Hur du alltid får det foto du vill ha

By rik

Något av det mest frustrerande är att återvända hem efter en lång dags fotograferande, överföra bilderna och upptäcka att man inte fångade det motiv man eftersträvade. Bilden kanske är överexponerad, oskarp, eller kompositionen fungerade inte alls. Här är en guide till hur du kan undvika detta i framtiden.

I denna genomgång använder vi landskapsfotografering som exempel, eftersom den oftast tillåter en lugn och eftertänksam process. Principerna är dock applicerbara på andra former av fotografering, även om momentet med testbilder kan behöva anpassas till ett snabbare tempo.

Visualisera det tänkta fotot

Den grundläggande förutsättningen för att få det önskade fotot är att tydligt definiera vilket motiv man vill fånga. Detta kan låta uppenbart, men många fotografer lägger inte tillräckligt med tankekraft innan de börjar fotografera. Det är lätt att anlända till en vacker plats, börja knäppa bilder i tron att det vackra landskapet automatiskt ger bra bilder. Men vid granskning på datorn märker man detaljer som man missade på plats, såsom kraftledningar eller turister.

Istället bör man ta det lugnt, observera omgivningen och reflektera över vilken typ av bild man vill skapa. Är det vågorna som bryter mot stranden eller en speciell klippformation som ska vara i fokus? Ofta finns flera bildalternativ. Som exempel tog jag först det här fotot:

Och sedan det här:

Med cirka 20 minuters mellanrum. När solen sjunkit under horisonten såg jag möjligheten att fånga en lugn, mjuk svartvit bild. När solen sedan steg ville jag istället fånga alla färgerna. Båda bilderna var medvetna val, baserade på de förhållanden som rådde vid varje tidpunkt.

Det handlar inte om att spendera timmar på att planera varje tänkbar bild. Det räcker med att ta några minuter till att överväga vad man vill uppnå. Det är ett effektivt sätt att skapa bättre bilder.

Planera de nödvändiga åtgärderna

När du har visualiserat den bild du vill ha, är det dags att planera hur du ska omvandla den till verklighet. Du måste utreda hur du kan överföra bilden från din fantasi till kamerans minneskort.

Det första steget är att bedöma om det önskade fotot ens är möjligt att ta. Om du saknar ett teleobjektiv kommer du inte att kunna ta närbilder på sjöfåglar. Om du inte har neutraldensitetsfilter eller stativ blir det svårt att skapa en bild med lång exponering av till exempel vatten.

Om du har rätt utrustning är nästa steg att arbeta med kompositionen. Rör dig runt, titta genom kameran och testa olika brännvidder tills du hittar en tilltalande bild. Försök att inkludera både förgrunds- och bakgrundselement. Om du använder stativ, är det dags att ställa in det och låsa allting.

Med kompositionen på plats är det dags att bestämma vilka exponeringsinställningar som ska användas. Det finns många resurser som ger vägledning i hur man väljer lämplig slutartid, bländare och ISO. Se gärna till att läsa på om detta om du känner dig osäker.

Slutligen är det nästan dags att trycka på avtryckaren. Sista steget är att fokusera på motivet för att få en skarp bild. Antingen använder man kamerans autofokus, eller så fokuserar man manuellt om scenen är lite knepig.

Ta testbilder

När allt är klart, är det dags att börja fotografera. Man bör inte förvänta sig att allt blir perfekt direkt, se istället de första bilderna som testbilder. Ofta märker man saker på kamerans skärm som man missade i sökaren. Det kan också hända att exponeringsinställningarna eller fokus behöver justeras.

När du tagit en eller två bilder, granska dem på kamerans skärm. Använd zoomfunktionen för att se att de områden som ska vara skarpa verkligen är det. Om de inte är det, behöver du antingen justera fokus eller bländare.

Kolla även histogrammet för att säkerställa att du inte förlorar detaljer i skuggorna eller högdagrarna. Histogrammet och blinkande varningar ger dig en mer exakt bild än att bara titta på fotot. Om du förlorar detaljer i skuggor eller högdagrar, behöver du antingen justera dina exponeringsinställningar eller ta några bilder med olika exponeringar som kan användas till en HDR-bild.

Ta den slutgiltiga bilden

Nu när du känner dig ganska säker på att allt är korrekt inställt, är det dags att ta den slutgiltiga bilden. Tryck på avtryckaren – eller ännu bättre, använd en fjärrkontroll – och granska bilden. Om allt ser ut som du tänkt dig, är det fantastiskt!

Personligen brukar jag, även efter att jag har fått det foto jag vill ha, ta några extra säkerhetsbilder. Jag tar några medvetet underexponerade och överexponerade bilder, ifall jag vill fånga extra detaljer. Jag fotar även några alternativa kompositioner, bara för säkerhets skull. Oftast väljer jag mitt huvudfoto, men ibland, när jag granskar alla bilder på en större skärm, inser jag att en av mina alternativa bilder blev bäst.

Och där har du det.

Sammanfattningsvis: ta det lugnt, tänk efter och utvärdera. Gör du det under fotograferingen, är du nästan garanterad att åka hem med de bilder du vill ha. När du blir mer erfaren kommer varje steg att kännas mer naturligt, och du kommer att kunna genomföra det nästan instinktivt.