10 virtuella isbrytare för att lära känna ditt fjärrteam

By rik

I en arbetsmiljö som efter pandemin präglas av distansarbete och hybridmodeller, kan det vara en utmaning att verkligen lära känna sina kollegor.

Det är dock viktigt att alla i en avdelning eller ett projektteam känner varandra väl, för att skapa en kultur av effektivt samarbete.

Här kommer virtuella isbrytare in i bilden. Dessa aktiviteter och spel passar lika bra för de som jobbar helt på distans, de som jobbar hybrid och de som jobbar på kontoret. Nya såväl som befintliga medarbetare får möjlighet att lära känna varandra bättre och samarbeta på ett mer effektivt sätt i olika projekt och uppgifter.

Läs vidare för att upptäcka några enkla och roliga virtuella isbrytare som ni kan använda på arbetsplatsen, under digitala möten, i online-klasser, på distans och mycket mer.

Distansarbete efter pandemin

Före Covid-19-pandemin var distansarbete eller hemarbete en förmån som få anställda hade möjlighet att utnyttja. Under pandemin blev distansarbete istället avgörande för många företag för att överleva.

Men hur ser det ut i världen efter pandemin?

Många digitala företag har valt att fortsätta med distansarbete även efter pandemin, främst för att det minskar de totala kostnaderna för att driva ett företag. Det finns dock även vissa risker med att leda team på distans.

Trots de utmaningar som distansarbete kan medföra, visar flera undersökningar och statistik att det har blivit en allt mer etablerad trend. Här är några exempel:

  • Enligt Findstack arbetar 16% av företagen helt på distans, och 40% har en hybrid arbetsmodell.
  • En undersökning från Owl Labs visar att 84% av de tillfrågade anställda i USA föredrar distansarbete, även om det skulle innebära en lönesänkning.
  • Samma undersökning visar också att anställda som arbetar på distans känner sig 22% gladare än de som arbetar på plats.
  • En undersökning bland 669 VD:ar från Intuition visar att 78% av dem överväger distansarbete som en långsiktig affärsstrategi.

Utmaningar med distansarbete

#1. Kommunikation i realtid

Distansarbete sker ofta asynkront.

Även om du kan skicka ett meddelande eller ringa en teammedlem för snabb hjälp, är det inte säkert att personen är tillgänglig direkt. Ibland måste du vänta tills någon i teamets Slack-kanal är redo att hjälpa till.

#2. Samarbete

Det går inte att kalla in hela teamet till ett möte med kort varsel. Alla möten behöver planeras i förväg, med minst 10-15 minuters marginal.

#3. Känsla av isolering

Många anställda känner sig isolerade när de arbetar hemifrån. På en fysisk arbetsplats är det enkelt att kontakta kollegor direkt om man kör fast i en uppgift. Med distansarbete är den typen av snabb hjälp inte lika lättillgänglig.

#4. Introduktion av nya medarbetare

Att presentera nya medarbetare via meddelanden i en allmän företags- eller teamkanal kan vara svårt.

#5. Balans mellan arbetsliv och privatliv

Det kan vara frestande att låta det privata livet ta över när man jobbar hemifrån. Omvänt kan en arbetsnarkoman lätt hamna i att jobba konstant med sin dator. Att hitta en bra balans mellan arbete och privatliv är en utmaning.

#6. Distraktioner

Hemmakontoret kan vara fullt av distraktioner. Familjemedlemmar som rör sig, barn som låter, husdjur som vill ha uppmärksamhet, gäster och säljare kan alla störa fokus.

Sådana distraktioner kan lätt minska koncentrationen i arbetet.

#7. Administrativ tillsyn

Administrationsavdelningen måste ofta navigera mellan olika appar, kalkylblad och e-postmeddelanden för att hantera personalstyrkan.

#8. Tidsplanering

Att fylla i tidrapporter i en separat app, stämpla in och ut vid rätt tidpunkt, och granska alla fakturerade timmar är bara några av de extra uppgifter som tillkommer.

Samtliga dessa utmaningar påverkar företagets eller de enskilda teamens resultat, i synnerhet när det gäller samarbete.

Isbrytarspel för att lära känna kollegorna på distans

För att få ett bättre lagarbete behöver distansteam fokusera på att skapa starka band mellan medarbetarna. När kollegor har en bra relation till varandra blir teamen mer produktiva.

Vissa organisationer betonar individuella prestationer, men en stark känsla av gemenskap är minst lika viktigt.

Hur kan man utveckla bättre relationer mellan kollegor, särskilt när de befinner sig på olika platser? Svaret är isbrytare.

Med isbrytare menas olika aktiviteter och spel som hjälper till att få igång samtal mellan de anställda. Syftet är att ”bryta isen” som kan finnas mellan gamla och nya medarbetare. När isen väl är bruten kan kollegorna lära känna varandra bättre.

Isbrytare är ett bra sätt att introducera nya medarbetare på ett roligt sätt. De ger alla chansen att lära känna varandra och bygga relationer.

Även vid sammanslagningar av avdelningar eller företag är virtuella isbrytare bra att använda. När människor i de olika grupperna lärt känna varandra kan initial osäkerhet och tvekan försvinna och en känsla av tillit kan växa fram.

Virtuella isbrytare liknar de fysiska, men genomförs via videosamtal. De kan delas in i tre huvudkategorier:

  • Aktiviteter
  • Spel
  • Frågor

Isbrytarna kan vara korta eller mer omfattande beroende på tid och resurser. Till exempel kan korta frågestunder eller spel vara ett bra sätt att bryta isen om man har ont om tid.

Om du planerar isbrytare för ditt virtuella team, schemalägg dem i början av ett videomöte. Det är däremot bäst att undvika sådana evenemang när mötet ska handla om något akut eller krisartat.

Fördelar med virtuella isbrytare

#1. Presentation av teammedlemmar

Med virtuella isbrytare blir det enklare att presentera sig själv för teamet på distans. Alla får presentera sig i samband med lekfulla aktiviteter, vilket gör det mer avslappnat.

#2. Introduktion av nya medarbetare

Att ta emot nya medarbetare blir roligare och mer engagerande med virtuella och hybrida arbetsmodeller. Det blir också billigare. Allt som behövs är ett isbrytarspel som kan genomföras online eller via en virtuell plattform.

#3. Skapar en atmosfär av samarbete

När kollegor går samman för att delta i roliga aktiviteter tar de med sig den positiva energin till samarbetet i arbetet. När isen är bruten och man redan har lekt tillsammans blir det enklare att dela arbetsidéer och ta beslut tillsammans.

#4. Stimulerar kreativitet

Genom att avsätta 10-15 minuter till virtuella isbrytarspel kan teamets kreativitet stimuleras. Detta är en bra förberedelse innan en brainstormingsession för att ta fram nya produkter, webbsidor, appar och så vidare.

#5. Bygger relationer i teamet

Teamledare kan bygga relationer till sina team med hjälp av virtuella isbrytare. Man kan umgås på ett mindre formellt sätt, dela personliga erfarenheter och vinna förtroende.

#6. Förbättrar kommunikationen

Genom att delta i en isbrytaraktivitet utforskar man olika sätt att kommunicera med olika gruppmedlemmar. Vissa föredrar kanske ett mer personligt bemötande, medan andra föredrar professionella texter och så vidare.

#7. Anpassning till ett nytt team

Virtuella isbrytare är ett effektivt sätt att bygga tillit mellan team som kommer från olika arbetsområden.

Företagsledare använder också metoden för att presentera team från olika företag efter en sammanslagning.

Innan ett isbrytarevent kan man ha många frågor om de andra teamen. När den första barriären väl är borta blir det mycket enklare att lita på varandra i ett nytt team eller företag.

Nu när du förstår vikten av virtuella isbrytare för teamet på distans, kanske du är nyfiken på några konkreta spelidéer. Här är några exempel:

Två sanningar och en lögn

Detta är en populär isbrytare. En person berättar tre saker om sig själv, varav två är sanna och en är en lögn. De andra deltagarna ska försöka gissa vilken som är lögnen.

Trivia

Trivia är ett isbrytarspel som lockar fram tävlingsinstinkten hos de flesta. Även de som annars är blyga brukar delta med stor entusiasm.

Detta spel kan spelas individuellt eller i lag. Att blanda nya medarbetare med mer erfarna kan bidra till att stärka banden.

Berätta ett knack-knack-skämt

Om du vill att isbrytaren ska vara extra rolig och underhållande, är det ett bra tillfälle att dra fram några knack-knack-skämt. Vissa kanske tycker att den typen av skämt är barnsliga, men många är så roliga att det är svårt att hålla sig för skratt.

Dela ett meme

I dagens sociala medier-samhälle är det många som älskar memes. Låt alla dela sina favoritmemes i ett isbrytarevent. Man kan även be folk dela ett meme som beskriver deras personlighet.

Om någon är intresserad av att skapa egna memes, kan de dela dem med teamet. Det ger också en möjlighet att se vem som är den kreativa personen i gruppen.

Dela bilder på era husdjur

Om många i teamet har husdjur är det ett roligt sätt att be dem dela bilder på sina djur under ett möte. När någon visar en bild kan de andra ställa frågor om djuret, som dess namn, ålder, vanor och personlighet.

Om flera har samma typ av djur eller samma ras kan det snabbt bli grunden för en närmare relation.

Virtuell bokklubb

Den här aktiviteten skiljer sig från andra isbrytare. Det är inte ett spel som man ordnar en enda gång. Organisationer kan arrangera regelbundna virtuella bokklubbsmöten där man pratar om de senaste böckerna man har läst och ger sin feedback.

Denna aktivitet ger också en möjlighet att se vilka kollegor som har liknande boksmak. Man kan också be om boktips inom en specifik genre.

Antingen eller

Detta spel är enkelt att genomföra även när deltagarna är virtuellt anslutna. Den som leder spelet ger teammedlemmarna två alternativ och frågar vilket de föredrar. Alternativen kan vara roliga, tråkiga eller irriterande.

Berätta om något unikt med din stad utan att avslöja namnet

Detta spel är särskilt bra för team som jobbar på distans. Anställda får berätta om något speciellt med sin stad, utan att nämna stadens namn, och de andra ska försöka gissa vilken stad det handlar om.

Om en ny person börjar i ett team kan det här spelet vara extra roligt, speciellt om HR inte avslöjar stadens namn i förväg.

Gåtor

Medan trivia kan innehålla allvarliga frågor, är gåtor ett roligt sätt att bryta isen. Även här kan man tävla individuellt eller i lag.

Om teamet jobbar från olika delar av världen kan man be dem dela lokala gåtor, och se om andra kan gissa svaren. Man kan också diskutera om det finns liknande gåtor i olika kulturer.

Dagens Wordle

Nuförtiden spelar många Wordle och delar sina resultat på sociala medier. Man kan göra samma sak under en isbrytare för att stärka teamkänslan. Om medarbetarna spelar liknande spel kan de även dela med sig av sina resultat.

Avslutande tankar

Om du som teamledare känner att det är svårt att få igång ett samarbete eller en brainstorming, kan du prova något av isbrytarspelen som nämnts ovan. Det är effektiva övningar som hjälper till att bryta ner professionella barriärer och få medarbetare att arbeta tillsammans.

Kolla även in andra tips på teambyggande aktiviteter och verktyg för distansarbete, som kan passa små, medelstora och nystartade företag.