De senaste trenderna och viktig statistik

By rik

DevOps, ofta kallat utvecklingsoperationer, är en kombination av kulturella metoder, filosofier och verktyg som syftar till att accelerera en organisations förmåga att leverera mjukvara och tjänster.

I kontrast till organisationer som använder traditionella metoder för infrastrukturhantering och mjukvaruutveckling, möjliggör DevOps en snabbare utveckling och förbättring av produkter. Många organisationer anammar DevOps-tekniker för att effektivisera sina arbetsflöden och uppnå bättre resultat tack vare dess operativa effektivitet.

DevOps befinner sig i en ständig tillväxtfas, driven av den moderna mjukvarans förändrade krav och komplexitet i dess utveckling på flera fronter.

Som utvecklare har jag noterat ett ständigt ökande intresse för DevOps. I det här inlägget kommer jag att fokusera på de mest populära områdena inom DevOps och presentera lite statistik. Även om de inte rangordnas i någon specifik ordning, ger en genomgång av dessa områden insikter om vilka områden du kan utforska för att vara i framkant inom den snabbt utvecklande tekniska sfären. Jag kommer även att inkludera några DevOps-verktyg som också vinner mark.

DevSecOps

Säkerhet är idag en av de största utmaningarna i den digitala eran och något som inte får kompromissas med. Traditionella metoder för mjukvaruleverans tenderar dock att göra säkerhet till en eftertanke. DevOps har varit en banbrytande kraft och hjälpt mjukvaruingenjörer att släppa kod 60% snabbare. Men med snabbhet följer risken för att osäkerheter introduceras, och det är här DevSecOps kommer in i bilden.

Många företag har integrerat DevSecOps i sin mjukvarulivscykel. Detta innebär att säkerhet prioriteras redan från konceptualiseringsstadiet, vilket minimerar alla risker för sårbarheter. Ytterligare fördelar inkluderar strömlinjeformad mjukvarustyrning och ökad observerbarhet.

Enligt en rapport från Infosec, uppger 96% av de tillfrågade att DevSecOps har varit fördelaktigt för deras företag. DevSecOps handlar om ett samarbete mellan utvecklings-, drifts- och säkerhetsteam inom IT, som automatiserar processer och genomför snabba implementeringar.

Serverlös datoranvändning

Serverlös datoranvändning innebär utveckling och körning av tjänster eller applikationer utan att behöva hantera servrar. Applikationerna är från början designade för att köras utan serverhantering.

Det senaste decenniet har sett en ökning av denna driftsmodell, driven av fördelar som underlättande av migrering av datorinfrastruktur till molnet samt effektivisering och optimering av utvecklingsprocesser.

En rapport från Global Market Insights visar att den serverlösa marknaden överskred 9 miljarder dollar 2022 och förväntas växa med 25% årlig tillväxttakt (CAGR) mellan 2023 och 2032.

Mikroservicearkitektur

Källa: microsoft.com

Mikroservicearkitektur, ofta kallad mikrotjänster, handlar om att dela upp stora applikationer i mindre, hanterbara komponenter som fungerar tillsammans (en samling löst sammankopplade tjänster). Detta minskar komplexiteten, ökar skalbarheten och underlättar utvecklingsprocessen.

Mikrotjänster förenklar också mjukvaruutveckling, testning och driftsättning, vilket möjliggör snabbare applikationsleverans utan att kompromissa med produktkvaliteten.

En forskningsrapport från IBM indikerar att mikroservicearkitektur används inom flera områden, inklusive dataanalys, databasapplikationer, kundrelationshantering, kundservice, finans och HR-applikationer.

De centrala fördelarna som framhålls är självständighet, enkel implementering av förändringar, förenklad introduktion, stor flexibilitet för tekniska variationer och kontinuerlig leverans. Rapporten visar att 30% av de största fördelarna med detta tillvägagångssätt är att behålla kunder.

AIOps/MLOps

Artificiell intelligens för IT-drift (AIOps) använder AI-funktioner som naturlig språkbehandling för att automatisera och effektivisera arbetsflöden.

Maskininlärningsoperationer (MLOps) handlar om att strömlinjeforma processen för att använda maskininlärningsmodeller i produktion samtidigt som de övervakas. Med AIOps blir det enklare att identifiera problem som hindrar operativ produktivitet, medan MLOps spelar en roll för att öka produktiviteten.

Webinarcare publicerade forskning som tyder på att AIOps-användningen kommer att öka från 5% till 30% i slutet av detta år, baserat på dess inverkan på förbättrat datadrivet samarbete.

En prognos från IDC betonar att 60% av företagen kommer att operationalisera sina arbetsflöden med hjälp av MLOps. Detta är definitivt en av de största framtida trenderna inom DevOps-området.

Lågkodsapplikationer

Som namnet antyder är lågkodsapplikationer en ny DevOps-metod för att bygga mjukvara. I detta fall skapas kompletta applikationer med minimal kodinsats. Många utvecklare och organisationer använder detta tillvägagångssätt eftersom det underlättar enkel och snabb utveckling.

Detta tillvägagångssätt ger många organisationer en konkurrensfördel när det gäller snabb applikationsutveckling. Dessutom tillåter det icke-teknisk personal att delta i produktutvecklingen genom ett gränssnitt som styr hela processen. Lågkodsapplikationer är en av de framtida DevOps-trenderna som syftar till att påskynda utveckling och driftsättning genom enkla, användarvänliga applikationer.

Många verktyg används idag för att automatisera applikationsdistribution genom ett lättillgängligt gränssnitt som underlättar andra DevOps-processer, såsom versionskontroll, byggvalidering och kvalitetssäkring.

Colorwhistles statistik visar att lågkodsapplikationer är oumbärliga och minskar utvecklingstiden med 90%. De förutspår att 70% av framtida företagsapplikationer kommer att förlita sig på låg kod från och med 2025.

GitOps

Källa: blogs.vmware.com

GitOps är en relativt ny trend inom DevOps. Det är ett nytt tillvägagångssätt för mjukvaruutveckling och distribution som kombinerar Git-versionskontroll med containerorkestreringsteknologier som Kubernetes.

Huvudfokus är övervakning, kontroll och automatisering av infrastruktur genom ett Git-baserat arbetsflöde. Tack vare dess kapacitet använder utvecklare och IT-driftspersonal Git för att samla in och distribuera applikationer.

GitOps kombinerar de bästa DevOps-metoderna som versionskontroll, AI, efterlevnad, samarbete och CI/CD och tillämpar dem på automationsinfrastrukturen. Detta leder till ökade releaser, kontinuerlig leverans vid skapande, testning och sömlösa implementeringar med hög effektivitet.

Humanitecs statistiska analysrapport visar fördelarna med GitOps-metoden för mjukvaruutveckling, vilket ger utvecklare mer kontroll över YAML-filer samtidigt som det ger frihet för applikationskonfiguration.

Med tanke på förmågan att minimera mänskliga fel vid hantering av YAML-filer, kan man förvänta sig ett ökat intresse för GitOps. Statistas rapport listar GitOps som en av de ledande 40% DevOps-teknikerna.

Kubernetes

Kubernetes, ofta kallat K8s, är en containerorkestreringsplattform med öppen källkod. Detta verktyg automatiserar distributionen, skalningen och hanteringen av containerbaserade applikationer.

K8s skapar en kontinuerlig och autonom containerbaserad miljö för integration där utvecklare kan skala (upp eller ner) applikationsresurser. Detta är anledningen till att K8s har nått toppen av listan för DevOps i år.

Enligt en undersökning av Dynatrace, har K8s blivit en nyckelplattform för att flytta arbetsbelastningar till molnet. Dessutom har det skett en årlig tillväxttakt på 127%, där antalet Kubernetes-kluster växte fem gånger mer än för värdbaserade kluster på plats.

Undersökningen belyser också snabbt växande områden inom K8s-teknik: säkerhet, databaser och CI/CD-domäner. Det är inte ovanligt att höra K8s kallas molnets operativsystem.

Infrastruktur som kod

Källa: cisco.com

Infrastruktur som kod (IaC) inom DevOps handlar om att hantera och provisionera infrastruktur genom konfigurationsfiler istället för manuella processer. Konfigurationsfilerna definierar och arrangerar datorresurser som lagring, nätverk och virtuella maskiner. Denna teknik gör det möjligt för organisationer att provisionera och driva infrastruktur med ökad noggrannhet och konsekvens.

Infrastrukturhantering har utvecklats från fysisk hårdvara i datacenter till nya former genom virtualisering, containerisering och molntjänster. De största fördelarna är kostnadsreducering, högre driftsättningshastigheter, minimering av fel, förbättrad infrastrukturkonsekvens och minskad konfigurationsdrift.

GlobeNewswires rapport visar att marknaden för infrastruktur som kod (IaC) upplever en årlig tillväxttakt (CAGR) på 24%. De främsta drivkrafterna bakom detta är att åsidosätta traditionella metoder och friheten med automatisering för DevOps-team.

Site Reliability Engineering (SRE)

SRE inom DevOps är ett samarbete mellan mjukvaruutveckling och drift för att bygga högkvalitativa mjukvaruprodukter och tjänster. Huvudfokus är att skapa, mäta och driva motståndskraftiga system som är utformade för att hantera hög trafik samtidigt som de ger en bra användarupplevelse.

Enkelt uttryckt handlar SRE om att använda mjukvaruteknik som en ledstjärna för att automatisera IT-operationer som incident- och krishantering, systemhantering och förändringshantering (som annars skulle utföras manuellt av systemadministratörer).

En undersökning från Sumo Logic visar en ökande tendens att förlita sig på SRE för att leverera tillförlitliga digitala produkter genom att använda molnbaserade verktyg och deras nya processer.

Undersökningen visar att 62% av organisationerna använder SRE, 19% inom hela IT-processen, 55% använder det med specifika IT-team, 23% testar SRE, medan 1% uppger att SRE inte fungerade för dem.

Sårbarhetshantering

Om du är säkerhetsintresserad är detta ditt område. Det handlar om att hantera och mildra säkerhetssårbarheter. Denna teknik syftar till att upptäcka, kategorisera och mildra potentiella säkerhetshot innan de utnyttjas av angripare.

Det är en kontinuerlig, proaktiv och automatiserad process för att skydda nätverk, datorsystem och applikationer från dataintrång och cyberattacker. Processen innebär att identifiera tillgångar, genomföra sårbarhetsskanningar, hantera patchar (uppdatera system med de senaste säkerhetskorrigeringarna), incident- och händelsehantering (SIEM), penetrationstestning, hotinformation och åtgärdande av sårbarheter.

Astras rapport om sårbarheter belyser att loggningsbibliotek för applikationer kan äventyra enheter, och att bristen på indatavalidering (som i Chrome-webbläsarbaserade applikationer) utsätter över 3 miljarder enheter för risk. Rapporten rekommenderar även programuppdateringar för att minska sårbarheter med minst hälften.

Plattformsteknik

Plattformsteknik är en viktig del av DevOps-området. Det handlar om att bygga och driva applikationer i molnbaserade plattformar. Plattformsteknik syftar till att snabbt bygga, distribuera och felsöka mjukvara samtidigt som de senaste tekniska innovationerna utnyttjas.

I grund och botten är det en disciplin som designar och bygger arbetsflöden och verktygskedjor som ger självbetjäningsmöjligheter i en molnbaserad era för programvaruutvecklingsorganisationer. Plattformstekniker använder integrerade produkter, Internal Developer Platform (IDP), som täcker alla driftkrav för en hel applikations livscykel.

Humanitecs blogginlägg visar att tillväxten av plattformsteknik är anmärkningsvärd, med Slack-communityn för plattformsteknik som växte från tusen till 8000 utövare under 2022.

Inlägget förutspår också att fler fallstudier kommer att dyka upp inom detta område, unika tillvägagångssätt för hur plattformar som produkter tillgodoser utvecklarnas unika behov, och en ökning av roller för DevOps och plattformstekniker.

Hybrid implementering

DevOps kombinerar lokala och molnbaserade resurser i en hybridimplementering för att möjliggöra flexibel mjukvaruutveckling och distribution. Denna teknik hjälper organisationer att utnyttja molnets kapacitet och spara kostnader samtidigt som den ger effektiv kontroll över applikationen och dess data.

Detta tillvägagångssätt gör det möjligt för organisationer som redan har investerat i lokal infrastruktur att utöka den och skapa alternativa vägar till AWS (som ett exempel) eller Microsoft Azure istället för en fullständig migrering av sina tjänster.

De största fördelarna med denna modell inkluderar reducerade kostnader, bättre stöd för distansarbetare, förbättrad skalbarhet och kontroll, flexibilitet för innovation, affärskontinuitet och förbättrad hantering av säkerhetsrisker.

Statistas rapport om hybridmoln visar att 72% av företagen har implementerat hybridmoln för sina organisationer. Med hjälp av hybridinstallationer finns det ett större fokus på molnstrategier, säkerhet och förbättrad datahantering.

Dataobservbarhet

Dataobservbarhet vinner mark inom DevOps, eftersom dess tekniker kan ge en djupgående förståelse och analys av applikationsprestanda och därmed främja tillförlitlighet, tillgänglighet och skalbarhet.

Det är viktigt för DevOps-team att få omfattande insikter i en applikation, identifiera problem och påverka sina beslut. Genom att observera data kan organisationer använda verktyg för att automatisera övervakning, utföra rotorsaksanalys, spåra datalinje och få insikter om datakvalitet. Dessa insikter gör det enklare att upptäcka, lösa och skydda applikationer från dataavvikelser.

Enligt CDInsights anser 90% av IT-experterna att dataobservbarhet är avgörande i varje steg av mjukvaruutvecklingens livscykel (SDLC), där de mest berörda områdena är planerings- och driftsstadierna.

I moderna företag kan observerbarhet kombineras med många fördelar som förbättrat samarbete och produktivitet samtidigt som kostnader minskas med upp till 90%, bland annat.

Docker

Docker är en mjukvaruplattform där du kan bygga, testa och distribuera applikationer sömlöst. Du kan använda Docker för att paketera din mjukvara i standardenheter som kallas containrar. Containrar innehåller alla de mjukvarukrav som behövs för att köra den, inklusive bibliotek, kod, systemverktyg och körtid.

Docker garanterar en enkel distribution som skalar din applikation i vilken miljö som helst medan din kod körs. Enkelt uttryckt förenklar Docker din utveckling och arbetsflöde genom att låta dig innovera med valet av verktyg för din applikationsstack med distributionsmiljöer för varje projekt.

Baserat på DMR:s rapport har Docker anammats av över 4 miljoner utvecklare med mer än 1000 kommersiella kunder. Docker Hub har över 5,8 miljoner dockeriserade applikationer plus 100 000 applikationer som använder den som tredje part.

Ansible

Ansible, som främst riktar sig till IT-proffs, är en kraftfull automatiseringsprogramvara för applikationsdistribution, uppdatering av arbetsstationer och servrar, konfigurationshantering och utförande av alla systemadministratörsuppgifter.

Även om det är användbart för automatisering, systemadministration och populära DevOps-procedurer, kan du konfigurera ett datornätverk utan djupgående programmeringskunskaper. Ansible spelar en viktig roll i versionskontroll, infrastruktur som kod (IaC) och alla andra körbara operationer som är viktiga för drift och organisation.

Daffodil Rapport om verktyg för infrastruktur som kod (IaC) visar att Ansible är det näst mest populära konfigurationsverktyget i världen, efter Terraform. Verktyget är populärt för konfiguration, molnprovisionering och automatisering av orkestrering inom tjänsten.

Terraform

Terraform, som en del av infrastrukturen som kod (IaC), gör att du kan definiera både lokala och molnresurser i versionsbara, återanvändbara och delbara konfigurationsfiler som är läsbara för människor.

Plattformen ger dig ett konsekvent arbetsflöde som du kan använda för att hantera din infrastruktur under hela dess livscykel. Med Terraform kan du hantera komponenter på hög nivå som SaaS-funktioner och DNS-poster, såväl som komponenter på låg nivå som datorkraft, lagring och nätverksresurser.

Statistas rapport om DevOps-verktyg visar att Terraform kommer på 35% efter AWS molnbildningsmallar som leder med 47%. Det föredras av DevOps-team för sin höga säkerhet vid byggande, modifiering och versionshantering av infrastruktur.

Slutord

DevOps är ett spännande område inom mjukvaruteknik. Som du har sett finns det flera områden att välja mellan. Oavsett om du är expert inom området eller bara en entusiast som vill starta din karriär, finns det möjligheter för dig inom DevOps.

Om du vill stärka dina kunskaper inom området rekommenderar jag att du skaffar dig goda resurser. Ju mer du skaffar dig djupgående kunskaper, desto närmare kommer du din drömkarriär.

Om du å andra sidan är en beslutsfattare inom en organisation, har du fått insikt i de tekniktrender som du kan välja att anpassa när DevOps utvecklas. Om du vill börja lära dig DevOps rekommenderar jag att du tar en titt på vår lista med de bästa DevOps-kurserna du kan gå.