En imponerande portfolio är ett oumbärligt verktyg för både grafiska formgivare och webbdesigners, en nyckel till att locka till sig klienter eller säkra ett eftertraktat jobb.
Det är ett av de mest värdefulla sätten att demonstrera din expertis och vidga dina professionella horisonter. Men för att din designportfolio verkligen ska arbeta för dig, krävs det noggrann planering och organisation.
En framgångsrik portfolio visar inte bara upp dina starkaste designalster, utan förmedlar även din personlighet till målgruppen. Den bör fängsla betraktaren, imponera och överraska, vilket i sin tur framkallar känslor och gör att man minns dig. Din designportfolio ger potentiella kunder eller arbetsgivare en inblick i hur du genererar designidéer och strukturerar hela den kreativa processen.
Med det enorma utbudet av tips kring skapandet av designportfolios online, är det lätt att känna sig överväldigad. Därför kan det vara svårt att identifiera de viktigaste principerna som passar just din situation. Denna artikel kommer att guida dig genom de grundläggande stegen för att skapa en vinnande designportfolio, oavsett din specialisering.
Är du redo att börja?
Steg 1: Definiera syfte och format för din portfolio
Som formgivare kanske du känner dig ivrig att dyka in i spännande idéer om hur din portfolio ska se ut, vilka färger du ska använda eller vilka aktuella designtrender som bäst representerar dina arbeten.
Men vänta! Spara de tankarna till senare.
Först och främst måste du fastställa det centrala syftet med din designportfolio. Vad vill du uppnå med den?
- Önskar du exponera dina arbetsprover för att stärka din online-närvaro och bygga en publik?
- Är du en ny formgivare som vill visa vem du är och hur du angriper problem?
- Vill du beskriva din designprocess i syfte att attrahera nya uppdragsgivare för frilansprojekt?
- Vill du presentera ditt mest omfattande designprojekt i detalj, från research till implementation?
- Eller är ditt främsta mål att helt enkelt dokumentera din kompetens och prestationer?
När du har klargjort syftet, kommer du att få insikt i vilken information som är relevant att inkludera i din portfolio. Du får också lättare att bestämma vilket format som bäst representerar dina verk, hur du visuellt kan uttrycka dig och hur du ska skriva för att fånga din målgrupps intresse.
Steg 2: Välj de projekt som ska visas i portfolion
Har du funderat över vem din målgrupp är? Skapar du en designportfolio för framtida arbetsgivare, potentiella kunder, kollegor eller kanske för dig själv? Skriv ner den information som dessa personer skulle vilja veta om dig:
- Vem är du som designer? Vilken typ av arbete gör du?
- Vilket budskap vill du förmedla med din portfolio? Kan en betraktare enkelt identifiera din designinriktning: webbdesign, UX, produktdesign, grafisk design etc.?
Utifrån detta kan du bestämma vilka projektprover som ska ingå i din portfolio. Du kan organisera dem efter typ, tidsperiod eller helt enkelt placera de mest imponerande arbetena först. Kom ihåg att kvalitet är viktigare än kvantitet.
Det finns inget behov av att visa upp varje enskilt arbete du har skapat som designer. Fokusera på det bästa som även representerar bredden i dina projekt. Undvik att enbart visa upp fem webbdesigner du skapat för e-handelsplatser. Det är bättre att inkludera en webbdesign för en bank, en för en djurklubb och en för en ideell organisation.
Balansen mellan kvalitet och mångfald i dina arbetsprover visar potentiella kunder din talang och kreativitet, samt din erfarenhet av olika medier.
Här är en sammanfattning av reglerna:
- Visa endast dina bästa designverk i din portfolio.
- Inkludera ett brett urval av arbeten för att visa mångfalden i din designexpertis.
- Publicera inte ALLA dina designer, om du inte är en nyutexaminerad utan många arbetsprover. Undvik de projekt du inte är stolt över; betrakta din portfolio som en konstutställning, inte ett bildarkiv.
Steg 3: Välj en plattform för din designportfolio
Nästa steg är att välja rätt plattform, vilket beror på dina tekniska färdigheter. Vissa plattformar kräver kunskaper i HTML och CSS, medan andra är mer användarvänliga men mindre flexibla. De senare ger dig mindre frihet att utforma en portfolio efter eget huvud.
Webb- och UX-designers kan med fördel välja plattformar som kräver kodning, för att visa upp sin kodningskompetens genom att skapa en unik portfolio som speglar deras designpersonlighet.
Här är några alternativ att överväga:
Hostade portfoliowebbplatser, som Portfoliobox eller Dunked. Detta är det enklaste alternativet eftersom det inte krävs någon kodning. Du behöver bara välja en mall och ladda upp dina filer till en färdig design.
Hostade företagssajter, som Squarespace eller Weebly. Här kan du också välja en mall, men du har mer kontroll. Du kan anpassa den, välja premiumfunktioner eller låta den vara som den är.
Egenvärdwebbplatser, där du skapar en anpassad webbdesignportfolio från grunden. Här kan du visa upp alla dina färdigheter och skapa en unik hemsida som framhäver din design och bygger ditt personliga varumärke.
Steg 4: Beskriv varje designarbete som en expert
Du har nu valt en plattform och bestämt vilka arbeten som ska ingå i din portfolio. Men du kan inte bara lägga upp bilder eller skärmdumpar och förvänta dig att kunder ska strömma till.
Varje verk i din portfolio ska berätta en historia, förklara vad målen var och hur din design uppnådde dem. Inkludera en sammanfattning av processen och resultaten från varje projekt. Det ska inte vara en lång utläggning eller en detaljerad fallstudie, men ge betraktaren en förståelse för projektet.
Det är här dina förklarande skrivförmågor kommer väl till pass. Du kan med fördel inkludera följande information:
- Vilka var utmaningarna och syftet med projektet?
- Fanns det någon hypotes bakom det?
- Hur såg processen ut? Hur kom du fram till de designbeslut du tog?
- Vilka slutsatser och lärdomar drog du från projektet? Om du har fått feedback från en kund, inkludera gärna den i beskrivningen.
Den viktigaste informationen är din egen roll i projektet. Genomförde du hela projektet själv? Arbetade du som en del av ett designteam? Eller kanske du var en frilansare? De som tittar på din portfolio vill veta vad du har bidragit med.
Steg 5: Optimera din designportfolio för betraktaren
Nu när du har samlat all information, är det dags att utforma och organisera portfolion med användbarhet i åtanke. Användarupplevelsen är viktig, så se till att din portfolio inte bara är visuellt tilltalande, utan även lätt att läsa.
Hur gör man det?
Tänk på att de flesta användare skumläser online. Gör din portfolio lätt att överblicka, så att betraktaren snabbt kan få en överblick. Dela upp texten i korta stycken, använd rubriker och underrubriker, inkludera punktlistor och lägg till skisser istället för långa beskrivningar för att illustrera processen.
Gör navigeringen enkel. Om du skapar en egen webbplats för din portfolio, tänk noga över menyn. Håll det enkelt: Hem, Om mig, Mitt arbete och Kontakt. Om du använder färdiga layouter, se till att dessa alternativ finns tillgängliga. Oavsett plattform, måste betraktaren lätt kunna se vem du är, vad du gör och hur man kan kontakta dig.
Överdriv inte med färger, teckensnitt eller animationer. Det är frestande att visa upp alla dina designfärdigheter, men det är bättre att fokusera på grundläggande typografi som fungerar bra i alla webbläsare och enheter. (Se till att testa designen på små skärmar och utgå från ett mobilperspektiv.)
Tänk också på färgpsykologi och kontrastförhållande. Din portfolio ska vara behaglig för ögat och inte visuellt överväldigande.
Kort sagt, välj designelement som gör portfolion tilltalande och lättöverskådlig, samtidigt som du visar din designkompetens för potentiella kunder och arbetsgivare. Fokusera på den berättelse du vill förmedla och de verk du vill visa upp. Som man brukar säga, genialitet ligger i enkelhet.
Sammanfattningsvis
När du ska skapa en designportfolio är det viktigt att klargöra dess syfte och de mål du vill uppnå med den. Den är ditt verktyg för att bygga ett professionellt nätverk, attrahera kunder eller arbetsgivare, och i förlängningen generera intäkter.
En välutformad portfolio visar din professionalism, din vision och din kreativitet. Välj ut dina bästa projekt, utforma beskrivningar och optimera portfolion med hänsyn till UX. Och glöm inte att marknadsföra ditt arbete genom att delta i designforum online, dela med dig av dina projekt, be om feedback och nätverka med kollegor för att lära och hämta inspiration.
Ju tidigare du skapar en imponerande designportfolio, desto snabbare kommer den att ge resultat.