Det sägs ofta att den bästa kameran är den du har med dig, och vi anser att samma princip gäller för anteckningsappar. Om du alltid har en iPhone eller iPad till hands, är de båda utmärkta verktyg för att göra noteringar. Men vilken app bör du välja?
App Store är överfull av anteckningsappar, och det kändes ett tag som att det kom en ny storsatsning nästan dagligen. Många har sedan dess försvunnit, inklusive en del uppmärksammade appar. Det som återstår är dock ett utbud av appar som sträcker sig från det geniala till det undermåliga.
Så, vilken app ska du använda?
När du väljer en app för anteckningar på iPhone eller iPad, finns det ett par kriterier som kan vara viktiga, beroende på hur du planerar att använda den. Vissa behöver absolut integration med Dropbox, medan andra nöjer sig med stöd för iCloud. En del kan behöva möjligheten att exportera som Markdown, eller kanske vill ha live-förhandsgranskning av Markdown-anteckningar. Det finns så många olika krav att det är omöjligt att ta hänsyn till alla här. Vad vi kan göra är att presentera vad vi anser vara de bästa anteckningsapparna för iPhone och iPad, för de flesta användare.
Med det sagt, låt oss börja.
Apples Anteckningar
Den naturliga utgångspunkten är Apples egen app Anteckningar, eftersom den är förinstallerad på alla iPhones och iPads. Direkt ur kartongen har dessa enheter en av de bästa tillgängliga anteckningsapparna. Men den är inte felfri, och dessa brister kan göra att den hamnar i andrahand för många användare.
Det främsta med Apples Anteckningar är att den enkelt synkroniseras mellan alla dina Apple-enheter, men det medför också en tydlig nackdel. För att komma åt dina anteckningar på en Android-enhet eller Windows-dator måste du använda tredjepartsappar som inofficiellt får tillgång eller webbplatsen iCloud.com. Ingen av dessa lösningar fungerar tillräckligt smidigt för att vara ett fullvärdigt alternativ. Om du är helt investerad i Apples ekosystem kommer detta inte att vara ett problem för dig.
När det gäller vad vi gillar med Anteckningar, är det framför allt dess förmåga att hantera nästan vad som helst, inklusive webbadresser. När du lägger in webbadresser i en anteckning får du en förhandsvisning av webbplatsen, och liknande förhandsvisningar visas även för bilder. Det kan vara praktiskt om du samlar information för senare bruk, till exempel när du gör research för ett blogginlägg eller en artikel.
Apples Anteckningar kanske inte är vår favoritapp för anteckningar, men det är den första du bör prova – du har den redan, och den är gratis!
Google Keep
Google Keep är ett annat plattformsoberoende alternativ, och om du söker efter en gratis lösning som fungerar överallt kan detta vara det rätta valet. Google Keep har de flesta funktioner som en användare kan önska sig av en anteckningsapp, men den liknar i viss mån Evernote genom att den fungerar som en behållare för nästan vad som helst. Du kan inte spara filer direkt i Google Keep, men det finns stöd för bilder och webbadresser, samt förhandsvisningar av URL:er. Du kan till och med spara röstmemon i Google Keep för senare uppspelning.
Organisering underlättas av stöd för taggar – vilket nu är standard – och Google Keep är förmodligen en av de mest visuellt tilltalande apparna på den här listan. Den är funktionell, men inte tråkig att använda, och trots att den kommer från Google känns iPhone- och iPad-apparna som att de har utvecklats med iOS i åtanke på ett sätt som Evernote inte har lyckats med.
Den största fördelen med Google Keep är att den är gratis, vilket bara Apple Notes kan konkurrera med på vår lista. Om priset är en avgörande faktor, står valet mellan Apple Notes och Google Keep, och det fina är att du kan prova båda utan att betala. Båda fungerar bra, och vi tror inte att du kan gå fel med någon av dem.
Bear
IOS-användarnas favorit förra året, Bear är inte längre lika självklart val som den en gång var, men det är fortfarande en utmärkt anteckningsapp. Liksom Apples Anteckningar synkroniserar Bear endast via iCloud, så den fungerar bäst om du använder Apple-enheter.
Bear har stöd för Markdown, vilket Apples Anteckningar saknar. Bear visar även bilder i anteckningarna in-line, vilket gör appen perfekt för att anteckna under en föreläsning eller liknande möte. Tyvärr ger Bear inga förhandsvisningar när du lägger till webbadresser; de omvandlas istället till klickbara länkar.
Rent visuellt ser anteckningar inte lika tilltalande ut i Bear, men huruvida detta påverkar appens användbarhet beror på dina preferenser. Bear erbjuder också många teman att välja mellan, vilket ändrar appens övergripande utseende.
Det finns versioner av appen för iPhone, iPad och Mac.
Du kan använda gratisversionen av Bear och få tillgång till de flesta av dess funktioner. Men för att få ut det mesta av appen krävs ett Bear Pro-abonnemang. För 14,99 dollar per år lägger Bear Pro till avancerade funktioner som anteckningsmärkning och möjligheten att exportera anteckningar till Markdown, vanlig text eller som bilder. Tyvärr ingår enhetssynkronisering också i Pro-prenumerationen, så om du vill använda Bear på flera enheter måste du betala.
Drafts
Drafts fungerar lite annorlunda än de flesta anteckningsappar. Tanken är att du snabbt och enkelt ska kunna skapa text av vilken sort som helst, och sedan bestämma vad som ska hända med den texten. Enkelt uttryckt är Drafts en utmärkt plats för att snabbt skriva ner anteckningar. När du öppnar appen skapas omedelbart en ny, tom anteckning med tangentbordet uppe och markören blinkande, redo för text. Även om det är lätt att skapa en anteckning, är den verkliga styrkan i Drafts vad som händer därefter.
Även om Drafts är en app för anteckningar, är den utformad för att du ska kunna göra anteckningar och sedan agera på dem. Du kan göra alla möjliga saker med din text, som att skicka den till iMessage eller Twitter eller ett dussin andra appar. Möjligheterna är nästan oändliga eftersom du kan skapa egna åtgärder eller utforska en Action Directory där andra användare har laddat upp sina åtgärder.
Man skulle kunna fortsätta prata länge om hur Drafts kan förändra hur någon använder sin iPhone, men även om du bara använde den som en plats för att lagra text, är den utmärkt även för det. Anteckningsmärkning finns på plats och arbetsytor kan konfigureras för att endast visa anteckningar med specifika egenskaper. Tänk på arbetsytor som sparade sökningar så förstår du. Allt synkroniseras via iCloud, och även om det ännu inte finns en fullständig Drafts-app för Mac, är en betaversion under utveckling i skrivande stund.
Drafts är en gratisapp, men ett Drafts Pro-abonnemang krävs för att skapa anpassade åtgärder samt låsa upp några av de bästa funktionerna som arbetsytor. För 19,99 dollar per år är det också ett av de dyrare alternativen.
Evernote
Det är omöjligt att prata om anteckningsappar utan att nämna Evernote. Tjänsten har haft sina motgångar de senaste åren, men Evernote var en gång det givna valet om du ville ha en app som kunde fungera som din ”allt-i-ett-behållare”. Evernote är mycket mer än en anteckningsapp. Du kan lägga till filer, dokument med mera – och göra allt sökbart när det väl finns där.
Även om Evernote inte saknar funktioner – handskriftsigenkänning, webbklient, anteckningsmärkning och så vidare – är det största problemet vi har själva appen. Den känns trång och inte helt anpassad för iPhone eller iPad. Men Evernote fungerar på alla större plattformar du kan tänka dig och har även ett webbgränssnitt. Du har alltid dina anteckningar med dig, även om de inte känns så bekväma att arbeta med på iOS. Vi skulle förmodligen placera Evernote längst ner på vår lista över favoriter, men den fungerar bra för många.
I grundutförandet är Evernote gratis, men för att få tillgång till mer avancerade funktioner som att dela anteckningar och integration med molnlagringstjänster måste du betala 7,99 dollar per månad.