Utmaningar och risker förknippade med icke-fungibla tokens (NFT)

By rik

Icke-fungibla token: En Djupdykning i den Digitala Världen

NFT:er, eller icke-fungibla tokens, har snabbt seglat upp som ett samtalsämne och du har säkert stött på dem vid något tillfälle. Deras popularitet växer explosionsartat, inte bara i kryptovalutornas värld utan även inom andra branscher.

Tänk dig att en enkel GIF-fil såldes för otroliga $590 000 på en auktion! Vad innehöll då denna GIF? Det var Nyan Cat NFT, som berikade dess skapare avsevärt. Helt otroligt, eller hur?

Men det slutar inte där.

Konstnären Beeple sålde ett digitalt konstverk som NFT för ofattbara 69 miljoner dollar. Detta illustrerar den enorma kraften som NFT:er besitter i dagens digitaliserade värld.

Låt oss utforska NFT:er mer i detalj för att få en bättre förståelse för fenomenet.

Vad är en NFT?

En NFT (Non-Fungible Token) fungerar som ett digitalt äkthetscertifikat. I dagsläget har de blivit extremt omtalade och anses vara en av de hetaste digitala trenderna. Enkelt uttryckt är NFT:er digitala tokens som kan representera en mängd olika digitala tillgångar, som exempelvis digital konst, musik, videor och andra unika föremål i den digitala sfären. Dessa tokens är byggda på blockkedjeteknik.

På traditionella auktioner säljs klassiska konstverk, antikviteter, samlarobjekt och andra historiska föremål som bevisats vara äkta.

NFT:er fungerar enligt en liknande princip, men deras existens är helt och hållet digital. De tillåter att vilken digital fil som helst, oavsett om det är en video, MP3, bild eller GIF, certifieras som unik. Tack vare blockkedjetekniken finns nu möjligheten att hävda äganderätt över digitala tillgångar, något som tidigare var omöjligt.

I den digitala världen kan du samla, köpa, sälja och till och med ”förstöra” NFT:er. Varje transaktion registreras på blockkedjan, vilket gör att information om pris och ägarbyte blir transparent och synlig för alla på internet.

NFT:er och Spelvärlden

När NFT:er kommer på tal, är det vanligt att tankarna direkt går till spelvärlden. En av de största fördelarna med NFT:er är just möjligheten att digitalt flytta och förändra ägandeskapet av digitala tillgångar. Tidigare har vi inte haft möjlighet att äga digitala tillgångar på detta sätt.

När spelare köpte föremål i spel trodde de att de ägde dem. I verkligheten tillhörde dessa objekt spelutgivarna. Om ett spel exempelvis skulle läggas ner, skulle spelarna förlora alla sina virtuella tillgångar.

Den situationen har nu förändrats. Spelutvecklare har inte längre full kontroll över krypto-katterna och NFT-samlarföremålen. Dessa hanteras istället med hjälp av smarta kontrakt. Det innebär att även om ett spel skulle stängas ner, så kan spelarna flytta eller sälja sina digitala tillgångar. Fantastiskt, eller hur?

Tidigare var objekt i spel inte unika. Genom konceptet NFT kan unika objekt med särskilda egenskaper skapas, vilket ger spelarna en större möjlighet att sätta en personlig prägel på sina tillgångar. Krypto-katter har lagt grunden för NFT:er både inom spelvärlden och inom andra industrier.

Det finns dock även utmaningar och risker kopplade till NFT:er. Låt oss gå igenom dem.

Utmaningar och Risker med NFT:er

Icke-fungibla tokens genererar stora intäkter för digitala skapare. Det säljs mängder av konstverk online varje dag. Skapare kan tjäna mångmiljonbelopp inom loppet av sekunder när deras NFT:er säljs. Det digitala intresset för att köpa, sälja och investera har också ökat markant jämfört med den fysiska marknaden.

Detta innebär dock en ökad risk för cyberattacker och bedrägerier online. Möjligheten att skada digitala tillgångar och investerare som handlar med NFT:er är uppenbar. NFT-marknaden har stor potential, men riskerna måste vägas in.

Om du överväger att ge dig in på NFT-marknaden är det viktigt att vara medveten om de utmaningar och risker som finns.

Smarta Kontrakt: Risker och Underhåll

Riskerna kopplade till smarta kontrakt och NFT-underhåll är betydande på dagens NFT-marknad. Det finns flera exempel på hur hackare har angripit DeFi-nätverk (Decentraliserad Finans) och stulit stora summor kryptovalutor. Nyligen attackerades Poly Network, ett välkänt DeFi-protokoll, där 600 miljoner dollar stals. Orsaken till stölden var otillräcklig säkerhet i de smarta kontrakten.

Hackarna lyckades utnyttja sårbarheter i de smarta kontrakten för att genomföra en så storskalig attack. Poly Network är viktigt för att utbyta tokens mellan olika blockkedjor. Det visar att även en liten brist i ett smart kontrakt kan leda till stora säkerhetsproblem.

Värderingsutmaningar

En stor utmaning på NFT-marknaden är den osäkerhet som finns vid värderingen av NFT:er. Priset på en NFT bestäms av faktorer som kreativitet, unikhet, sällsynthet, intresse från köpare och ägare och många fler. Det förekommer stora prissvängningar på NFT:er eftersom det inte finns någon standard för specifika typer av NFT:er.

Det är svårt att avgöra vilka faktorer som driver priset på en NFT. Detta resulterar i konstanta prissvängningar och gör värderingen av NFT:er till en stor utmaning.

Juridiska Utmaningar

Det saknas en enhetlig juridisk definition av NFT:er internationellt. Olika länder, som Storbritannien, Japan och EU, har olika strategier för att klassificera NFT:er. Därför är det nödvändigt att utveckla ett internationellt organ som fastställer gemensamma regler och legalisering för NFT:er globalt.

NFT-marknaden växer snabbt och därför är det viktigt med en tillsynsmyndighet. Användningsområdena för NFT:er ökar och det krävs en tillsynsmyndighet som kan anpassa regler och bestämmelser.

Nuvarande lagar gällande NFT:er kämpar med att finna en korrekt definition. I takt med att marknaden och antalet NFT:er ökar, blir det svårare att nå en solid grund för efterlevnad.

Cyberhot och Bedrägeririsker

NFT:ers popularitet har även ökat risken för cyberhot. Det finns exempel på kopior av originalbutiker som dyker upp på internet. Dessa butiker ser autentiska ut med korrekta logotyper och innehåll. Falska butiker säljer ibland NFT:er som inte ens existerar. Det förekommer även försäljning av förfalskade NFT:er.

Ytterligare en risk är att någon utger sig för att vara en känd NFT-konstnär och säljer falska NFT:er. Risken för onlinebedrägerier är hög på grund av upphovsrättsstölder, falska airdrops, NFT-presenter och kopiering av populära NFT:er. Bedragare marknadsför dessa ”erbjudanden” i sociala medier för att locka till sig fler potentiella offer. Många blir lurade i dessa falska butiker.

Immateriella Rättigheter

Ägandeskapet av en NFT är viktigt att beakta. Innan du köper en NFT bör du undersöka om säljaren faktiskt äger den. Ibland utger sig personer för att vara säljare trots att de endast har repliker. I sådana fall får du bara rätten att använda NFT:n, men inte de immateriella rättigheterna.

Genom att granska metadata i det smarta kontraktet kan du hitta villkoren för ägandet av NFT:n. Det bör finnas en regel som säkerställer att artister endast säljer NFT:er som de faktiskt äger. Det är inte möjligt att jämföra NFT-marknadsplatser med traditionella egendomslagar. Nya immateriella rättigheter, som rätten till publicitet, varumärken, upphovsrätter och moraliska rättigheter, måste tas i beaktning i samband med den decentraliserade blockkedjetekniken.

Utmaning att Se NFT:er som Värdepapper

Många ser NFT:er som värdepapper. Ordföranden för SEC (Securities and Exchange Commission) menar att de flesta NFT:er på marknaden säljs som värdepapper. Högsta domstolen har dock endast kopplat NFT:er till investeringskontrakt. Detta innebär en stor risk för NFT:er. Om NFT:er ska kvalificeras som värdepapper måste de klara vissa parametrar i det så kallade Howey-testet.

Slutsats 👨‍💻

Innan du ger dig in i något enbart på grund av hypen är det viktigt att du gör grundlig research. Det är särskilt viktigt att förstå alla risker och utmaningar som kommer med icke-fungibla tokens. Den kunskapen kommer att göra det enklare att köpa och sälja NFT:er på ett säkrare sätt.

Läs gärna mer om de bästa utlåningsplattformarna för kryptovaluta.
Här hittar du en komplett guide till hur du skapar och säljer din första NFT.