Hur man gör en startbar klon av din Macs hårddisk

Det finns många anledningar till att man vill starta från en extern enhet. Om du vill behålla filer synkroniserade mellan en stationär och bärbar dator, utöka ditt lagringsutrymme eller ha en startbar säkerhetskopia av ditt system, finns det en dold funktion i Diskverktyget som gör det enkelt.

I allmänhet kommer uppstart från en extern enhet att gå långsammare, även med nya Thunderbolt- och USB-C-enheter. De är fortfarande mycket långsammare än SSD-enheterna som finns i de flesta nya Mac-datorer. Så även om detta inte rekommenderas för daglig användning, är det fortfarande möjligt.

Direkt från Disk Utility, inga tredjepartsappar krävs

Starta Disk Utility från Spotlight (Command+Space) eller mappen Utilities i dina program. Du kommer att hälsas med en lista över alla dina volymer, inklusive din interna hårddisk (förmodligen kallad OS X eller Macintosh HD) och din externa hårddisk.

Här kommer vi till den dolda funktionen vi nämnde.

Knappen ”Återställ” i Diskverktyget kopierar filerna från en säkerhetskopia till din huvudenhet. Den är avsedd att användas från återställningsläge för att återställa din hårddisk efter ett fel.

Men om du väljer din externa enhet som återställningsmål kan du vända på den åtgärden och kopiera filer från din huvudenhet till säkerhetskopian. Välj din externa enhet i sidofältet, klicka på ”Återställ” i menyn och välj sedan din huvudenhet som alternativet ”Återställ från”. Du kan också välja en ISO-bild, men det har inte så mycket nytta här.

Klicka på ”Återställ” och Diskverktyget startar kopieringsprocessen. Detta kan ta ganska lång tid, beroende på hastigheten på din externa enhet och dess anslutning till din Mac, så det är bäst att ha en snabb hårddisk med Thunderbolt-, USB-C- eller USB 3.0-anslutningar.

Och det är allt! När Skivverktyget är klart kan du stänga av din Mac och hålla ned Alternativ när du startar upp den. Detta tar upp startväxeln och låter dig starta från den externa hårddisken. Du kan använda din Mac som vanligt, men tänk på att den är skild från installationen på din huvudsakliga interna hårddisk. Eventuella inställningar du ändrar eller filer du sparar där kommer inte att återspeglas på din primära installation.

Du kan göra samma process omvänt om du behöver kopiera filerna tillbaka, eller återställa säkerhetskopian om din dator skulle besluta sig för att gå sönder.

Bildkrediter: Shutterstock