Att starta resan mot ett smart hem innebär ofta att man väljer en central enhet, ett så kallat nav, och marknaden erbjuder en mängd alternativ. Hubitat sticker ut som ett nav som fungerar oberoende av molntjänster. Det är ett kraftfullt, kapabelt, men också komplext system. Frågan är: passar Hubitat för ditt smarta hem?
Hubitat: Ett potent nav för ditt smarta hem
Det finns en överväldigande mängd nav för smarta hem att välja mellan. Medan vissa bör undvikas helt, är Hubitat inte ett av dem. Det är visserligen komplext, kanske för komplext för vissa, men det erbjuder också en rad kraftfulla funktioner.
Hubitat är ett riktigt smart hem-nav som är avsett att vara kärnan i ditt automatiserade hem. Det kopplas samman med Z-wave och Zigbee, Alexa och Google Home, Lutron och enheter på ditt lokala nätverk. Det som skiljer det från många andra nav är fokuset på lokal kontroll och avancerade automatiseringsmöjligheter. Listan över enheter det kan integreras med är lång, och med rätt val kan det styra allt du ansluter till ditt smarta hem.
Med Hubitat kan du till exempel skapa regler som gradvis dämpar belysningen från 100% till 30% under en halvtimme vid solnedgången eller klockan 20.00 (beroende på vilken tid som infaller senast), och sedan långsamt öka ljusstyrkan igen vid soluppgången eller klockan 06.00 (återigen beroende på vilken tid som infaller senast) – och allt detta sker utan någon som helst interaktion med molntjänster. Det fortsätter även att fungera om din internetanslutning skulle brytas. SmartThings och Wink når inte upp till denna komplexitetsnivå, särskilt med tanke på deras beroende av molntjänster.
Molnbaserat vs. Lokalt: Hubitats fördel
Andra populära smarta hem-nav, som Wink och SmartThings, är primärt molnbaserade enheter, med viss lokal kontroll som lagts till i efterhand. När du trycker på knappen i din telefon för att tända lampan i vardagsrummet skickas en signal från telefonen via din router över internet till Winks eller SmartThings molnservrar. Där bearbetas kommandot och skickas sedan tillbaka via internet till din router och slutligen till ditt nav. Sedan skickar navet kommandot till lampan. Utan lokal kontroll fungerar inte detta om din internetanslutning bryts.
Hubitat sköter det mesta lokalt, vilket ger flera fördelar. Eftersom kommandot inte behöver färdas över internet går det snabbare att tända och släcka lamporna jämfört med Wink eller Smartthings. Om din internetanslutning bryts fortsätter de lokalt kontrollerade funktionerna att fungera. Och om integritet är viktigt för dig får du mer av det, eftersom du inte kommunicerar med ett företags molntjänst.
Du kan givetvis ansluta enheter som kräver molnet, som Amazon Echo eller Google Home, till Hubitat. Men du kommer då att förlora lite hastighet och integritet.
En annan fördel med Hubitat är kostnaden. När du köper Hubitat-hårdvaran är det klart. Hubitat kräver inga löpande månadsavgifter för att få tillgång till alla funktioner; allt ingår, även programuppdateringar. Hubitat säljs vanligtvis för 149,95 dollar, men just nu erbjuds den senaste hårdvaran för 99,95 dollar.
Skapa komplexa automatiseringar med Hubitat
Automatiseringar är den verkliga styrkan med smarta hem. Även om vi gillar att prata med våra hem, kan Hubitat göra röststyrning överflödig. Hubitat ger dig avancerade möjligheter för triggers och regler. Du kan till exempel skapa en regel som gör följande: om du går in i sovrummet, och klockan är efter 21.00, och det är kallt ute, och värmen inte är påslagen, så ska belysningen tändas och dämpas, och den elektriska filten ska slås på. Om du använder personliga närvarosensorer, kan du även specificera att detta endast ska ske om en viss person går in i rummet.
Ett annat exempel: med rörelsesensorer i badrummet och smarta glödlampor eller strömbrytare, kan du automatiskt tända belysningen när någon går in. Du kan även bestämma hur starkt ljuset ska vara beroende på tid på dygnet och hur länge lampan ska vara tänd innan den släcks igen. Även längden kan anpassas efter tiden på dygnet. Du kan till och med gå så långt som att lägga till en andra rörelsesensor i duschen som ser till att ”släck-delen” av regeln åsidosätts medan någon duschar. Då släcks inte lamporna medan någon är i duschen.
Den detaljrikedom och komplexitet som dessa regler och triggers ger är en anledning till att lokal kontroll är så viktig. Om du går in i ett rum och ljuset inte tänds omedelbart känner du kanske ett behov av att slå på strömbrytaren manuellt. Då känns ditt hem inte lika smart längre. Röststyrning hjälper, eftersom du slipper gå fram och snubbla för att hitta strömbrytaren. Men snabba automatiseringar är ännu bättre, eftersom du inte behöver göra någonting alls. Istället förutser huset dina behov.
Wink och SmartThings klarar helt enkelt inte av så detaljerad automatisering. Inte heller Alexa- eller Google Assistant-rutiner kan matcha detta.
Avancerade funktioner är inte lätta
Men med stor kraft följer stort ansvar. I det här fallet är du ansvarig för att få allt att hända, och det är inte alltid lätt. När du först konfigurerar ett Hubitat-nav börjar du med att öppna en lokal webbsida. Hubitat har för närvarande ingen app för smartphones, även om de är på gång. Det närmaste du kommer just nu är att bygga en anpassad instrumentpanel. När du har öppnat webbsidan måste du upptäcka dina enheter, namnge dem och sedan börja lägga till appar.
Apparna i Hubitat-världen utökar navets möjligheter. Du behöver en app för alla säkerhetsmonitorer, en app för att styra belysning med rörelsesensorer, en app för att skapa avancerade automatiseringar, och så vidare. Allt detta styrs via webbgränssnittet. Det känns som att använda ett webbgränssnitt för en router. Du kommer att spendera en del tid med att klicka på menyer, välja alternativ i rullgardinsmenyer och spara ändringar. Det är så det fungerar när allt går som det ska.
Ibland fungerar något inte som det ska, och då kan du behöva arbeta med kod. Hubitat använder sig av programmeringsspråket Groovy för detta, och om du inte är bekant med kodning är det bäst att be om hjälp på Hubitats forum eller kontakta deras support.
Du måste även lära dig hur apparna och reglerna fungerar. Hubitat erbjuder utmärkta handledningsvideor och har ett aktivt och hjälpsamt forum. Men det krävs en inlärningsprocess och du behöver bemästra en ny logik. Om du till exempel vill ha en regel som tänder verandalampan när bakdörren öppnas, men bara om inte uteplatslampan redan är tänd, måste du definiera regeln som ”när bakdörren är öppen och INTE uteplatslampan är tänd”. Hubitats logik är konsekvent, och när du väl har lärt dig den kommer du inte behöva lägga all tid på att bemästra en ny färdighet. Men att lära sig Hubitat tar tid, engagemang och en vilja att lära.
Och kom ihåg att det just nu inte finns någon app för att snabbt styra enheterna i ditt smarta hem med ett enkelt knapptryck. Det bästa du kan göra är att bygga en anpassad instrumentpanel för ditt hem. De olika instrumentpanelsalternativen är bra och otroligt detaljrika, men de kräver lite mer arbete från din sida. Och i nuläget är instrumentpanelerna det enda sättet att fjärrstyra ditt smarta hem.
Ska du välja Hubitat?
Huruvida Hubitat är rätt val för dig beror på ett par saker: hur mycket engagemang du är beredd att lägga ner, hur mycket du är villig att lära dig, och hur mycket du gillar idén om ett genuint automatiserat hem.
Om du känner dig skrämd av tanken på att pilla med routerns inställningar för att göra ändringar i nätverket, är Hubitat – som är ännu mer komplicerat – förmodligen inget för dig. Om du vill ha något enkelt, med enkel installation och fjärrkontrollmöjligheter, bör du titta på alternativ som SmartThings – eller Wink, om företaget någonsin får Wink Hub tillbaka i lager och börjar sälja den igen.
Om du är tekniskt lagd, gillar att gräva ner dig i detaljerna och inte har något emot att ägna helger åt att titta på instruktionsvideor för att lära dig en ny, komplex färdighet, då är Hubitat värt att överväga. Och om du gillar idén om ett äkta automatiserat smart hem som förutser dina behov baserat på din plats, tid på dygnet och andra villkor, bör du överväga att ge Hubitat en chans.