Webbläsarisolering förklaras på 5 minuter eller mindre

By rik

Cyberkriminella använder webbläsare som verktyg för att tränga in i användares datorer eller företagsnätverk. Genom att skapa skadliga webbplatser kan de installera skadlig programvara på datorer och orsaka stor skada. Med webbläsarisolering kan du dock skydda din onlineaktivitet och förebygga vanliga webbaserade attacker.

Vad är webbläsarisoleringsteknik, hur fungerar den och vilka fördelar finns med att använda den? Låt oss utforska detta.

Vad är webbläsarisolering?

Webbläsarisolering, ibland kallad webbisolering, är en säkerhetsmetod som kapslar in din surfaktivitet i en isolerad miljö, såsom en virtuell maskin, en sandlåda eller i molnet. Detta skyddar din enhet från de risker som finns vid surfning online.

Bildkälla: Cloudflare

När du skriver in en webbadress laddar webbläsaren ner innehåll och kod från webbplatsens server och kör koden. Det kan verka ofarligt, men det är inte alltid fallet.

En angripare kan skapa en skadlig webbplats eller app full av skadlig kod och sprida länken via nätfiske. Om du besöker denna skadliga webbplats genom att klicka på länken, laddas skadlig kod automatiskt ner till din enhet och infekterar den eller hela nätverket.

Webbläsarisolering ger ett extra säkerhetslager genom att begränsa din surfning till en avskild miljö.

Hur webbläsarisolering fungerar

Webbläsarisolering fungerar genom att begränsa surfaktiviteten till en isolerad zon. Det betyder att din webbläsare körs separat och inte samverkar direkt med enhetens operativsystem.

Om du skulle stöta på skadlig programvara, kan den inte tränga igenom den isolerade miljön. Din enhet förblir då skyddad från skadlig programvara och andra webbaserade hot.

Det finns olika tekniker för webbisolering, men den vanliga processen inkluderar:

  • Att flytta din surfaktivitet från ditt system till en virtuell miljö eller molnet.
  • Att automatiskt radera webbläsarmiljön när du avslutar surfsessionen. Detta tar bort all skadlig kod eller annat oönskat innehåll som samlats under sessionen.
  • Att du får en ren webbläsare, fri från skadlig kod, varje gång du startar en ny session.

Webbläsarisolering låter användare surfa som vanligt, samtidigt som enheter och nätverk skyddas från onlinehot.

Och det bästa är att användarna inte märker någon skillnad. Det ser ut som om webbläsaren körs lokalt på deras dator.

Typer av webbläsarisolering

Här är de tre vanligaste typerna av webbläsarisolering:

#1. Fjärrisolering av webbläsare

Bildkälla: Cloudflare

Med fjärrisolering (Remote Browser Isolation, RBI) sker användarens surfsession på en fjärrserver, helt åtskild från användarens enhet och företagsnätverk.

När RBI laddar webbsidor och kör JavaScript-kod på en molnserver, skyddas organisationens interna nätverk från skadligt innehåll, nedladdningar och andra webbaserade hot.

Men hur fungerar fjärrisolering av webbläsare?

Här är de vanligaste metoderna för fjärrisolering:

  • Leverantörer av fjärrisoleringstjänster skickar video eller bilder av användarens surfaktivitet. Detta kallas ”pixel pushing”. Användaren får bara pixlar, ingen kod, vilket skyddar enheten från att köra skadlig kod.
  • Webbsidor öppnas och skrivs om för att ta bort skadligt innehåll innan de skickas till användarna. Detta är DOM-speglingstekniken.

#2. Lokal webbläsarisolering

Lokal webbläsarisolering skyddar användare på liknande sätt som fjärrisolering. Skillnaden är att surfaktiviteten sker på servrar som hanteras av organisationerna själva.

Nackdelen med lokal isolering är att organisationer behöver egna servrar, vilket kan vara kostsamt.

Isoleringen sker ofta inom organisationens brandvägg. Det betyder att användarnas enheter är skyddade från skadlig JavaScript, men det interna nätverket är fortfarande sårbart.

Därför är det ofta bättre att välja fjärrisolering eller molnbaserad webbläsarisolering.

#3. Webbläsarisolering på klientsidan

Med webbläsarisolering på klientsidan laddas webbsidor och tillhörande JavaScript-kod på användarens enhet, men i en avskild miljö med hjälp av sandlådor eller virtualisering.

Kärnan i webbläsarisolering är att fysiskt hindra skadlig kod från att laddas ner. Men klientisolering laddar potentiellt skadligt innehåll på enheten, om än i en virtuell maskin. Det innebär fortfarande risker för enheter och nätverk. Därför väljer företag ofta bort detta.

Varför du behöver en isolerad webbläsarmiljö

De flesta webbläsare kör automatiskt all JavaScript-kod på en webbsida. Det innebär att angripare kan använda skadlig JavaScript för att tränga in i system och nätverk.

Här är några vanliga hot som internetanvändare kan minska genom att använda webbläsarisolering.

#1. Drive-by-nedladdningar

Angripare utnyttjar ofta svagheter i webbläsare för att installera skadlig kod på användares enheter. Många webbplatser med skadliga annonser kan också ladda ner skadlig kod. Med webbläsarisolering laddas skadlig kod istället ner i en avskild miljö (fjärrserver), åtskild från den lokala enheten.

#2. Clickjacking

Clickjacking innebär att användare luras att tro att de klickar på en sak, när de i själva verket klickar på något annat. Angripare använder clickjacking för att omdirigera trafik till falska webbplatser, generera falska annonsintäkter eller ladda ner skadlig programvara till användares enheter.

Virtualiserade webbläsare har ofta tekniker för att blockera skadlig kod i annonser och från tredjepartswebbplatser.

#3. Malvertising

Angripare sprider skadlig kod via annonsnätverk. När dessa skadliga annonser visas, körs koden och infekterar användares enheter. Med webbläsarisolering körs ingen kod lokalt.

Eftersom all kod körs i en isolerad miljö, ofta i molnet, förblir lokala enheter skyddade från webbläsarbaserade attacker.

#4. Cross-site scripting

Angripare lägger in skadlig kod på populära webbplatser för att installera skadlig programvara på enheter som besöker dessa sidor.

Med webbläsarisolering skyddas din enhet. Koden körs i en isolerad miljö i molnet, inte på din enhet.

#5. Nätfiskeattacker

Hackare skapar nätfiskesidor för att installera skadlig programvara, stjäla inloggningsuppgifter och lura till sig pengar.

Du kan hamna på en nätfiskesida som ser ut som en riktig webbplats. Men i verkligheten skapades den av en angripare.

De flesta pålitliga leverantörer av webbläsarisolering använder den senaste tekniken för att blockera noll-dagars nätfiskesidor, så att du inte hamnar på en sådan sida.

#6. On-Path-webbläsarattacker

Angripare kan se dina webbsessioner, förvränga innehåll och utge sig för att vara dig med en webbläsarattack. Eftersom webbläsarisolering inte ger tillgång till företagsresurser direkt från webbläsaren, kan skadan av en sådan attack minskas.

Fördelar med webbläsarisolering

Här är de viktigaste fördelarna med att införa webbläsarisolering i ditt företag:

Skydd mot webbaserade attacker

Genom att hålla dina surfsessioner borta från din enhet kan du förebygga webbaserade attacker som skadlig programvara, drive-by-nedladdningar och clickjacking.

Tidsbesparing för IT-administratörer

IT-administratörer brukar svartlista skadliga webbplatser för att hindra anställda från att besöka dem. De måste också övervaka varningar när användare besöker potentiellt osäkra sidor, medvetet eller oavsiktligt.

Webbläsarisolering minskar detta arbete. Eftersom skadlig kod inte kan passera den isolerade miljön, behövs inte webbfiltreringslösningar i samma utsträckning.

Ökad produktivitet

Ibland begränsar företag webbtillgång av säkerhetsskäl. Till exempel kan anställda hindras från att ladda ner PDF-filer på grund av risken för dold skadlig programvara.

Om de anställda inte får fri tillgång till webben kan det påverka deras produktivitet. Med webbläsarisolering kan de säkert surfa utan begränsningar, vilket ökar produktiviteten.

Skydd mot nätfiske

Webbläsarisolering skyddar användare från nätfiskeattacker. Eftersom alla webbaserade e-postmeddelanden öppnas på en fjärrserver når inte skadliga bilagor de lokala enheterna.

Dessutom använder ledande leverantörer av webbläsarisolering den senaste tekniken för att blockera nätfiskesidor och e-post.

Beteendeanalys

Med webbläsarisolering kan företag få insikt i de anställdas webbaktivitet, identifiera insiderhot och agera mot dem.

Minskat behov av komplexa säkerhetslösningar

Eftersom webbläsarisolering flyttar surfsessioner till molnet eller en virtuell miljö, hindras skadlig programvara och webbaserade hot från att nå användarnas enheter.

Därför behöver företag inte lika komplexa säkerhetslösningar för att skydda sina datorer.

Hur du väljer det bästa verktyget för webbläsarisolering

När du väljer en lösning för webbläsarisolering bör du se till att den har följande funktioner:

  • Den ska kunna integreras med vanliga e-postklienter för att skydda mot nätfiske. Alla länkar i e-postmeddelanden bör öppnas i en isolerad miljö i molnet, så att skadlig kod inte kan laddas ner på din enhet.
  • Du bör kunna konfigurera skrivskyddade webbsidor för misstänkta eller okända sidor, för att skydda användare från stöld av inloggningsuppgifter.
  • Du bör kunna kontrollera och hantera företagets webbläsarpolicyer baserat på användares plats, URL-kategori och annat.
  • Lösningen bör följa en nollförtroendearkitektur och erbjuda en snabb surfupplevelse.

Du bör också välja en lösning som låter dig aktivera eller inaktivera ner- och uppladdning.

Några välrenommerade lösningar är Apozy, Silo, Kasm Workspaces, Seraphic Web Security och Puffin Cloud Isolation.

Webbläsarisolering och Zero Trust Security Architecture

Nollförtroende-modellen är en säkerhetsstrategi som fokuserar på att verifiera allt, att inte lita på någon.

Med andra ord, du bör inte lita på användare, applikationer eller webbtrafik som standard. En webbsida som en användare laddat 500 gånger säkert, kan infektera systemet vid den 501:a laddningen.

För att uppnå nollförtroendesäkerhet måste varje webbplats kontrolleras för skadligt innehåll varje gång den laddas, för att hålla systemet säkert. Och webbläsarisolering hjälper dig med det.

Webbläsarisolering skyddar mot webbaserade attacker genom att isolera surfaktiviteten, istället för att förlita sig på att anställda beter sig säkert online.

Utmaningar med webbläsarisolering

Webbläsarisolering ökar cybersäkerheten i företag. Men du bör också vara medveten om vissa nackdelar för datoranvändning och användarupplevelse innan du väljer en leverantör av webbläsarisolering.

Otillräckligt skydd

Med DOM-spegling filtreras skadligt innehåll bort innan resten av webbsidan skickas till användaren.

Avancerade nätfiskesidor kan dock dölja skadligt innehåll så att leverantören av webbläsarisolering tillåter det. Det kan leda till att användares enheter utsätts för webbaserade attacker.

Begränsad webbplatssupport

När webbläsarisolering tar bort skadligt innehåll, vilket sker med DOM-spegling, kan det bryta vissa webbsidor. De kanske inte renderas korrekt eller inte alls.

Webbplatsägare ändrar också sina sidor, vilket kan störa DOM-rekonstruktionen.

Långsam hastighet

Med fjärrisolering dirigeras all webbtrafik via ett molnbaserat system innan den når användaren. Det kan orsaka latens och försämra användarupplevelsen.

Höga kostnader

Fjärrisolering kräver att företagets webbtrafik analyseras i molnet. Att strömma krypterade pixlar av webbsidor kräver mycket bandbredd och processorkraft. Det kan vara dyrt för många organisationer att införa detta för alla anställda.

Sammanfattning

Webbläsare är viktiga verktyg för att nå webben. Men traditionella webbläsare ger inte optimalt skydd mot webbaserade attacker, som nätfiske, skadlig programvara och clickjacking. Därför bör du överväga att använda webbläsarisolering för att skydda dina data och system.

Även om du inte jobbar i en professionell miljö kan du ha nytta av webbläsarisolering. Hackare diskriminerar ju inte när de attackerar människor.

Du kan också läsa mer om den ultimata guiden för att säkra Google Chrome.