Security Content Automation Protocol (SCAP) förklaras på 5 minuter eller mindre

By rik

SCAP, eller Security Content Automation Protocol, är en samling specifikationer som skapar en standardiserad struktur och terminologi. Denna standardisering möjliggör för säkerhetsprogram att utbyta information om sårbarheter i programvara och detaljer om säkerhetskonfigurationer på ett enhetligt sätt.

Hur kan automatisering av nätverkssäkerhet hjälpa till vid hantering av hot?

Avinash Jain, en säkerhetsingenjör hos Microsoft, gjorde en anmärkningsvärd upptäckt som avvärjde en potentiell säkerhetskatastrof för tusentals organisationer och myndigheter. Det var en ren tillfällighet att han hittade den allvarliga bristen.

Under 2019 upptäckte Jain att JIRA:s säkerhet var felaktigt konfigurerad. JIRA är en projektledningsplattform från Atlassian som används av över 100 000 statliga myndigheter och företag globalt.

Denna felkonfiguration innebar att Jain kunde få tillgång till konfidentiell information om anställda och projekt inom de organisationer som använde JIRA. Som tur var rapporterade Jain problemet och det åtgärdades omgående. Om kriminella aktörer hade exploaterat den här sårbarheten, hade skadan på både JIRA och de organisationer som förlitade sig på den varit enorm.

Konfigurationsfel är dessvärre mycket vanliga. Enligt Identity Theft Resource Center stod felkonfigurationer bakom en tredjedel av alla dataintrång som rapporterades under 2021. Kostsamma misstag relaterade till konfigurering, efterlevnad och effektivitet uppstår ofta när nätverkssäkerhet hanteras manuellt. Automatisering är nyckeln för att undvika sådana problem.

Automatisering av nätverkssäkerhet innebär att man använder teknik för att upptäcka, analysera och hantera hot mot nätverkssäkerheten. Det handlar ofta om att använda programvara och verktyg som automatiserar administrativa säkerhetsuppgifter. Dessa kan inkludera konfigurationer, nätverksövervakning för skadlig aktivitet och hantering av incidenter. Allt detta sker med minimal eller ingen mänsklig inblandning.

Genom att automatisera nätverkssäkerheten kan organisationer hantera ett stort antal hot utan att överbelasta sina säkerhetsteam.

Automatisering underlättar också att organisationer kan följa gällande lagar och regler för nätverkssäkerhet. Dessutom minskar risken för felkonfigurationer som annars kan uppstå när manuell hantering används för nätverkssäkerhetsinställningar.

Automatisering möjliggör även snabbare upptäckt och begränsning av hot i realtid, vilket ökar effektiviteten i nätverkssäkerheten. Detta leder till mer exakt och konsekvent hantering av hot, vilket minimerar skador och sparar tid och kostnader för organisationen.

Sammanfattningsvis hjälper automatisering av nätverkssäkerhet organisationer att stärka sitt övergripande skydd och undvika kostsamma dataintrång och cyberattacker. Låt oss nu undersöka Security Content Automation Protocol (SCAP) närmare.

Introduktion

Security Content Automation Protocol (SCAP) utgör en ram för standarder och protokoll som är utformade för att på ett enhetligt sätt strukturera, uttrycka och utvärdera säkerhetsrelaterad information. Det omfattar säkerhetskonfigurationsproblem och programvarusårbarheter efter att de har sammanställts. SCAP fungerar i princip som en checklista för organisationer att följa för att förbättra sin säkerhet.

SCAP hjälper organisationer att automatisera sökandet efter kända sårbarheter, validera säkerhetskonfigurationer automatiskt och generera rapporter som kopplar lågnivåinställningar till högnivåkrav. Detta leder till förbättrad säkerhet och bidrar till att effektivt minska cyberattacker och dataintrång.

Fördelar med SCAP

Organisationer drar stor nytta av att använda SCAP. Här är några av fördelarna:

  • Bättre efterlevnad av lagar och policys: Regler och bestämmelser uppdateras kontinuerligt. SCAP används för att genomföra standardiserade efterlevnadskontroller, vilket underlättar bedömningen av organisationers efterlevnad. Genom att implementera SCAP kan organisationer därför säkerställa efterlevnad av aktuella policys och lagar.
  • Förbättrad systemsäkerhet: SCAP hjälper organisationer att upptäcka och åtgärda sårbarheter som kan finnas i deras system. Detta leder till ökad säkerhet för organisationens system och ett bättre skydd mot cyberattacker.
  • Minimerar mänskliga fel: SCAP tillhandahåller en checklista för att automatisera nätverkssäkerheten, vilket minskar mänskliga fel vid utvärdering och hantering av ett nätverks säkerhet.
  • Minskar kostnader: Genom att automatisera säkerhetsutvärderings- och hanteringsprocesser kan SCAP hjälpa organisationer att minska kostnader som annars skulle uppstå genom manuellt arbete och kostnader relaterade till säkerhetsintrång.
  • Ökad effektivitet: SCAP minskar beroendet av manuellt arbete, automatiserar processer som sårbarhetsutvärdering och effektiviserar säkerhetsarbetet, vilket i sin tur ökar organisationens effektivitet. Dessutom frigörs säkerhetspersonal som kan koncentrera sig på andra viktiga uppgifter.

Företagssystem behöver ständigt följa regelverk och vara skyddade för att minimera risken för attacker och dataintrång. Att införa SCAP är ett bra sätt att säkerställa att man följer regelverk och har säkra system som effektivt kan förebygga, upptäcka och begränsa hot.

SCAP-komponenter

En central aspekt av SCAP är protokollet som standardiserar hur programvara förmedlar information om sårbarheter i programvara och säkerhetskonfigurationer. Dessa specifikationer kallas även för SCAP-komponenter. SCAP-komponenter inkluderar:

  • Common Configuration Enumeration (CCE): En katalog och nomenklatur för problem med systemkonfigurationer.
  • Common Platform Enumeration (CPE): En katalog och nomenklatur för produktnamn och versioner.
  • Open Vulnerability and Assessment Language (OVAL): Ett språk för att specificera lågnivå testprocedurer som används av checklistor.
  • Open Checklist Interactive Language (OCIL): Ett ramverk för att formulera en uppsättning frågor som presenteras för en användare och hur svaren på frågorna tolkas.
  • Trust Model for Security Automation Data (TMSAD): En gemensam förtroendemodell som tillämpas på de specifikationer som används inom en säkerhetsautomatiseringsdomän.
  • Extensible Configuration Checklist Description Format (XCCDF): Ett språk för att specificera checklistor och rapportera resultatet av checklistor.
  • Software Identification (SWID)-taggar: Ett transparent sätt för organisationer att spåra programvaran som är installerad på deras enheter.

Dessa SCAP-komponenter används för att standardisera kommunikationen av programvarufel och konfigurationer.

Varför är SCAP viktigt för din organisation?

Alla organisationer kan dra nytta av att använda SCAP. För det första ger SCAP ett standardiserat ramverk som organisationer kan använda för att utvärdera och hantera sin säkerhet. Det säkerställer att systemen är ordentligt skyddade.

Eftersom SCAP används för att utvärdera organisationers efterlevnad av säkerhetsföreskrifter, hjälper SCAP organisationer att följa gällande lagar och policyer och undvika påföljder. Dessutom hjälper SCAP organisationer att spara kostnader och arbetskraft och förbättra sin säkerhet.

SCAP är ett viktigt verktyg för alla organisationer som är intresserade av säkerhet och regelverk.

Nedan följer några resurser för att lära dig mer om SCAP och hur det kan hjälpa din organisation.

Lärresurser

Security Content Automation Protocol: Steg-för-steg-guide

Denna bok om Security Content Automation Protocol, finns tillgänglig i pocketversion, och erbjuder en djupgående självutvärdering som organisationer och säkerhetsexperter kan använda för att förbättra sin förståelse för SCAP:s krav och komponenter.

Boken innehåller ett verktyg som underlättar en snabb självutvärdering för att fastställa graden av överensstämmelse mellan en organisations befintliga metoder och rutiner och de krav som SCAP ställer.

Boken är anpassad för de som inte är bekanta med SCAP. Detta gör att även de med begränsad kunskap om SCAP kan utvärdera sina organisationer med hjälp av boken. I sin tur hjälper detta organisationen att förbättra sin övergripande prestanda och identifiera områden som behöver förbättras.

Om du saknar djup kunskap om SCAP och vill undersöka om din organisation uppfyller kraven, är denna bok ett bra verktyg. Även de som är insatta i SCAP kan dra nytta av boken.

Security Content Automation Protocol: En komplett guide

Boken ”Security Content Automation Protocol” är avsedd att ge beslutsfattare inom en organisation möjlighet att genomföra en noggrann självutvärdering av sin organisation. Denna utvärdering syftar till att identifiera de områden som behöver uppmärksamhet och förbättring i en organisation enligt SCAP.

Boken innehåller 944 aktuella frågor baserade på verkliga fall, indelade i sju områden för processdesign. Dessa frågor utgör grunden för självutvärderingen av SCAP.

Genom att genomföra en självutvärdering med hjälp av frågorna, kan organisationer genomföra diagnoser av SCAP-projekt, företag och organisationer med hjälp av etablerade diagnosstandarder och rutiner. De kommer dessutom att kunna införa bästa praxis som hjälper dem att nå sina mål och integrera nya och moderna framsteg inom SCAP.

Med boken följer en självutvärdering med en Excel-instrumentpanel och ett förifylld exempel på Excel-instrumentpanel. Läsare får också livstids tillgång till uppdateringar av självutvärderingen. Boken finns tillgänglig som e-bok och pocketversion.

Security Content Automation Protocol (SCAP) V 1.3 Valideringsprogram

Detta är en omfattande resurs för alla organisationer som är intresserade av SCAP. ”Säkerhetsinnehållsautomatisering: Valideringsprogram” är skriven av National Institute of Standards and Technology (NIST), den organisation som utvecklat SCAP.

Denna bok är den senaste versionen av SCAP som släppts av NIST och finns som pocketversion och e-bok. Eftersom många kopior av SCAP som finns tillgängliga på internet antingen är oläsbara eller saknar vissa sidor, åtgärdar den här boken det problemet genom att erbjuda en högkvalitativ kopia som innehåller originalkommentarer om SCAP, vilket är upphovsrättsskyddat material.

Som en SCAP-rapport definierar boken kraven och testprocedurerna som måste uppfyllas för att produkter eller moduler ska uppnå en eller flera SCAP-valideringar. Denna bok är ett måste för alla organisationer som implementerar SCAP.

Slutord

SCAP är ett viktigt verktyg som organisationer kan använda för att förbättra sitt övergripande skydd och säkerställa att deras säkerhetsåtgärder uppfyller gällande standarder. Organisationer måste även följa befintliga regler som syftar till att skydda användare från skadliga cyberattacker och skydda känslig information.

Därför är det starkt rekommenderat att organisationer implementerar SCAP för att säkerställa efterlevnad av lagar och regler, men också för att garantera att deras system är ordentligt skyddade.

Om du är osäker på hur du ska göra eller vill veta mer om SCAP och dess fördelar för din organisation, rekommenderas du att gå igenom de resurser som föreslås i artikeln.

Du kan också utforska checklistor för cybersäkerhet för små och medelstora företag.