Akta dig för dessa 7 Facebook-bedrägerier

Till skillnad från e-postspam från slutet av 90-talet och början av 2000-talet kan Facebooks bedrägerier vara svårare att upptäcka. De gömmer sig i klarsynt och återvinner gammal taktik samtidigt som de jagar några av de mest förtroendefulla medlemmarna i samhället.

Låt inte dig själv eller någon du bryr dig om falla för en Facebook-bluff. Lär dig vad du ska leta efter och var säker.

Facebook-nätfiske

Nätfiske är handlingen att imitera en tjänst för att övertyga ett mål att ge upp sina inloggningsuppgifter. Även om Facebook-nätfiske i slutändan inte skiljer sig från någon annan typ av nätfiske, är det betydelsefullt eftersom några av de andra bedrägerierna på den här listan är mycket beroende av intrång i konton.

De flesta nätfiske sker via e-post när en bedragare skickar ett meddelande som ber målet att logga in på sitt konto, återställa sitt lösenord eller verifiera kontodetaljer. När den här länken klickas förs målet till en webbplats som ser väldigt ut som Facebook men som faktiskt finns någon annanstans. Du kan upptäcka en sådan här bluff genom att titta i webbläsarens adressfält. Om det står något annat än ”facebook.com”, så blir du lurad.

Kolla efter

Facebook skickar inte ofta ut meddelanden som ber användare att verifiera sina konton. Om du inte har loggat in på flera år bör ditt Facebook-konto inte kräva någon åtgärd från dig för att underhålla. Även om du misstänker att ett meddelande är legitimt bör du fortfarande besöka Facebook.com direkt istället för att följa en länk i ett e-postmeddelande, bara för att vara säker.

Eftersom Facebook är ett socialt nätverk påverkar dina vänner ditt beteende när de använder tjänsten. Om du ser att en pålitlig vän eller familjemedlem har gillat en sida, delat ett inlägg eller rekommenderat en tjänst till dig på plattformen, är det mycket mindre troligt att du ifrågasätter det. Umgänge med dina vänner blir ett tyst stöd.

Med nycklarna till ditt Facebook-konto har en bedragare tillgång till din fullständiga lista med vänner. De kan berätta vem du skickar meddelanden till och hur ofta du gör det, och till och med vad du pratar om. Denna information kan användas för att utföra mycket riktade personliga bedrägerier, eller så kan den användas för att kasta ett mycket större nät över hela din vänlista.

The Ticket Scalper Event Scam

Bedragare har börjat använda Facebooks evenemangssystem för att lura dig att betala över oddsen för evenemangsbiljetter. Dessa enormt överprissatta biljetter kanske aldrig existerar i första hand, och om du har otur att falla för bluffen är det osannolikt att du kommer att kunna få tillbaka dina pengar.

Bedragaren skapar först en evenemangssida för en föreställning med begränsade biljetter och hög efterfrågan, ofta föreställningar som redan har sålt slut. Många sådana bedragare kommer att skapa ”företags”-sidor för evenemang som ser legitimt ut, som vanligtvis helt består av Facebook-evenemang för liknande shower.

Eventet marknadsförs sedan på Facebook, vilket kostar bedragarna väldigt lite att göra. Många användare kommer att klicka på ”Intresserad” eller ”Åker” när inlägget rullar förbi i deras nyhetsflöden, vilket ytterligare ger evenemanget en känsla av legitimitet. Tyvärr pekar inte länken till biljetter till evenemangen mot ett officiellt biljettställe.

Istället kommer bedragare att infoga länkar till webbplatser för återförsäljning av biljetter. Dessa finns redan i moraliskt och juridiskt gråzoner. Sådana webbplatser används ofta av scalpers som köper biljetter en-masse för att vända för två, tre eller fyra gånger priset. Ju mer eftertraktade biljetter, desto mer vinst finns att göra. Många av dessa återförsäljare har inte biljetter att sälja i första hand.

Om du har turen att få din biljett kommer du att betala enormt höga priser för den. Om din biljett aldrig kommer fram pekar de flesta återförsäljarwebbplatser på villkoren som säger att de inte är ansvariga för eventuella säljare som inte levererar. Beroende på dina lokala lagar kanske du inte har så mycket konsumentskydd. Även om du gör det, har inte alla resurser att utkämpa en juridisk strid.

För att undvika denna bluff, köp alltid från legitima biljettförsäljningar. Lita inte blint på eller klicka på ”Intresserad” på händelser som visas i ditt nyhetsflöde. Om du vill köpa biljetter, lämna Facebook och söka efter showen eller artisten, vill du istället se och följa officiella länkar.

Det oväntade priset eller lotteribluffen

De flesta av oss skulle inte falla för ett brev på posten som berättar att vi har vunnit ett lotteri som vi inte minns att vi deltog i. De flesta av oss skulle inte falla för ett e-postmeddelande eller ett slumpmässigt meddelande på Facebook, som meddelade oss om detta heller. Men vad händer om du fick detta exakta meddelande och ett meddelande från en vän som säger att de redan har löst in sina vinster?

Detta är bluffen med förskottsavgift, även känd som ”den nigerianska prinsen” eller 419-bluffen (eftersom de bryter mot avsnitt 419 i den nigerianska strafflagen, som handlar om bedrägeri), med en twist. Kompromissade konton är den perfekta grogrunden för denna typ av bedrägeri. Stödet från en vän som du litar på kan räcka för att tippa dig över gränsen. Dessa vänner kommenterar ofta att de såg ditt namn på ”vinnarlistan”, som du alltid bör behandla som en röd flagga.

Åh wow!! Fantastisk! Jag vann Facebook-lotteriet, och jag är inte ens på Facebook! Jag känner mig så tursam! Detta är verkligen inte en bluff… pic.twitter.com/nZCrFHqjvK

— Mr Benn (@therealmrbenn) 30 november 2019

I slutändan tar bluffen samma vändning som alla andra 419-bluffar där ute. Du kommer att få veta att en ”bearbetnings”- eller ”administrationsavgift” måste betalas för att skicka pengarna till ditt konto. Ibland försöker bedragare flera gånger att få dig att betala ”böter” eller ”transaktionsavgifter” relaterade till saldot. Misstänkt nog kan dessa avgifter aldrig dras av från dina vinster.

När slanten sjunker kunde du ha lagt hundratals eller tusentals dollar i bluffen. Lockelsen på $150 000 skulle kunna övertala många av oss att spendera $1500 utan att tänka efter. Du bör alltid fråga alla som vill att du ska spendera pengar för att få ett pris.

Falska presentkort och kuponger

Du har förmodligen sett dessa presentkort eller rabattkupongbedrägerier annonseras runt på webben men aldrig tänkt på att klicka på dem. Men det är inte fallet när de delas av en vän, en taktik som många bedragare förlitar sig på för att rekrytera fler offer.

En vän delar ett gratis presentkort eller en betydande rabattkod till en stor återförsäljare på Facebook. Nyfiken klickar du på den och ombeds fylla i ett formulär så att du kan få din kod. I slutet av processen blir du tillsagd att dela inlägget, då får du det som utlovats till dig. Problemet är att ditt presentkort eller rabatt aldrig kommer fram.

Wegmans varnar kunder för Facebook-presentkortsbedrägeri https://t.co/Z2TDF1Qgfe

— 13WHAM (@13WHAM) 12 juli 2019

Du kanske inte tänker något mer om detta, men du har redan blivit lurad. Personlig information, särskilt namn kopplade till adresser, ett födelsedatum och en giltig e-postadress har alla värde online. Dina uppgifter kan säljas till spammare som kommer att använda dem i marknadsföringssyfte. Du kommer förmodligen att få mycket fler kalla samtal och oönskade e-postmeddelanden.

Ibland kommer bedragare att prova bluffen omvänd genom att skicka falska presentkort till en fysisk adress. När du ”aktiverar” presentkortet genom att besöka länken på baksidan tas din information till att säljas någon annanstans, och ditt presentkort fungerar aldrig.

Var omedelbart misstänksam mot alla tävlingar eller erbjudanden som ber dig att dela inlägget som en del av anspråket eller bidraget. Facebook och Twitter slog ner detta beteende för flera år sedan, och det tolereras inte längre som ett giltigt sätt att delta i tävlingar eller göra anspråk på rabatter eller butikskrediter.

Dåliga säljare på Facebook Marketplace

Facebook Marketplace och det enorma antalet köp/sälj/bytgrupper på plattformen är ett användbart sätt att vända på gamla föremål eller köpa begagnade varor i ditt närområde. Det finns också en enorm potential för saker att gå fel genom bedragare och oseriösa skådespelare.

Du bör aldrig köpa en vara på Facebook Marketplace som du inte kan inspektera eller hämta själv personligen. Facebook Marketplace är inte eBay och har inget köparskydd för att skydda dig mot säljare som inte skickar varorna du har köpt. Dessutom använder säljare ofta personliga betalningsfunktioner som reserverar för vänner och familj på tjänster som PayPal, där det inte finns någon möjlighet att återställa betalningen.

Du kan också öppna dig för andra problem, som att träffa en säljare privat för att genomföra en kontanttransaktion och bli bestulen. Om du träffar någon personligen från Facebook Marketplace, gör det på en förnuftig, väl upplyst och offentlig plats. Ta med dig någon som du litar på, och om vad du än köper låter för bra för att vara sant, lita på din maginstinkt och dök inte upp.

Facebook Marketplace används för att snabbt sälja på stöldgods, särskilt prylar som surfplattor och cyklar. Om du köper stulna varor och de spåras tillbaka till dig, kommer du åtminstone att förlora allt du köpt och kommer sannolikt att förlora alla pengar du betalat för nämnda föremål. Om myndigheterna misstänker att du visste att varorna var stulna kan du bli åtalad för hantering av stöldgods också.

Romantiska bedrägerier

Romantiska bedrägerier är komplicerade, men de har lurat många. Mycket av tiden kommer bedragaren att använda ett förhållande för att utvinna pengar och andra varor från offret. Dessa bedrägerier kan få katastrofala konsekvenser långt utöver ekonomisk förlust om de går för långt.

Var alltid försiktig med alla du möter online eftersom det är så svårt att bevisa att de är den de säger att de är. Även telefonsamtal och webbkamerakonversationer kan verka legitima samtidigt som de i slutändan är vilseledande. Tyvärr är det många som lockas av denna bluff som inte kan eller vill se att de används.

Den främsta röda flaggan att leta efter är ett romantiskt intresse som du har träffat på Facebook (eller någon annanstans online) och ber om pengar. Deras skäl kan tyckas övertygande, och de kan dra i hjärtat i ett försök att övertyga dig om att de har ett legitimt behov. De kanske säger att de har ont om hyra, att deras husdjur behöver en operation eller att deras bil behöver repareras akut.

Denna bluff kan ta en väldigt mörk vändning när bedragaren vill ha mer än bara pengar. Det senaste fallet med Sydney kvinna Maria Exposto visar hur illa saker kan gå fel. Maria hittades med över 1 kilogram metamfetamin i en ryggsäck på Kuala Lumpurs flygplats när hon reste tillbaka från en resa där hon skulle träffa en amerikansk militärsoldat som identifierade sig som ”kapten Daniel Smith.”

Hennes förmodade kärleksintresse kom aldrig, och istället blev hon vän med en främling (bedragaren) som övertygade henne att bära ryggsäcken tillbaka till Australien. Maria dömdes av en malaysisk domstol för narkotikahandel och dömdes till döden i maj 2018. Det tog fem år i fängelse och 18 månader i dödscell innan hennes dom upphävdes och hon släpptes.

Det här är en ovanlig vändning för en romansbluff, men det är inte första gången det händer. I april 2011 Nya Zeeland kvinna Sharon Armstrong hittades som smugglande kokain från Argentina eftersom hon också hade fallit för en romansbluff.

Clickbait Används för att sprida skadlig programvara

Detta är samma teknik som används över hela webben av vilseledande annonsörer för att få klick. Du kommer att se en annons för en ”chockerande video” eller en ”fantastisk förvandling” eller en annan liknande skandalös titel. När du klickar på den kommer du vanligtvis att tas igenom några omdirigeringar innan du landar på en webbplats som försöker installera skadlig programvara på din dator.

På Facebook dyker dessa länkar ofta upp med jämna mellanrum, som när sociala medier diskuterar utbyggnaden av nya funktioner. Vissa av dessa bedrägerier erbjuder att lägga till funktioner till ditt konto, som den sagolika ”ogilla”-knappen eller ett sätt att se vem som har sett din profil. Om du är osäker bör en snabb internetsökning avslöja alla legitima ändringar, och du kan ignorera clickbait.

Även om Facebook kan ta bort länkar eller lägga till ansvarsfriskrivningar bredvid vilseledande och falska historier, används användningen av webbsidor som förkortar webbadresser och omdirigeringslänkar flitigt för att undvika upptäckt. För din säkerhet (och för att beröva bedragarna klick) bör du undvika skräppost som detta helt och hållet.

Den gyllene regeln

Många (men inte alla) bedrägerier kan undvikas om du följer en enkel regel: om det ser för bra ut för att vara sant är det förmodligen det. I övrigt behöver du bara vara vaksam och alltid ifrågasätta motiven för personen som engagerar dig, oavsett om det är ett Facebook-event, ett sponsrat inlägg eller ett oönskat meddelande.

Eftersom Facebook fortsätter att växa och har en mer betydande inverkan på hur vi lever våra liv, kommer dessa bedrägerier (och många nya) säkert att inträffa oftare. Sociala medier är inte den enda tjänsten som drabbas av sådana problem, och bedrägerier är utbredda på crowdfunding-webbplatser och många andra onlinetjänster.