Innan du börjar undersöka vad smarta elmätare faktiskt är, är det viktigt att betona en sak: Smarta mätare, precis som alla andra enheter som alstrar radiovågor, utgör ingen risk för din hälsa.
Det pågår just nu en hel del diskussioner på internet om de påstådda farorna med smarta mätare. Vissa hävdar att eftersom de använder radiovågor kan de orsaka cancer, ångest, sömnproblem och andra hälsokomplikationer. Det här är inte bara grundlösa konspirationsteorier; det har faktiskt förekommit demonstrationer mot statliga initiativ för att införa smarta mätare, där demonstranterna framför allt hänvisar till hälsoproblem som en viktig anledning till sin oro. Men vad är då egentligen smarta mätare, hur fungerar de och varför är strålningen de avger ofarlig?
Smarta mätare – ”walkie-talkies” för energi
Smarta mätare är digitala instrument som används för att registrera energiförbrukningen i ditt hem. De mäter exakt din elanvändning i kilowattimmar och använder trådlös radioteknik (RF) för att kommunicera denna information i realtid till elbolaget. Det är just den här aspekten – radiovågorna – som många anser vara potentiellt farlig. Men vi återkommer till det lite senare.
Elmätare, oavsett om de är smarta eller av äldre modell, registrerar mängden elektricitet du förbrukar i kilowattimmar. De är vanligtvis monterade på utsidan av ditt hus, men är kopplade till husets elsystem.
Äldre mekaniska mätare mäter energiförbrukning med hjälp av två metallledare och en aluminiumskiva. De två ledarna nyttjar elen som strömmar genom huset för att generera ett elektromagnetiskt fält (en form av strålning), vilket får aluminiumskivan att rotera. Skivan roterar snabbare ju mer el du använder, och långsammare vid lägre förbrukning. I takt med att skivan snurrar vrids kugghjul på en visare, vilket visar din energiförbrukning i kilowattimmar.
Smarta mätare använder istället AC-sensorer för att mäta spänning och ström i husets elsystem. Det är digitala sensorer utan rörliga delar, vilket gör att risken för fel på grund av mekaniskt slitage är obefintlig. Till skillnad från de mekaniska varianterna kommunicerar smarta mätare din energiförbrukning via radiovågor, vilket eliminerar behovet av manuell avläsning och ger elbolaget möjlighet att följa din elanvändning i realtid.
Det är viktigt att inte förväxla smarta mätare med andra energimätare som exempelvis Sense eller Smappee. Dessa är enheter som ansluts direkt till din elcentral och gör att du kan övervaka din energiförbrukning via din telefon eller surfplatta, samt ger tips på hur du kan minska dina elkostnader.
Vad är då ”grejen”?
Många sprider myten om att RF-strålningen från smarta mätare orsakar cancer, sömnlöshet, ångest och en rad andra hälsoproblem. Men smarta mätare har funnits i amerikanska hem sedan 2006, och enligt US Energy Information Administration, har nästan hälften av alla amerikanska hushåll en smart mätare. Varifrån kommer denna felaktiga information och varför har den fått sådant genomslag just nu?
Vissa amerikaner var oroade över smarta mätare redan när de först introducerades 2006, men med tiden avtog dessa orosmoment. Men Storbritannien har nyligen påbörjat en storskalig övergång från mekaniska till smarta mätare (som dessutom inkluderar energimätare), vilket har lett till en viss kontrovers.
I början var det bara en liten del av befolkningen i Storbritannien som uttryckte oro över hälsoeffekterna av smarta mätare. Men efter att brittiska energibolag hamnade i blåsväder för att ha höjt elkostnaderna och ignorerat tillverkningsfel i tusentals smarta mätare, började ”hälsoproblemen” med smarta mätare bli en vanlig klagomålsorsak och ett tacksamt ämne för andraklassens nyhetssajter som ville tjäna snabba pengar. Folk ville ha en anledning att ogilla smarta mätare, så halvhjärtade webbsidor började påstå att de orsakar cancer. Eftersom internet är globalt har dessa ogrundade farhågor letat sig över Atlanten.
Men dessa rädslor är helt ogrundade. RF-strålning är ofarlig.
Lågfrekvent strålning är inte farlig
Vi har tidigare förklarat varför Wi-Fi och andra RF-tillämpningar inte är farliga, men vi upprepar oss. Det är lite komplicerat, men om du har koll på att joniserande strålning är farlig, och att icke-joniserande strålning är ofarlig, då är du på rätt väg.
Den skadliga strålningen som du hör talas om i dokumentärer om Tjernobyl och i filmer med Godzilla är joniserande strålning. Dessa högfrekventa strålningsformer befinner sig i änden av strålningsspektrumet och har tillräckligt med kraft för att ta bort atomer och molekyler från deras elektroner. De mest kraftfulla formerna av joniserande strålning är gammastrålar och röntgenstrålar, och de orsakas av inter- och intra-nukleära sönderfall.
Kommer din smarta mätare att orsaka någon form av kärnkraftssönderfall? Självklart inte. Ditt hus skulle försvinna i ett moln av ånga.
Smarta mätare arbetar inom 902 MHz till 2,4 GHz-banden, och klassificeras därför som radiofrekvenser, som befinner sig i den lägre delen av strålningsspektrumet. Radiofrekvenser är icke-joniserande och helt ofarliga. De är svagare än det infraröda ljuset i din TV-fjärrkontroll, eller UV-frekvenserna som du utsätts för på stranden för att få en snygg solbränna.
Litar du inte på mig? De kraftfullaste Wi-Fi-routrarna arbetar på 5,8 GHz-bandet, vilket är betydligt högre än vad någon smart mätare använder. Håll din hand bredvid en Wi-Fi-router och säg till om den blir varm.
Det här är inte osäker vetenskap; det är fakta. Alla amerikaner som har levt de senaste 100 åren har konstant utsatts för RF-strålning, men den genomsnittliga livslängden fortsätter att öka. Fler tester har genomförts på säkerheten hos radiofrekvenser än på kemikalierna i din matta eller tandkräm.
Hur man tjänar pengar på en onlinekonspiration
Enligt en studie från 2011 utförd av US Energy Information Administration är hälsoproblem en av de främsta orsakerna till att människor tackar nej till installation av smarta mätare, eller skjuter upp den. Detta är bara ett av symtomen på ett allvarligt problem. Internet är överfyllt med felaktig information, vilket får konsekvenser i den verkliga världen.
I författarvärlden finns ett begrepp som kallas ”nisch”. En nisch är det som gör att en webbplats eller en skribent skiljer sig från mängden, det är det som skapar auktoritet inom en onlinegemenskap och det är det som drar in pengarna. Tyvärr är det svårt att generera trafik även om en webbplats skapar innehåll av hög kvalitet inom en viss nisch.
Men om du baserar din verksamhet på konspirationsteorier är det mycket enkelt att skapa en nisch och tjäna pengar. Det skrivna ordet har en viss auktoritet, och om du skapar en stor sak av något som gemene man inte vet mycket om (som lågfrekvent strålning), finns det en stor sannolikhet att folk kommer att tro på det du säger, särskilt om du påstår att deras hälsa är i fara.
Vill du tjäna pengar på en onlinekonspiration? Här är en kort guide:
Hitta något som är vanligt men ändå mystiskt, och låtsas att det är livsfarligt. Det spelar ingen roll om vetenskapen talar emot dig, för folk tror inte på vetenskap.
Skapa en känsla av gemenskap. Människor bekräftar varandras åsikter för att få dem att kännas mer giltiga.
Lättlästa vittnesmål är värda mer än tusen vetenskapliga artiklar. Men om du hittar en halvhjärtad vetenskaplig artikel eller en föråldrad studie, använd den.
Försök att komma med i nyheterna. De vill också tjäna pengar.
Skapa en uppmaning till handling. När människor demonstrerar offentligt mot något är de mindre benägna att lyssna på motargument.
Övertyga människor om att de ingår i en gemenskap av ”sanning” och att de kämpar mot en mäktig konspiration.
Skyll på regeringen. Folk hatar regeringen.
Ignorera bekvämt logisk ekvivalens. När det gäller smarta mätare bör du föreslå att folk ska använda mekaniska mätare, trots att dessa också ger ifrån sig elektromagnetisk strålning.
Samarbeta med andra konspirationsgemenskaper. Dina följare kan vara desamma som deras.
Varje webbplats eller blogginlägg som gör påståenden om din hälsa gör det för att tjäna pengar. De bryr sig inte om dig och de vill inte rädda barnen; de gör det för att varje klick på deras webbplats genererar annonsintäkter.
Radiofrekvenserna från en smart mätare kommer inte att döda dig, men att tro på allt du läser online kan få dig att fatta dumma beslut angående din hälsa. Kontrollera alltid var en webbplats får sin information och försök att värdera saker utifrån fakta och inte spekulationer.
Källor: FPL