För många spelentusiaster har begreppet ”Soulslike” blivit en vedertagen term för att beskriva en specifik typ av speldesign, som i korthet sammanfattar vad man kan förvänta sig av dessa spel. Många som har fascinerats av denna genre är eniga om att den erbjuder en unik och utmanande spelupplevelse som är svår att jämföra med andra spel. Men för de som är obekanta med begreppet, är det ofta oklart vad det innebär, och de missar de definierande elementen som utgör genren. Vad betyder det egentligen när ett videospel kallas Soulslike? Vilka är de viktigaste komponenterna, och vad skiljer ett Soulslike-spel från andra typer av spel? I denna artikel granskar vi närmare vad som kännetecknar Soulslike-spel, deras ursprung, samt deras unika mekanik och svårigheter.
Från Demon’s Souls till Dark Souls
Bild: Rob Webb / www
Subgenren Soulslike har sitt ursprung i FromSoftwares Demon’s Souls från 2009. Spelet var designat för att återskapa utmaningen från äldre spel, medvetet med en hög svårighetsgrad. Utvecklarna valde att inkludera många fiender och farliga miljöer som kunde leda till spelarens död när som helst.
Dark Souls, som släpptes 2011 som den andliga efterföljaren till Demon’s Souls, tog konceptet och förfinade det. Spelmekaniken finslipades och idén om en sammanhängande spelvärld med fokus på utforskning utvecklades. Spelet krävde att spelaren lärde sig av sina (många) misstag för att övervinna hinder.
Sedan dess har FromSoftware släppt flera andra Souls-inspirerade spel som följer den ursprungliga visionen. Men vad kännetecknar egentligen ett Soulslike-spel och vilka egenskaper delar dessa spel?
Mörk Fantasymiljö med Berättande Genom Miljön
Från det korrupta kungariket Boletaria i Demon’s Souls till de bloddränkta gatorna i Yharnam i Bloodborne, har Soulslike-spel en gemensam nämnare i sina spelmiljöer. De kännetecknas av en mörk fantasymiljö där landskapet har härjats av plågor eller påverkats av mörk magi.
Spelarna introduceras till dessa världar med lite eller ingen förkunskap. Det finns ingen hjälpande hand i Soulslike-spel. Från början kastas man in i världen, underlägsen och med endast ett trasigt svärd som skydd. Utforskningen av dessa världar leder till ny utrustning som kan förbättra karaktären och öka överlevnadschanserna.
Ofta har Soulslike-spel ingen uppenbar handling. Myterna och legender kring spelvärlden finns i överflöd, men de är oftast dolda. De upptäcks och pusslas ihop genom interaktion med NPC:er, genom att läsa dokument eller historiska föremål, och genom att noggrant läsa beskrivningar av föremål i inventariet när man får bättre utrustning.
Grundkonceptet är att spelaren måste anstränga sig för att få belöning. Vissa spelare vill utforska världen fullt ut och hitta varje bit information, medan andra bara vill fortsätta för att besegra nästa boss. Möjligheten att spela på sitt eget sätt är ett utmärkt designval som gör att varje titel tilltalar olika typer av spelare.
Hög Svårighetsgrad med Mångsidiga Karaktärsbyggen
Bild: Rob Webb / www
Om man tar del av diskussioner i onlineforum, spelströmmar eller videor om Soulslike-spel, dröjer det inte länge innan frasen ”Git Gud” (ungefär ”bli bättre”) dyker upp. Denna fras har uppstått på grund av den höga svårighetsgraden i Soulslike-spel, som kan vara straffande, särskilt för mer avslappnade spelare. Det är inte fråga om några hack-and-slash-spel.
Frasen används ofta som ett ”hjälpsamt” råd när spelare ber om tips för att besegra en boss eller klara en svår del av spelet. Det kan uppfattas som ogint med tanke på den stora spelarbasen som dessa spel genererar. Men på många sätt stämmer det faktiskt.
Souls- och Soulslike-spel har vanligtvis bara en svårighetsgrad, så det finns inget lätt läge att använda när det blir svårt. Spelarens framgång beror på förmågan att lära sig genom att prova sig fram. Att lära sig fiendernas attackmönster, veta när man ska blockera, rulla undan och kontra är avgörande.
En viktig strategi för att bemästra spelet i ett Soulslike-spel är hur man väljer att bygga sin karaktär. De flesta Soulslike-spel (med undantag för Sekiro: Shadows Die Twice) ger spelaren friheten att forma karaktären efter egen smak, men man måste sätta sig in i processen för att uppnå önskat resultat.
Att förstå dessa spelprinciper och karaktärsbyggen är grundläggande för att ”Git Gud” i Soulslike-spel.
Betydelsen av Eldar och Kontrollpunkter
Alla som har spelat ett actionäventyrsspel känner till sparpunkter eller kontrollpunkter som finns utspridda i spelvärlden. Dessa är ett bekvämt sätt att spara spelarens framsteg och fungerar som en återställningspunkt om karaktären skulle dö i spelet. I Soulslike-spel fungerar mekanismen med kontrollpunkter dock lite annorlunda.
Demon’s Souls, föregångaren till Soulslike-spelen, introducerade konceptet med lägereldar. Lägereldarna ger karaktären en kort stund av vila. Att vila vid en lägereld sparar spelarens framsteg, fyller på hälsan och återställer tillgången på Estus Flasks (ett objekt som kan användas för att återställa förlorade hälsopoäng i spelet).
En lägereld är en plats där spelaren kan reparera sin utrustning, använda spelvalutan (souls) för att uppgradera karaktärens attribut, eller teleportera sig mellan andra upplåsta kontrollpunkter som en form av snabbresa.
Men att vila vid en lägereld i ett Souls-spel har också ett pris. Alla fiender som har besegrats i området (med undantag av bossar) kommer att återuppstå.
Därför finns det ett strategiskt element i att vila vid en lägereld. När spelaren dör i spelet, återuppstår karaktären vid den senaste lägerelden som användes. Om man inte har vilat på ett tag kan det innebära att man återuppstår långt tillbaka i spelet med en full uppsättning av återuppståndna fiender att slåss mot.
När spelaren dör förloras den ackumulerade spelvalutan vid dödsplatsen. Det finns en chans att gå tillbaka och hämta den, men om spelaren skadas på vägen eller dör av samma fiende går den förlorad för alltid.
Lägereldarna (eller motsvarande i andra Soulslike-spel) är de enda platserna där karaktären verkligen är säker från världens faror. En ljuspunkt i mörkret. Men den värme och bekvämlighet de ger är kortvarig. Det är ett fascinerande koncept som är unikt för Soulslikes och bidrar till en känsla av fördjupning i dessa brutala världar.
Andra Soulslike-spel
FromSoftware har redan en imponerande samling av Soulslike-titlar, inklusive Demon’s Souls, Dark Souls-serien, Bloodborne, Sekiro: Shadows Die Twice och Elden Ring. Genrens popularitet har också lett till att andra utgivare har skapat ett stort antal Soulslike-spel.
Det finns en mängd andra Soulslike-spel som antingen håller fast vid eller är nära de centrala elementen i Soulslike-strukturen. Spel som Nioh, Lords of the Fallen, Mortal Shell, Lies of P och det nyligen släppta Black Myth: Wukong är bara några exempel som följer i FromSoftwares fotspår.
Eftersom fler Soulslike-spel släpps varje år verkar det som att detta fenomen inte kommer att försvinna inom den närmaste tiden. Så om intresset har väckts och du inte har provat genren tidigare, är det ett bra tillfälle att dyka ner i dessa Soulslike-vatten.
Sammanfattningsvis erbjuder Soulslike-spel en unik och utmanande spelupplevelse som sätter spelarnas förmåga att anpassa sig och lära av sina misstag på prov. Med en rik historia och djupgående spelmekanik har de etablerat sin plats i spelvärlden. Om du letar efter en spelupplevelse som både utmanar och fördjupar dig i en mörk och fascinerande värld, är Soulslike-genren definitivt värd att undersöka.