Säkerhet bygger på en grund av tre hörnstenar: sekretess, integritet och tillgänglighet, ofta sammanfattat som CIA-triaden. I den digitala världen uppstår dock hot som kan äventyra dessa centrala aspekter.
Genom att genomföra tester av webbplatsens säkerhet kan du upptäcka dolda svagheter, vilket potentiellt kan skydda dig från kostsamma problem.
Vad innebär säkerhetstestning av webbplatser?
Säkerhetstestning av webbplatser är en process där man granskar och analyserar en webbplats för att fastställa dess säkerhetsnivå. Detta innefattar att identifiera och åtgärda säkerhetsbrister, svagheter och kryphål i systemet. Målet är att förebygga infektioner med skadlig programvara och dataintrång.
Genom att regelbundet utföra säkerhetstester får du en överblick över din webbplats aktuella säkerhetsstatus, vilket utgör en bas för framtida säkerhetsåtgärder, inklusive incidenthantering, affärskontinuitet och katastrofåterställningsplaner. Denna proaktiva strategi minskar inte bara riskerna, utan säkerställer även att du uppfyller gällande regler och branschstandarder. Det stärker också kundernas tillit och förbättrar företagets anseende.
Detta är en omfattande process som inkluderar många delmoment, såsom kontroll av lösenordskvalitet, SQL-injektionstester, sessionshantering av cookies, brute force-attacktester och användarauktoriseringsprocesser.
Olika typer av säkerhetstestning för webbplatser
Det finns flera metoder för säkerhetstestning av webbplatser, men vi ska fokusera på tre viktiga: sårbarhetsskanning, penetrationstestning och kodgranskning/analys.
1. Sårbarhetsskanning
Om ditt företag hanterar, lagrar eller överför finansiell data elektroniskt, kräver branschstandarden PCI DSS (Payment Card Industry Data Security Standard) att du genomför både interna och externa sårbarhetsskanningar.
Detta är ett automatiskt system som på en hög nivå identifierar sårbarheter i nätverk, applikationer och säkerhetssystem. Även hotaktörer använder denna typ av tester för att leta efter möjliga intrångspunkter. Sårbarheterna kan finnas i dina nätverk, hårdvara, programvara och system.
En extern skanning, som utförs utanför ditt nätverk, upptäcker problem i nätverksstrukturen, medan en intern sårbarhetsskanning (utförd inom nätverket) fokuserar på svagheter i olika värdar. En penetrerande skanning utnyttjar en sårbarhet direkt när den upptäcks, medan en icke-penetrerande skanning enbart identifierar svagheten så att den sedan kan åtgärdas.
Nästa steg efter att ha hittat dessa svaga punkter är att påbörja en ”saneringsprocess”. Detta kan innebära att korrigera sårbarheter, fixa felkonfigurationer och välja säkrare lösenord.
Det finns en risk för falska positiva resultat och det kan vara nödvändigt att manuellt granska varje upptäckt svaghet innan nästa test, men dessa skanningar är ändå viktiga.
2. Penetrationstestning
Detta test simulerar en cyberattack för att hitta brister i ett datorsystem. Det utförs ofta av etiska hackare och är mer omfattande än en vanlig sårbarhetsbedömning. Det kan även användas för att utvärdera om du uppfyller de krav som finns inom din bransch. Det finns olika typer av penetrationstestning: svartbox-, vitbox- och gråbox-testning.
Detta test består av sex steg. Det inleds med informationsinsamling och planering, där testarna samlar information om målsystemet från både offentliga och privata källor. Detta kan ske genom social ingenjörskonst eller genom att utföra icke-invasiva nätverks- och sårbarhetsskanningar. Sedan undersöker testarna systemet med hjälp av olika skanningsverktyg för att upptäcka sårbarheter och bestämmer sedan hur de kan utnyttjas.
I det tredje steget försöker de etiska hackarna få tillgång till systemet genom att använda vanliga metoder för säkerhetsattacker mot webbapplikationer. Om en anslutning etableras, behålls den så länge som möjligt.
I de två sista stegen analyseras resultaten från testet och de etiska hackarna kan ta bort spåren av sina aktiviteter för att förhindra en verklig cyberattack. Frekvensen på dessa tester beror på företagets storlek, budget och branschbestämmelser.
3. Kodgranskning och statisk analys
Kodgranskning är en manuell process för att kontrollera kvaliteten på din kod – hur pålitlig, säker och stabil den är. Statisk kodanalys hjälper dig att upptäcka problem med kodningsstil och säkerhetsbrister utan att själva koden behöver köras. Detta kan avslöja problem som andra testmetoder missar.
Denna metod identifierar vanligtvis kodproblem och säkerhetsbrister, kontrollerar att programvarans design följer bestämmelser, branschstandarder och projektkrav, samt undersöker kvaliteten på dokumentationen.
Genom att använda statisk kodanalys kan du spara tid och pengar, minska risken för programvarufel och hantera komplexa kodbaser (genom att analysera koden innan den läggs till i projektet).
Hur man integrerar säkerhetstestning i webbutvecklingsprocessen
Din webbutvecklingsprocess bör följa en mjukvaruutvecklingslivscykel (SDLC) där säkerhet byggs in i varje steg. Här beskrivs hur du kan integrera webbsäkerhet i processen.
1. Bestäm din testprocess
I din webbutvecklingsprocess bör säkerhet beaktas i design-, utvecklings-, test-, iscensättnings- och produktionsfasen.
Efter att ha definierat dessa steg bör du sätta upp mål för din säkerhetstestning. Målen bör överensstämma med ditt företags vision och mål, samtidigt som du följer branschstandarder och lagar.
Slutligen behöver du en testplan som tydligt fördelar ansvaret mellan olika teammedlemmar. En väldokumenterad plan ska innehålla tidpunkter, vilka personer som är involverade, vilka verktyg som ska användas, hur resultaten rapporteras och hur de ska utnyttjas. Ditt team bör bestå av utvecklare, säkerhetsexperter och projektledare.
2. Välj de bästa verktygen och metoderna
För att välja rätt verktyg och metoder måste du undersöka vad som passar din webbplats tekniska plattform och krav. Det finns både kommersiella verktyg och verktyg med öppen källkod.
Automatisering kan öka effektiviteten och frigöra tid för manuell testning av mer komplexa aspekter. Det kan också vara en bra idé att anlita en extern säkerhetsexpert för att få en objektiv granskning och utvärdering. Se till att uppdatera dina testverktyg regelbundet för att dra nytta av de senaste säkerhetsförbättringarna.
3. Implementera testprocessen
Detta steg är relativt enkelt. Utbilda teamen i säkerhetsrutiner och hur testverktygen används på ett effektivt sätt. Varje teammedlem har ett eget ansvar, och det är viktigt att kommunicera tydligt.
Integrera testuppgifterna i utvecklingsprocessen och automatisera så mycket som möjligt. Tidig feedback hjälper dig att åtgärda problem så fort de uppstår.
4. Utvärdera och åtgärda sårbarheter
I det här steget granskar du alla rapporter från säkerhetstesterna och sorterar dem efter hur allvarliga de är. Prioritera åtgärder genom att hantera varje sårbarhet utifrån dess svårighetsgrad och påverkan.
Efter åtgärderna bör du testa webbplatsen på nytt för att se att alla fel har åtgärdats. Genom detta arbete kan företaget lära sig och förbättra sina processer samtidigt som det får värdefull information för framtida beslut.
Viktiga rekommendationer för säkerhetstestning av webbplatser
Förutom att bestämma vilka typer av tester du behöver och hur du ska genomföra dem, bör du även tänka på allmänna metoder för att garantera att din webbplats är säker. Här är några av de bästa rekommendationerna:
- Genomför regelbundna tester, särskilt efter större uppdateringar av webbplatsen, för att upptäcka nya svagheter och åtgärda dem snabbt.
- Använd både automatiska verktyg och manuella testmetoder för att vara säker på att du täcker alla områden.
- Var uppmärksam på webbplatsens autentiserings- och auktoriseringsmekanismer för att förhindra obehörig åtkomst.
- Implementera Content Security Policies (CSP) för att begränsa vilka resurser som får laddas på dina webbsidor för att minska risken för XSS-attacker.
- Uppdatera regelbundet programvarukomponenter, bibliotek och ramverk för att undvika kända sårbarheter i gammal programvara.
Hur ser din kunskap ut om vanliga hot inom branschen?
Att lära sig hur man testar en webbplats på bästa sätt och införlivar säkerhetsrutiner i utvecklingsprocessen är bra, men det är lika viktigt att förstå vanliga hot för att minska riskerna.
Med en gedigen kunskap om de vanliga sätt som cyberbrottslingar utnyttjar programvara kan du lättare bestämma hur de kan förebyggas.