Hur man återställer raderade objekt från Outlook

Vi har alla upplevt magen släppa som händer när du av misstag raderar något. Det är därför vi är stora fans av att säkerhetskopiera saker, oavsett om du använder en PC, en Mac, Android eller iPhone. Du kan säkerhetskopiera din Outlook .pst-fil som vilken annan fil som helst – och det borde du, även om det innebär att du flyttar den från standardplatsen – men det hjälper dig inte att återställa ett e-postmeddelande som du precis raderat av misstag.

Lyckligtvis finns det en god chans att du kan återställa ditt felaktigt raderade objekt om du använder Microsoft Exchange Server som din e-postserver. (Om du inte är det, och du använder en webbaserad e-postadress som Gmail eller Yahoo! mail, är ditt bästa alternativ att logga in på webbgränssnittet för din e-post och söka där.)

Skillnaden mellan en mjuk och hård radering

När du ”mjukt tar bort” ett e-postmeddelande, genom att markera det och antingen använda ”Delete” på ditt tangentbord eller klicka på ”Delete” alternativet i Outlook, skickas meddelandet till mappen Deleted Items. Det kommer vanligtvis att stanna i mappen Borttagna objekt tills du tömmer mappen (även om dina företagsadministratörer kan ha ändrat detta för att tömma mappen Borttagna objekt automatiskt regelbundet). Att tömma mappen Borttaget är känt som en ”hård radering” eftersom det tar bort meddelandet från Outlook på din dator helt. Du kan också ”hårt ta bort” ett meddelande från valfri mapp i Outlook genom att använda SKIFT+Delete på tangentbordet, vilket raderar det utan att skicka det till mappen Borttagna objekt.

Om du har raderat ett meddelande av misstag, gå till mappen Borttagna objekt, leta reda på meddelandet och flytta tillbaka det till mappen där du raderade det. Om du har hårt raderat ett meddelande måste du använda verktyget ”Återställ borttagna objekt”.

Hur man återställer hårt raderade meddelanden

När ett e-postmeddelande är ”hårt raderat” flyttas det till en dold mapp ”Återställbara objekt” i Exchange. Som standard är lagringstiden för dessa raderade e-postmeddelanden 14 dagar. Det betyder att i 14 dagar efter att du har ”hårt raderat” något från Outlook, kommer det att ligga i mappen ”Återställbara objekt” innan det raderas permanent (och är helt omöjligt att återställa). Så om inte din e-postadministratör har ändrat standarden har du 14 dagar på dig att använda Outlooks verktyg ”Återställ borttagna objekt” för att få tillbaka din oavsiktligt raderade e-post.

Du kan komma åt det här verktyget på en av tre olika platser:

Välj borttagna objekt och titta längst upp i mapprutan efter alternativet ”Återställ objekt som nyligen tagits bort från den här mappen”.

Gå till Hem > Återställ raderade objekt från servern.

Gå till mapp > Återställ raderade objekt.

Alla dessa alternativ startar samma verktyg för Återställ borttagna objekt, som visar en lista över objekt i mappen Återställbara objekt.

För att återställa ett raderat objekt, välj det, se till att ”Återställ valda objekt” är påslaget och klicka sedan på ”OK”.

Objektet kommer att flyttas tillbaka till mappen Borttaget objekt, där du sedan kan flytta tillbaka det till vilken mapp du vill.

Du kan återställa flera objekt från verktyget Recover Deleted Items genom att hålla ned Ctrl-tangenten medan du väljer de e-postmeddelanden du vill återställa. Om det finns ett helt block med e-postmeddelanden, vill du återställa, välj det första meddelandet, håll sedan ned Skift-tangenten och klicka på e-postmeddelandet i slutet av blocket för att markera dem alla. Du har också en ”Välj alla”-knapp om du vill återställa alla e-postmeddelanden. Om du har valt många e-postmeddelanden kan det ta ett tag för dem att återhämta sig, eftersom de måste flyttas från mappen Återställda objekt tillbaka till mappen Borttagna objekt.

Du kan också rensa e-post härifrån. Välj objekt som du vill ta bort permanent, slå på ”Rensa valda objekt” och klicka sedan på ”OK”.

Ett varningsmeddelande kommer att visas, som du måste notera, eftersom om du klickar på ”OK” kommer de objekt du har valt att raderas, utan något sätt att återställa dem.

Detta är en allvarlig varning – att rensa ett objekt raderar det från Exchange och det är borta för alltid. Det finns vanligtvis ingen anledning att rensa din e-post, så om du är i tvivel, använd inte alternativet Rensa.

Om du har raderat något av misstag och du inte kan hitta det med verktyget Återställ borttagna objekt, gör inget annat och ring ditt tekniska supportteam omedelbart. De kanske har verktyg som kan få tillbaka din e-post, men varnas: de kanske inte. Så glöm inte att säkerhetskopiera regelbundet!