Akta dig för dessa 7 Facebook-bedrägerier

Till skillnad från de e-postbedrägerier som härjade i slutet av 90-talet och början av 2000-talet, kan Facebook-bluffar vara mer raffinerade och svåra att avslöja. De smälter in i det normala flödet, återanvänder gamla metoder och riktar in sig på de mest godtrogna användarna i vårt samhälle.

Skydda dig själv och dina nära och kära från att falla offer för en Facebook-bluff. Lär dig att känna igen varningssignalerna och agera försiktigt.

Nätfiske på Facebook

Nätfiske, eller phishing, innebär att imitera en legitim tjänst för att lura en person att avslöja sina inloggningsuppgifter. Även om nätfiske på Facebook inte skiljer sig fundamentalt från andra typer av nätfiske, är det en viktig del av problemet eftersom flera av de andra bedrägerierna på den här listan är beroende av att hacka konton.

Ofta sker nätfiske via e-post, där en bedragare skickar ett meddelande som uppmanar mottagaren att logga in på sitt konto, återställa lösenordet eller verifiera kontouppgifter. När man klickar på en sådan länk, hamnar man på en webbplats som ser ut som Facebook men som i själva verket är en falsk sida. Ett sätt att avslöja en sådan bluff är att titta i webbläsarens adressfält. Om adressen är något annat än ”facebook.com” är det en varningssignal.

Facebook skickar sällan ut meddelanden där de ber användare att bekräfta sina konton. Om du inte har loggat in på flera år, ska ditt Facebook-konto inte kräva någon åtgärd från dig. Även om du misstänker att ett meddelande är äkta, bör du för säkerhets skull alltid gå direkt till Facebook.com istället för att följa en länk i ett e-postmeddelande.

Eftersom Facebook är ett socialt nätverk påverkar dina vänner ditt beteende när du använder plattformen. Om du ser att en vän eller familjemedlem som du litar på har gillat en sida, delat ett inlägg eller rekommenderat en tjänst, är det mindre troligt att du ifrågasätter det. Vännernas aktiviteter fungerar som en tyst rekommendation.

Med tillgång till ditt Facebook-konto kan en bedragare se hela din vänlista. De kan se vem du skriver meddelanden till, hur ofta och vad ni pratar om. Denna information kan användas för att utföra riktade och personliga bedrägerier, eller för att sprida bedrägeriet till hela din vänlista.

Bluffar med Evenemangsbiljetter

Bedragare har börjat utnyttja Facebooks evenemangsfunktion för att lura användare att betala ockerpriser för evenemangsbiljetter. Dessa ofta obefintliga biljetter säljs till överpriser och om du blir lurad är det osannolikt att du får tillbaka dina pengar.

Bedragaren skapar först en evenemangssida för en eftertraktad föreställning med begränsat antal biljetter, ofta föreställningar som redan är slutsålda. Många skapar företagssidor för evenemang som verkar legitima och som ofta enbart innehåller Facebook-evenemang för liknande shower.

Evenemanget marknadsförs sedan på Facebook, vilket kostar bedragarna lite att göra. Många användare klickar på ”Intresserad” eller ”Kommer” när inlägget dyker upp i deras nyhetsflöde, vilket ger evenemanget ytterligare en känsla av äkthet. Tyvärr leder länken till biljetter inte till en officiell biljettförsäljare.

Istället länkar bedragarna till webbplatser som säljer biljetter i andra hand. Dessa sajter opererar ofta i en moralisk och juridisk gråzon. De används av scalpers som köper upp biljetter i stora kvantiteter för att sedan sälja dem vidare till två, tre eller fyra gånger det ursprungliga priset. Ju mer eftertraktade biljetter, desto större vinstmöjlighet. Många av dessa återförsäljare har inte ens några biljetter att sälja.

Om du har tur att få en biljett kommer du att betala ett orimligt högt pris för den. Om biljetten aldrig dyker upp, hänvisar de flesta återförsäljarsajter till sina villkor som säger att de inte tar ansvar för säljare som inte levererar. Beroende på var du bor, kanske du inte har något konsumentskydd. Även om du har det kanske du inte har resurser att starta en rättsprocess.

För att undvika dessa bedrägerier, köp alltid biljetter från legitima försäljningsställen. Lita inte blint på evenemang som dyker upp i ditt nyhetsflöde. Om du vill köpa biljetter, lämna Facebook och leta efter showen eller artisten på andra ställen och använd de officiella länkarna.

Oväntade Vinster och Lotteribluffar

De flesta av oss skulle inte falla för ett brev som meddelar att vi vunnit ett lotteri som vi inte minns att vi deltagit i. Inte heller för ett e-postmeddelande eller ett slumpmässigt Facebook-meddelande om samma sak. Men vad händer om du får samma meddelande och dessutom ett meddelande från en vän som påstår sig ha fått ut sina vinster?

Detta är en bluff med förskottsavgift, även känd som ”nigerianska prinsen”-bedrägeriet eller 419-bedrägeriet (efter paragraf 419 i den nigerianska strafflagen som handlar om bedrägeri) i en ny tappning. Hackade konton utgör en utmärkt grund för den här typen av bedrägeri. En rekommendation från en vän du litar på kan vara det som får dig att gå på bluffen. Dessa vänner kommenterar ofta att de sett ditt namn på en ”vinnarlista”, vilket alltid bör betraktas som en röd flagga.

Åh wow!! Fantastisk! Jag vann Facebook-lotteriet, och jag är inte ens på Facebook! Jag känner mig så tursam! Detta är verkligen inte en bluff… pic.twitter.com/nZCrFHqjvK

— Mr Benn (@therealmrbenn) 30 november 2019

I slutändan tar bluffen samma vändning som andra 419-bedrägerier. Du kommer att få veta att en ”hanterings-” eller ”administrationsavgift” måste betalas för att pengarna ska överföras till ditt konto. Ibland försöker bedragarna flera gånger att få dig att betala ”böter” eller ”transaktionsavgifter” relaterade till vinsten. Anmärkningsvärt är att dessa avgifter aldrig kan dras av från dina vinster.

När polletten trillar ner kan du ha betalat hundratals eller tusentals kronor till bedragarna. Löftet om 1,5 miljoner kronor skulle kunna få många att spendera 15 000 kronor utan att tänka efter. Du ska alltid vara misstänksam om någon vill att du ska betala för att få ett pris.

Falska Presentkort och Kuponger

Du har säkert sett de här presentkort- eller rabattkupongbedrägerierna på nätet men aldrig brytt dig om att klicka på dem. Men situationen blir annorlunda när de delas av en vän, en taktik som många bedragare använder för att rekrytera fler offer.

En vän delar ett erbjudande om ett gratis presentkort eller en rabattkod till en stor butik på Facebook. Nyfiken klickar du på det och ombeds att fylla i ett formulär för att få din kod. I slutet av processen uppmanas du att dela inlägget, och först då ska du få det som utlovats. Problemet är att ditt presentkort eller din rabatt aldrig dyker upp.

Wegmans varnar kunder för Facebook-presentkortsbedrägeri https://t.co/Z2TDF1Qgfe

— 13WHAM (@13WHAM) 12 juli 2019

Du kanske inte tänker så mycket mer på saken, men du har redan blivit lurad. Personuppgifter, särskilt namn kopplat till adresser, födelsedatum och en aktiv e-postadress har ett värde på nätet. Dina uppgifter kan säljas till spammare som använder dem i marknadsföringssyfte. Du kommer troligtvis att få fler oönskade samtal och e-postmeddelanden.

Ibland försöker bedragare en omvänd variant på bluffen genom att skicka falska presentkort till en fysisk adress. När du ”aktiverar” presentkortet via länken på baksidan samlas dina uppgifter in för att säljas vidare och presentkortet fungerar aldrig.

Var omedelbart misstänksam mot tävlingar eller erbjudanden som kräver att du delar inlägget som ett led i ansökan eller för att ta del av erbjudandet. Facebook och Twitter tog itu med det här beteendet för flera år sedan, och det accepteras inte längre som ett legitimt sätt att delta i tävlingar eller få rabatter eller butikskrediter.

Oseriösa Säljare på Facebook Marketplace

Facebook Marketplace och de många köp-, sälj- och bytesgrupperna på plattformen är användbara för att sälja av gamla saker eller köpa begagnade varor i ditt närområde. Men det finns också en stor potential för att saker ska gå fel på grund av bedragare och oseriösa aktörer.

Du bör aldrig köpa en vara på Facebook Marketplace som du inte kan kontrollera eller hämta själv personligen. Facebook Marketplace är inte eBay och har inte samma köparskydd för att skydda dig mot säljare som inte levererar det du har betalt för. Dessutom använder säljarna ofta betalningsfunktioner för vänner och familj via tjänster som PayPal, där det inte går att få pengarna tillbaka.

Du kan också hamna i andra problem, som att träffa en säljare för att göra upp en kontantaffär och bli rånad. Om du ska träffa någon från Facebook Marketplace, gör det på en förnuftig, väl upplyst och offentlig plats. Ta med dig en vän och om något du köper låter för bra för att vara sant, lita på din magkänsla och avstå.

Facebook Marketplace används för att snabbt sälja stöldgods, särskilt prylar som surfplattor och cyklar. Om du köper stöldgods och det spåras tillbaka till dig, kommer du minst att förlora det du köpt och med stor sannolikhet de pengar du betalat. Om polisen misstänker att du visste att varorna var stulna kan du även bli åtalad för häleri.

Romantiska Bedrägerier

Romantiska bedrägerier är komplexa och har lurat många. Ofta använder bedragaren ett förhållande för att lura pengar och andra värdesaker av sitt offer. Dessa bedrägerier kan få katastrofala konsekvenser som går långt utöver den ekonomiska förlusten om de går för långt.

Var alltid försiktig med personer du möter online, eftersom det är svårt att veta om de verkligen är den de utger sig för att vara. Även telefonsamtal och webbkamerakonversationer kan verka äkta men vara vilseledande. Tyvärr lockas många av de här bluffarna och kan eller vill inte inse att de blir utnyttjade.

Det viktigaste att vara vaksam på är om en person som du träffat på Facebook (eller någon annanstans på nätet) ber dig om pengar. Deras argument kan låta övertygande och de kan försöka vädja till dina känslor för att få dig att tro att de verkligen är i nöd. De kanske säger att de inte har råd med hyran, att deras husdjur behöver en operation eller att bilen behöver repareras akut.

Den här sortens bluff kan ta en riktigt mörk vändning när bedragaren vill ha mer än bara pengar. Det senaste fallet med Maria Exposto från Sydney visar hur illa det kan gå. Maria greps på flygplatsen i Kuala Lumpur med över ett kilo metamfetamin i en ryggsäck när hon reste hem efter ett möte med en amerikansk soldat som presenterade sig som ”kapten Daniel Smith.”

Hennes påstådda kärleksintresse dök aldrig upp och istället hade hon blivit vän med en främling (bedragaren) som övertalat henne att ta med ryggsäcken tillbaka till Australien. Maria dömdes i en malaysisk domstol för narkotikasmuggling och fick dödsstraff i maj 2018. Efter fem år i fängelse och 18 månader i dödscell upphävdes domen och hon släpptes.

Det här är en ovanlig vändning på ett romansbedrägeri, men det har hänt tidigare. I april 2011 Sharon Armstrong från Nya Zeeland åkte fast för att ha smugglat kokain från Argentina efter att ha blivit offer för ett romansbedrägeri.

Clickbait Används för att Sprida Skadlig Programvara

Samma teknik används över hela nätet av missledande annonsörer för att locka till klick. Du ser en annons för en ”chockerande video”, en ”otrolig förvandling” eller en annan liknande rubrik. När du klickar på annonsen kommer du vanligtvis att slussas vidare genom ett antal omdirigeringar innan du hamnar på en sida som försöker installera skadlig programvara på din dator.

På Facebook dyker de här länkarna ofta upp när sociala medier diskuterar nya funktioner som ska införas. Vissa av dessa bedrägerier påstår sig kunna lägga till funktioner till ditt konto, som den mytomspunna ”ogilla”-knappen eller möjligheten att se vem som har besökt din profil. Om du är osäker bör du snabbt kunna hitta information om alla officiella förändringar via en sökning på nätet, och du kan ignorera clickbait.

Även om Facebook kan ta bort länkar eller lägga till varningar intill missledande och falska berättelser, används webbsidor som förkortar webbadresser och omdirigeringslänkar flitigt för att undvika upptäckt. För din egen säkerhet (och för att beröva bedragarna klick) bör du helt undvika den här typen av skräp.

Den Gyllene Regeln

Många (men inte alla) bedrägerier kan undvikas om du följer en enkel regel: om något verkar för bra för att vara sant, är det förmodligen inte sant. I övrigt behöver du bara vara vaksam och ifrågasätta motiven hos personen som försöker få kontakt med dig, oavsett om det är ett Facebook-evenemang, ett sponsrat inlägg eller ett oväntat meddelande.

I takt med att Facebook fortsätter att växa och få större inverkan på våra liv kommer dessa bedrägerier (och många nya) att dyka upp allt oftare. Sociala medier är inte den enda tjänst som drabbas av sådana problem, och bedrägerier är vanliga på crowdfunding-sajter och många andra nättjänster.