Att ta en fulländad bild handlar inte enbart om din tekniska förmåga utan i lika hög grad om kamerans inställningar. Utöver de vanliga valen du gör vid fotograferingstillfället, som exponeringslägen, ISO och mätningsmetod, finns det ett antal grundläggande inställningar som bör ses över för att finjustera kameran efter din specifika fotograferingsstil.
Oavsett om du nyligen har investerat i en ny kamera eller vill återställa din pålitliga kamera till fabriksinställningarna, är det viktigt att gå igenom dessa grundläggande inställningar innan du börjar fånga bilder. Det finns också ett antal funktioner som du kanske vill inaktivera för att spara batteri eller undvika störande moment.
1. Kontrollera efter programvaruuppdateringar
Detta är bland det första du bör undersöka med en nyinköpt kamera eller efter att ha återställt dina inställningar. Programvaruuppdateringar åtgärdar kända fel, förbättrar befintliga funktioner eller introducerar till och med helt nya. Ett utmärkt exempel på detta var uppdateringarna för Nikon Z6 II/Z II.
Att se till att din kameras programvara är uppdaterad är nödvändigt för att utnyttja dess fulla kapacitet, bibehålla kompatibilitet med det senaste tillbehören samt hålla dig ajour med den ständigt utvecklande fotograferingsvärlden. Att negligera programvaruuppdateringar kan begränsa dina kreativa möjligheter och kamerans övergripande funktion.
2. Ange datum och tid
Det är viktigt att hålla den här inställningen korrekt för att EXIF-datan i dina bilder ska vara korrekt. Det underlättar senare när du ska organisera dina foton i program som Lightroom.
Om du missar att ställa in detta kan du tvingas göra en detektivinsats för att sortera din fotosamling, en uppgift som kan visa sig vara nästintill omöjlig om du inte kommer ihåg datumen för dina bilder. För att hålla ordning och bevara dina värdefulla minnen, se till att ange korrekt datum och tid på kameran om den inte stämmer.
3. Inaktivera alternativet ”Fotografera utan kort”
Om du inte inaktiverar alternativet ”Fotografera utan kort”, kommer kameran att ta bilder utan att spara dem på ett minneskort. Den här funktionen kan vara lämplig för visningsexemplar i en butik, men är inte lika praktiskt för personligt bruk. Se alltid till att stänga av detta alternativ.
4. Ändra filformat
Justera filformatet så att det inkluderar ett Raw-alternativ. Det finns flera fördelar med att fotografera i Raw. Om inte, se åtminstone till att du är medveten om alla tillgängliga alternativ och välj det format som passar bäst för dig.
Många nyare kameror har ofta Raw som standardalternativ (om det är tillgängligt), men om du använder en äldre kamera eller köper en begagnad, kan filformatet vara inställt på enbart JPEG.
Det är kontraproduktivt att investera stora summor pengar i ett kamerasystem som är fullt utrustat för Raw-redigering, bara för att sedan fotografera i JPEG som om du använde en smartphone.
5. Tilldela anpassade funktioner
Detta kanske inte är nödvändigt för alla fotografer, men för mer erfarna fotografer är det värdefullt att kunna tilldela anpassade funktioner till specifika knappar på kameran för att spara tid. Till exempel, en anpassad knapp för att växla mellan autofokus och manuell fokus när objektivet inte har den möjligheten, eller en knapp som lagrar flera kamerainställningar för olika typer av motiv.
Moderna kamerasystem ger användare allt större möjligheter att anpassa knapparna, vilket gör kamerorna mer mångsidiga och effektiva i fält. När du lärt känna din kamera bättre, börja tilldela anpassade funktioner för att snabba upp ditt arbete.
6. Stäng av externa lampor och ljud
Externa ljus och ljud från kameran kan vara distraherande eller förstöra dina bilder i situationer som kräver tystnad. Det kan vara lämpligt att stänga av externa ljus och ljud och överväga att använda kamerans tysta fotograferingsläge om den har det. Att stänga av dessa inställningar är också lämpligt i känsliga sammanhang som begravningar och privata evenemang.
Håll externa ljus och ljud avstängda tills du har en anledning att aktivera dem.
7. Stäng av automatisk avstängning
För studiofotografering och porträttbilder kan det vara praktiskt att inaktivera funktionen för automatisk avstängning, så att kameran alltid är redo. Denna funktion är utformad för att spara batteri, men om du behöver oavbruten prestanda, håll koll på batterinivån och behåll kontrollen över när du stänger av kameran.
Det sista du vill är att kameran ska försättas i viloläge eller stängas av mitt i ett viktigt ögonblick.
8. Stäng av automatisk rotering
En annan funktion som är tänkt att vara till hjälp, men som kan vara irriterande, är automatisk rotering. Med den här funktionen aktiverad justerar kameran automatiskt bildens orientering beroende på hur den hålls.
Överväg att stänga av funktionen för att undvika irritation och även spara lite batteri. Det är en funktion du kan aktivera igen om du känner att den är användbar.
9. Stäng av automatisk bildgranskning
Genom att inaktivera automatisk bildgranskning sparar du tid genom att inte behöva vänta på att varje bild ska visas på skärmen efter att du tagit den. Dessutom kanske du inte vill att bilderna ska visas på LCD-skärmen av integritetsskäl. Du minskar också antalet distraktioner om du har mycket att fotografera.
10. Inaktivera brusreducering vid lång exponering
Även om brusreducering vid lång exponering kan förbättra bildkvaliteten, är det inte alltid nödvändigt och kan öka bearbetningstiden mellan bilderna. Lämna den inaktiverad i situationer som kräver ett snabbt arbetsflöde, så att du kan ta bilder kontinuerligt utan dröjsmål. Detta är ytterligare en funktion som det kan vara bäst att lämna avstängd tills du verkligen behöver den.
11. Stäng av digital zoom
Digital zoom försämrar ofta bildkvaliteten genom minskad upplösning, så det är bäst att undvika den och istället använda optisk zoom om det behövs – eller zoom med fötterna! I grund och botten bör digital zoom användas som en sista utväg om det inte finns något annat sätt att fånga eller rama in ditt motiv.
12. Kontrollera inställningarna för batterisparläge
Att justera inställningarna för batterisparläge kan förlänga kamerans batteritid, vilket är viktigt vid längre fotograferingssessioner. Å andra sidan kan du få full tillgång till kamerans funktioner och prestanda genom att stänga av dessa funktioner.
Det är viktigt att veta när du ska använda eller inte använda dessa inställningar. Tveka inte att fråga en erfaren fotograf eller titta på en Youtube-video om du har problem med batteritiden.
13. Använd bildstabilisering med omdöme
Beroende på din fotograferingsstil kan du välja att aktivera eller inaktivera bildstabilisering för att förbättra bildkvaliteten och minska batteriförbrukningen. Om du använder ett stativ bör du stänga av bildstabiliseringen. Att lära sig detaljerna i kamerans bildstabiliseringsfunktioner kommer att avsevärt förbättra din fotograferingsupplevelse.
14. Aktivera fokusmarkering
Aktivera fokusmarkering om det finns tillgängligt för att underlätta manuell fokusering; det hjälper dig att se vilka delar av bilden som är i fokus. Denna funktion är särskilt praktisk om du ofta använder manuell fokus.
15. Slå på histogramvisningen
Slå på histogramvisningen för att övervaka exponeringen under fotograferingen. Det kan förbättra din fotografering avsevärt, särskilt i svåra ljusförhållanden. Men om du inte känner att du behöver det kan du stänga av det för att spara lite ström.
16. Justera LCD-skärmens ljusstyrka
Den här funktionen kan ses som en bagatell av vissa, men det är viktigt att justera LCD-skärmens ljusstyrka för att kunna se dina bilder korrekt. Var medveten om vädret och ljusförhållandena och lär dig att rutinmässigt kontrollera dessa inställningar för att korrekt kunna se vad du gör eller för att spara energi.
17. Aktivera rutnätslinjer
Rutnätslinjer är oslagbara om du arbetar med exakta kompositioner, till exempel inom arkitekturfotografi. Att använda rutnät över dina motiv hjälper dig även att tillämpa reglerna för komposition inom fotografi. Du kan alltid stänga av den här funktionen om du inte behöver linjerna.
Allt handlar om inställningarna
När du använder en kamera för första gången är det viktigt att gå igenom flera inställningar innan du börjar ta bilder. Vår lista fungerar som en praktisk utgångspunkt, men det är även viktigt att du läser igenom manualen. Undersök inställningar som antingen underlättar eller begränsar din fotograferingsstil och justera dem därefter.