Vad är RSS och vad kan du göra med det?

By rik

En djupdykning i RSS: Så här skapar du ditt eget anpassade nyhetsflöde

Länge innan personliga ”För dig”-sidor och sociala mediealgoritmer dominerade nätet, var RSS det snabbaste och mest direkta sättet att få tillgång till favoritinnehåll utan störande mellanled. Trots att RSS har minskat i popularitet i skuggan av sociala plattformar och nyhetsaggregatorer, är det fortfarande ett ovärderligt verktyg för att hålla sig uppdaterad. Den här artikeln förklarar vad RSS är och hur du kan använda det för att följa det innehåll som verkligen betyder något för dig. I en tid av konstant och överväldigande informationsflöde, erbjuder RSS ett sätt att skräddarsy din nyhetsupplevelse helt efter dina önskemål.

Really Simple Syndication (RSS) gör det möjligt för en webbplats att publicera sitt innehåll i ett XML-format, vilket är ett ren textformat. Det kallas ofta för en RSS-feed. Ändringar som görs på en webbplats återspeglas omedelbart i RSS-flödet, vilket gör det enkelt för användare att hålla sig ajour. Många webbplatser erbjuder fortfarande RSS-nyhetsflöden som ett alternativ till e-postutskick och planer för sociala medier, även om en del större webbplatser och plattformar börjar lämna RSS bakom sig.

RSS skapades ursprungligen 1999 genom ett samarbete mellan Netscape-ingenjörerna Dan Libby och Ramanathan V. Guha. Till en början kallades det RDF Site Summary och gjorde det möjligt för webbplatser att dela uppdateringar i ett enkelt format. Kort därefter tog teknikprofilen Dave Winer över och vidareutvecklade RSS till det format vi använder idag.

År 2002 blev Winers version – Really Simple Syndication – standard, vilket gav användarna makten över sina egna innehållsflöden. År 2004 populariserade Mozilla den välkända orange RSS-ikonen, vilket befäste RSS som ett oumbärligt verktyg för att hålla sig informerad på nätet.

För att komma igång behöver du både ett RSS-flöde och en RSS-läsare.

Ett RSS-flöde är i grunden en XML-textfil som innehåller de senaste uppdateringarna från en specifik webbplats. För ett blogginlägg, exempelvis, kommer RSS-filen att innehålla rubrik, beskrivning, publiceringsdatum, länk, eventuell bild, information om författaren och hela inlägget, eller en sammanfattning av det.

Även om RSS inte är lika utbrett som det en gång var, har många webbplatser fortfarande en RSS-ikon på sin startsida. Den kan klickas på för att komma direkt till RSS-flödet. Om du inte hittar ikonen kan du prova att besöka site.com/feed eller site.com/rss.

Ett RSS-flöde ser ut som en obegriplig textfil om du inte är bekant med XML-formatet. För att använda ett RSS-flöde behöver du därför en nyhetsaggregator.

RSS-läsare, eller nyhetsaggregatorer, är programvaror som övervakar flera innehållskällor och presenterar uppdateringar på en central plats för enkel åtkomst. Det finns ett flertal olika RSS-läsare, men de utför alla samma grundläggande funktion: de omvandlar RSS-filer till ett användarvänligt format. De listar uppdateringar i kronologisk ordning och håller reda på vad du har läst och inte. De finns i tre huvudformer: som program för datorer, som mobilappar och som webbläsartjänster.

Några populära läsare inkluderar NewsBlur, Feedly, Feedreader, Feedbro och Inoreader. Vissa av dessa tjänster erbjuder stöd för synkronisering mellan flera plattformar, så att du kan använda dem både på telefonen och datorn.

Allt du behöver göra är att kopiera och klistra in RSS-länken i din läsare, så får du ett direktflöde av det innehåll som du gillar.

Innan du kan börja läsa uppdateringar via RSS, måste du lägga till några flöden i din läsare.

Först behöver du en RSS-feed-URL att ange i din läsare. RSS-ikonen finns oftast bland sociala medieikoner, antingen i webbplatsens sidhuvud, sidfot eller sidopanel. Till exempel kan du hitta wwww:s RSS-feed genom att klicka på hamburgarikonen i övre vänstra hörnet och expandera listan med ikoner längst ner.

Ett annat alternativ är att lägga till /feed i slutet av webbplatsens URL för att komma till RSS-flödet. Detta fungerar särskilt bra för webbplatser som använder WordPress. Ibland startar det en nedladdning och du måste öppna filen i webbläsaren för att se feed-URL:en.

Om du fortfarande inte lyckas hitta RSS-flödet för en webbplats kan du högerklicka på sidan, välja ”Visa sidkälla” och söka efter ”RSS”. Du bör då hitta länken till RSS bland sökresultaten.

Med feed-URL:en kopierad och redo, är nästa steg att prenumerera på flödet med hjälp av din valda läsare. I det här exemplet använder jag NewsBlur, men vilken plattformsoberoende läsare som helst fungerar bra. Jag använder NewsBlurs webbapp, men den finns också tillgänglig för iOS och Android.

  • Leta upp alternativet för att lägga till ett flöde i din läsare, vanligtvis markerat med en plussymbol. I NewsBlur finns det längst ner till vänster på sidan.
  • Klistra in feed-URL:en i rutan som dyker upp och välj ”Lägg till webbplats”.
  • Upprepa processen för alla webbplatser du ofta besöker. När alla dina favoritwebbplatser finns i din läsare, kan du få uppdateringar utan att behöva kolla dem manuellt.

    Det finns flera fördelar med att använda RSS för att följa dina favoritwebbplatser. Här är några av de viktigaste:

    Fördel Beskrivning
    Det är ett öppet dataformat RSS ägs eller styrs inte av en specifik person eller företag. Det är en allmänt tillgänglig webbstandard som alla kan använda. Det är en del av anledningen till att RSS inte försvinner inom kort. Även om RSS-läsare kan vara betalprogram, är de flesta gratis och öppen källkod. Du kan till och med köra en egen RSS-läsare.
    Det är lätt att använda Det är enkelt att hitta RSS-flöden och lägga till dem i din läsare. RSS är jämförbart med sociala medier i användarvänlighet, men utan krav på konto eller profil. Du prenumererar bara på de flöden du vill ha och får uppdateringar i en ordnad, kronologisk form.
    Det erbjuder stora anpassningsmöjligheter Med RSS har du full kontroll. Du kan anpassa läsarens utseende, uppdateringsfrekvens och sortera dina prenumerationer. Du kan också kombinera flera RSS-flöden till ett anpassat flöde och filtrera efter ämnen som intresserar dig.
    Det samlar allt favoritinnehåll på ett ställe Sociala mediealgoritmer är ofta slumpmässiga, och du vet aldrig vad du får se utan att lägga ner mycket tid på att anpassa flödet. RSS ger dig kontroll från början och ser till att det innehåll du får är det du vill ha. Det sparar också tid som annars går åt till att kolla runt på flera webbplatser.
    Integritet I jämförelse med sociala mediealgoritmer är RSS mer privat. Du behöver inte ge ut en massa personuppgifter för att hålla dig uppdaterad med nyheter och information från andra webbplatser.
    Inga kommentarer Detta kan vara både en fördel och en nackdel, beroende på vilka webbplatser du följer. Men webben kan vara högljudd, och RSS låter dig fokusera på innehållet utan onödiga diskussioner.

    Idag är RSS inte lika populärt som det en gång var. Stora teknikföretag har i stort sett lämnat det och möter hård konkurrens från sociala mediealgoritmer som anpassar sig och optimeras efter dina vanor. Men det är fortfarande det bästa sättet att skapa ett personligt och relevant innehållsflöde.

    Sammanfattning: RSS är fortfarande ett kraftfullt verktyg för att hålla dig uppdaterad med det innehåll du gillar. Genom att erbjuda ett öppet, användarvänligt och anpassningsbart sätt att följa dina favoritwebbplatser, kan det hjälpa dig att navigera i det enorma informationsflödet på nätet.