Gör inte dessa misstag när du installerar ditt smarta hem

By rik

Vanliga Fallgropar att Undvika När Du Skapar Ditt Smarta Hem

Att bygga ett smart hem kan vara en engagerande och tillfredsställande process, men många stöter på problem som kan minska upplevelsen. Det är lätt att ge efter för impulsköp, lockas av billiga erbjudanden eller bli överväldigad av den stora mängden information på nätet. Denna artikel tar upp fem vanliga misstag som många gör när de skaffar sitt smarta hem. Dessa råd är tänkta att förebygga besvikelse och onödiga utgifter, samt hjälpa dig att maximera nyttan och glädjen med ditt smarta hem. Noggrann planering och medvetenhet om dessa fallgropar kan göra stor skillnad och säkerställa att du inte bara köper teknik för teknikens skull.

Viktiga Punkter

  • Låt inte YouTube styra dina val av smarta hem-lösningar.
  • Undvik att automatisera allt direkt för att inte bli frustrerad.
  • Att välja billig teknik kan innebära högre kostnader på sikt.

Det kan vara anmärkningsvärt att jag själv har gjort de flesta misstag som finns när det gäller smarta hem – speciellt med tanke på att jag skriver om den här typen av teknik. Om jag kunde ge råd till en yngre version av mig själv, skulle jag peka på just dessa misstag som de viktigaste att undvika.

1. Att Fastna i YouTube-Träsket

Det allra största misstaget jag gjorde i början var definitivt att fastna i YouTube-träsket. YouTube kan vara en bra källa till inspiration och information om smarta hem, särskilt om du är ny på området. Men det finns så mycket information att det ofta är svårt att sålla ut vad som verkligen är användbart.

Jag ägnade timmar åt att titta på videor och analysera detaljer som hur man skapar perfekta automatiseringar, vilka smarta kontakter som är bäst och om Apple Home är bättre än Amazon Alexa. Ju mer information jag samlade på mig, desto mer överväldigande blev mitt smarta hem-projekt. Psykologen Dr. Liraz Margalit, expert på kundupplevelser, påpekar att detta är ett vanligt fenomen bland konsumenter. I en artikel i Psychology Today, skriver Margalit att ”För mycket information tvingar kunder att investera kognitiva resurser de inte hade planerat att använda.”

Med andra ord, att gå ner sig i smarta hem-träsket kan ibland göra mer skada än nytta. Så, medan det är bra att undersöka produkter innan du köper, bör du vara försiktig så att du inte går till överdrift.

2. Automatisera Allt På En Gång

zhu difeng/Shutterstock

Ett annat stort misstag jag gjorde var att bli för ivrig med att ställa in automatiseringar. Istället för att automatisera uppgifter som var relevanta för min livsstil, kopierade jag automatiseringar från forum som Reddit utan att reflektera över om de verkligen skulle vara användbara för mig.

Detta skapade en massa automatiseringar som inte bara var tidsödande att ställa in, utan som också var ännu mer tidsödande att sortera ut när jag insåg att de inte fungerade. Dessutom hade jag inte tänkt på att alla enheter inte behöver vara smarta. Jag hade lagt till så många automatiseringar att jag till slut kände att jag behövde radera alla och börja om.

Genom detta lärde jag mig att automatiseringar bör skapas gradvis och baserat på en noggrann analys av dina dagliga rutiner. Det bästa är att först observera dina dagliga vanor under några veckor och sedan använda den informationen för att planera dina smarta hem-automatiseringar. Det sparar mycket frustration.

3. Att Köpa Första Generationens Enheter

En viktig läxa jag lärde mig var att inte bli för ivrig på att köpa de allra nyaste, första generations-enheterna. Det kan vara lockande att köpa en produkt som lovar mycket, men om det går fel kommer du ångra det.

Min egen erfarenhet handlade om en ny typ av robotdammsugare som både kunde dammsuga och moppa. Den lät väldigt lovande, men kostade betydligt mer än konkurrenterna på grund av den nya tekniken. Problemet var att konkurrenterna snart kom ikapp.

En annan tillverkare med bättre rykte lanserade en dammsugare som var bättre på både dammsugning och moppning, och dessutom kostade betydligt mindre – flera tusen kronor mindre. Idag finns inte längre den dammsugare jag köpte, vilket också gör det nästan omöjligt att hitta reservdelar. Den bättre och billigare modellen fungerar dock fortfarande utmärkt.

4. Att Vara Otålig

Jag vet att det är roligt att bygga ett smart hem och använda teknik för att automatisera tråkiga uppgifter. Och det är lätt att bli ivrig på att komma igång. Men innan du gör det, finns det ett misstag du bör undvika – att vara otålig.

Oavsett om det handlar om att köpa massor av smarta hem-produkter på en gång, vara en tidig användare, eller att köpa en produkt som närmar sig slutet av sin livscykel, kan otålighet bli kostsamt.

När jag började med det här intresset ville jag bygga mitt smarta hem så snabbt som möjligt. Istället för att spara pengar och köpa de bästa produkterna köpte jag en mängd billiga smarta kontakter och lampor, i tron att de billiga produkterna var lika bra som de dyrare. Sedan gick var och en av de billiga produkterna sönder inom ett år eller två, och jag tvingades byta ut dem en efter en.

Jag har sedan dess investerat i dyrare Lutron-strömbrytare och Philips Hue-lampor, som jag upplever vara av högre kvalitet. Dessa enheter har fungerat i flera år utan problem.

Tyvärr var pengarna jag lade på de första billiga lamporna och kontakterna bortkastade. Om jag hade varit tålmodig och gjort mer research innan jag klickade på ”Lägg i varukorgen”, hade jag troligen haft kvar de pengarna på banken.

5. Att Köpa Teknik Bara För Att Den Är På Rea

SKT Studio/Shutterstock

Att köpa teknik bara för att den är på rea är ofta ett kostsamt misstag. Det kallas för ”förlustledare” inom handeln, där kraftigt rabatterade varor säljs – ibland med förlust – av företag som vill att du ska köpa mer av dem i framtiden.

Företag satsar också på att de flesta människor föredrar att hålla sig till kända varumärken. En studie från 2013 i Journal of Consumer Research visade att konsumenter tenderade att favorisera varumärken de var bekanta med. Den bekantskapen påverkade också deras benägenhet att köpa produkter från samma varumärken.

Det är därför du ofta ser rabatter på smarta hem-produkter inför Prime Day. Om ett företag lyckas göra dig bekant med sina produkter, vet deras marknadsföringsteam att du är mer benägen att köpa från just dem.

Dessutom finns problemet med oanvänd teknik. Om du någon gång köpt en smart enhet som hamnat i skräpkorgen efter några månader vet du hur frustrerande det är. Det känns som att du kastat bort dina pengar.

Sammanfattningsvis finns det många misstag att undvika när du skapar ditt smarta hem. De fem som nämns ovan är inte de enda, men de är bland de största. Genom att ha dessa i åtanke när du planerar ditt smarta hem, kommer du att få en mycket bättre upplevelse och troligen spara både tid, frustration och pengar.