I fotografins värld stöter vi på två distinkta typer av balans: formell och informell. Att bemästra dessa två, samt att förstå hur de tillämpas, är fundamentalt för att skapa effektfulla kompositioner. Låt oss utforska dessa koncept närmare.
Balans som ett kompositionselement har funnits långt innan fotografins uppkomst. Det var en betydande del av de flesta renässansmålningar. Konceptet kan upplevas som något svårgripbart, eftersom det grundar sig i idén om ”visuell vikt”, vilket i sig är en metafor. Tanken är att olika objekt i en scen har varierande visuell vikt. Människor, färgstarka detaljer, högkontrastmotiv och ovanliga ämnen har generellt en hög visuell vikt. Stora ytor som himmel, vatten eller mark har däremot lägre visuell vikt. Det bästa sättet att förstå detta är genom att observera och experimentera.
Formell eller symmetrisk balans
Formell balans, eller symmetri, uppnås när en bild delas på mitten, antingen vertikalt eller horisontellt, och båda sidor har samma visuella vikt. Betrakta detta porträtt.
Detta porträtt är i princip perfekt symmetriskt längs den vertikala axeln.
Båda sidor av bilden upplevs ha likvärdig visuell tyngd. Det finns inget som drar blicken mer mot den ena sidan av bilden än den andra.
Här är ytterligare ett porträtt där modellen är centrerad, vilket skapar en symmetrisk känsla.
Och ännu ett exempel.
Som framgår fungerar formell balans väl i porträtt. Den förmedlar en känsla av lugn, seriositet och stabilitet. Jag använde medvetet formell balans i den här bilden av en sovjetisk staty i Transnistrien, just för att förmedla en känsla av långvarighet – vilket statyn också har.
Formell balans är relativt enkel att förstå: placera motivet i mitten. Låt oss därför gå vidare till det mer komplexa konceptet informell balans.
Informell eller asymmetrisk balans
Informell, eller asymmetrisk balans, uppnås när du balanserar bilden genom att placera objekt med liknande visuella vikter, istället för att bara balansera bilden symmetriskt. Låt oss betrakta några exempel.
I det här fotografiet har jag använt den visuella vikten hos personen för att balansera bergen och molnen. Bilden upplevs fortfarande med känsla av skala, men känns inte tom. Människor har hög visuell vikt och kan därför ofta balansera mycket på egen hand.
Här är ett liknande exempel. Skidlöparen Will är ännu mindre i bilden, men balanserar ändå det enorma berget i bakgrunden.
Låt oss se på ett exempel där balansen saknas. Slottet är visserligen imponerande, men i övrigt händer inte mycket i bilden.
Några minuter senare passerade en båt. Nu börjar det hända något! Den lilla båten räcker till för att balansera det gigantiska, antika slottet.
Du kan också balansera ett enskilt objekt med stor visuell vikt med flera objekt med mindre visuell vikt. Här balanserar stjärnorna på himlen de stora Joshua-träden. De mindre träden balanserar också det stora trädet.
Kanske det främsta exemplet på asymmetrisk balans kommer inte från fotografin, utan från konsten. Michelangelos ”Adams skapelse” är underbart balanserad: Adam och jorden har samma visuella vikt som Gud och änglakören.
Obalanserade eller dynamiska bilder
Det är viktigt att komma ihåg att balans endast är ett verktyg i din kompositionsverktygslåda. Andra element inkluderar ledande linjer, begränsade färgpaletter och mycket mer. Det betyder att inte alla dina bilder behöver vara balanserade. Obalanserade bilder tenderar att förmedla spänning, dynamik och en känsla av aktivitet.
Titta bara på det här fotografiet. Will hoppar ner i en svart avgrund. Detta skapar en känsla av fart och dramatik.
Eller ta den här bilden av Santa Monica Pier. Balanserar himlen och havet piren? Kanske, men troligtvis inte. Istället får vi en dynamisk solnedgångsbild där piren sticker ut i havet.
För mig handlar det om vad du vill förmedla. Om du strävar efter stabilitet och trygghet kan en formellt balanserad bild vara rätt val. Om du däremot söker något mer dramatiskt som ändå upplevs balanserat, kan du testa asymmetriskt balanserade kompositioner. Vill du förmedla spänning och dynamik, kan en obalanserad bild vara det bästa alternativet.
Experimentera! Ibland fungerar inte den komposition du har tänkt dig, men du kan ändå skapa något fantastiskt. Och du kommer alltid att lära dig något nytt på vägen. Det finns sällan rätt eller fel inom detta område.