dem)
  • Välj inte superlåga sökordsvolymer, eftersom de sannolikt indikerar att människor inte söker efter något med den formuleringen.
  • Glöm inte storleken på din webbplats och din budget

Såvida du inte har enorma budgetar som du kan spendera på SEO- och PPC-kampanjer, bör du tänka på att din sökordsstrategi bör innehålla sökord med både låg- och medelvolym. Detta hjälper dig att förbli konkurrenskraftig i SERP:er och tackla sökningar som kan ge lite trafik till din webbplats.

Tips: den bästa tiden att rikta in sig på sökord med högre sökvolymer (vanligtvis med 100 000+ sökningar per månad) är när du har en väletablerad webbplats som lockar ganska mycket trafik jämfört med konkurrenterna.

Var hittar du statistik för sökvolym för sökord?

Nu när du har all bakgrundsinformation om sökvolym kan du undra var du faktiskt kan slå upp den.

Om du någonsin har pysslat med en Google sökordsplanerare har du definitivt sett den här statistiken. Men det största problemet är att GKP bara ger dig intervallen, så du kan inte helt lita på vad du ser i detta Google-baserade verktyg.

Det enda sättet att få den verkliga sökvolymstatistiken från Google är att lansera en betald kampanj när Google avslöjar de exakta siffrorna.

Google Search Console kan också ge dig vissa insikter – bara de är begränsade till sökord som du redan rankar för.

Allt detta betyder att om du vill köra sökordsforskning kommer Google-baserade verktyg inte vara praktiska om du inte är redo att lansera en PPC-kampanj för varje sökord du vill analysera.

Nu, är det här? Naturligtvis nej.

Tredjepartsverktyg som erbjuder allt sökordsrelaterat innehåller ofta statistik över sökvolymer. Så om du Googlar något som ”sökordsforskningsverktyg” får du mer än en miljard resultat. När du gräver lite i ämnet kommer du att se att det finns cirka fem till sex verktyg som kommer att sticka ut mest—SemrushMoz, Ahrefs, Serpstat, Sistrix och Mangools.

Varför använda sökordsverktyg från tredje part

Ett av de starkaste argumenten för att använda sökordsverktyg från tredje delen är att de övervinner alla begränsningar Google-baserade verktyg har, vilket visar dig:

  • Specifik sökvolymstatistik
  • Sökord andra webbplatser men din egen rang för
  • Konkurrensnivå för alla sökord

Låter imponerande, eller hur? Tja, bara Google känner till de exakta sökvolymerna för sökord, vilket innebär att verktyg från tredje part bara kan ge dig uppskattningar.

Det betyder att när du väljer ett sökordsverktyg som du ska använda för sökordsforskning, måste du välja det som har störst noggrannhet. Annars kommer din SEO-strategi och eventuella optimeringsansträngningar att baseras på fel data, och detta kommer att leda till felaktiga slutsatser och därmed slöseri med resurser.

Vilket sökordsverktyg har de mest exakta sökvolymdata?

Datanoggrannhetsbedömning kan endast göras genom forskning.

Det finns en studie som faktiskt tog sökvolymdata från alla de mest populära sökordsverktygen—Semrush, Moz, Ahrefs, Serpstat, Sistrix och Mangools – och jämförde dem med visningsdata från Google Search Console. Detta metodinlägg förklarar varför i det här fallet skulle visningar vara det bästa sättet att få riktmärken för sökvolymstatistik.

Faktum är att studien till och med tittade på riktigheten av GKP:s gratisversion bara för att visa dig om du kan lita på Googles gratisalternativ.

Vilket verktygs sökvolymdata kommer närmare den verkliga statistiken? Vinnare: Semrush

Ovan kan du se hur varje verktyg jämförs med statistiken som returneras av Googles sökordsplanerares exakta sökvolymsiffror.

I detta avseende Semrush leder vägen, med till och med Google Keyword Planners gratisversion kommer på andra plats.

Detta innebär att Semrush kom som det ledande verktyget när det gäller sökvolymnoggrannhet. Här är en mer detaljerad titt på hur det står sig mot de andra lösningarna:

Moz är det enda verktyget som kommer något i närheten av Semrushs sökvolymdatakvalitet, men även i det här fallet är skillnaden på betydande 17 %.

Vilket verktyg returnerar mer sökordsdata? Vinnare: Semrush

Utöver att returnera korrekt sökvolymstatistik måste du ta hänsyn till omfattningen av denna statistik.

Även om ett verktyg kan ha stor noggrannhet, täcker det kanske inte ett stort antal sökord. Inte samma studie tar upp denna fråga också.

De två översta förblir desamma som i den tidigare analyskategorin – vi har Semrush i täten, följt av Google Keyword Planners gratisversion. Och i det här fallet är skillnaden ännu mer dramatisk.

Medan Semrush endast saknar data för 1,8 % av sökorden som analyserats i studien, visar resten av verktygen inte data för mer än 4 %.

Detta innebär att du får tillgång till två gånger fler sökordsstatistik med Semrush än med något annat sökordsverktyg. Och toppat med ledande noggrannhetsstatistik är det otroligt imponerande.

Slutord

Nu när du avslöjade allt som finns att veta om sökvolymen för sökord, är det dags att gräva ner sig i själva arbetet och höja dina SEO-insatser. Och det betyder att du behöver ett verktyg som löser upp dessa sökordsstatistik.

Lyckligtvis kan du få en gratis provperiod för Semrush—en plattform med faktiskt den största och, som vi såg, den mest exakta sökordsdatabasen bland nyckelaktörerna på marknaden — som är exklusivt tillgänglig för mina läsare under de kommande 14 dagarna sedan aktiveringen.