Jag spenderade några dagar med att använda Cortana som min primära digitala assistent, istället för Alexa eller Google Assistant, och det var en upplevelse som fick mig att känna mig lika oförfinad som Cortana själv. Tyvärr verkar det som att Microsoft har halkat efter så pass mycket att den enda logiska slutsatsen är att ge upp.
Satya Nadella avvecklar Cortana-högtalarna
Microsofts VD, Satya Nadella, har nyligen uttalat att han inte längre ser Cortana som en konkurrent till Alexa eller Google Assistant. Enligt MSPoweruser sade han:
”Du borde kunna använda det med Google Assistant, du borde kunna använda det med Alexa, precis som du använder våra appar på Android och iOS. Det är i alla fall så vi tänker oss Cortanas framtid.”
Men är Cortana verkligen så långt efter? Är det dags att omvärdera strategin och inte längre se Cortana som en egen digital hushållsassistent? Jag använde några dagar till att försöka fastställa just detta, och min slutsats är: Ja, detta är det korrekta beslutet.
Installationen var inte enkel
När jag påbörjade detta experiment stötte jag direkt på problem. Jag har Alexa- och Google-enheter strategiskt placerade i hela mitt hem, men jag hade inte någon Cortana-enhet lika tillgängligt. Jag har en Surface Pro 3, en Windows 10-dator och jag installerade Cortana på min telefon. Men min dator saknar mikrofon, min Surface används inte så ofta och min telefon har ingen mikrofon som lämpar sig för snabba röstkommandon.
Jag köpte därför en Harmon Kardon Invoke till mitt kontor, där jag tillbringar merparten av min tid, och använde min telefon på andra platser i huset. Det är inte en perfekt jämförelse, men tillräckligt nära. Tyvärr finns det ingen motsvarighet till Google Home Mini eller Echo Dot, endast Invoke. Att placera Cortana-högtalare i hela huset blir därmed kostsamt. Invoke har sjunkit i pris till 50 dollar, vilket är ett bra pris för en högtalare med bra ljudkvalitet, men man kan få tag i Echo Dots och Google Minis billigare. Om man håller utkik är det inte ovanligt att se dem för så lite som 30 dollar.
Cortana klarar hälften av basfunktionerna bra
Jag använder främst mina Google- och Alexa-enheter för att styra smarta hem, spela musik, ställa in timers och för att skapa rutiner. När det gäller integration med smarta hem så kändes det till en början lovande. Cortana har integration för Wink, Smartthings och Philips Hue. Jag använder för närvarande en Wink-hubb för många av mina smarta hemenheter och Philips-lampor, och att styra dessa enheter fungerade utan problem. Upplevelsen med de flesta av mina smarta hemenheter var jämförbar med Alexa och Google Assistant.
Cortana fungerade också bra för att ställa in timers och larm, och att koppla ihop Spotify var en enkel process som verkade fungera fint. Åtminstone tills jag ville stoppa musiken. Ungefär hälften av gångerna fungerade det inte att säga ”Stopp” eller ”stoppa musiken”. Cortana svarade att hon inte kunde göra det just nu. Om jag försökte några gånger till brukade det till slut fungera. Att spela upp spellistor var också problematiskt. Trots felaktigt namn spelades min spellista ”Ori and the Blind Forest” upp korrekt när jag sade ”spela den blinda skogen på Spotify”, men att säga ”spela Ori och den blinda skogen” förvirrade Cortana varje gång. Det visade sig enklare att styra musiken från Spotify-appen än genom röstkommandon.
Omvänt, så länge jag känner till namnet på låten eller artisten rätt, upplever jag sällan eller aldrig den här typen av problem med Google Assistant och Alexa med Spotify.
Fler funktioner saknas än finns
Problemen började i mitt vardagsrum. Lamporna i mitt vardagsrum är Magic Home-enheter och Cortana har ingen integration för dessa. Jag insåg sedan att mina smarta eluttag antingen är iClever- eller GE-enheter, och även om GE-enheterna har Wink-integration så har inte iClever-enheterna det. Därmed kan jag varken tända lamporna i mitt vardagsrum eller styra majoriteten av mina smarta uttag med Cortana. Jag var tvungen att vända mig till Alexa eller Google för det.
Ibland finns inte musiken jag vill ha på Spotify, och då använder jag en annan källa. Utbudet av musiktjänster för Cortana är tyvärr minimalt. Det finns ingen Pandora, till exempel, trots att de lovade att det skulle komma för mer än ett år sedan. Pandora har inte uppdaterat sin nyhetsblogg med mer information om Cortana, inte ens i samband med den senaste uppdateringen av Xbox-appen. Inte ens med Spotify har Cortana stöd för ljud i flera rum, en funktion jag använder regelbundet. Och om jag ville ha en intercom så var det återigen dags att vända sig till Alexa eller Google. Problemet är inte bara att jag inte har Cortana-högtalare i hela huset, utan också att funktionerna helt enkelt inte finns.
Jag har integrerat e-post och kalender via Outlook.com, så det borde ha fungerat smidigt. Och även om e-posten fungerade bra, lämnade kalendern mycket att önska. ”Cortana, vad finns i min kalender” och ”vad är mitt nästa möte” resulterade i svar om att det inte fanns något i kalendern idag. Men jag var ute efter information om morgondagen. Så jag provade ”vad står i min kalender imorgon”, och efter två försök fungerade det äntligen. Tyvärr var informationen jag fick inte särskilt användbar på grund av paketleveranser.
Varje gång jag får e-post om en leverans så lägger Microsoft till den i min kalender på det beräknade leveransdatumet. Frustrerande nog ger frågan ”Cortana, när kommer mitt paket” inga resultat. Min kalender listar fem paket som ska anlända imorgon, och Cortana läste bara upp de fyra första på listan. Det innebär att mitt faktiska möte (det sjätte objektet) för morgondagen inte kom med.
Kalendermöten avslöjade också att Cortana inte fungerar konsekvent på alla enheter. Händelsen för morgondagen har en påminnelse inställd för idag. När påminnelsen utlöstes så dök den upp på min Android-telefon, min Windows-telefon, min PC och min Surface. Men inget hände på Invoke. Om inte de andra enheterna hade varit i samma rum hade jag kanske missat påminnelsen helt.
Cortana-appen är inte särskilt hjälpsam
Jag lägger inte till många regler via röstkommandon
Jag använder mig i stor utsträckning av rutiner för att automatisera mitt hem. Jag funderade på att flytta över dessa till Cortana för att få en komplett upplevelse, men i början av processen fanns det inte ens något alternativ för rutiner i Cortana. Mitt i experimentet släpptes en uppdatering och Microsoft introducerade funktioner som liknar rutiner, de kallade dem Scener och Regler. Scener kan kombinera handlingar – om kökslampan släcks, sänk termostaten till 21 grader. Regler gör att handlingar sker vid specifika tider – kl. 21:00 tänds verandalampan.
Jag trodde jag hade hittat en väg till automatisering, men jag upptäckte snabbt att Microsoft bara hade implementerat den här funktionen halvfärdigt. Du kan bara ställa in scener och regler via röstkommandon. Om du gräver i Cortana-appens inställningar (där Microsoft har flyttat anteckningsböckerna) kan du se och ta bort befintliga scener och regler, men du kan inte lägga till några. Vid det laget kastade jag in handduken. Jag har för många rutiner för att lägga till dem med rösten.
Larm och timers är också ett problem. Du kan inte namnge dem, varken via appen eller med rösten, och om du skapar ett alarm från Cortana-högtalaren måste du ta bort det med högtalaren. Eftersom du inte kan namnge dem så måste du säga något i stil med: ”ta bort mitt 16:30-alarm” och hoppas att Cortana förstår. Om jag ställde in ett alarm på min telefon hamnade det i klockappen. Men det verkade inte få rätt tid, trots att jag använde skrivalternativet.
Det enkla faktum är att Google och Amazon har gjort ett betydligt bättre jobb med appintegrationen här. Jag kan styra påminnelser, larm och timers för alla mina enheter från deras respektive app. Och jag kan ställa in rutiner genom att trycka på telefonens skärm utan att prata med enheterna, på ett enkelt och lättanvänt sätt.
Det finns få ”färdigheter” och de är förvirrande att aktivera
När Microsoft lanserade Invoke, skröt de med att 46 färdigheter redan fanns tillgängliga i Cortana. Sedan dess har siffran växt till över hundra. Men detta är ingenting jämfört med Alexas 50 000 färdigheter. Och även om inte alla Alexa-färdigheter är imponerande, försöker många av dem åtminstone göra något unikt, som att läsa en berättelse eller underlätta ett brädspel. Cortana har knappt täckt grunderna med färdigheter som Dominoes, Dark Sky och Wink.
Det värsta är dock att försöka lägga till en färdighet. Du kan hitta färdigheter du redan har installerat i Cortana-appen. Men om du klickar på alternativet ”Upptäck fler färdigheter” kommer du till Cortana Skills webbsida, där du kan klicka på en färdighet för att se en beskrivning. Men det finns ingen ”lägg till”-knapp, inget installationsalternativ eller något annat som indikerar hur man aktiverar den. Microsoft förväntar sig att du ska försöka använda färdigheten genom att prata med Cortana, och då blir du ombedd att lägga till den.
Men du måste veta att färdigheten finns överhuvudtaget, vilket innebär att du oundvikligen kommer att hamna på den här webbsidan. Så varför inte bara låta oss aktivera den direkt därifrån?
Det mest effektiva du kan göra med Cortana är att förvandla den till Alexa
Varje gång jag stötte på ett problem med Cortana så var lösningen ganska enkel: Anropa Alexa. I enlighet med mitt löfte att ”endast använda Cortana-enheter”, tog jag inte den enkla vägen ut. Istället anropade jag Alexa via Cortana med deras nya integration. Det fungerade utmärkt, vill jag tillägga. För det mesta hörde jag Alexa svara inom två sekunder, som ett tecken på att hon hade tagit över, och sedan kunde jag ge henne det kommando jag behövde. Efter att min begäran hade hanterats frågade Alexa om det var något mer. När jag var klar kunde jag antingen säga ”sluta lyssna” eller bara vara tyst. Hon gav upp efter en stund.
Men även om integrationen är smidig så är det fortfarande ett onödigt omväg när jag lika gärna bara kunde använda en Alexa-högtalare från första början. Om röstassistent-högtalare handlar om bekvämlighet, så är det logiskt att gå direkt till källan och inte omvägen.
Cortana har fastnat i det förflutna
Nästan alla problem jag har stött på med Cortana har tidigare varit problem för Alexa och Google Assistant.
De tog inte alltid hänsyn till flera högtalare, och de hade inte heller stöd för ljud i flera rum. Deras appar var inte lika raffinerade och rutiner var inte en del av utbudet till en början. Men Amazon och Google har arbetat med att förbättra sina produkter, medan Microsoft, ärligt talat, inte har gjort det. Åtminstone inte ur ett konsumentperspektiv. De kan ha visat upp futuristiska demonstrationer av arbetsplatser, men det har inte hjälpt dig eller mig i hemmet.
Kan Microsoft komma ikapp? Ja, förmodligen, men till vilket pris? Microsoft är ett stort företag med många projekt i gång, och varje gång de lägger resurser på en sak, förlorar de fokus på något annat.
Sanningen är att även om Microsoft hade lagt till alla funktioner som Cortana saknar just nu, skulle det inte lösa problemet som Microsoft tycks stöta på alltför ofta. Lågt användarantal innebär att stöd från tredje part saknas, och brist på stöd från tredje part innebär lågt användarantal. Microsoft står inför samma problem med höna och ägg som de upplevde med Windows-telefonen, och det är därför det finns så få färdigheter för Cortana. Ingen är intresserad av att utveckla dem.
Vid ett visst tillfälle är det bäst att ändra kurs och ställa en ny fråga. Vad mer kan Cortana vara? Det är vad Satya Nadella syftade på med sina senaste uttalanden.
Under tiden återgår jag till Alexa och Google. Jag kommer att behålla Cortana-högtalaren för Spotify-integration, men förmodligen inte så mycket mer. Även om röstsvaret inte förbättras så kan jag ha den bredvid min PC och styra den via Spotify-appen, eller helt enkelt använda den som en Bluetooth-högtalare. Och ärligt talat är det en ganska bra Bluetooth-högtalare för 50 dollar.