De bästa ställena att köpa ett domännamn

By rik

För att registrera ett domännamn behöver du vanligtvis vända dig till en så kallad ”Domain Name Registrar”. Dessa företag är godkända av ICANN, organisationen som skapar och hanterar domännamn. Om du inte har en direkt relation med ICANN, är detta din väg att gå.

Du kan välja vilken registrar som helst – tjänsten i sig fungerar likartat oavsett. Det som skiljer dem åt är användarvänligheten, extrafunktioner som e-posttjänster och Whois-skydd, samt kvaliteten på de namnservrar de använder.

Google Domains: Enkelhet och integration

Google Domains är känd för sin avskalade och enkla design. Du får Googles stilrena gränssnitt kombinerat med effektiva DNS-verktyg och hög säkerhet. För de flesta som skaffar domännamn är e-post en viktig del, och Google Domains integreras smidigt med Google Workspace (tidigare G Suite). Observera att du behöver en betald Google Workspace-prenumeration, det fungerar inte med ett vanligt Gmail-konto.

Sökfunktionen är grundläggande, men tillräcklig. Om du redan vet vilket domännamn du vill ha, fungerar Google bra.

Priserna är genomsnittliga, men om du vill få upp din webbplats snabbt utan krångel, är Google ett bra val.

Hover: Bra sökverktyg och förslag

Hover är en registrar som erbjuder enkla tjänster till normala priser. De utmärker sig främst genom sina förslag, där du får se liknande domännamn med olika stilar och synonymer. Detta kan hjälpa dig att hitta exakt det du letar efter. På deras sökida finns en sidopanel med kategorier och filter för olika tillägg.

Om du till exempel söker efter ”cookiesbygrandma.com”, som redan är upptaget, ger Hover dig automatiskt en lista över liknande domäner. Om du inte vet exakt vad du vill ha, är Hover ett bra ställe att utforska.

Deras .com-domäner börjar på $12.99 per år, och e-postvidarebefordran kostar $5 per år, plus gratis Whois-sekretess.

GoDaddy: Domän och webbhotell, högre priser

GoDaddy är ett alternativ om du vill ha både domän och webbhotell hos samma leverantör. Det kan vara bekvämt, men normalt sett rekommenderas att separera dessa två tjänster om du i framtiden vill byta webbhotell. GoDaddy är i grunden en domänregistrar, så du kan alltid flytta din domän till en annan registrar eller ändra DNS-inställningar för att peka mot ett nytt webbhotell.

GoDaddy erbjuder bra webbhotell, en egen webbplatsbyggare och hanterad WordPress-hosting, samt många mallar. De är lite dyrare, och deras webbhotell kan kännas klumpigt för komplexa projekt, men för en enkel webbplats fungerar det bra.

GoDaddys priser verkar låga i början, men ökar efter första året. En .com-domän kostar $15 per år till fullt pris, vilket är vad du betalar för att använda den största domänregistratorn.

NameCheap: Låga priser och bra service

NameCheap lever upp till sitt namn – de är billiga. De har bra erbjudanden, och de flesta .com-domäner kostar från $8.88. En del mer ovanliga tillägg kostar till och med under en dollar. Deras DNS-tjänst är bra, med gratis Whois-skydd och en lättanvänd DNS-leverantör som är enkel att hantera och flytta.

De har ett ”massök”-alternativ, där du kan söka upp till 50 domännamn samtidigt. Om du har en lång lista med idéer kan du mata in alla, se vilka som är tillgängliga och kolla priserna för olika toppdomäner.

De erbjuder också hanterad WordPress-hosting via EasyWP, men det kan vara bättre att välja en specialiserad WordPress-leverantör och vidarebefordra domänen dit.

Bildkälla: Maxx-studio/Shutterstock