Infografik är ett utmärkt sätt att presentera information på ett visuellt fängslande och lättillgängligt sätt. De agerar som visuella verktyg som omvandlar komplicerade idéer till lättförståeligt material.
Vare sig du planerar en större presentation eller ett viktigt blogginlägg, kommer infografiken att dra till sig din publiks uppmärksamhet och göra det möjligt för dem att ta till sig information snabbt och enkelt.
Infografik blåser nytt liv i vad som annars kan vara en tråkig presentation av data. De har potential att göra intryck, oavsett om ditt mål är att stärka ditt varumärke eller att kommunicera ett starkt budskap.
I den här guiden kommer vi att avslöja hemligheten bakom hur man skapar vacker och engagerande infografik som väcker uppmärksamhet och hjälper informationen att fastna i minnet.
Vad är en infografik?
Infografik är pedagogiska grafiska representationer som syftar till att förenkla komplex information på ett engagerande och underhållande sätt. Syftet med en infografik är att leverera viktig information snabbt och tydligt.
Ofta används en kombination av visuella element som diagram, tabeller och texter för att presentera komplex information i ett lättförståeligt format.
Infografik kan ge en snabb överblick över ett ämne, sammanfatta en omfattande rapport, visualisera forskningsresultat, jämföra och kontrastera olika alternativ samt öka medvetenheten om ett problem.
Olika typer av infografik
Det finns flera sätt att förmedla ditt budskap visuellt. I det här avsnittet kommer vi att utforska olika stilar av infografik så att du kan välja rätt typ för ditt ändamål.
#1. Visuell infografik
Visuell infografik fokuserar på visuella element, kompletterade med text, för att berätta en historia och kommunicera viktig information till åhörarna.
Till exempel använder den visuella infografiken nedan bilder tillsammans med texter för att förklara hur man blir en bra berättare.
Dessa infografiker använder ofta tecknade bilder med text som är placerad strategiskt för att utveckla det visuella. Målet med visuell infografik är att berätta en historia, snarare än att presentera data eller statistik.
#2. Listbaserad infografik
Listbaserad infografik kombinerar visuella och textbaserade element i en lista. Denna typ av infografik är idealisk när du har en lista med information som du vill dela.
Denna typ av infografik används ofta i blogginlägg med ikoner i stället för punkter, kreativa typsnitt och ljusa färger för att få varje punkt att sticka ut.
#3. Kartbaserad infografik
Kartbaserad infografik innehåller vanligtvis en karta över en geografisk region, till exempel hela världen, ett land eller en specifik stad. Diagram och grafer används för att förklara den data som visas på kartan.
Det bästa sättet att förklara platsbaserad data är med en kartinfografik. De innehåller ofta värmekartor, etiketter och ikoner för att markera data. Det är också möjligt att jämföra data mellan regioner genom att placera flera kartor sida vid sida.
#4. Tidslinjeinfografik
Tidslinjeinfografik visualiserar en tidsram och visar hur händelser utvecklats under en viss period. Du kan exempelvis använda tidslinjeinfografik för att berätta historien om hur ditt varumärke (eller dess produkter) har utvecklats eller visa viktiga händelser i internets historia.
Här är ett exempel på en tidslinjeinfografik.
Denna typ av infografik är mest lämplig för att berätta historier där tiden är viktig. Det är ett effektivt sätt att göra din berättelse mer övertygande och omvandla vanlig text till lättsmält innehåll.
#5. Steg-för-steg infografik
Steg-för-steg infografik ger en sammanfattning av de olika stegen i en process. Den passar bra när du vill förklara hur man gör något. Du kan använda diagram, numrerade ikoner, tidslinjer och flödesscheman för att guida läsarna genom de olika stegen.
Genom att skapa en visuell representation av processen kan läsarna enkelt följa med baserat på stegen.
Användning av infografik i den digitala världen
Infografik har blivit alltmer populärt under åren. Många företag och organisationer använder infografik för att förmedla starka budskap och fånga publikens uppmärksamhet. Under 2000-talet finns en överflöd av information.
Därför är det viktigt att väcka uppmärksamhet och hjälpa läsarna att snabbt förstå budskapet.
Här är några anledningar till varför infografik används i den digitala världen:
- Fångar enkelt publikens uppmärksamhet: Infografik hjälper marknadsförare att dela statistik, fakta och andra grafiska element för att dra till sig målgruppens uppmärksamhet och snabbt dela relevant information.
- Bidrar till att öka innehållets virala spridning: En väl utformad infografik kan ge värdefulla insikter, vilket får andra företagare, kreatörer och marknadsförare att dela infografiken med sin publik.
- Gör komplexa idéer lätta att förstå: Genom att använda en kombination av bild och text kan du presentera information på ett tydligt och koncist sätt.
- Ökar varumärkeskännedomen: De flesta infografiker inkluderar ett varumärke, företagslogotyp och webbadress, så att människor kan lära sig mer om verksamheten. Att dela en infografik kan öka varumärkeskännedomen avsevärt och leda trafik till din webbplats.
- Förklarar hur något fungerar: Infografik kan användas för att förenkla komplexa idéer och förklara mekanismerna bakom hur komplicerade koncept eller objekt fungerar. Till exempel kan du plocka isär komplicerade produkter som iPhones och kameror och visuellt förklara deras viktigaste funktioner.
- Ökar medvetenheten: Innan du säljer en produkt till kunder kan du behöva öka medvetenheten om ett problem. Detta kan innebära att man använder stora mängder data för att få läsaren att bli uppmärksam och agera.
- Gör jämförelser: Du kan jämföra och kontrastera produkter, varumärken eller strategier med hjälp av infografik. Infografik kan snabbt lyfta fram likheter och skillnader, vilket annars kan vara svårt att uttrycka med ord.
Processen att skapa en infografik
Att skapa en infografik behöver inte vara svårt. Följ stegen nedan för att skapa en engagerande och effektiv infografik.
Steg 1: Definiera målen för din infografik
Innan du skapar en infografik måste du veta syftet med den. Vilken historia vill du berätta? Och vem är din målgrupp?
Din infografik ska syfta till att berätta en historia, förklara ett koncept, dela data eller ändra människors syn på en vanlig missuppfattning.
Alla mål kommer att påverka vilken information du använder, hur du strukturerar infografiken och vilken grafik som kommer att användas. Din publik ska ha med sig ett specifikt budskap från din infografik, vilket gör att de vill dela innehållet.
Tänk på de frågor som dina läsare skulle ställa om ämnet och sträva efter att besvara dem genom din infografik. Målet är att endast dela den viktigaste informationen om ämnet utan att tråka ut din publik.
Steg 2: Välj ditt ämne
Varje infografik bör ha ett huvudtema eller budskap som utbildar läsarna eller övertygar dem om ditt budskap.
Låt oss till exempel säga att du vill övertala universitet att anordna fler gympass i skolan. Din infografik kan visa statistik över fetma på universitetet och hur regelbunden träning kan göra en positiv skillnad.
Rätt ämne varierar beroende på ditt företag eller vad du vill uppnå med din infografik. Du kan utveckla ett ämne genom att fokusera på din publiks problem. Sträva efter att informera din publik om något som kan hjälpa dem att lösa deras problem.
En träningscoach kan till exempel informera sin publik om kosttips eller träningsövningar som hjälper nybörjare att komma igång.
När du skapar ditt ämne, se till att lägga fram ditt budskap. Vad är det övergripande budskapet och vilka är de viktigaste argumenten?
Därifrån kan du enkelt hitta data och visuella element för att stödja ditt budskap.
Steg 3: Samla in nödvändig data
De flesta infografiker innehåller data för att bekräfta sitt budskap. Det hjälper läsarna att förstå vikten av ditt budskap. I det här steget ska du samla in all relevant information om ämnet och organisera det på ett logiskt sätt.
Bestäm hur du ska samla in data. Du kan till exempel utföra din egen forskning, undersökningar eller sammanställa analyser från olika dataövervakningsverktyg. Men du kan också samla in relevant data från pålitliga källor som statliga webbplatser.
När du väljer data vill du hantera datan objektivt så att det inte finns några överflödiga uppgifter. Dessutom bör data presenteras sekventiellt så att det passar in i berättelsen du vill förmedla.
Steg 4: Visualisera din data
Sedan ska du placera in datan i rätt visualiseringar för att skapa ett tydligt informationsflöde. Informationen ska samverka för att berätta din historia. Hur du presenterar data visuellt beror på din målgrupp och dina mål.
Här är några sätt du kan organisera din data visuellt:
- Använd kartor för att visa hur data kan variera beroende på plats
- Använd ett linjediagram eller en tidslinje för att visa hur trender har förändrats
- Använd flödesscheman, Venndiagram, tabeller och listor för att hjälpa läsarna att bättre förstå hur data är sammankopplade och uppdelade
- Använd fet text, färgglada ikoner och ljusa färger för att göra ditt budskap tydligare
Steg 5: Designa din grafik
Nu när du har organiserat ditt innehåll och vet hur det ska placeras är det dags att designa eller välja lämplig grafik för att slutföra din infografik.
Infografik kan innehålla en mängd olika grafiska element, till exempel:
- Diagram
- Grafer
- Ikoner
- Rubriker
- Text
- Anpassade illustrationer
Det finns ingen universallösning när det gäller att integrera grafik i din infografikdesign. Vilken grafik som fungerar bäst beror på ditt varumärke, din publik och vilken typ av information du presenterar.
Ett roligt och udda varumärke kan passa bra med tecknade illustrationer, men de skulle kännas felplacerade i en mer formell infografik. Å andra sidan skulle cirkeldiagram vara för tråkiga för ett roligt och udda varumärke, men perfekta för ett mer traditionellt företag.
Gör en lista över de grafiska element som din infografikdesign behöver och bestäm hur du ska infoga dem. Fördesignade mallar kan vara användbara beroende på vilka element du behöver.
Steg 6: Välj dina färger
Du kan använda färg för att berätta din historia och lyfta fram viktiga punkter. Se till att din grafik är enkel och lätt att läsa genom att välja en iögonfallande palett.
Beroende på vilken färg du väljer kan du inspirera olika tankar, känslor och handlingar hos din publik.
Kom ihåg: Färg ska användas för att stödja information och visuella element.
Välj de färger som skapar den känslomässiga reaktion du önskar från din publik när du skapar din färgpalett.
När du till exempel skapar en infografik för att presentera viktig ekonomisk information för investerare, måste du inge förtroende.
Blått förmedlar tillförlitlighet och stabilitet, vilket skulle fungera bra i det här scenariot. I en infografik som visar din explosionsartade försäljningstillväxt under det senaste året kan du använda rött för att inspirera till passion och spänning.
Även om infografik avsevärt kan förbättra hur du kommunicerar med din publik finns det några vanliga misstag som många gör.
Tips för att förbättra din infografik
#1. Använd en mall
En mall eller ett ramverk hjälper dig att utforma designen, så att du vet var du ska placera varje visuellt element och text. Det gör att du kan undersöka om du behöver göra några justeringar när det gäller den visuella layouten eller vilken typ av infografik du använder.
Det kommer att vägleda resten av din design och göra din infografik mer polerad och professionell.
De flesta grafiska designverktyg som Canva erbjuder många mallar, så du behöver inte oroa dig för anpassning eller layoutdesign.
#2. Mindre text är bättre
Syftet med infografik är att förmedla mycket information snabbt, så genom att hålla texten till ett minimum där det är möjligt säkerställer du att din design är ren och begriplig.
Varje bild kan innehålla statistik, rubriker och korta sammanfattningar under bilden så att den får ett sammanhang.
Du bör begränsa din infografiska text till några korta rader för att undvika att den ser rörig ut.
#3. Använd ikoner
Att skapa infografik innebär att du ska få in så mycket användbar information som möjligt till dina kunder samtidigt som designen är enkel och lätt att läsa.
Att inkludera mycket data kan vara överväldigande, men genom att kombinera text, bilder och grafer kan du göra det lättare.
Avslutning
Nu har du den information du behöver för att designa och skapa din egen infografik. Oavsett om du vill skapa en rolig infografik för att inspirera din publik eller behöver en engagerande visuell representation för att förklara komplicerade idéer för aktieägare, är en infografik ett effektivt verktyg för att fånga uppmärksamhet och sprida information snabbt i ett lättförståeligt format.
Du kan också utforska onlineverktyg för att skapa infografik som kommer att dra till sig allas uppmärksamhet.