Desktopvirtualisering förklaras i enklare ord

Desktopvirtualisering är det säkra och ekonomiska sättet att hantera IT-resurser.

Begreppet ”persondatorer” är ologiskt på företagsnivå.

Till exempel, på min hemenhet, observerar jag att det mesta jag använder är RAM (70%), och resten av resurserna (CPU, SSD) är i princip överdrivna för mitt rutinarbete.

Det här är en ögonblicksbild där jag har 18 flikar öppna över två webbläsare, aktiv Slack, och ytterligare några dussin bakgrundsprocesser, standard för alla Windows-datorer.

Du kan se att de flesta hårdvarufunktionerna är inaktiva. Som författare är det så min resursförbrukning ser ut under större delen av min arbetstid. Det enda undantaget är när jag testar verktyg där denna användningsstatistik avsevärt överstiger detta intervall, men det är runt 30-40% av jobbet.

Personligen kan jag göra lite för att undvika detta resursslöseri om jag inte byter till en moln-PC som Shell. Men som företag har du några fler alternativ istället för att låta all den kraften sitta inaktiv i var och en av dina maskiner.

Vad är Desktop Virtualization?

Detta är en procedur genom vilken en enhet praktiskt taget delas upp mellan många användare via programvara. Tanken är att praktiskt taget dela upp en kraftfull server i många maskiner för att ge fjärråtkomst till slutanvändarna via en internetanslutning. Med andra ord, datorer ”strömmas” till klienterna på deras grundläggande enheter, såsom stationära datorer, surfplattor eller till och med smartphones.

Vid slutpunkterna kommer användarna att arbeta som de skulle på personligt tilldelade enheter. Den enda förändringen är att de inte kommer att ha fullständig fysisk åtkomst till en företagsmaskin. Istället skulle de dela resurser med sina kamrater, var och en på sina individuella enheter.

Antalet ”delar” som serverhårdvaran kan delas upp i beror på den underliggande hårdvarukapaciteten och kundens krav.

Förutom att vara ett ekonomiskt sätt att fördela resurser, skyddar den här tekniken konfidentiell företagsdata från att läcka genom cyberbedrägerier. Dessutom är de anställda fria att ta med sina egna enheter och ansluta till affärsnätverket för att få jobbet gjort. Slutligen, desktop virtualisering räddar också en organisation från dyrt maskinvaruunderhåll och uppgraderingar.

Denna resursfördelning har några typer baserat på hur det fungerar för klienten och leverantören.

Typer av skrivbordsvirtualisering

Man kan dela in detta i tre kategorier:

  • Virtual Desktop Infrastructure (VDI)
  • Remote Desktop Services (RDS)
  • Desktop-as-a-Service (DaaS)

Låt oss kolla in var och en kort.

Virtuell skrivbordsinfrastruktur

Detta är ett traditionellt sätt för desktopvirtualisering där serverdatorn förgrenas till små strömmar med hjälp av tekniker som hypervisor. Detta hjälper till att köra många virtuella maskiner på en enda fysisk server.

Baserat på hypervisorn finns det två typer av virtualisering, hårdvara och mjukvara. Hårdvaruvirtualisering installeras direkt på servern och är det bästa sättet för resurshantering för att säkerställa mer prestanda och säkerhet. Tvärtom, mjukvaruvirtualisering sitter ovanpå operativsystemet och har inte direkt kontroll över datorresurserna och är därmed mindre presterande.

Det primära målet kvarstår dock att effektivt dela resurser, såsom CPU, RAM, lagring, etc., och underhålla flera virtuella maskiner (VM) enligt konfigurationen.

Med VDI kan slutanvändarna fjärranvända företagsresurser för att komma åt filer, köra applikationer och tjänster, etc., från sina personliga enheter (aka tunna klienter), som kan ha underkraft för att utföra dessa arbetsbelastningar på egen hand.

Till exempel tillåter VMWare Fusion att fjärrleverera Windows-upplevelse på Mac-datorer.

VDI erbjuds vanligtvis i två varianter: beständiga och icke-beständiga virtuella skrivbord. Beständig upplevelse ger ett fjärrskrivbord som förblir ”personligt” för en användare vid inloggningar. Ett icke-beständigt skrivbord kommer inte att behålla anpassningen efter en utloggning, och resurserna kommer att återgå till sitt ursprungliga tillstånd.

Fjärrskrivbordstjänster

Microsoft-drivna Remote Desktop Services är en ännu effektivare version av skrivbordsvirtualisering med högsta möjliga täthet av användare per server.

Detta uppnås när du undviker att tilldela fullständiga virtuella maskiner till slutanvändarna. Ge istället virtuell åtkomst till specifika applikationer som körs från företagets datacenter eller moln. Det passar där klienter har sina primära maskiner och behöver support endast för att köra specifika resurstunga och/eller datakänsliga applikationer. Här delar flera användare ett virtuellt skrivbord som körs på en fjärrserver.

Detta kan distribueras internt (Windows-server) eller i molnet (Microsoft Azure, som tekniskt sett är DaaS).

Det finns dock ingen tydlig skillnad här, och de underliggande Microsoft-protokollen tillåter också att dela full ”personlig” fjärrskrivbordsupplevelse som VDI förutom den vanliga sessionsbaserade virtualiseringen.

Desktop-as-a-Service

DaaS kan vara både VDI och RDS. Bara att du inte gör det på plats och istället betalar en prenumerationsavgift till en molnleverantör för att hantera skrivbordsvirtualisering.

Jämför det med de andra två är detta det mest flexibla, skalbara och ekonomiska alternativet till att börja med. Specifikt är detta att föredra för nystartade företag med ett lågt antal anställda. Dessutom är detta ett kostnadseffektivt alternativ än att köpa företagsserverhårdvara internt och distribuera experter för hanteringen.

Till att börja med erbjuder V2 Cloud ett VDI-abonnemang för små och medelstora företag, som kommer med en 7-dagars gratis provperiod.

Hur fungerar det?

En hypervisor används för att skapa en virtuell instans som använder serverresurser. Dessa virtuella datorer är vanligtvis isolerade från varandra och den stödjande servern.

Denna inställning mellan fjärrservern och slutanvändaren stöds av anslutningsmäklaren. Det här verktyget fungerar som en brygga mellan de två och hanterar användarautentisering, åtkomsthantering etc. På ytan ansvarar anslutningsmäklaren för skärmuppdateringar och överför signaler som klick och tangentbordstryck till servern.

Beroende på typen kan saker och ting skilja sig något mellan VDI, RDS och DaaS. Till exempel beror VDI främst på hårdvaruvirtualisering, vilket görs på den fysiska värden för bästa möjliga prestanda.

RDS kan dock ha olika protokoll, beroende på om du föredrar ett fjärrskrivbord eller bara vill utöka några virtuella applikationer. Och DaaS ger dig ultimat flexibilitet när du väljer bästa möjliga inställning för ditt användningsfall.

Principen bakom dessa applikationer förblir dock mer eller mindre densamma.

Fördelar med Desktop Virtualization

Det finns många sätt på vilka man kan dra fördel av skrivbordsvirtualisering, av vilka några är:

✅ Kostnad: Detta gäller alla. Även för VDI är det mer kostnadseffektivt att installera den lokala infrastrukturen än att låna ut kraftfulla maskiner till varje användare. RDS är ännu enklare för budgeten eftersom ett fjärrskrivbord delas av många. Slutligen är DaaS bäst för startups för att undvika överdriven ekonomisk börda i förväg.

Förutom den initiala hårdvarukostnaden är desktopvirtualisering fördelaktigt för att minimera återkommande underhåll av hårdvara och mjukvara. Det blir färre enheter att ta hand om och minimal personal att betala för.

✅ Säkerhet: Detta är en annan primär faktor vid val av desktopvirtualisering. De föränderliga cyberhoten gör att det blir svårt för alla systemadministratörer att ta hand om varje enhet i affärsnätverket.

I det här fallet hjälper central administration till att övervaka tjänsterna och applicera uppdateringar/korrigeringar i tid. Dessutom kommer känslig data att finnas kvar på företagets servrar och inte på anställdas enheter. Så det kommer inte att vara en existentiell fråga även om en anställds enhet äventyras.

✅ Hantering: Att hantera ett antal enheter är tidskrävande. Speciellt medarbetarintroduktion och utbildning är enkla med central verksamhet. Dessutom är det tråkigt att planera säkerhetskopiering och återställning i händelse av någon cyberattack. Att ha allt på företagets servrar i dessa situationer visar sig vara effektivt och flexibelt.

✅ Tillgänglighet: Detta är utan tvekan den största fördelen, särskilt när hybrid- och distansarbete är den nya framtiden. Desktopvirtualisering säkerställer de anställda en enhetlig datorupplevelse, oavsett var de befinner sig. De kan vara på kontoret eller hemma, men tillgången till officiella data och kraftfull hårdvara förblir sömlös.

Slutliga kommentarer

Människor gör detta över hela världen, och av goda skäl. En av de stora industrierna är (uppenbarligen) IT, där du behöver hyfsat kraftfulla enheter för de flesta anställda.

Dessutom kan callcenter, datorlabb eller vilken arbetsplats som helst med många enheter utnyttja skrivbordsvirtualisering för kostnadseffektivitet, flexibilitet och sömlös resurshantering.

Det är dock inte begränsat till affärsvertikaler, och här är några Windows- och Mac-virtualiseringsprogram som du också kan använda personligen.