Hur man bygger ditt första spel [9 Tools]

By rik

Att skapa spel kan vara både lukrativt och förvirrande för många nybörjare. Vi ska nu försöka reda ut denna värld med hjälp av de bästa verktygen för spelutveckling.

Enligt en rapport värderades spelmarknaden till över 190 miljarder dollar under 2022, och den förväntas öka med 13% varje år för att nå 650 miljarder dollar år 2032. Detta visar att branschen står inför en enorm tillväxt och rikliga möjligheter.

Fastän många drömmer om att bli spelutvecklare, är det inte allas grej. Utan expertis och erfarenhet, blir det ofta mer spekulation än fakta.

Om du behöver vägledning kring spelutveckling, kan den här Coursera-guiden vara till hjälp.

Internet är fullt av råd om de färdigheter som krävs för att börja som spelutvecklare. Huvudsakligen kokar det ner till två saker: att kunna använda en spelmotor och att koda.

Kodning ger dig frihet att skapa exakt det spel du vill ha, men det är inte nödvändigt för nybörjare. Du kan faktiskt skapa ett bra 2D-spel utan programmeringskunskaper.

En spelmotor är mjukvara som tillhandahåller en utvecklingsmiljö för att skapa spel med minimal ansträngning. Den hanterar allt: grafik, videor, animationer, scener, ljudeffekter, spelmekanik och mer.

Det här inlägget fokuserar på verktyg som kan hjälpa dig att bygga ditt första spel och bana väg in i den lukrativa spelindustrin.

Låt oss börja!

GameMaker

GameMaker gör det möjligt för dig att utveckla 2D-spel som kan publiceras på diverse plattformar, som Android, iOS, PlayStation, Windows, macOS och så vidare.

Detta verktyg använder sitt eget språk, GameMaker Language (GML). Du har två alternativ för spelutveckling: GML-kod eller GML-visual. Kodläget ger dig givetvis störst möjlighet att anpassa ditt spel.

Men GML Visual är också effektivt och låter dig använda förkodade element i dina spel.

Varje scen du skapar utspelar sig i ett ”rum”, där du kan ställa in kameravinklar, redigera designen och lägga till fler rum. Dessutom kan varje objekt anpassas efter spelets krav. Det går även att designa egna spelelement eller importera färdiga för att snabbt komma igång.

Du kan även enkelt leta efter buggar för att säkerställa ett felfritt resultat.

Dessutom kan du skicka push-notiser direkt till dina användare och integrera köp i spelet för att öka intäkterna.

GameMaker har fyra abonnemang beroende på tillgångar och plattform, inklusive en gratisversion som är bra för att börja utan att investera pengar.

YoYo Games, företaget bakom GameMaker, garanterar att alla spel som skapas med det här verktyget är helt fria från avgifter eller nedskärningar av vinsten och tillhör respektive spelutvecklare.

GDevelop

GDevelop är ett populärt val för blivande spelutvecklare som vill skapa 2D-spel utan kodning. Fastän det i första hand är till för 2D-spel, har jag spelat ett 3D-racingspel som har utvecklats med det här verktyget, vilket visar den stora kapaciteten hos spelmotorn.

Alla spel som utvecklats med GDevelop finns tillgängliga på LiLuo för granskning. Genom att prova dem kan du få en bra uppfattning om vad du kan åstadkomma med verktyget.

Precis som med det tidigare verktyget kan du utveckla egna element eller importera dem för att snabbt skapa intressanta scener för ditt spel.

Du kan även använda visuella effekter med några få klick för att ändra stämningen i spelet så att den passar bäst till handlingen.

Det går också att lägga till beteenden utvecklade av andra användare till dina objekt med ett enkelt klick. Scenredigeraren låter dig anpassa bilder, ljudeffekter, dialoger, sprites, med mera, för att skapa en engagerande spelupplevelse.

Verktyget har också en felsökare för att lösa problem och en liveförhandsvisning av dina ändringar för att direkt se effekterna. Dessutom kan du testa spelet över WiFi/LAN utan att exportera det med dess nätverksförhandsvisning.

Spel som skapas med GDevelop är helt utvecklarens egendom. Spelbyggaren är gratis att ladda ner och har betalda prenumerationer för extra funktioner.

Slutligen gör enkelheten i att publicera ditt spel på olika plattformar att GDevelop är en spelbyggare du borde testa.

Buildbox

Buildbox finns i två versioner: Buildbox 3 och Buildbox Classic, beroende på om du vill skapa 2D- och/eller 3D-spel.

Buildbox Classic är för 2D-spelutveckling, och har en dra-och-släpp-byggare som inte kräver någon kodning. Buildbox 3 är mer avancerat och kan användas för att skapa 3D-spel med verktyg för låg kodning eller helt kodfritt genom att använda Brainboxes och Smart Assets.

Med en prenumeration får du tillgång till Buildbox Shop där du kan importera material till ditt spel. Du kan till och med tjäna pengar på att sälja tillgångar till andra utvecklare, vilket öppnar en annan möjlighet att generera inkomster.

Båda Buildbox-versionerna har gratisalternativ med begränsade möjligheter, som exempelvis ingen export. Betalversionerna är baserade på antalet världar och scener som du vill skapa.

Spel som byggs med Buildbox är royaltyfria och du behåller 100% av vinsten, utom om du använder Ad-box intäktsgenerering som delar 10% eller 30% av intäkterna, beroende på vilken prenumeration du har. Buildbox tar dock inte någon del av intäkterna om du har anpassade annonser eller om du väljer att inte visa annonser i spelet.

Construct

Construct ger dig möjlighet att bygga 2D-spel utan att behöva koda. Det stödjer Javascript och kan hjälpa dig att lära dig programmering.

Eftersom Javascript inte är knutet till någon specifik spelmotor, blir allt du lär dig en användbar färdighet som du kan tillämpa även på andra ställen.

Det bästa med Construct är dess webbgränssnitt som fungerar i alla webbläsare. När det väl har laddats, fungerar det även utan internet.

Construct kallar sig själva för den bästa 2D-spelmotorn, men den har även vissa 3D-funktioner, som exempelvis flerdimensionella objekt och mesh-förvrängning.

Med denna spelmotor kan du enkelt lägga till avancerade animationer. Fysikmotorn, den inbyggda bildredigeraren, anpassade kollisioner, bra sökvägar, och mer, gör det till en favorit bland både nybörjare och experter.

Dessutom förbättras spelbyggarupplevelsen av gratis och betalda tillägg. Allt detta är kopplat till direkta förhandsvisningar och fjärrförhandsvisningar på olika enheter genom att scanna QR-koder.

Construct har en gratisversion med stora begränsningar som du kan prova utan att betala eller registrera dig. Alla spel som skapats med Construct är 100% royaltyfria utan något system för intäktsdelning.

Flowlab

Flowlab är en webbläsarbaserad spelbyggare som inte kräver någon kodning. Den är främst till för att elever ska kunna testa spelutveckling.

Flowlabs styrka ligger i dess enkelhet och grundliga dokumentation.

Spelredigeraren låter dig enkelt lägga till objekt med olika egenskaper, som gravitationsbeteende, kollisions- och rotationseffekter, densitet och studsegenskaper. Precis som andra verktyg har Flowlab ett bibliotek för objekt där du kan importera och redigera element.

Du kan även lägga till beteenden till objekt och länka flera element för att skapa avancerad spellogik. Flowlab har också en kapabel sprite-redigerare där du kan redigera inbyggda objekt, eller importera egna från din dator.

Flowlab är ett freemium-verktyg som kräver betalning för att du ska kunna exportera dina skapelser och använda avancerade funktioner. Gratisversionen är dock tillräckligt bra för att du ska kunna utveckla dina spelidéer.

Allt du skapar med Flowlab är helt ditt utan royalties, och det finns många alternativ för att enkelt exportera till flera plattformar.

GB Studio

GB Studio är till för Game Boy-fans som vill skapa retrospel i webbläsare och på analoga Pocket-enheter.

Denna gratis spelbyggare med öppen källkod kräver inte att du lär dig något programmeringsspråk. Avancerade utvecklare kan dock modifiera koden via plugins.

GB Studio hanteras av en ensam utvecklare, Chris Maltby. Trots det utvecklas den aktivt och har bra dokumentation för nybörjare.

Projektredigeraren är mycket enkel, och låter dig lägga till scener, triggers, objekt med mera. Det går också att importera material, men GB Studio saknar i dagsläget en egen inbyggd bildredigerare.

Det finns stöd för att skapa flera scener, koppla ihop dem, lägga till dialoger och annat, för att göra spelet intressant.

Du kan spela spelet på en GB-emulator och lägga upp det färdiga spelet på Itch.io för din publik.

Arcade

Arcade-delen av MakeCode är Microsofts initiativ för att få igång intresset för nostalgiska arkadspel.

Det huvudsakliga syftet är att lära sig grunderna i arkadspelsutveckling med hjälp av korta handledningar.

MakeCode-redigeraren ger dig färdiga exempel som du kan ändra och förbättra dina JavaScript-programmeringskunskaper med. Gränssnittet har även ett blockbaserat redigeringsverktyg för spel utan kod bredvid en JavaScript-flik där man kan se koden, studera den och göra ändringar.

Styrkan med redigeraren är det enkla gränssnittet som du kan börja använda utan att registrera dig eller ladda ner något. Det tillåter dig att ändra filer och ladda ner dem direkt.

Du kommer dock att uppmanas att logga in för att spara dina framsteg.

Detta är sammanfattningsvis ett roligt och intuitivt sätt att skapa spel för alla som är intresserade av arkadspel.

Unity

Unity är till för ambitiösa team eller solo-utvecklare som försöker skapa 2D- eller 3D-spel med avancerad grafik för att locka spelare.

Denna kraftfulla spelmotor kräver att du kodar i C# för att utveckla spel.

Nybörjare kan ladda ner gratisversionen med ett inbyggt minispel och testa sig fram innan de bestämmer sig för de större projekten och prenumerationen.

Det finns provversioner av de betalda planerna, samt två gratisversioner, en för studenter (under 16 år) och en annan för personer med mindre än 100 000 dollar i intäkter eller finansiering under det senaste året.

Unity har en aktiv community där du kan få tips för att komma igång med den här spelmotorn och spelutveckling i allmänhet. Genom varje prenumeration får du tillgång till tillgångsbutiken som kan användas i dina spel, samt till Unity learning-plattformen för att behärska konsten att utveckla spel.

Spel byggda med Unity är royaltyfria och stödjer flera plattformar, inklusive virtuell verklighet.

Du kan söka på YouTube efter spel som har skapats med Unity för att få en uppfattning om dess kapacitet.

Sammanfattningsvis passar detta de flesta användningsfall, oavsett storlek, och jag rekommenderar Unity för alla seriösa utvecklare, både nybörjare och erfarna.

Unreal Engine

Unreal används av proffs inom branschen och är inte lika populärt bland nybörjare på grund av den relativt branta inlärningskurvan.

Unreal har dock lanserat Blueprints, ett visuellt skriptverktyg för att hjälpa de som inte kan koda.

Unreal är dock främst till för de som siktar på avancerad 3D-grafik och som är villiga att lära sig att koda.

Denna spelredigerare är länkad till sin freemium-tillgångsmarknad, som drivs av Epic Games (dess moderbolag) och Unreal-användare. Utöver kapaciteten, är Unreals styrkor dess omfattande dokumentation, stora community och gratis handledningar.

Unreal är gratis att ladda ner och använda tills ditt spel har tjänat mer än 1 miljon dollar. Därefter tillkommer en royalty på 5%.

Unreal har även ett Enterprise-program, och du kan även kontakta dem för att få en anpassad licens. Anpassade licenser kan innehålla privat utbildning, premiumsupport, royaltyfri distribution med mera.

Detta är i slutändan den mest kraftfulla spelutvecklaren på den här listan, som också kräver mest ansträngning av användaren.

Kod är det (ultimata) sättet!

Detta är den bittra sanningen om spelutveckling när du når en viss expertisnivå eller behöver maximal flexibilitet.

Dessa verktyg är dock en utmärkt start för att bygga ditt första spel och ger dig en introduktion till programmering.

De flesta redigerarna har gratisversioner, så du kan testa dem och se om de passar dig.

PS: Låt oss vara ärliga! Det är svårt att skapa sitt första spel. Det kan vara bra att kika på dessa onlinekurser för spelutveckling där du kan lära dig av experter.