AirPods, en av Apples mest populära innovationer, har vunnit många hjärtan. Om du tillhör dem som använder dessa trådlösa hörlurar flitigt varje dag, bör du dock vara medveten om att batteriernas livslängd är begränsad till några år.
AirPods har funnits på marknaden i drygt två år, och under den senaste tiden har det dykt upp allt fler rapporter och klagomål om minskad batteritid. Dessa klagomål kommer oftast från användare som dagligen använder sina AirPods under längre perioder. En sådan frekvent användning leder oundvikligen till att batteriet försämras inom ett par år. Detta innebär i praktiken att du tvingas kassera dina AirPods och investera i ett par nya.
Att kassera AirPods kan låta drastiskt, men batterierna i både hörlurarna och laddningsfodralet är inte utbytbara. När batteritiden inte längre räcker till, hamnar dina AirPods tyvärr bland soporna.
AirPods – inte skapade för reparation
Den främsta anledningen till att batteribyte inte är möjligt är att AirPods inte har designats för att repareras. Apple har inte bara gjort det svårt att laga dem – de är helt enkelt inte konstruerade för att repareras överhuvudtaget. Om de går sönder eller om batteriet blir för dåligt, är det meningen att du ska slänga dem och köpa nya. Det är tyvärr så det ligger till.
En genomgång av iFixit visar tydligt detta. Allt är sammanlimmat och det är omöjligt att ta ut batteriet utan att förstöra hörluren. Samma sak gäller för laddningsfodralet. iFixit konstaterar på sin blogg att: ”Det är omöjligt att komma åt någon av komponenterna, inklusive batterierna i fodralet och hörlurarna, utan att totalförstöra produkten.”
Apple erbjuder reparationstjänster för AirPods, men det är svårt att föreställa sig hur de faktiskt utför reparationerna. Troligtvis byter de bara ut de gamla AirPods mot nya. Det verkar nämligen osannolikt att Apples ”batteriservice” faktiskt innebär att de byter ut batterierna i hörlurarna – det är helt enkelt inte möjligt.
Kostnaden för att ”reparera” AirPods utanför garantin är nästan lika hög, eller till och med högre, än priset för ett helt nytt set. Så även om du inte själv slänger dina gamla AirPods, gör Apple det åt dig när du lämnar in dem för ”reparation”. Inte särskilt hållbart.
E-avfall – ett stort problem
Många AirPods-användare är säkert villiga att betala runt 160 dollar vartannat eller vart tredje år för att fortsätta använda trådlösa hörlurar. Men kostnaden för konsumenten är inte det största problemet här. Det handlar snarare om det onödiga e-avfallet som skapas.
Om AirPods inte går att reparera borde de åtminstone vara återvinningsbara, men inte ens det är möjligt. Återvinningsföretagen skulle förlora pengar på att försöka utvinna material från AirPods. Processen är helt enkelt för tidskrävande och dyr.
Apple gör stor sak av återvinning, men när det gäller AirPods verkar de inte riktigt leva upp till sina egna ideal.
Detta gäller inte bara AirPods
Det är inte bara Apple som skapar produkter som varken kan repareras eller återvinnas. Vi är övertygade om att de flesta konkurrenter inom trådlösa hörlurar gör likadant. Ju mindre och mer packade komponenterna blir, desto svårare är det att reparera och återvinna dem på ett effektivt sätt. Efter att ha sett insidan av ett par AirPods är det inte förvånande att de inte kan repareras eller återvinnas.
Detta problem begränsas inte heller till små trådlösa hörlurar. Det gäller alla prylar som är så fullpackade med komponenter att det är omöjligt att plocka isär dem utan att förstöra enheten.
Lyckligtvis är situationen inte riktigt lika illa för telefoner, surfplattor och datorer. Där kan man i alla fall byta ut många av de enskilda komponenterna, inklusive batteriet som ofta är det första som ger upp. Men det blir allt vanligare att elektronikprodukter är gjorda för att slängas. Det är dåligt för miljön och även för plånboken.