Viktiga Slutsatser
- Genom att aktivera rutnät på din smartphonekamera kan du enkelt förbättra dina fotografier.
- Som standard har iPhone-användare tillgång till ett 3×3-rutnät, men alternativa kameraapplikationer erbjuder fler alternativ.
- Tester med olika rutnätstyper visade att 3×3-rutnätet är det mest tillgängliga och effektiva verktyget.
Rutnät kan underlätta fotograferingen genom att erbjuda en enkel väg till bra komposition. Medan de flesta känner till det 3×3-rutnät som hjälper fotografer att använda tredjedelsregeln, finns det andra rutnätstyper tillgängliga. Min Google Pixel har fyra olika alternativ, så jag testade dem för att se hur varje typ påverkar mina bilder.
Aktivera Rutnätstyper på Din Mobilkamera
Om du har en Android-enhet och inte kan aktivera rutnät eller ändra rutnätstyp, kan du installera Pixel Camera (tidigare Google Camera). Det är en gratis app som du kan använda istället för din vanliga kameraapp. Pixel Camera har fyra olika rutnätstyper, vilket ger dig ett visst utbud att välja mellan.
iPhone-kameran erbjuder endast en rutnätstyp, vilket innebär att du som iPhone-användare endast kan aktivera eller inaktivera 3×3-rutnät som standard. För att få fler alternativ måste du ladda ner en alternativ kameraapp. Vi rekommenderar ProCamera, som ger dig tillgång till flera rutnätstyper, inklusive gyllene snittet som beskrivs nedan.
Min Metod för Att Utvärdera Rutnätstyper
Som nämnts har jag en Google Pixel som använder Pixel Camera som sin kameraapp. För att undersöka hur olika rutnätstyper kan påverka dina fotografier, fotograferade jag tre olika motiv med alla fyra rutnätstyperna. Det vill säga: utan rutnät, med ett 3×3-rutnät, med ett 4×4-rutnät och med ett gyllene snitt-rutnät.
Jag försökte hålla motivet så likt som möjligt i alla fyra bilder, och jag justerade bara telefonens position, vinkel och zoom för att anpassa mig till rutnäten. Nedan följer resultaten tillsammans med respektive bilder.
Fotografera Utan Rutnät
Dave Parrack/MUO
De flesta smartphone-kameror fotograferar som standard utan rutnät. Detta är vad tillverkarna antar att de flesta använder. För den erfarna fotografen, som redan känner till kompositionsreglerna, kan det också vara det mest passande alternativet.
Det är helt okej att fotografera utan rutnät om du föredrar det. Även om du inte är van vid att fotografera kan du tycka att det är bättre att inte ha några linjer i vägen, och istället låta dina egna instinkter guida dig. I så fall är det helt rätt att inaktivera alla rutnät.
Jag upptäckte att utan rutnät kände jag mig mer styrd av mina egna instinkter. Jag anpassade motivet och tog sedan bilden efter att ha bestämt mig för vad jag ville fånga.
Fotografera Med Ett 3×3 Rutnät
Dave Parrack/MUO
3×3-rutnätet är standardalternativet. iPhone-användare har tillgång till det utan att behöva installera någon annan app. Det är också det primära alternativet i Pixel Camera. Som namnet indikerar delar 3×3-rutnätet upp sökaren i tre delar, både vågrätt och lodrätt, vilket ger dig nio lika stora sektioner.
3×3-rutnätet är populärt eftersom det överensstämmer med tredjedelsregeln. Det är en känd kompositionsteknik som ofta används. Genom att aktivera 3×3-rutnätet slipper du gissa när du använder tredjedelsregeln, eftersom du kan använda linjerna för att anpassa bilden. Detta är speciellt användbart när du fotograferar landskap och stadsbilder.
Jag tyckte att det var bekvämt att fotografera med ett 3×3-rutnät eftersom jag har använt tredjedelsregeln i flera år. Även om du inte ska känna dig bunden av rutnätet kan det hjälpa dig att tänka igenom bildens komposition.
Fotografera Med Ett 4×4 Rutnät
Dave Parrack/MUO
4×4-rutnätet är inte lika vanligt som 3×3-rutnätet och har ingen gyllene regel för komposition som bär dess namn. Men det gör samma sak; det delar upp motivet i fyra delar istället för tre, både vågrätt och lodrätt. Du får 16 lika stora sektioner, och segmenteringen kan hjälpa dig att rama in motivet.
Ett 4×4-rutnät är användbart om det finns många element i bilden. Även om du troligen inte kommer att kunna placera allt längs linjerna kan de hjälpa dig att få en bättre överblick och hjälpa dig att justera kompositionen.
Jag hade inte använt 4×4-rutnätet tidigare, men jag upplevde det som ganska användbart för vissa bilder. För andra, där bilden inte hade så många element, gav det mig för många linjer att ta hänsyn till.
Fotografera Med Ett Gyllene Snitt-Rutnät
Dave Parrack/MUO
Gyllene snitt-rutnätet är det mest intressanta alternativet av de som jag har testat, och kanske det minst kända. Det baseras på den gyllene spiralen, eller Fibonacci-spiralen. Fibonacci-sekvensen är en matematisk serie där varje tal är summan av de två föregående.
Sekvensen omvandlas till en spiral genom att omvandla Fibonacci-sekvensen till fyrkanter och ansluta de motsatta hörnen med cirkulära bågar. Genom att replikera den gyllene spiralen fyra gånger (från de fyra hörnen) skapas det gyllene snittet. På en smartphone-skärm visas det som nio rutor i ett rutmönster. Till skillnad från 3×3- och 4×4-rutnäten är rutorna inte lika stora.
Att fotografera med det gyllene snittet var en ögonöppnare eftersom jag aldrig hade använt det tidigare. Det tvingar dig definitivt att tänka på kompositionen, men jag var inte så förtjust i slutresultatet.
Vad Jag Lärde Mig Genom Att Prova Olika Rutnätstyper
Sammanfattningsvis är rutnät extremt användbara för smartphone-fotografer. Det är ett enkelt verktyg som alla fotografer kan använda, så om du inte tycker att det stör dig kan du lika gärna använda det. Inte oväntat är 3×3-rutnätet det mest användbara alternativet eftersom det är ett enkelt sätt att få till en bra komposition.
4×4-rutnätet och gyllene snittet har definitivt sina fördelar, men det finns en anledning till att tredjedelsregeln är så känd och använd. Både iPhone och Android erbjuder 3×3-rutnät som standard (om inte din Android-tillverkare har valt att ersätta Google kameraapp med en egen), vilket gör det till ett självklart val att aktivera och använda.
Jag har alltid rutnät aktiverade på min telefon och rekommenderar dig att göra detsamma. Det är ett enkelt sätt att fokusera när du tar bilder med telefonen och omvandlar dig från en amatörfotograf till någon som tar sitt fotograferande på allvar. Kom ihåg att du bara har en chans att ta bilden, så ta dig tid och gör det rätt innan du trycker på knappen.