Alla bostäder, från små ettor till stora villor, kan förvandlas till smarta hem. Det som möjliggör detta är de kraftfulla nätverksanslutningarna. Här följer en genomgång av vad du behöver veta om smarta hem och hur du kan börja bygga ditt eget, om det intresserar dig.
Smarta hem varierar stort
Det finns ingen officiell definition av termen ”smart hem”. Det som började som ett trendigt uttryck har nu blivit allmänt accepterat, men ingen enskild person eller företag har uppfunnit smarta hem, och ingen kan heller hävda total dominans inom området. Tekniken bakom smarta hem är fortfarande relativt ny. Även bland de som har anammat konceptet kan ett smart hem se mycket annorlunda ut jämfört med ett annat. Skillnaderna kan gälla vilka smarta enheter som ingår och till och med antalet av dessa enheter.
I grund och botten kan ett smart hem enklast definieras som en bostad som är utrustad med uppkopplad teknik som syftar till att förbättra boendet. Det kan handla om smarta termostater, smart belysning, smarta vägguttag eller smarta pluggar, smarta dörrklockor och lås, eller röstassistenter som Google Assistant och Alexa. Det kan vara vilken kombination som helst av dessa, alla dessa enheter eller helt andra smarta lösningar.
Vad ett smart hem innebär för dig beror på vad du vill uppnå med det. För att ta reda på det måste du förstå vad de olika smarta enheterna gör, vilka möjligheter som finns och hur mycket du är villig att spendera.
Smarta termostater lär sig ditt schema
För några år sedan var smarta termostater förmodligen den första smarta enheten som de flesta husägare installerade. Löftet var enkelt: termostaten skulle spara mer pengar än den kostade att köpa.
Med hjälp av artificiell intelligens lär sig en smart termostat när du brukar lämna hemmet, när du kommer tillbaka och vilken temperatur du föredrar under både vinter- och sommarmånaderna. Därefter justerar den automatiskt temperaturen i ditt hem baserat på den insamlade informationen. Om du behöver ändra temperaturen, gör du det manuellt så att den fortsätter att lära sig.
Tanken är att processen ska vara mycket enklare än med traditionella programmerbara termostater. Genom att enbart använda uppvärmning och kylning när det behövs kan du spara pengar. Även om en smart termostat inte är ett absolut måste, är det ett bra val om du uppskattar ett enkelt gränssnitt, automatisk styrning och fjärråtkomst. Du kan till exempel överväga Nest eller Ecobee.
Smart belysning och uttag erbjuder röststyrning och mer
Smart belysning och smarta uttag finns i olika utföranden. Glödlampor och pluggar kräver ingen installationskunskap, medan strömbrytare och vägguttag ersätter dina befintliga traditionella installationer. Vilket alternativ du väljer beror på din bekvämlighet med elarbeten och eventuellt husets ålder. Varje alternativ har sina för- och nackdelar.
Smarta glödlampor, som Philips Hue, finns i en mängd färger som du kan byta snabbt. Men du behöver en lampa för varje ljuskälla du vill göra smart, vilket kan bli kostsamt. En smart strömbrytare, till exempel de som tillverkas av Lutron, kan kosta lika mycket som en eller två smarta glödlampor, samtidigt som den kan styra flera lampor i ett rum. Du får dock inte möjlighet att ändra färg. Båda alternativen har vanligtvis integration med röstassistenter, men ibland krävs en hubb.
Smarta uttag och smarta pluggar har i stort sett samma funktioner, som kan inkludera automatisering, röststyrning och energimätning. Den största skillnaden är enkel installation och utrymmesbehov. En smart plugg som Sonoff ansluts enkelt till ett befintligt uttag och sedan kopplar du in enheten i pluggen. Ingen kabeldragning krävs. Men den sticker ut från väggen och tar upp utrymme beroende på modell. TopGreeners smarta vägguttag ersätter dina befintliga uttag, så kabeldragning krävs. Men de ligger plant mot väggen som dina vanliga uttag.
Smarta dörrklockor och lås ger digital kontroll
Det är inte bara insidan av ditt hus som du kan ansluta till din telefon och surfplatta. Med ett smart lås som Schlage’s får du större kontroll över vem som har tillträde till ditt hem. Istället för att dela ut nycklar som kanske aldrig återlämnas, kan du ge PIN-kod eller appåtkomst till ditt lås. Och när det inte behövs längre kan du återkalla den åtkomsten. Installationen av ett smart lås är inte mycket svårare än att byta ut ett vanligt lås, vilket gör det till en bra start för att bygga ett smart hem.
Smarta dörrklockor kan vara lite mer utmanande att installera. Du bör kontrollera om du har en fungerande dörrklocka från början, eftersom det påverkar vilka alternativ du har. Om du har befintlig kabeldragning kan du välja allt från Nest till Ring, och din befintliga ringsignal fungerar fortfarande. Om du inte har det, behöver du en batteridriven modell. I båda fallen ger dessa dörrklockor dig video när någon närmar sig din dörr, eller när rörelse detekteras. Om du har en trådbunden dörrklocka kan du kolla videon när som helst.
Med en kombination av dörrklocka och lås kan du se vem som är vid dörren och vid behov ge tillträde. Till exempel kan en familjemedlem dyka upp när du inte är hemma och du kanske vill släppa in dem direkt.
Röstassistenter samordnar allt
Du kanske har lagt märke till att vi inte har nämnt några hubbar. Det beror på att röstassistenter som Google Home och Alexa tar över hubbens roll i smarta hem, vilket överlag är en bra utveckling. Med en röstassistent kan du samordna dina olika enheter för att de ska fungera tillsammans.
Detta innebär att du kan styra ett helt rum eller till och med hela huset med enheter, och du kan skapa automatiserade rutiner som tar hand om saker åt dig. Om du ofta glömmer att släcka ljuset eller låsa dörren innan du går, kan en daglig rutin lösa det problemet.
På samma sätt som en smarthemshubb kan du styra alla enheter som är anslutna till din röstassistent från en enda app. Detta är mycket smidigare än att behöva komma ihåg vilken tillverkares app som styr en viss enhet.
Och även om vissa kanske säger nej…