Hur man ändrar standard crontab Editor

By rik

Önskar du att crontab ska använda den textredigerare du föredrar istället för att tvinga dig till en? Denna guide visar dig hur du uppnår det. Följande anvisningar är tillämpliga för Linux, macOS och andra Unix-liknande system.

Textredigerarens delikata fråga

En textredigerare utför en ganska grundläggande uppgift. Trots detta har de starka känslorna människor har för sin favoritredigerare gett upphov till redigeringskrig som har pågått ända sedan 1985. Vi tänker inte spä på den striden eller förespråka en redigerare framför en annan. Det vi vill visa dig är hur du kan ändra standardredigeraren för crontab, om du så önskar.

Kommandot crontab -e öppnar en textredigerare så att du kan justera din cron-tabell. Denna tabell innehåller alla schemalagda jobb som ska utföras vid specifika tidpunkter. I denna artikel kommer vi inte att gå in i detaljerna kring cron-jobb. Vi fokuserar istället på redigeraren som är kopplad till kommandot crontab -e.

Första gången du kör crontab-kommandot med alternativet -e (redigera) i en Bash-terminal kommer du att bli ombedd att välja den textredigerare du vill använda. Skriv crontab, ett mellanslag, -e och tryck på Enter.

crontab -e

Redigeraren du väljer kommer sedan att användas för att öppna din cron-tabell. I detta exempel valdes nano genom att trycka på tangenten 1.

Den redigerare du har valt från menyn kommer att användas varje gång du utfärdar kommandot crontab -e. Om du senare ändrar dig, hur gör du då för att välja en annan redigerare om menyn bara dyker upp första gången? Det är enkelt. Kommandot du ska använda är select-editor.

select-editor

Hittills är det ganska okomplicerat. Men vad händer om du vill använda en redigerare som inte finns med på listan? Eller om du använder ett operativsystem som inte har kommandot select-editor? Vi kan hantera även dessa scenarier.

Vad händer med distributioner som inte har select-editor?

Vi kan ställa in standardredigeraren för crontab genom att lägga till en rad i filen .bash_profile. Skriv följande kommando:

gedit ~/.bash_profile

När redigeraren öppnas, lägg till denna rad i filen:

export VISUAL="gedit"

Självklart ska du ersätta kommandot som startar den redigerare du vill använda istället för ”gedit”. Spara filen och stäng redigeraren. För att ändringarna ska träda i kraft, logga ut och in igen eller kör följande kommando:

. ~/.bash_profile

Observera att raden börjar med en punkt eller period. Kommandot source är ett alias för periodkommandot och utför samma åtgärd. Det är dock inte alla distributioner som tillhandahåller kommandot source. Periodkommandot ska alltid finnas. Trots denna varning fanns kommandot source i alla distributioner som testades för denna artikel: Ubuntu, Debian, Manjaro, Arch, Fedora, CentOS och OpenIndiana.

Oavsett om du skriver en punkt eller ordet source läser kommandot in inställningarna från din .bash_profile och tillämpar dem på din aktuella session. Nu när du skriver:

crontab -e

Kommer den redigerare du har specificerat att användas för att öppna din cron-tabell.

Din .bash_profile kanske inte är tom

Din .bash_profile-fil kan innehålla annat när du öppnar den. Skrolla i så fall till botten och lägg till raden export VISUAL="gedit" längst ner i filen. Följande är standard .bash_profile i Manjaro Linux, med den nya raden tillagd:

Och slutligen, OpenIndiana

Med OpenIndiana måste du lägga till raden export VISUAL="gedit" i din .bashrc-fil, inte i .bash_profile. Kommandot du behöver ange är:

pluma ~/.bashrc

Lägg till raden, spara filen och stäng sedan och öppna terminalfönstret igen.

Ge kommandot crontab -e för att kontrollera att ändringarna har trätt i kraft:

crontab -e

Nu laddas din cron-tabell i nano.

Nu kan du specificera vilken redigerare du vill använda på många typer av Linux, oavsett om de härstammar från Debian, RedHat, Arch eller något mer likt en vanlig standard-Unix.