Hur du gör ditt smarta hem enklare för andra att använda

Smarthomes är en bekvämlighet som kan automatisera ditt hem och ge dig enkel kontroll var som helst. Men med barn, storfamilj och gäster blir det snabbt komplicerat. Här är några sätt att göra ditt smarta hem lättare att använda för andra.

Smarthomes är bara lika kraftfulla som användaren

Om du redan har installerat smarta lås, a smart termostatsmarta lampor och smarta pluggar, är du på god väg till ett hem fyllt med bekvämlighet och fjärrkontroll. Men problemet är ofta med människorna i ditt hem som inte är tekniskt kunniga nog att sätta upp ett smarthem. De kan känna sig osäkra på hur de ska slå på och stänga av enheter och besvärliga att försöka använda röstkommandon. Med några enkla steg kan du göra saker enklare för små barn, storfamilj och till och med förstagångsgäster.

Skapa raka röstkommandon

En av de bästa sakerna med ett smarthem är att berätta för det vad det ska göra med din röst. Visst kan du styra dem på traditionellt sätt, men möjligheten att prata med ditt hus och släcka lampor, slå på TV:n och byta termostat är mycket tillfredsställande. Det är dock bara sant när det fungerar på första försöket. Om du har problem med att använda röstkommandon kommer alla andra att få det sämre. Så se till att gruppera dina enheter och namnge dessa grupper och själva enheterna.

Om du har små barn i huset kan du behöva ändra namnen på dina enheter och grupper något. Försök att sikta på ord med färre stavelser som är lätta att uttala. Både Google Assistant och Alexa presterar beundransvärt när de lyssnar på en femåring, och förvånansvärt bra med en treåring. Men ju svårare det är för ett barn att säga ett kommando, desto svårare blir det för din röstassistent att förstå dem.

Kortare och färre ord är det bästa alternativet, och det är en av fördelarna med att gruppera objekt korrekt. Med rätt grupper kan de säga ”tänd ljuset” i ett rum istället för ”tänd ljuset i vardagsrummet” eller köksljuset, och så vidare. Familjemedlemmar och gäster kommer också att dra nytta av detta, eftersom det finns mindre att komma ihåg att säga.

Tillhandahåll traditionella kontroller när det är möjligt

De två yttre omkopplarna är smarta; den mittersta omkopplaren är traditionell. Den vänstra strömbrytaren är avstängd.

Smarta glödlampor är fantastiska, men om de andra människorna i ditt hus är ovilliga att använda röstassistenter, är det enda sättet de kan styra dina smarta glödlampor med en app. Det är inte alltid ett bra alternativ, särskilt för barn eller hemmagäster. Ett annat alternativ är att använda smarta ljusbrytare istället. Dessa ser väldigt lika ut som en vippljusomkopplare och har fördelen av att styra flera lampor (om omkopplaren normalt skulle göra det) samtidigt som de kommunicerar med ditt smarthome om det aktuella ljustillståndet (på eller av).

Med en smart switch är dina lampor aldrig osynkroniserade med dina appar och röstassistenter, och alla som är ovilliga att använda smarthome-alternativ kan fortfarande styra lamporna. Detsamma gäller för smarta lås med traditionellt nyckelhål eller pinkod. Med en nyckel eller PIN-kod behöver dina barn och gäster inte ladda ner en app för att låsa upp din dörr.

Skapa en instrumentpanel om traditionella kontroller inte är tillgängliga

Ibland är det helt enkelt inte möjligt att tillhandahålla ett traditionellt kontrollalternativ, som med smarta LED-remsor eller smarta kontakter. Röstassistenter kan hjälpa till, men om det inte fungerar kan det vara den bästa lösningen att återanvända en gammal surfplatta som en instrumentpanel för smarta hem. En instrumentbräda kan ge en översikt över de möjliga kontrollerna i huset och är enkla att använda som på och av-knappar. Om möjligt, montera surfplattan någonstans så att den lätt kan hittas.

Alternativt Google Home Hub, Echo Show, Echo Spot och andra smarta skärmar ger smarta hemkontroller på skärmen. De kräver dock lite navigering för att komma till rätt skärm, så en dedikerad instrumentpanel kan vara ett mer intuitivt alternativ för gäster och barn.

Lägg upp instruktioner på synliga platser

Om allt annat misslyckas, särskilt med husgäster, är det ibland bra att ha välskrivna instruktioner på lätta att hitta platser. Placera skyltar på ofta använda områden med vad du ska säga till din Google Home eller Alexa bredvid dessa enheter, till exempel ”för att släcka ljuset, säg att Alexa släcker ljuset” och kanske andra användbara förslag som timers.

Ju mer du underlättar för dina gäster att använda röstkommandon, desto bekvämare kommer de att prova dem på egen hand. Det kan vara bra att ha några förslag utanför smarthome-arenan, som timers och mätomvandlingar i köket. Om du vill att skyltarna ska vara synliga ofta, överväg något som smälter in med utseendet på ditt hus som en svart tavla för köket.

Du kan till och med använda Alexa-ritningar för att skapa dina egna Alexa-färdigheter så att folk kan be Alexa om några grundläggande instruktioner som du tillhandahåller. Amazon tillhandahåller inbyggda färdigheter som du snabbt kan bygga för att ge instruktioner till husgäster, barnvakter och till och med djurvakter – och de är till och med smarta nog att ge olika instruktioner vid olika tidpunkter på dagen. Men du kan också skapa dina egna färdigheter för att hjälpa människor att lära sig styra ditt smarta hem.

Med all ny teknik är det bästa du kan göra att sänka inträdesbarriären så mycket som möjligt. Om du får det att verka mindre skrämmande att använda dina smarta hem, kommer barn, familj och gäster att få mer mod att experimentera med vad som fungerar och vad som inte fungerar. Ofta kan experimentet lära dig några saker om smarta hem som du inte insåg, eller hjälpa dig att identifiera områden som kan förbättras. Undvik bara att överväldiga människor, och du borde vara på väg mot ett mer användbart smarthem för alla.