Kärnpunkter
- Bitsy och Twine är lättanvända verktyg som låter dig skapa textbaserade spel och pixelkonstspel utan att behöva koda.
- PuzzleScript ger dig möjligheten att koda visuellt och är utmärkt för att utveckla pusselspel med grundläggande mekanik.
- Construct är idealiskt för att skapa snygga webbläsarspel utan programmeringskunskaper, vilket gör det lämpligt för nybörjare.
Under de senaste åren har mitt intresse för att designa videospel vuxit, men jag har alltid känt mig osäker på var jag ska börja. Som tur är deltar jag i ett månatligt evenemang där vi alla försöker skapa ett spel på bara två timmar med olika spelmotorer varje gång. Det är otroligt roligt, även om resultaten ibland blir lite röriga och konstiga.
Men du behöver inte leta upp en liknande träff för att börja. Genom att kolla in följande webbplatser kan du bygga ditt eget spel på bara några minuter.
1. Bitsy
Om du uppskattar klassiska äventyrsspel som Legend of Zelda-serien, är Bitsy ett perfekt verktyg för att skapa dina egna spel. Som namnet antyder kan du skapa små pixelkonstspel där du styr en karaktär, samlar föremål och visar dialog, utan att behöva skriva en enda kodrad.
Det fungerar direkt i din webbläsare, så du slipper installationer. Varje spel sparas som en HTML-fil, vilket gör det enkelt att dela med vänner och familj.
Det finns många Bitsy-spel att utforska på itch.io (jag rekommenderar särskilt Cecile Richards verk). För de som tycker att det är lite för enkelt finns det många modifieringar av motorn, som Bitsy HD som ger dig möjlighet att använda fler pixlar i dina rum.
2. Twine
För de som drömmer om att skriva ”välj ditt eget äventyr”-berättelser är Twine ett fantastiskt ställe att börja på. Du kan antingen använda det i webbläsaren eller ladda ner skrivbordsappen. Twine används för att skapa textbaserade berättelser med förgrenade val: Väljer du den röda eller gröna dörren? Går du till höger eller vänster? Ska du gå på dejt med Betty eller Veronica ikväll?
Varje val representeras av en ruta och varje koppling av en linje, vilket gör det enkelt att visualisera din berättelse. Du kan hitta flera exempel på itch.io.
Mer avancerade användare kan lägga till grafik och ljudeffekter och det finns mycket dokumentation som beskriver hur du gör detta. Men om du tycker att Twine är begränsande, ska du veta att många professionella speldesigners använder Twine för att skapa prototyper av sina spel innan de går vidare till en mer robust motor som Godot. Därför är det värt att lära sig.
3. PuzzleScript
Du kanske känner till sokoban-liknande spel, alltså pusselspel där du löser varje nivå genom att skjuta lådor. Med PuzzleScript kan du skapa dina egna, direkt i din webbläsare.
Som namnet antyder, är PuzzleScript lite mer kodningsorienterat, men det är fortfarande väldigt visuellt. Du ritar sprites och rum med hjälp av färgade siffror och anger relationerna mellan dem med symboler som pilar och parenteser.
Forum och dokumentation finns direkt på redigeringsskärmen, vilket innebär att du kan fokusera mer på att skapa bra pussel istället för att kämpa med grundläggande spelmekanik. Eller, om du är som jag, så kan du helt enkelt göra ett spel där du får lådor att försvinna och ändå ha roligt. Utbudet av PuzzleScript-spel på sidor som itch.io är otroligt.
4. Construct
Chansen är stor att du har spelat spel som skapats med Construct om du gillar webbläsarspel. Det beror på att Construct är fantastiskt för att skapa snygga webbläsarspel utan att behöva koda. Istället skapar du sprites och bakgrunder och väljer sedan hur de ska röra sig och agera från en meny med alternativ.
Det finns också alternativ för plattformsspel om du gillar spel som Super Mario eller Hollow Knight. Du kommer inte att kunna göra ett spel i samma stil direkt, men det är möjligt med lite tid och ansträngning.
Construct är den enda spelmotorn på listan som har ett betalt alternativ och du behöver det om du vill jobba med något mer avancerat som Hypnospace Outlaw eller om du gör många projekt. Men för hobbyspelare eller nybörjare räcker gratisversionen av Construct gott och väl.
5. Scratch
Scratch är ett verktyg som är gjort för att lära barn att koda, men det gör det också perfekt för vuxna som vill testa att koda men som tycker att traditionella metoder (som nybörjarprojekt och kodningsbootcamps) är avskräckande.
Alla kommandon representeras av bokstavliga ”block” av kod, som är färgkodade beroende på vad de gör. Det är lätt att lägga till dem i ditt spel, du klickar och drar blocken till spelplanen och sätter ihop dem som pusselbitar. Det gör kodning roligt och hjälper dig att skapa spel.
Om du kan tillräckligt mycket om kod för att tycka att de förinställda blocken är för begränsande, så kan du skapa egna block direkt i webbläsaren och lägga till dem i valfritt spel. Ta en titt på några projekt på Scratch-webbplatsen för att få inspiration.
Kom ihåg att som med det mesta, så tar det tid att bli bra. Du kommer inte att skapa ett spel i klass med Nintendo första dagen. Du kommer att behöva öva och göra många misstag först.
Men det jag gillar med alla dessa verktyg är att de är roliga att använda, så det känns aldrig tungt. När du väl har skapat något coolt, så kan du enkelt exportera filerna och skicka dem till vänner och familj (eller publicera dem på en sida som itch.io, som jag har gjort) och stolt säga: ”Kolla in det här coola som jag har gjort!”
Sammanfattning: Det har aldrig varit enklare att skapa spel tack vare dessa användarvänliga plattformar. Oavsett om du är intresserad av textbaserade äventyr med Twine, pixelkonstspel med Bitsy, eller mer avancerad spelutveckling med Construct och PuzzleScript, så finns det ett verktyg som passar alla erfarenhetsnivåer. Med dessa resurser kan du snabbt börja designa och dela dina egna unika spel. Varje plattform har sina egna fördelar och funktioner, vilket gör det roligt och lärorikt att experimentera. Så ta chansen att utforska spelutveckling och se vart din kreativitet kan leda dig!