Adblock vs Adblock Plus – Vilket fungerar bäst?

By rik

Kampen om Nätets Reklamfria Oas: Adblock kontra Adblock Plus

Att navigera på internet kan ofta kännas som en frustrerande labyrint av störande reklam om du inte har ett pålitligt annonsblockerande verktyg. I takt med att reklamen blir alltmer påträngande och irriterande har behovet av annonsblockerare ökat markant. De har blivit en nödvändighet snarare än en lyx, och dessutom skyddar de användarna från potentiella risker, såsom skadlig programvara som kan gömma sig i hackade eller komprometterade annonser. Två framstående aktörer på denna marknad är Adblock och Adblock Plus. Trots de liknande namnen är de oberoende produkter, men båda har samma grundläggande funktion: att eliminera oönskade annonser.

Denna artikel utforskar dessa två verktyg för att se hur de står sig mot varandra. Målet är att ge dig en tydlig bild så att du kan välja den lösning som passar bäst för dina behov. Så, låt oss dyka in i striden mellan Adblock och Adblock Plus – vilken är den bästa?

Varför Annonsblockerare Är Viktigare Än Någonsin

Användningen av annonsblockerare har blivit allt vanligare, och det är inte utan anledning. Reklam på nätet blir alltmer påträngande och aggressiv i sin jakt på vår uppmärksamhet, vilket ofta hindrar oss från att njuta av det innehåll vi faktiskt vill konsumera. Många webbplatser är beroende av reklamintäkter för sin verksamhet, och en del anser att annonsblockerare underminerar denna intäktskälla. Jag menar dock att det inte är annonsblockerarna som är problemet, utan det dysfunktionella annonssystemet som helhet. Om webbplatser hade mer kontroll över sin egen reklam eller en mer ansvarsfull hantering av vilka annonser som visas, skulle behovet av annonsblockerare vara betydligt mindre.

Istället har webbplatser blivit beroende av tredjepartsannonsnätverk som dynamiskt levererar reklam från externa servrar. Dessa annonser är ofta störande, infekterade med skadlig programvara, irriterande och irrelevanta för webbplatsens innehåll. Hackare utnyttjar dessa nätverk och sprider skadlig programvara genom manipulerad reklam som sedan visas på legitima webbplatser.

Så länge reklammodellen fungerar som den gör i dagsläget kommer användningen av annonsblockerare att fortsätta att växa. Även om jag skulle kunna tolerera långsamma laddningstider och blinkande reklambanners så vägrar jag att utsätta min dator för risker med infekterade annonsservrar.

Adblock vs Adblock Plus – En Jämförelse av Funktioner

Adblock inspirerades ursprungligen av Adblock Plus och skapades av en enskild utvecklare. Till en början var det enbart tillgängligt som ett Chrome-tillägg, men finns nu tillgängligt för de flesta webbläsare. Adblock Plus var den första ”riktiga” annonsblockeraren och lanserades först för Firefox, men spred sig snabbt till andra plattformar. Tillägget är öppen källkod och utvecklades av en grupp programmerare som ville skapa en renare webbupplevelse.

Både Adblock och Adblock Plus är väldigt lika när det gäller utseende, användarupplevelse och funktioner. Båda erbjuder möjligheten att skapa vitlistor, svartlistor, hålla reda på antalet blockerade annonser, kontrollera spårning, ge varningar om infekterade domäner och mycket mer. Båda blockerar även som standard Facebook- och YouTube-annonser. Båda använder samma filterlista EasyList som underhålls av teamet bakom Adblock Plus. Det betyder att om en av dem blockerar en annons, kommer båda att göra det. Likaså, om en anser en annons vara acceptabel, kommer båda att göra det.

Adblock har en unik funktion som ger det en fördel: Du kan högerklicka på ett element på en webbsida för att blockera det specifika elementet. Om en viss annons dyker upp kan du högerklicka på den och välja att blockera den. Om annonsören inte har betalat Adblock för att ignorera annonsen, kommer den att blockeras.

Så, vilken är den bästa? De är båda väldigt lika, men möjligheten att blockera enskilda sidelement ger Adblock ett litet övertag. Du kommer att upptäcka att du använder den funktionen mer än du tror.

Adblock vs Adblock Plus – Användarvänlighet

För att en mjukvara ska vara framgångsrik måste den vara enkel att använda, intuitiv och lätt att förstå. Adblock och Adblock Plus uppfyller dessa kriterier. Båda tilläggen är snabba att installera och standardinställningarna räcker gott och väl för att ge dig en förbättrad webbupplevelse direkt. Du behöver inte göra några ytterligare justeringar om du inte vill. Båda kan enkelt stängas av genom att klicka på ikonen i webbläsaren. Båda låter dig skapa undantag, vitlistor, svartlistor och anpassa vissa inställningar.

När du klickar på ikonen i webbläsaren visas relevant information och snabb tillgång till inställningarna i båda fallen. Adblock Plus framstår som något mer användarvänligt och visar hur många annonser som har blockerats på den aktuella sidan, medan Adblock inte gör det. Men båda är väldigt enkla att använda.

Så, vilken är bäst när det gäller användarvänlighet? Det är jämnt här också, men jag anser att Adblock Plus har ett mer användarvänligt gränssnitt. Även om inställningsalternativen är begravda något djupare, är det inte något som de flesta användare kommer att använda.

Adblock vs Adblock Plus – Prestanda

Låt oss nu granska den faktiska prestandan. Hur väl fungerar Adblock och Adblock Plus i praktiken? Båda gör ett bra jobb med att blockera majoriteten av annonserna. Resultaten är delvis otydliga på grund av funktionen ”acceptabla annonser”. Det är känt att vissa företag betalar båda tilläggen för att vitlista sina annonser. Det verkar också som att Google på något sätt kringgår dessa tillägg i Chrome så att vissa annonser fortfarande visas. Det här stör bilden lite. Men trots detta blockerar båda de allra flesta annonser, popup-fönster, textannonser, blinkande banners, videoannonser och popunder-annonser.

I våra tester var Adblock något långsammare i både Chrome och Firefox. Ju fler flikar som är öppna, desto långsammare blir det. Att aktivera och avaktivera Adblock medan du har flera flikar öppna visar en liten men märkbar minskning i webbläsarens hastighet. Adblock Plus klarar sig bättre med flera flikar och fungerar mycket bra i Firefox. Ibland slipper annonser igenom i Chrome, men jag tror inte att det är tilläggens fel. Överlag är prestandan bra och vi märkte inga anmärkningsvärda minskningar i hastigheten i vår testwebbläsare, även med 25 flikar öppna samtidigt.

Så, vilken är bäst när det gäller prestanda? Adblock Plus. Om du ofta använder många flikar behöver du en lösning som kan hantera den ökade belastningen.

Adblock vs Adblock Plus – Slutsats

Jämförelser som denna är ofta subjektiva, och det gäller även här. Båda tilläggen fungerar bra. Båda har likvärdig prestanda och båda använder samma filterlistor för att blockera eller tillåta annonser. Det finns därför inte jättestora skillnader mellan dem. Det är lite irriterande att man måste välja bort ”acceptabla annonser” men båda tilläggen gör det enkelt att hantera. Detsamma gäller för andra anpassningar.

Så, vilken ska du välja? Det är upp till dig, men om du liksom jag använder många flikar och värdesätter hastighet så har Adblock Plus ett övertag.