Som förälder är du troligen medveten om att det inte är en barnlek att uppfostra barn i vår digitala era. Sociala plattformar, smartphones och ständig tillgång till internet har omformat barnens uppväxt, inklusive deras sätt att kommunicera, ha roligt och förstå omvärlden.
All denna teknologi erbjuder en mängd möjligheter, men även potentiella faror och distraktioner.
Vi har sammanställt nio av de vanligaste aktiviteterna barn ägnar sig åt online som föräldrar bör vara medvetna om. Du kan bli förvånad! Lyckligtvis finns det en lösning på många av dessa problem: en föräldrakontrollapp, Bark, som kan hjälpa familjer.
Barn använder Google Dokument som chattformar
Google Docs (och Microsoft Word) är centrala verktyg för läxor, skolarbete och mycket mer för dagens barn. När ett barn skriver i ett Google-dokument, liknar det ett vanligt papper. Men när det delas med en vän förvandlas det snabbt till ett chattforum.
Man kan bjuda in hur många som helst till dokumentet och alla kan bidra i realtid. Så när du ser ditt barn skriva intensivt i ett dokument, kanske det inte bara är läxor, utan de kan lika gärna chatta med kompisar!
Yngre tonåringar läser och skriver fantasifulla fanfiction online
Fanfiction, eller konsten att skriva nya berättelser med populära karaktärer från populärkulturen, har funnits sedan 60-talet. Tack vare internet har fanfiction vunnit enorm popularitet på flera webbplatser. Människor kan dela sina berättelser, få feedback eller bara läsa för nöjes skull, till exempel på WattPad, FanFiction.net och Archive of Our Own.
Fanfiction handlar dock inte bara om hjältemodiga insatser och storslagna äventyr. En betydande del ägnas åt sexuellt innehåll, och det kan vara mycket explicit. Faktum är att boken ”50 Shades of Grey” började som ”Twilight”-fanfiction på FanFiction.net år 2009. Olämpligt innehåll i dessa berättelser kan inkludera sexuella övergrepp, incest och andra allvarliga teman.
Nätmobbning florerar 👺
Nätmobbning skiljer sig från mobbning på skolgården. Tack vare tekniken kan barn bli mobbade var de än befinner sig med sin mobil – i kyrkan, vid middagsbordet, till och med under semestern på andra sidan jorden. Mobbning kan dessutom ta många olika former.
Barn kan få hatiska eller aggressiva meddelanden, SMS, chattar och e-postmeddelanden. De kan också bli offer för falska Instagram-konton där skamliga bilder publiceras. Det finns också gruppchattar som utesluter vissa personer, som en chatt som heter ”Alla i klassen utom Taylor”. Effekterna av nätmobbning kan vara djupgående och smärtsamma, och kan leda till depression, ångest och självmordstankar hos barn.
Anonyma chattappar är populära vid övernattningar 🛌
Anonyma chattwebbplatser som Omegle har ett enda syfte: att koppla ihop främlingar. Barn har använt sådana sidor i grupp under övernattningar i jakt på spänning, liknande hur vår generation använde telefonsamtal eller AOL-chattrum.
Omegle är dock inte bara oskyldigt skoj. Denna videochattplattform medför många risker som kan påverka barn allvarligt, inklusive sexuellt innehåll, chockerande bilder, online-rovdjur och mycket mer.
Även Twitter kan innehålla sexuellt material.
Twitters sökfunktion fungerar i princip som en sökmotor som Google. Vanliga söktermer som ”sexuell” ger otaliga resultat. Men på grund av Twitters slappa regler behövs oftast inte ens det.
En snabb sökning på ”sexuell” kan direkt visa explicit material. Och eftersom Twitter vanligtvis inte ses som en farlig plats, missar föräldrar det ofta som en potentiell källa till olämpligt innehåll.
Barn känner sig ofta pressade att sexchatta 📱
Enligt tidningen Time sextar vart fjärde barn. Om detta skrämmer dig som förälder, är du inte ensam! Den grupphets som barn utsätts för idag är unik.
De känner att de måste skicka nakenbilder för att passa in, och om de gör det, blir de dömda. Och om de inte gör det? Då blir de dömda för det också. Dessutom kan de rättsliga konsekvenserna av sexchatting vara allvarliga. Lagarna varierar beroende på stat, men nakenbilder på minderåriga kan vara olagliga även om de skickas mellan två barn.
Smarta högtalare kan användas som telefoner 🔊
Förutom att spela musik kan barn använda smarta högtalare för att prata med vänner och familj. Denna funktion är knuten till en mobiltelefon och synkroniseras med kontakter. Men den kan också användas för att ringa offentliga nummer, inklusive främlingar. Utöver att ringa, tillåter Amazons ”Drop-In”- och Googles ”Broadcast”-funktioner direktkommunikation från högtalare till högtalare.
Du kan använda dessa funktioner för att prata med en annan smart högtalare i ett annat rum i ditt hem, eller i vissa fall till och med i ett annat hus! Men till skillnad från ett vanligt telefonsamtal kan folk kontakta dig även om du inte vill det. Detta kan leda till oönskad kontakt och till och med trakasserier.
Emojis har blivit ett eget språk.
Varje generation har sitt eget slang – minns ”allt det där och en påse chips” från 90-talet? Idag har Gen Z inte bara sina egna speciella uttryck, utan de använder även emojis för att kommunicera saker som inte alltid är uppenbara vid första anblicken.
Till exempel används dumper-emojin (🚛) för att betyda ”en välformad rumpa”. Och löv-emojin (🍃)? Den representerar inte en uppskattning av naturen – utan används för att prata om marijuana! Detta hjälper till att dölja konversationer om vuxna råkar titta på.
Barn behöver hjälp med att balansera skärmtiden.
Enligt American Academy of Child & Adolescent Psychiatry spenderar barn i USA i åldern 8–12 år i genomsnitt 4–6 timmar framför skärmar per dag. För tonåringar ökar siffran till 9 timmar. Och enligt Mayo Clinic kan barn drabbas av allvarliga biverkningar av för mycket skärmtid, inklusive försämrade skolprestationer, oregelbundna sömnvanor, beteendeproblem och mer.
Medan skärmar är (och kommer att fortsätta vara) en stor del av det moderna livet, är det viktigt att upprätthålla en hälsosam balans. Dina barn kommer att använda teknik under resten av sina liv, så det är viktigt att lära dem hur de ska leva och utvecklas med den i ung ålder.
Känner du dig överväldigad av allt detta? Oroa dig inte! Barks föräldrakontrollapp är här för att hjälpa!
Bark är en app som ger dig inblick i ditt barns digitala värld. Genom att koppla samman ditt barns enheter, appar och konton med Bark kan du övervaka problem som mobbning, online-rovdjur, droger/alkohol, sexuellt innehåll, depression och mer. Om något oroande upptäcks får du en varning så att du kan prata med ditt barn.
Bark ger dig inte full tillgång till allt på deras telefon – vilket sparar tid samtidigt som ditt barn får lite privatliv.
Utöver övervakning erbjuder Bark även ett anpassningsbart schemaläggningsverktyg för skärmtid som låter dig styra vilka appar ditt barn kan använda och när – perfekt för att begränsa distraktioner under skoldagen och uppmuntra vila efter läggdags.
Slutligen har Bark även ett kraftfullt webbfilter för att blockera webbplatser och skydda ditt barn från olämpligt innehåll. Registrera dig idag för din kostnadsfria 1-veckas provperiod!
Här är några fler föräldrakontrollappar som kan hjälpa dig att hålla dina barn säkra online.