Hur du skapar din egen webbplats på ett enkelt sätt

By rik

Att skapa en egen webbplats har aldrig varit så lättillgängligt, och valmöjligheterna är fler än någonsin. Här följer en genomgång av vad du bör tänka på för att din webbplats ska bli verklighet.

Definiera syftet med din webbplats

Innan du sätter igång, fundera noga över vilken typ av webbplats du önskar. Det finns en mängd verktyg och plattformar tillgängliga, var och en med sina egna styrkor. Behoven för en enkel online-visitkort eller CV skiljer sig avsevärt från dem för en nätbutik eller en nyhetsportal.

Generellt sett kan webbplatser delas in i tre huvudkategorier:

  • Enkel personlig webbplats: Om du bara vill ha en grundläggande närvaro online med länkar till kontaktinformation och sociala medier, behöver du inga avancerade funktioner. Många verktyg kan vara överdrivet kraftfulla – och kostsamma – för dina behov. En enda sida med en kort biografi, ett foto och kontaktlänkar är ofta tillräckligt.
  • Komplett traditionell webbplats eller blogg: Detta är den typ av webbplats som de flesta tänker på, med flera sidor för olika typer av innehåll eller en regelbundet uppdaterad blogg. Småföretag eller personer som bygger sitt varumärke online brukar använda sig av denna typ av webbplats.
  • Nätbutik: Om du planerar att sälja produkter via din webbplats krävs en rad extra funktioner som inte behövs för enklare webbplatser. Det inkluderar en kundvagn, lagerhantering, betalningshantering och system för att spåra beställningar och hantera meddelanden. Det finns tjänster som hanterar allt detta, men de är ofta dyrare och kräver mer arbete för att sätta upp.

När du har klargjort dina behov och bestämt vilken typ av webbplats du ska bygga, kan du gå vidare och undersöka hur du ska drifta den.

Välj rätt plattform för din webbplats

Den tid då man manuellt kodade webbplatser från grunden är i princip förbi, såvida du inte behöver en extremt specialanpassad lösning. Det finns användarvänliga tjänster som passar alla typer av webbplatser.

Carrd: Enkla webbplatser på en sida

Carrd är ett utmärkt verktyg för enkla webbplatser med en enda sida. Det är gratis att börja, och de snygga, responsiva mallarna täcker de flesta användningsområden. Carrd är en bra lösning om du behöver en enkel webbplats snabbt.

För cirka 100 kr per år kan du använda en egen domän, lägga till kontaktformulär eller registreringsformulär, ta emot betalningar via PayPal eller Stripe, och ta bort ”Made with Carrd”-märkningen. Om du vill ha en professionell och snabb lösning är detta ett bra alternativ.

Wix: Större webbplatser utan kodning

Wix är en populär webbplatsbyggare av goda skäl: det är ett enkelt sätt att skapa en fullständig webbplats med flera sidor utan att behöva kunna koda. Med Wix kan du bygga betydligt större webbplatser än med Carrd.

Nackdelen är att även om det är gratis att börja, måste du betala Wix cirka 90 kr per månad för att använda din egen domän och ta bort Wix-annonser. Detta inkluderar dock kostnaden för domännamnet. Ytterligare funktioner, som en formulärbyggare och en nätbutik, kostar från cirka 130 kr per månad.

Det är ett bra alternativ för en företagswebbplats, men det kan vara lite dyrt för en enkel personlig webbplats. Annonserna på Wix gratissajter är också påträngande.

Squarespace: Exklusiva och tilltalande webbplatser

Squarespace är i princip en premiumversion av Wix, men utan en gratisplan. Priserna börjar på cirka 150 kr per månad för en personlig webbplats (inklusive domännamn) och går upp till cirka 430 kr per månad för en nätbutik. Även om detta är relativt dyrt, är fördelen med Squarespace att det är svårt att skapa en oattraktiv webbplats. Alla mallar är väl utformade och dina valmöjligheter är något begränsade. Wix är mer ett ”fritt val”. Squarespaces funktioner för nätbutiker är också robusta, liksom deras bloggverktyg.

Om kostnaden inte är ett problem är Squarespace ett utmärkt alternativ. Eftersom det är en betaltjänst får du också bra kundsupport. Men med tanke på priset, över 1500 kr per år för en grundläggande webbplats, är det relativt dyrt.

Själv-värd WordPress: Full kontroll men mer komplext

En stor del av internet drivs av själv-värd WordPress-installationer. Det är den plattform vi använder för How-To Geek, Review Geek och LifeSavvy. En själv-värd WordPress-webbplats är ett ramverk där du kan bygga i princip vad som helst, från en enkel blogg till en publikation med miljontals sidvisningar i månaden eller en skräddarsydd webbutik. Nackdelen är att du, även om du inte behöver kunna koda, behöver teknisk kunskap – eller vara beredd att följa detaljerade instruktioner – för att få ut det mesta av plattformen.

Till skillnad från de andra alternativen på denna lista är WordPress mer en plattform än en tjänst. Den är gratis, men du måste betala för domännamn, webbhotell och eventuella premiumteman eller tillägg. Det finns en hel industri som specialiserat sig på att stötta och utveckla funktioner för WordPress. Du kan komma igång för cirka 100 kr per år eller spendera 100 000 kr per månad på serverkostnader.

Om du vill ha största möjliga flexibilitet för att bygga din webbplats och hålla kostnaderna nere är detta ett bra alternativ, men det kommer också att kräva mest arbete för att få allt att fungera korrekt. Om du väljer WordPress, se till att kolla in vår tredelade serie om hur du skapar en WordPress-webbplats:

Hur du äger din egen webbplats (även om du inte kan bygga en) Del 1.
Hur du äger din egen webbplats (även om du inte kan bygga en) Del 2.
Hur du äger din egen webbplats (även om du inte kan bygga en) Del 3.

Shopify: Smidiga nätbutiker, men till ett pris

Shopify har ett enda syfte: att driva en nätbutik. Från cirka 300 kr per månad (plus en transaktionsavgift på 2 %) erbjuder den alla funktioner du behöver. Du kan lista ett obegränsat antal produkter i en snygg butik, skapad med Shopifys utmärkta mallar. Om du enbart vill skapa en webbplats för att sälja produkter (och du är säker på att du kommer att sälja några produkter per månad), är Shopify den smidigaste lösningen. Precis som Squarespace är det en förstklassig kommersiell lösning med kundsupport dygnet runt och utmärkt dokumentation som guidar dig genom allt.

Den stora nackdelen med Shopify är kostnaden: om du inte faktiskt säljer produkter är det väldigt dyrt. Det är troligen bäst lämpat för dem som redan har en fysisk butik eller har sålt varor via sociala medier och vill flytta till en mer professionell plattform.

Andra alternativ

De alternativ som nämns ovan är bara några av de bättre. Du kan ha hört talas om ett eller två av dem i populära poddar. De är inte de enda alternativen. Det finns ett otal olika webbplatsbyggare tillgängliga för alla prisklasser och med alla funktioner du kan tänka dig. Och om du har budget kan du alltid anlita en professionell byrå.

Skaffa en domän och sätt igång

Nu när du har bestämt dig för webbplatsens syfte och vilken plattform du ska använda, är det dags att sätta igång. Det första du behöver göra är att registrera ditt domännamn. Om du använder en tjänst som inkluderar domännamn, som Squarespace, bör du skaffa det via den tjänsten. Det kommer automatiskt att konfigureras för att peka mot din nya webbplats.

Om du vill köpa domännamnet separat, kan du kolla in vår guide om vad du behöver veta om att köpa domännamn. Vi rekommenderar att du köper domän från Google Domains eller Hover.

När du har en domän registrerar du dig hos den tjänst du vill använda och börjar bygga din nya webbplats. Alla alternativ som nämns ovan, förutom WordPress, har enkla registreringsprocesser.